Jump to content

irinichan

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
  • Δημοσιευσεις

    365
  • Εγγραφή

  • Τελευταια επισκεψη

4 Ακόλουθοι

Contact Methods

  • Website URL
    http://

Profile Information

  • Φύλο
    Γυναίκα
  • Τα Ενυδρεία μου
    120 lit labido
  • Τοποθεσία
    Athens
  • Interests
    microbiology in aquaculture systems

Previous Fields

  • Νομός
    Αττικής
  • Χώρα
    Hellas

Πρόσφατοι επισκέπτες

1.725 εμφανίσεις προφίλ

irinichan's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Conversation Starter Rare
  • One Year In
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

34

Reputation

  1. Γεια σου Μιχάλη. Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με βακτηριακές κοινωνίες σε RAS καθώς και biofilm formation mechanisms from marine bacteria in aquaculture. Αν σε ενδιαφέρει κάτι στείλε μου ΠΜ.
  2. Γενικά η ωκεανογραφία είναι η μελέτη του συνόλου των παραγόντων της θάλασσας και χωρίζεται χονδρικά σε φυσική, χημική και βιολογική. Εάν σου αρέσει αυτός ο τομέας μπορείς να επιλέξεις τη σχολή στη Λέσβο, που είναι εξειδικευμένη πάνω στο θέμα αλλά και κάποιο βιολογικό τμήμα εάν θες να εξειδικευτείς στη βιολογική ωκεανογραφία. Ή και ακόμα κάποια σχολή θετικών επιστημών και αργότερα κάνεις και ένα μεταπτυχιακό.
  3. Όπως είπαν και τα παιδιά πάνω, το Παν. Αιγαίου έχει τμήμα Ωκεανογραφίας, το οποίο ασχολείται κυρίως με ωκεανογραφία, όχι τόσο πολύ ψάρια. Το ΓΠΑ έχει λίγα μαθήματα "ιχθυολογίας" και είναι κυρίως τμήμα Γεωπονίας, με τα 3 (νομίζω, διορθώστε με αν κάνω λάθος) πρώτα χρόνια να περιλαμβάνουν γενικά μαθηματα. Τα τμήματα Βιολογίας έχουν και αυτά μαθήματα ιχθυολογίας και οικολογίας. Υπάρχει και το τμήμα Ιχθυολογίας του Γεωπονικού πανεπιστημίου στο Βόλο, που ασχολείται με ψάρια και ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι και το ΤΕΙ Μεσολογγίου με το τμήμα Ιχθυολογίας, που εξειδικεύεται στις ιχθυοκαλλιέργειες. Και όπως ανέφερε και ο Σπύρος, η επιλογή σου δε θα πρέπει να σε δεσμεύσει, εκτός και αν είσαι σίγουρος ότι θέλεις κάτι πολύ συγκεκριμένο.
  4. irinichan

    Αμμωνία

    Δεν απάντησα στο σχόλιο με την ποσότητα της αμμωνίας διότι θα σας μπλέξω με πολλή ορολογία, χημικούς και μαθηματικούς τύπους. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω ότι 100 γραμμάρια τροφής με 40% περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη μπορούν τελικά να "΄δωσουν" από 0,7 έως 6,5 γραμμάρια αμμωνίας. Αυτό για ένα ενυδρείο 100 λίτρων αντιστοιχεί σε 0,007-0,065 mg/L ή ppm ολικής αμμωνίας (όχι μόνο ΝΗ3). Μα αλήθεια τώρα, ποιός ταϊζει 100 γραμμάρια σε μια μέρα; Γι'αυτό και για μένα τα 4ppm μου ακούγονται υπερβολικά. Ο ανόργανος άνθρακας βρίσκεται στο νερό στη μορφή CO2 και HCO3- τον οποίο και απορροφούν και τα φυτά και τα αυτότροφα βακτήρια. Εμπλουτίζεται το νερό μέσω ανταλλαγής αερίων με την ατμόσφαιρα, βακτήρια κλπ πεθαίνουν και άλλα βακτήρια τα αποικοδομούν απελευθερώνοντας ανόργανο άνθρακα.
  5. Πάντως για το αμάξι κάνει σίγουρα!
  6. irinichan

    Αμμωνία

    Ελπίζω να σε κάλυψα!
  7. irinichan

    Αμμωνία

    Ελπίζω να απάντησα σε όλες σας τις ερωτήσεις!
  8. irinichan

    Αμμωνία

    Παράθεση από το πρώτο ποστ του Χρήστου: "Το ερώτημα που θέτω είναι: Κάνει ή όχι να στρώνουμε το ενυδρείο μας με αμμωνία ανεξαρτήτως αν είναι χρονοβόρο ή όχι, και ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ποιο καλύτερη τρόποι στρωσίματος Το ξανά τονίζω κάνει ή όχι να στρώσω το ενυδρείο μου με αμμωνία, αν ναι γιατί και αν όχι πάλι γιατί." Πάω ένα βήμα πιο πίσω και θέτω το ερώτημα: Τι σημαίνει ότι στρώνει το ενυδρείο; Από τη δική μου (βιο) πλευρά σημαίνει ότι ως σύστημα λειτουργεί αυτόνομα, ολοκληρώνονται οι βιογεωχημικοί κύκλοι τουλάχιστον των βασικών στοιχείων και υπάρχει ροή ενέργειας μεταξύ των τροφικών επιπέδων. Ένα στρωμένο ενυδρείο λογικά θα περιέχει τα βακτηριάκια και τους μύκητές του (αδιάφορο πώς τα απέκτησε), αυτότροφους οργανισμούς (φυτά και άλγες), και ζωάκια (όχι μόνο ψάρια ή άλλα γνωστά, ακόμα και σκουλήκια αρκούν), τα οποία ζουν, κινούνται, τρώνε, αφοδεύουν, αναπαράγονται, αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο. Άρα, προσωπικά, δε θεωρώ ότι η προσθήκη αμμωνίας στρώνει το ενυδρείο. Απλά προσθέτεις μια πηγή αζώτου. Τίποτα παραπάνω. Γιατί δε θα συμβούλευα κανέναν χομπίστα να "στρώσει" το ενυδρείο του με αυτή τη μέθοδο: Θεωρώ ότι απλά προσθέτεις μία χημική ένωση. Δουλειά δεν είχε ο διάολος, άντε να κάτσεις να θυμηθείς τύπους αραίωσης, αλαμπουρνέζικα ppm και mg/L. Προτιμώ με αυτά τα λεφτά που θα έδινα για τεστ να πάρω κάτι άλλο. Βαριέμαι ελεϊνά να μετράω με χημικά τεστ. Ολόκληρο καινούργιο ενυδρείο έχω, πότε θα το γεμίσω; Ένα μήνα μετά;; Ούτε καν!! Μια στραβή να μου τύχει και εισπνεύσω το διάλυμα, εμένα με ρίχνει νοκ άουτ, όσοι τη χρησιμοποιούν δεν ξέρω πώς την παλεύουν. Ακόμα και στα RAS (recirculating aquaculture systems= υδατοκαλλιέργειες σε μεγάλα ενυδρεία με ακόμα πιο μεγάλα φίλτρα) χρησιμοποιούμε μπόλι (ή έτοιμο σκεύασμα βακτηρίων) και σταδιακή εισαγωγή ψαριών. Αντ' αυτού θα πρότεινα να γεμίσει, ο νέος και παλιός χομπίστας, το ενυδρείο του με το καινούργιο του φίλτρο (αν έχει μπόλι ή βακτήρια έτοιμα, οκ ), να βάλει το υπόστρωμά, τη διακόσμηση και τα φυτά του, να το αφήσει να ξεθολώσει (μόνο σε εμένα θολώνει για 1-2 μέρες όλο το νερό; και το επόμενο Σ/Κ (μη μου πείτε ότι προλαβαίνετε τις καθημερινές) να βάλει και κάνα ψαράκι μέσα, από αυτά που έχει ήδη στο νου του να βάλει τελικώς (μην το κάνει ψαρόσουπα και βάζει ότι είναι πολύχρωμο και κολυμπάει). Ε και τα ψαράκια βυθού, ας περιμένει και λίγο ακόμα (αφού κάποια είναι πανάκριβα, 10 κομμάτια να πάρεις πάει το 50ευρω).
  9. irinichan

    octopus vulgaris

    Αν έχει όρεξη και ο Δήμος και βρούμε καμιά θηλυκιά γονιμοποιημένη (και δεν πεινάμε βέβαια!!) μπορεί και να την κρατήσουμε. Αλλά από να τη βάλουμε στο ενυδρείο και να την ταίζουμε φρέσκο ψάρι/σουπιά/καλαμάρι (αν και όταν έχουν αυγουλάκια δε βγαίνουν από τη φωλιά), προτιμώ στην κατσαρόλα με καυτερή σάλτσα πάνω στα μακαρόνια, ή στα κάρβουνα.
  10. irinichan

    octopus vulgaris

    Αν θυμάμαι σωστά, υπήρχε την περίοδο 2000-2006 ένα ερευνητικό πρόγραμμα που έτρεχε στην Ελλάδα για πειραματική αναπαραγωγή του κοινού χταποδιού σε συνθήκες αιχμαλωσίας για την μετέπειτα εντατική εκτροφή του. Έχει εκδοθεί ένα "εγχειρίδιο εκτροφής" : https://dl.dropboxusercontent.com/u/79610275/%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%20%CE%A5%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%92%CE%99%CE%A9%CE%9D%20%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%A9%CE%9D/%CE%95%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%20%CE%91%CF%83%CF%80%CF%8C%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BB%CF%89%CE%BD/Octopus%20vulgaris/%CE%95%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%20%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82.pdf (Είναι πάνω από 2MB και δε με αφήνει να κάνω upload) Αν δε σας το ανοίγει, όποιος ενδιαφέρεται ας στείλει πμ με μέιλ για να του το στείλω. Αν και νομίζω ότι αν ψάξετε στον γούγλι κάπου θα υπάρχει. Το πρόγραμμα, φυσικά λόγω παύσης της χρηματοδότησης, σταμάτησε και δεν προχώρησε η εμπορική πλέον χρήση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, διότι το κόστος διατροφής είναι πάρα πολύ υψηλό.
  11. Περισσότερη ανατάραξη και πέρνα λίγο χαρτί κουζίνας πάνω στην επιφάνεια για να μαζέψεις το περιττό λάδι.
  12. Λίγα σχόλια και ερωτήσεις προς όλους (το τόπικ είναι μεγάλο και κουραστικό κ δε συγκρατώ τι λέει ποιος): 1. Την υγρή αμμωνία από πού την προμηθεύεστε και τι συγκεντρώσεως είναι; 2. Όταν διατηρείς ένα ενυδρείο, το κάνεις για την πλάκα σου, επειδή σ'αρέσει να τα βλέπεις να κολυμπάνε, όχι για να το παίζεις ο μικρός επιστήμονας με τα χημικά. 3. Φυτά δε βάζετε μέσα;; Μα κανείς;; Τόσο γυμνό τοπίο βρε παιδιά; 4. Όσοι κάνετε μετρήσεις αμμωνίας, με τι τεστ μετράτε; Τι ακρίβεια έχουν; Γνωρίζετε αν αυτό που μετράτε είναι η ιονισμένη μορφή (αμμώνιο), η καθαρή αμμωνία ή και τα δύο μαζί;; Τι pH έχει το νερό στο οποίο κάνετε τις μετρήσεις; Τι θερμοκρασία; 5. Στρώσιμο σημαίνει μόνο ολοκλήρωση κύκλου αζώτου; Τα υπόλοιπα στοιχεία θα μείνουν παραπονεμένα; 6. Δε βαρεθήκατε τόσο καιρό το ίδιο και το ίδιο; Ας στρώσει ο καθένας όπως νομίζει! Και οι απώλειες στο πρόγραμμα είναι!!! 7. Το να έχεις ενυδρείο σημαίνει ότι το παίζεις Θεός σε αυτό το μικρό οικοσύστημα. Αν θέλεις να λέγεσαι φιλόζωος τα αφήνεις να κολυμπάνε στις λίμνες και τα ποτάμια τους (για τους γλυκούς) και δεν αυξάνεις τη ζήτηση. Αυτά τα λιγα από έναν ταπεινό επαγγελματία. Για δώστε τώρα απαντήσεις να πάρει ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚ!!!
  13. irinichan

    Συναντηση 10 Οκτωμβριου

    Δώσε φώτο στο λαό!! Άντε και στην επόμενη συνάντηση!
  14. irinichan

    Συναντηση 10 Οκτωμβριου

    Αν τα καταφέρουμε θα είμαστε και μεις εκεί!
×
×
  • Create New...