Jump to content

Σχεδιασμος Diy Ενυδρειου Και Αποριες!

vasilis1986

Recommended Posts

Καλησπερα φιλοι!

Νεος στο χωρο και στο αθλημα. Χαζευοντας φωτο απο ενυδρεια κολλησα. Ετσι αποφασησα να αποκτησω ενα. Ζηγησα τα υπερ και τα κατα και τελικα η αποφαση παρθηκε οριστηκα. Στρωθηκα στο διαβασμα λοιπον. Σιγουρα εχω παρα πολλα να μαθω οσον αφορα ψαρια και ενυδρια αλλα θα ερθει η ωρα τους. Για αρχη πρεπει να βρω ενα ενυδρειο. Τα χερια μου πιανουν οποτε λεω ας το κανω μονος μου και ισως βγει και πιο οικονομικα απο καποια ετοιμη λυση και θα εχω και την χαρα της δημιουργιας (πραγμα πολυ σημαντικο).

Καπως ετσι λοιπον αρχισε η μελετη και ο σχεδιασμος. Το ενυδρειο σχεδιαζετε ως fish only αφρικανικο. Τωρα πως θα καταληξει θα το μαθουμε εν καιρω. Και αρχιζει ο σχεδιασμος. 200 λιτρα με διαστασεις ΜxΠxΥ 100x40x50. 7mm πλαινα και 10αρι κατω. Κοντρες περιμετρηκα κατω και τερμα πανω (στο χειλος του τζαμιου) με τις πανω να εχουν και μια στο κεντρο. Οι κοντρες θα ειναι 5cm φαρδος και 7mm παχος.

Για φιλτραρισμα επελεξα την λυση του sump ενος ετοιμου φιλτρου γιατι θα ηθελα καθαρο το ενυδρειο απο οτιδηποτε (και αλλο ενα θετικο... καλυτερα να μαθω να κολλαω στο sump παρα στο ενυδρειο :) ). Sump λοιπον με χωρητικοτητα περιπου 80 λιτρα και διαστασεις ΜxΠxΥ 60x30x45. Τζαμι 5mm περιμετρικα και τα χωρισμτα και 7mm πατος. Υπερχειληση τυπου durso εσωτερικα σε καποοια πισω γωνιτσα.

Επισης το επιπλο θα ειναι Diy με κοιλοδοκο 4x4 cm.

Αυτα ειναι τα σχεδια για αρχη και περιμενω τα σχολια και τις διορθωσεις σας αν και οπου χρειαζεται.

Επισης εχω μερικες ερωτησεις οσον αφορα την ολη κατασκευη.

1) Το επιπλο θα αντεξει το βαρος? (Περα απο τα 4 ποδια και τα πανω θα εχει δεσιματα περιμετρηκα κατω και τα μπρος με τα πισω πανω). Τι παχος προτεινεται?

2) Το sump ειναι αρκετο?

3) Ο βασικοτερος προβληματισμος μου εχει να κανει με την υπερχειλιση. Τι διαστασεις πρεπει να εχει ο πυργος? Οι τρυπες που χρειαζονται για εισοδο και εξοδο θα ειναι διπλα διπλα μεσα στον πυργο υπερχειλισης (ιδεα κλεμενη απο τον coyman και το Malawi Tank 180x55x70 που εφτιαξε. Ελπιζω να μην σε πειραζει). Αλλα τι τρυπες χρειαζομαι? Ποση διαμετρο? Αυτο σιγουρα εξαρταται απο το ποσο νερο θελω να γυρναει απο οτι εχω καταλαβει, αλλα αυτο με τις μεχρι τωρα γνωσεις μου δεν μπορω ουτε να το ξερω ουτε να το υπολογισω.

4) Οι κοντρες του ενυδρειου αρκουν?

Θα χαρω πολυ να δω τα σχολια σας για το concept το οποιο θα ξεκινησω πολυ πολυ συντομα, Αλλα θα χαρω πολυ περισσοτερο αν μεσα στα σχολια σας μου λυσετε και τις αποριες σχετικα με την υπερχειληση.

Σας ευχαριστω ηδη για τις απαντησεις και τα σχολια αλλα πολυ περισσοτερο για οσα εματηα διαβαζοντας σε αυτο το φορουμ!!

Καλώς ήρθες στην παρέα φίλε!!

Έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις όπως νομίζω ότι είναι λίγο επιφοβο να κολλησες το ενυδρειο μόνος σου καθώς θα είναι η πρώτη σου φορά .Αν θέλεις να το φτιάξεις μόνο σου τόσο πολυ καλυτερα να σε βοηθήσει κάποιο παιδι που να το χει ξσνακανει.

Όσον αφορά το το πάχος του τζαμιου κανε δεκαρι τον πάτο και οκταρια τα πάνω.οι κόντρες θα μπουν στον πάτο περιμετρικά και μια στο κέντρο του πάτο και αντίστοιχα στο πάνω μέρος ασε πεντε πόντους απο την κορυφή του ενυδρειου και βάλε τις κόντρες πάλι με τον ίδιο τροπο όπως και στον πάτο και το πάχος να είναι οκταρι.

Η βαση σου άμα είναι 40χ40 είναι μια χαρα απλα στο πάνω τελαρο που θα πατάει ο πάτος του ενυδρειου βάλε ένα σίδερο στην μέση ώστε να μην σου κάνει καθόλου κοιλιά στο τζαμί και κάτι τελευταίο ανάμεσα στον πάτο και την βαση θα βάλεις κόντρα πλακέ και απο πάνω φελιζολ.

Καλησπερα και Χριστως ανεστη φιλε μου.

Το να το κολλησω νομιζω οτι δεν ειναι κατι φοβερα δυσκολο αρκει να ακολουθησεις καποιους βασικους κανονες. Για ολα υπαρχει πρωτη φορα και μαθαινουμε παντα απο τα λαθη μας. Για αυτο και θα πειραματιστω πρωτα με το sump. Βεβαια οταν φτασω σε αυτο το σημειο καθε βοηθεια δεκτη.

Τωρα στο θεμα τζαμιου. Το aqua tools (http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium) μου προτεινει 7mm. Τωρα βεβαια αν δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα στην τιμη θα κοιταξω για παραπανω. Θεωρεις οτι το 7 ειναι ανασφαλες η οτι καλο το 7αρι αλλα με το 8αρι θα ειμαι πιο σιγουρος?

Οσον αφορα τις πανω κοντρες σκεφτομουν να τις βαλω στο πανω χειλος για να μην χασω πολυ απο το υψος. Υπολογιζα εκει στο υψος που μου προτεινεις να μπουν οι κοντρες να ειναι η εισοδος το πυργου υπερχειλησης.. Ειναι λαθος η σκεψη μου? Δεν θα κρατανε τοσο ψηλα?

Η διάφορα μεταξύ εφταρι και οκταρι είναι ελάχιστη όσον αφορά την τιμη οπότε μην το σκέφτεσαι καθόλου και είναι πιο ασφαλές.το θέμα με τις κόντρες είναι ότι όσο πιο κάτω είναι βοηθάς το τζαμι να κάνει λιγότερη κοιλιά μην φανταστείς τρέλα πράματα αλλα σκέψου ότι πρέπει να αφήσεις ένα κενό ανάμεσα στο πάνω μέρος και κόντρες ώστε μετα να μπορείς να βάλεις ένα καπάκι ώστε να γλύτωσεις την εξατμιση του νερου

Ωραια, θα κοιταξω για 8αρι λοιπον. Αυτο με την εξατμηση και το τσαμι απο πανω δεν το ειχα σκεφτει. Για το sump κανεις? Τιποτα? Η αντλια που μου προτειναν σε καποιο μαγαζι ειναι η Eheim compact+ 2000. Που παιζει στα 1000-2000 l/h. Ειναι αρκετη η λιγη?

:welcome: Καλως ηρθες φιλε μου..! :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...