Tropheops macrophthalmus αρσενικό
Επιστημονικό Όνομα: Tropheops macrophthalmus (Kirondo)
Κοινές Ονομασίες: Golden Yellow Tropheops
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική Κατηγορία: Cichlids
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Tropheops
Βιότοπος: Στην φύση θα το συναντήσουμε στις παρακάτω περιοχές Chesese (Μαλάουι), Chewere (Μαλάουι), νησί Chirwa (Μαλάουι), νησί Chitande (Μαλάουι), νησί Chizumulu (Μαλάουι), Ikombe (Τανζανία), Kirondo (Τανζανία), Ύφαλος Linganjala (Μαλάουι), Lumbila (Τανζανία), Matema (Τανζανία), Makonde (Τανζανία), Mdoka Reef (Μαλάουι), Mkanila Bay (Μαλάουι), Nkanda (Τανζανία), Pombo Rocks (Τανζανία), Same Bay (Μαλάουι). Ζει σε βραχώδης περιοχές με σχετικά ρηχά νερά (περίπου μέχρι τα 3 ως 5 μέτρα).
Μέγεθος: Τα αρσενικά φτάνουν έως και 12 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά δεν ξεπερνούν τα 9.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά: 8 )
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH )
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C )
Λίτρα: Η αυξημένη επιθετικότητα προς τα ψάρια του είδους τους, μας υποχρεώνει να τα φιλοξενούμε σε μεγάλες ομάδες τουλάχιστον 12 ατόμων (3 αρσενικά 9 θηλυκά). Ως ελάχιστο όριο ορίζονται τα 500 λίτρα και τα 160 εκατοστά μήκος. Τονίζεται επίσης ότι κάθε αρσενικός πρέπει να έχει την δική του συστάδα από πέτρες, η οποία να απέχει από του άλλου 30 εκατοστά.
Κοινωνική συμπεριφορά: Τα ψάρια αυτά πρέπει να κρατούνται σε ομάδες τουλάχιστον των 12 ψαριών, καθώς ζουν σε κοπάδια, για να μετριάζεται η επιθετικότητα τους.
Επιπρόσθετα, λόγω της εδαφικής κυριαρχίας που μπορεί να δείξουν, καλό είναι να μπαίνουν όλα μαζί από την αρχή και όχι σταδιακά. Αν πρέπει να προστεθούν κάποια ψάρια αργότερα, καλό θα είναι να μπουν ψάρια νεαρής ηλικίας, και όχι μόνο ένα, αλλά δύο και πάνω. Επίσης για μερικές μέρες πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση.
Αν υπάρξει τσακωμός μεταξύ αρσενικών για την κυριαρχία του ενυδρείου, και υπάρξει ηττημένος, θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα απομακρύνοντας τον από το ενυδρείο, γιατί είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.
Διαχωρισμός φύλου: Είναι διμορφικό είδος. Το αρσενικό κατά την ενηλικίωση θα πάρει τα κίτρινα χρώματα του και σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο μπλε ιριδίζων. Το θηλυκό παραμένει με το ανοιχτό καφέ και ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα του.
Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως συμβαίνει με όλες τις Αφρικάνικες κιχλίδες που ζουν στα βραχώδη τμήματα της λίμνης Malawi, άμμος και πολλές πέτρες είναι αυτό που χρειάζονται. Οι πέτρες πρέπει να παρέχουν σπηλιές και περάσματα για να νοιώθουν έτσι τα ψάρια ασφάλεια και να υποχωρούν εκεί για προστασία. Η άμμος και οι πέτρες είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικά, ώστε να επιτύχουμε πιο εύκολα τις επιθυμητές σκληρότητες του νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο φυτό, αυτό θα πρέπει να είναι κάποιο ανθεκτικό είδος όπως η Vallisneria.
Ζώνη Κολύμβησης: Κινούνται κυρίως στον βυθό αλλά και στις ενδιάμεσες ζώνες ανάμερα στις πέτρες..
Διατροφή: Είναι φυτοφάγα, γι' αυτό η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές. Ιδιαίτερα ελκυστική για αυτά είναι η σπιρουλίνα που μπορεί να περιέχεται σε μερικές τροφές του εμπορίου. Τα ψάρια αυτά είναι επιρρεπή στο bloat (μια ασθένεια των αφρικάνικων κιχλίδων), γι' αυτό η διατροφή τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Η διατροφή τους με ζωική πρωτεΐνη, αλλά και η υπερκατανάλωση σπιρουλίνας μπορεί να προκαλέσει την προαναφερθείσα ασθένεια.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 10 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να συμβιώσουν με άλλα είδη mbuna όπως Metriaclima, Labeotropheus, Chindongo, Melanochromis αλλά αυτό απαιτεί πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο.
Υποείδη και υβρίδια: Δεν συνιστάται η συγκατοίκηση με άλλα είδη Tropheops της λίμνη Malawi καθώς υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πρόκειται για στοματοεπωάζων κιχλίδα όπου ζευγαρώνει σε απομονωμένα σημεία του ενυδρείου. Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 30 ημέρες και σε κάθε γέννα προκύπτουν περίπου 20 μικρά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε αντίθεση με άλλες κιχλίδες, δεν συνιστάται η απομάκρυνση του θηλυκού σε ξεχωριστό ενυδρείο καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει αποδεκτό όταν επιστρέψει πίσω στο ενυδρείο και πιθανότατα να κυνηγηθεί πολύ έντονα.
Γενικές πληροφορίες: Η ομάδα των TROPHEOPS δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο εμπόριο και σπάνια θα δούμε χομπίστες ειδικά στην Ελλάδα να τα φιλοξενούν.
Στην λίμνη υπάρχουν 56 διαφορετικά είδη Tropheops . Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα :Tropheops biriwira 'Mumbo Island' ,Tropheops gracilior ,Tropheops sp. 'elongatus reef',Tropheops microstoma ,Tropheops modestus,Tropheops romandi κ.α
Στοματοεπωάζων Tropheops macrophthalmus θηλυκό .
Πηγές και φωτιγραφίες
https://www.malawi-cichlidy.cz/portfolio-item/tropheops-macrophthalmus/
https://www.cichlid-forum.com/
https://www.malawi-cichlidy.cz/
Συντάκτης: @marinos
Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS @AfricaTeam
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος