Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 #1 Share 10 Ιουλίου 2012 Καλησπερα! Εχω ενα Rio 180L Reef το οποιο τρεχει 1.5 χρονο. Επρεπε πριν 1 μηνα περιπου να του αλλαξω βαση. Το νερο του το πεταξα ολο (γιατι δεν ειχα που να το κρατησω) και εβαλα νεο νερο ετοιμο απο οσμωση με μοναδα απιονισμου στην αλατοτητα που ηταν το προηγουμενο και στη θερμοκρασια. Τα κοραλια, το βραχο και τα ψαρια τα ειχα σε λεκανες με νερο ενυδρειου για περιπου μιση ωρα που χρειαστηκε η αλλαγη βασης. Μετα την αλλαγη εριξα την αμπουλα: Biodigest Prodibio Και την επομενη μερα τροφη για κοραλια (Κλεινωντας το skimmer για μια ωρα) TMC Gamma Nutra Plus Το θεμα τωρα ειναι το εξης: Απο τοτε που εγινε η αλλαγη τα κοραλια σταματησαν να ανοιγουν και ειδικα η tubastrea εγινε σχεδον ολοκληρη ασπρη. Τα κοραλια που εχω μεσα ειναι: 1) Βραχο με bullseye mushroom (εχει 10 μανιταρια πανω πολυ μεγαλα) 2) Βραχο με green star polyps 3) Caulastrea 4) Ricordea yuma (αρκετα μεγαλη) Οι τιμες μου ειναι: ΝΟ2 : 0mg/l NO3 : 10mg/l NH3/NH4 : 0mg/l Ph : 8.0 Kh : 9DKh Mg : 1500+ Ca : 430 PO4 : 0mg/l Salinity : 1.026 Temp : 26C Τι λετε να φταιει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Beaver 10 Ιουλίου 2012 #2 Share 10 Ιουλίου 2012 Έκανες προσαρμογή όταν τα ξαναέβαλες μέσα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #3 Share 10 Ιουλίου 2012 Οχι δεν εκανα. Βασικα ηταν πολυ λιγη η ωρα που μεινανε εξω απο το ενυδρειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 10 Ιουλίου 2012 #4 Share 10 Ιουλίου 2012 ξαναμετρα μαγνησιο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #5 Share 10 Ιουλίου 2012 Φίλε μου για να καταλάβω... προτίμησες να φτιάξεις νέο νερό απο το να κρατήσεις έστω 50% απο το παλιό? Οι μεγαλύτερες αλλαγές νερού που θα μπορούσες να κάνεις είναι 60 άντε 70%...Και τί αλάτι σου έδωσε Μαγνήσιο 1500? στην αλλαγή έπρεπε να ρίξεις και ammo-stop μαζί με bio-diggest...Εγώ στη θέση σου θα έριχνα αρχική δόση 1 αμπούλα για κάθε 60 λίτρα.δλδ απο 3 αμπούλες. Σαλιγκάρια και γαρίδες έχεις?Αν είναι οκ έχεις κάνει λάθος μέτρηση γιατί αυτά την ακούνε αμέσως με υψηλό μαγνήσιο. Το καλό της υπόθεσης(πάντα υπάρχει κάτι) είναι οτι απο άλγες αν είχες πρέπει να καθάρισες. ... περαστικά και να μην σε βρει άλλο κακό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #6 Share 10 Ιουλίου 2012 Δεν εχω την δυνατοτητα να κρατησω καθολου νερο γιατι εχω μονο ενα βαρελι για να φτιαχνω καινουριο. Μαγνησιο εχω παλι 1500+. Αλγες ειχα τη καφε που καθεται στον αραγωνιτη αλλα τωρα ξαναεμφανιστηκε παλι. Χρησιμοποιω το tmc pro reef. Γαριδες δεν ειχα. Σαλιγκαρια ειχα αλλα πανε! Μονο κατι σαλιγκαρια χωρις κελυφος βλεπω κυριως το βραδυ! Ammo stop δεν εριξα, γιατι δε το ηξερα οτι πρεπει. Τωρα τι κανω με τα κοραλια; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #7 Share 10 Ιουλίου 2012 (edited) Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι οτι δεν είχες χώρο να αποθηκεύσεις το παλιό νερό σου αλλά έφτιαξες καινούργιο(και που το έφτιαξες?) Καλού κακού διασταύρωσε το Μαγνήσιο με το τέστ κάποιου φίλου αν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Εχεις 2 επιλογές. Η μία να το αφήσεις να πέσει σιγά-σιγά μόνο του χωρίς να κάνεις αλλαγές νερού. και η 2η να κάνεις σταδιακές αλλαγές 20-30% μέρα παρα μέρα με αλάτι με χαμηλό μαγνήσιο.Σίγουρα χαμηλό μαγνήσιο έχει το KZ(reefers best) και αυτό της Aqualight που είναι και φτηνό.Φρόντισε να την κάνεις σταδιακά την αλλαγή και όχι σε μία μέρα γιατί στα κοράλλια δεν αρέσουν οι μεγάλες διακυμάνσεις...Το αλάτι που θά διαλύσεις για αλλαγές να το ανακατέψεις καλά στον κουβά πρίν το χρησιμοποιήσεις.Mε τον καιρό κάθονται τα στοιχεία στο κουβαδάκι και θέλει καλή ανάδευση για να έρθει στα κανονικά.Είναι συνθετικό αλάτι όμως δεν αλλάζει. Έγινε επεξεργασία 10 Ιουλίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #8 Share 10 Ιουλίου 2012 Το βαρελι προετοιμασιας που εχω ειναι 100λ και επειδη ειχα να κανω 1 μηνα αλλαγη προτιμησα να κανω 100 λ με νεο παρα να κρατησω το νερο που ειχε. Πχ αν κρατουσα 100 λ απο το παλιο δε θα μπορουσα να φτιαξω καινουριο. Θα το αφησω να πεσει σταδιακα γιατι πριν 3 μερες πηρα το 25 κιλο pro reef οποτε δε με παιρνει κ για αλλο αλατι. Υπαρχει περιπτωση τα κοραλια να τα "παιξανε" ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 10 Ιουλίου 2012 #9 Share 10 Ιουλίου 2012 Δεν είναι κακό να αλλάξεις όλο το νερό αρκεί να είναι το ίδιο ακριβός. Τι μετρίσεις είχες πριν σε pH, κΗ, mg... και τι μετρίσεις είχε το καινούργειο νερό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #10 Share 10 Ιουλίου 2012 Οκ το αφήνεις να πέσει μόνο του.Τα κοράλλια σου πάθανε κάποιο σόκ.Μπορεί να στρώσουν μπορεί και όχι.Την επόμενη φορά θα ξέρεις.Το αλάτι σου είναι απο τα καλύτερα.Κάτι έγινε όμως.Ανακάτεμα καλό στο κουβαδάκι την επόμενη φορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
clooyn 10 Ιουλίου 2012 #11 Share 10 Ιουλίου 2012 Oυσιαστικα ξεκινας τον κυκλο του αζωτου παλι απο την αρχη.Τα κοραλια αλλα και τα ψαρια σιγουρα πρεπει να φιλοξενηθουν σε αλλο ενυδρειο.Μετρα NO2 και NO4.Καλα αφου ειχες βαρελακι,δεν μπορουσες να αδιασεις εκει το νερο του ενυδρειου σου?Καλη αρχη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #12 Share 10 Ιουλίου 2012 Ο λόγος που δίνω βάση στο νερό είναι οτι απο τις μετρήσεις που κάνουμε καλύπτουμε μόνο το 50%...απο την χημεία που έχει. Έχει τεράστια διαφορά το ώριμο νερό που τρέχει με το φρέσκο που θέλει και 24ώρες(ίσως και 48) για να διαλυθεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #13 Share 10 Ιουλίου 2012 Οπως ειπα και πριν επειδη εχω βαρελι 100λ και επειδη το νερο του ενυδρειου ειναι 180λ επρεπε να κρατησω 100 πχ αλλα μετα δεν θα ειχα χωρο να φτιαξω καινουριο νερο. Θα επρεπε δλδ να ριξω μεσα τα 100λ και μετα απο 2 μερες περιπου που θα ηταν ετοιμο το καινουριο νερο να συμπλησωσω.... Οποτε... ΝΟ4? Εννοεις ΝΗ3/ΝΗ4? Οι μετρησεις παιδια διχνουν οπως πριν με τη μονη διαφορα του μαγνησιου που ειναι υψηλο, γιατι να ξεκινησω κυκλο αζωτου παλι? Ασε που δεν εχω που να φιλοξενεισω τα ζωντανα. Ιδιες μετρησεις ακριβως με αυτες που αναφερω πιο πανω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #14 Share 10 Ιουλίου 2012 Συνηθως επειδη αργω να κανω αλλαγες κανω 1 το μηνα περιπου 50%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #15 Share 10 Ιουλίου 2012 (edited) Greg_Reef οτι ζημιά ήταν να πάθεις την έπαθες.Θα μπορούσες να ζητήσεις κουβάδες να κάνεις μία μίξη 50%παλιό και να φτιάξεις και 50% καινούργιο...αλλά τί να κάνουμε την επόμενη φορά βάλε ένα θέμα και εσύ..Το ενυδρείο το έβλεπε ο ήλιος και το άλλαξες θέση ?Συνήθως έτσι γίνεται. 50% το μήνα είναι λίγο.Οχι οτι πεθαίνουν τα κοράλλια αλλά την θέλει την 10% την εβδομάδα ή το πολύ 20% στις 2 εβδομάδες. Κανένας δεν υπάρχει που να μην έχασε κοράλλια και να μην έπαθε ζημιά επειδή έκανε του κεφαλιού του και δεν υπολόγισε σωστά κάποια πράματα.Την επόμενη φορά θα ξέρεις.Κάνε και ένα φραπέ στο κουβαδάκι με το αλάτι και δες τι τιμές θα σου βγάλει και σου πάω στοίχημα ένα φράγκ οτι θα σου βγάλει πιο σωστό μαγνήσιο... Έγινε επεξεργασία 10 Ιουλίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #16 Share 10 Ιουλίου 2012 (edited) Οποτε τωρα περιμενω να δω τα αποτελεσματα!!! Το αλλαξα γιατι η βαση ηταν ξυλινη και σαπισε! Και εφτιαξα νεα σιδερενια τωρα. Δε το εβλεπε ουτε το βλεπει ο ηλιος καθολου. Στο βαρελι που εχω κανει μετρησεις παιζει αναμεσα 1380-1420. Στο ενυδρειο ειναι φουλ ανεβασμενο και το προβλημα με το μαγνησιο ηταν ανεκαθεν δεν ειναι τωρα με την αλλαγη.Παντα μετρουσα στο βαρελι 1380 ή 1420 και μολις το εριχνα μεσα πηγαινε 1500+. Και μια φορα γεμισα δευτερη συριγγα της salifert και βγηκε 1680. Έγινε επεξεργασία 10 Ιουλίου 2012 - Greg_Reef Link to comment Share on other sites More sharing options...
clooyn 10 Ιουλίου 2012 #17 Share 10 Ιουλίου 2012 Οπως ειπα και πριν επειδη εχω βαρελι 100λ και επειδη το νερο του ενυδρειου ειναι 180λ επρεπε να κρατησω 100 πχ αλλα μετα δεν θα ειχα χωρο να φτιαξω καινουριο νερο. Θα επρεπε δλδ να ριξω μεσα τα 100λ και μετα απο 2 μερες περιπου που θα ηταν ετοιμο το καινουριο νερο να συμπλησωσω.... Οποτε... ΝΟ4? Εννοεις ΝΗ3/ΝΗ4? Οι μετρησεις παιδια διχνουν οπως πριν με τη μονη διαφορα του μαγνησιου που ειναι υψηλο, γιατι να ξεκινησω κυκλο αζωτου παλι? Ασε που δεν εχω που να φιλοξενεισω τα ζωντανα. Ιδιες μετρησεις ακριβως με αυτες που αναφερω πιο πανω... Σορι ναι εννοω ΝΗ3/ΝΗ4.Μα φιλε μου αλαξες ολο το νερο σου και πιστευω πως οι τιμες σου θα διαφοροποιηθουν συντομα.Ειναι σαν να στηνεις σχεδον ενυδρειο απο την αρχη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #18 Share 10 Ιουλίου 2012 Tropic Marin pro και καλά??? Τι γίνεται οι Γερμανοί μας φτύνουν απο παντού? Το κουβαδάκι με το αλάτι καλό ανακάτεμα γιατί αν μείνει καιρό το αλάτι κάθονται τα στοιχεία και κάνουν στιβάδες όπως τα απολιθώματα που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι.... 1 λεπτό δουλειά είναι.Αν και έχουν ακουστεί διάφορα για παρτίδες που είχαν τιμές ότι να ναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #19 Share 10 Ιουλίου 2012 Καλα και το αραγωνιτης που ειναι στωμενος και ο βραχος και γενικα ολοι η οργανισμοι που ειναι πανω τους δε παιζουν ρολο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #20 Share 10 Ιουλίου 2012 Καλα και το αραγωνιτης που ειναι στωμενος και ο βραχος και γενικα ολοι η οργανισμοι που ειναι πανω τους δε παιζουν ρολο? Μπόλι εννοείς? την απάντηση την έδωσα πιο πάνω φίλε μου.Και εγώ είχα τις ίδιες απορίες αλλά δεν έχουμε χημικό εργαστήριο στο σπίτι και διαβάζουμε καλά άρθρα που είναι τέλος πάντων αρκετά αξιόπιστα.Την απάντηση την βρήκα σε μία ομιλία του Balling(αυτού που έφτιαξε και την μέθοδο) στην Ολλανδία το 2008.Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε για το νερό και δεν μιλάω για τα βασικά στοιχεία αλλά για όλα αυτά που δεν τα βλέπεις με γυμνό μάτι όπως τις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο νερό που έχουν παραμέτρους και τιμές άγνωστες στα αφτιά μας...Το 1680 μαγνήσιο είναι τοξικό και στη θέση σου θα το πετούσα το αλάτι όπως και πολλοί άλλοι εδω μέσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
clooyn 10 Ιουλίου 2012 #21 Share 10 Ιουλίου 2012 Καλα και το αραγωνιτης που ειναι στωμενος και ο βραχος και γενικα ολοι η οργανισμοι που ειναι πανω τους δε παιζουν ρολο? Γι'αυτο σου λεω σχεδον.Πιστευω πως θα κανει ενα μινι κυκλο το ενυδρειο σου,που ειναι ικανος για να σου δοσει τα παντα στο χερι Υ.Γ Παιδια τι γνωμη εχετε πανω σε αυτο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #22 Share 10 Ιουλίου 2012 Οχι μπολι! Εννοω οτι ο αραγωνιτης και ο βραχος ειναι "στρωμενα" σε μενα οποτε δεν ειναι αναγκη να ξεκινησω καινουριο κυκλο εφοσον οι τιμες μου ειναι καλες, τουλαχιστων ως τωρα! Να πεταξω το pro reef και να παρω τι? Δοκιμασα καποια στιγμη το bio actif αν θυμαμαι καλα της TMC αλλα ηταν πολυ φτωχο και ηθελε buffers. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #23 Share 10 Ιουλίου 2012 (edited) Πάρε ένα αλάτι πολύ φτωχό σε μετρήσεις και ανακάτεψε το...Τις πιο χαμηλές μετρήσεις 1200 μαγνήσιο 350 ασβέστιο τις είδα σε Aqualight.Είναι και λίγο λότο τώρα με τις παρτίδες.Πριν 2 βδομάδες αγόρασα το KZ reefers best.Κάνω που και πού και αλλαγές με φυσικό νερό θαλάσσης.Κάθε βδομάδα 10% ή συνθετικό ή αλμύρα.Να αγαπάς και ασχολήσου με το ενυδρείο σου.Οσο του δίνεις άλλο τόσο θα σου δίνει.Buffer σε αλάτι μήν ρίχνεις ποτέ...Είναι γεμάτα σταθεροποιητές και κάθε φορά που ρίχνεις buffers το κάνεις μπουρλότο σαν κουνημένο κουτάκι κόκα κόλα.Την απάντηση για το στρώσιμο την έδωσες μόνος σου με το να ανοίξεις θέμα και την ξέρεις.Εδώ αλλάζεις θέση ένα κοράλλι και ασπρίζει..τι ψάχνεις..διάβασε λίγο καλύτερα μόνο κερδισμένος θα βγείς. Έγινε επεξεργασία 10 Ιουλίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg_Reef 10 Ιουλίου 2012 Author #24 Share 10 Ιουλίου 2012 οκ! ευχαριστω για τις πληροφοριες, αλλωστε παντα για το χομπυ μας προσπαθουμε για το καλυτερο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 10 Ιουλίου 2012 #25 Share 10 Ιουλίου 2012 Τίποτα και εδώ είμαστε...Εκτός και αν φάω κανένα πόδι και γώ γιατί είναι της μόδας... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος