Jump to content

Recommended Posts

Black Ghost, Black Knifefish,Apteronotus albifrons

 

Επιστημονικό Όνομα: Apteronotus albifrons (Carl Linnaeus, 1766)
Κοινές Ονομασίες: Black Ghost, Black Knifefish
Ελληνικό Όνομα: Μαύρο φάντασμα, Μαύρο Μαχαιρόψαρο
Γενική Κατηγορία: Knifefish, Μαχαιρόψαρο
Τάξη: Gymnotiformes
Οικογένεια: Apteronotidae

Μέγεθος: 40 εκατοστά το μέγιστο σε ενυδρείο, 50 εκατοστά περίπου στην φύση (TL). Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις των 65 εκατοστά σε μήκος. Γενικώς αναπτύσσεται αργά.

Βιότοπος: Νότια Αμερική - λεκάνη του Αμαζονίου και Περού, ποταμός Parana και από τη Βενεζουέλα έως την Παραγουάη. Ο βιότοπός του αποτελείται από αμμώδη βυθό με φύλλα που σαπίζουν και γρήγορα τρεχούμενα νερά. Ελάχιστο φως φτάνει στα χαμηλά στρώματα νερού όπου και ζει.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6-8 (Ιδανικά: 7)
KH: -
GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: 10°dGH)
Θερμοκρασία: 23-28°C (Ιδανικά 26°C)

Λίτρα: 200 λίτρα, τουλάχιστον 120 εκατοστά μήκος και μόνα τους χωρίς συγκατοίκους (species tank) για τα πρώτα 1 με 2 χρόνια της ζωής τους. Δε χρειάζεται ενυδρείο με μεγάλο ύψος, μιας και είναι ψάρι που θα κινηθεί κυρίως κοντά στον βυθό. Χρειάζεται ωστόσο μήκος και πλάτος εξαιτίας του μεγέθους του. Έτσι όταν το μέγεθος του ξεπεράσει τα 20 εκατοστά θα χρειαστεί να του δώσουμε ένα ενυδρείο τουλάχιστον 400 λίτρων με αρκετό πλάτος, περίπου 50 εκατοστά, ώστε να μας χαρίσει το τελικό του μέγεθος, χωρίς να υποφέρει και να ταλαιπωρείται από συνθήκες κακής διατήρησης.

Κοινωνική συμπεριφορά: Η συμβίωσή του με άλλα ψάρια δεν είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Αργά η γρήγορα θα υπάρξουν προβλήματα, και μάλιστα πολλές φορές σοβαρά, κυρίως όταν τα ψάρια ξεπεράσουν το μέγεθος των 10-15 εκατοστών. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις όπου συγκάτοικοι του Βlack Ghost βρέθηκαν χωρίς μάτια. Δεν είναι κάτι περίεργο, αφού μιλάμε για ένα νυκτόβιο κυνηγό, που κυνηγάει χρησιμοποιώντας το ασθενές ηλεκτρικό του πεδίο για να προσανατολιστεί. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στις "Γενικές Πληροφορίες".

Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχει τρόπος να καθοριστεί το φύλο των ψαριών αυτών μέσω εξωτερικής εμφάνισης. Εικάζεται ότι φλερτάροντας, τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά, το λευκό τμήμα της ουράς ίσως πάρει μια κόκκινη λάμψη. Όμως αυτό δεν είναι κάτι εξακριβωμένο, ώστε να ξεχωρίσουμε το αρσενικό από το θηλυκό. Μπορούμε να το καταλάβουμε σίγουρα με παρατήρηση κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Χρειάζεται λίγα φυτά, ορισμένα επιφανείας και κάποια βυθού, για να βοηθηθεί και να αισθανθεί πιο άνετα αυτό το ψάρι. Τα φυτά πρέπει να είναι χαμηλών απαιτήσεων συντήρησης και φωτισμού, καθότι το έντονο φως θα ταλαιπωρεί τα ψάρια. Γρήγορη ροή νερού, αμμώδης πυθμένας, ξερά φύλλα στο βυθό, ξύλα, ρίζες και ένα σκοτεινό σκουρόχρωμο νερό (blackwater) προσομοιώνει το φυσικό τους περιβάλλον.

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός και στο μέσο του ενυδρείου κυρίως.

Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο ψάρι ως επί το πλείστον, αλλά μπορεί να δεχθεί μέχρι και κάποια ελάχιστα λαχανικά στη διατροφή του. Προτιμούν να τρώνε τροφές όπως bloodworms, γαρίδες άλμης και κριλ. Στην φύση τρέφονται επίσης με έντομα και κάμπιες. Με λίγη προσπάθεια και υπομονή και αν το ψάρι έχει αποκτηθεί από μικρή ηλικία, μπορεί να μάθει την ξηρά τροφή ψαριών. Η διατροφή του απαιτεί υψηλά ποσοστά σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 10 χρόνια ή και περισσότερο, αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως η ποιότητα σε καθαρό νερό.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όταν ενηλικιωθεί, προτείνεται να είναι μόνο του. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται με άλλα είδη ψαριών ασθενούς ηλεκτρικού φορτίου.

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αρκετά είδη μαχαιρόψαρων και το πιο γνωστό είναι το Clown Knifefish που κατάγεται από την Αφρική και δεν συγγενεύει με το Apteronotus Αlbifrons. Βρίσκεται και σε αλφική μορφή.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή τους σε ενυδρείο. Η επιτυχής αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα στην Ασία, Αυστραλία και Ινδονησία αλλά συγκεκριμένες πληροφορίες δεν υπάρχουν για τις μεθόδους τους. Μοναδική υπάρχουσα πληροφορία σχετικά με την αναπαραγωγή τους είναι η τάση να ζευγαρώνουν σε κρυψώνες (τύπου σπηλιές). Χομπίστες που προσπαθούν την αναπαραγωγή αυτού του ψαριού έχουν δοκιμάσει ακόμα, και με επιτυχία, ορισμένες φορές πλαστικούς σωλήνες για την δημιουργία τέτοιων σπηλιών.

Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για ψάρι που χρησιμοποιεί το ασθενές ηλεκτρικό του πεδίο για να εντοπίσει τη λεία του. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται απαγορευτική η συγκατοίκησή του με άλλα είδη ψαριών που χρησιμοποιούν παρόμοιο ηλεκτρικό πεδίο (άλλα ψάρια του είδους του ή χέλια κλπ) διότι οι ηλεκτρικοί παλμοί τους θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, προκαλώντας σύγχυση μέσα στο ενυδρείο.
Το ηλεκτρικό του πεδίο επηρεάζεται από το περιβάλλον που ζει το ψάρι και συγκεκριμένα από το PH και τη θερμοκρασία, είναι πολύ ασθενές, υψηλής συχνότητας (0.1-10 kHz) και το χρησιμοποιεί για να κυνηγήσει, αλλά και να επικοινωνήσει με άλλα ηλεκτροφόρα ψάρια.

ΚΛΙΚ! για να ακούσετε ηχογραφημένο το ηλεκτρικό πεδίο του ψαριού!

Από τη στιγμή που δεν έχει λέπια και το σώμα του μοιάζει να καλύπτεται με ένα μαύρο βελούδινο πέπλο, ανήκει στα πολύ ευπαθή ψάρια σε μολύνσεις και παράσιτα. Αν ποτέ αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την διατήρησή του και αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, να θυμάστε πως το σώμα του είναι σχεδόν άμεσα εκτεθειμένο, και έτσι θα πρέπει να μειώσετε στο μισό την προτεινόμενη δοσολογία του φαρμάκου, ώστε να μην έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Πρόκειται για ευπαθή ψάρια κυρίως σε Ick.
Η καθαριότητα στο ενυδρείο τους παίζει πρωταρχικό ρόλο και δεν πρέπει να αμελείται.
Αναφέρεται πως τα ψάρια αυτά δεν έχουν καθόλου καλή όραση. Είναι ψάρι αποκλειστικής δραστηριοποίησης στο σκοτάδι και τα φώτα του ενυδρείου το ενοχλούν. Έτσι όσο διαρκεί η φωτοπερίοδος παραμένει κρυμμένο.
Όταν εισάγεται το ψάρι σας στο ενυδρείο, μην περιμένετε να το δείτε σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, ακόμα και αν του ρίχνετε φαγητό, εκείνο θα βγαίνει μόνο στο σκοτάδι να φάει. Με την πάροδο των 2 εβδομάδων θα έχει προσαρμοστεί.

 

 

image.jpeg.d430aa422fab417e50511a0d3d5081d2.jpeg




Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Mark Nelson (http://nelson.beckman.illinois.edu)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...