Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το χρήστη PanaGreco
Επιστημονικό Όνομα: Trichogaster Trichopterus (Pallas, 1770)
Κοινές Ονομασίες: Blue Gourami, Crosby Gourami, Golden Gourami, Opaline Gourami, Three Spot Gourami, Two Spot Gourami, White Gourami
Ελληνικό Όνομα: Μπλέ Γκουράμι
Τάξη: Anabantiformes
Οικογένεια: Osphronemidae.
Μέγεθος: Στην φύση μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά αλλά συνήθως είναι μικρότερο. Στο ενυδρείο το μέγεθος τους φτάνει τα 10 – 12 εκατοστά.
Βιότοπος: Συναντάται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία (Ποταμός Μεκόνγκ στη Νότια Κίνα, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία και σε κάποια μέρη της Ινδονησίας). Το φυσικό τους περιβάλλον βρίσκεται σε ήρεμα νερά χαμηλής στάθμης, με πολύ πλούσια βλάστηση όπως λίμνες, τάφροι και έλη.
Συντήρηση στο ενυδρείο: Σαν αναβαντίδα θέλει χαμηλή ροή στο νερό, επιφάνεια νερού χωρίς ανατάραξη (τουλάχιστον στη μια πλευρά του ενυδρείου), δεν προτιμά τα ψηλά ενυδρεία και μπορεί να διατηρηθεί πολύ καλά τόσο σε blackwater συνθήκες με ξερά φύλλα, όσο και σε καλοφυτεμένα ενυδρεία με άφθονα φυτά επιφανείας. Το ενυδρείο πρέπει να έχει χώρο ανάμεσα στο καπάκι και την επιφάνεια του νερού για να μπορεί να ανασαίνει το απαραίτητο οξυγόνο.
PH: 6 – 8,5 (Ιδανικά: 6,5-7,5)
KH: - °dKH
GH: 5 - 20 °dGH
Θερμοκρασία: 23 - 28 °C
Λίτρα: Για την διατήρηση μιας μικρής ομάδας από 1 αρσενικό και 2-3 θηλυκά απαιτείται ενυδρείο με ελάχιστο μήκος 100 εκατοστά και περίπου 140 λίτρα χωρητικότητα. Όσα περισσότερα είναι τα λίτρα στα οποία τα φιλοξενούμε και σε συνδυασμό με την ύπαρξη φυτών και ξύλων που τους προσφέρουν κρυψώνες, τόσο πιο ήρεμα γίνονται και αποφεύγουμε προβλήματα επιθετικότητας προς τους άλλους συγκάτοικους του ενυδρείου.
Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν θα λέγαμε ότι πρόκειται για φιλήσυχο ψάρι. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ψαριού. Μερικά είναι ήρεμα και παραμένουν έτσι ενώ κάποια άλλα είναι μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται. Τα αρσενικά γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους προς άλλα αρσενικά του είδους τους αλλά και όταν διεκδικούν την περιοχή τους απέναντι στους υπόλοιπους συγκάτοικους. Δεν συνίσταται να φιλοξενούνται δύο αρσενικά στο ίδιο ενυδρείο ακόμα και όταν αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Αντίθετα μπορεί να φιλοξενηθούν μαζί θηλυκά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε μεγάλα, πυκνοφυτεμένα ενυδρεία με πολλές κρυψώνες και χαμηλή ροή αυτό το gourami έχει πιο ήρεμες συμπεριφορές και μπορεί να γίνει ένας καλός συγκάτοικος.
Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι δυνατός μόνο στα ενήλικα ψάρια όπου τα αρσενικά έχουν μακρύτερο και μυτερό, ενώ τα θηλυκά έχουν μικρότερο και πιο στρογγυλεμένο ραχιαίο πτερύγιο και πιο φουσκωτή κοιλιά.
Διακόσμηση ενυδρείου: Είναι σκληρά ψάρια και προσαρμόζονται στις περισσότερες συνθήκες. Προτιμούν όμως τα καλά φυτεμένα ενυδρεία με φυτά επιφανείας, ξύλα και πέτρες (οι πέτρες καλό θα είναι να μην είναι ασβεστολιθικές) που παρέχουν πολλές κρυψώνες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη ροή έτσι ώστε να μην καταστρέφονται οι φωλιές τους καθώς και ο δυνατός φωτισμός. Αν επιδιώκουμε μια πιο βιοτοπική προσέγγιση ή αναπαραγωγή των φιλοξενούμενων μας η επιλογή του βυθού θα πρέπει να είναι άμμος.
βοηθώντας έτσι τα ψάρια να συλλέγουν όσα αβγά ξεκολλούν από την φωλιά και πέφτουν στο βυθό.
Ζώνη Κολύμβησης:
Διατροφή: Κυρίως εντομοφάγα στη φύση. Στο ενυδρείο η διατροφή τους δε θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς θα δεχτούν νιφάδες και άλλα επεξεργασμένες τροφές και απολαμβάνουν ζωντανές και κατεψυγμένες τροφές (προνύμφες μικρών εντόμων, δάφνια κλπ). Καταναλώνουν με ευχαρίστηση πλανάρια και ύδρες. Υπάρχει η πιθανότητα να φάνε και κάποια μαλακά φυτά από το ενυδρείο συνήθως χωρίς να προκαλέσουν όμως, σημαντικές ζημίες.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Συνίσταται η συγκατοίκηση με άλλα ειρηνικά είδη παρόμοιου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Καλό είναι να αποφεύγονται τα κυρίαρχα ψάρια (πχ κιχλίδες), ψάρια που αρέσκονται να δαγκώνουν πτερύγια (fin nippers) αλλά και μικρότερα είδη που μπορεί να δέχονται επιθέσεις από τα blue gourami. Θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν με είδη που κινούνται ήρεμα όπως Loaches, Corydoras, Plecos (loricariids), μεγαλόσωμα tetras (characins).
Υποείδη και υβρίδια: Συναντάμε τρεις μορφές του μπλε γκουράμι. Και οι τρεις είναι αρκετά συνηθισμένες στο εμπόριο. Η πρώτη, είναι ο άγριος τύπος και συχνά πωλείται ως three spot gourami. Έχει ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε χρώμα και δύο μαύρες ή σκούρο μπλε κηλίδες στα πλευρά του (η τρίτη "κηλίδα" είναι στην πραγματικότητα το μάτι του ψαριού). Η δεύτερη μορφή καλείται opaline ή grosby gourami. Έχει παρόμοιο ανοιχτό μπλε χρώμα, αλλά αντί για κηλίδες, έχει σκούρες μπλε ραβδώσεις κατά μήκος του σώματος του. Η τρίτη μορφή είναι η ονομαζόμενη gold gourami, εξαιτίας του χρώματος του. Τα σημάδια σε αυτή την ποικιλία μπορεί να ποικίλουν από τις ραβδώσεις που διατηρούν τα opaline gouramis ως τις κηλίδες που έχουν τα άγριου τύπου μπλε γκουράμι.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Όπως τα περισσότερα ψάρια της οικογενείας, φτιάχνει τη φωλιά του από φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού και εκεί εναποθέτει τα αυγά του (bubble nester). Η επιτυχής αναπαραγωγή σε κοινωνικό ενυδρείο παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες γι’ αυτό απαιτείται ξεχωριστό ενυδρείο αναπαραγωγής χωρητικότητας 40 - 80 λίτρων. Το ύψος του νερού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 εκατοστών, φυσιολογικές τιμές νερού χωρίς να πλησιάζουμε τα άκρα, ελάχιστη ροή νερού και ένα μικρό αερόφιλτρο είναι τα χαρακτηριστικά του ενυδρείο αναπαραγωγής. Η ύπαρξη φυτών που φτάνουν ως την επιφάνεια ή επιπλέοντων φυτών ή κάποιου άλλου υλικού θα βοηθήσει ώστε η φωλιά να παραμείνει στη θέση της.
Μπορούμε να ταΐζουμε τα ψάρια μας με ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές ώστε να ενδυναμώσουμε τη διάθεση τους για αναπαραγωγή. Με την διατροφή αυτή κάποιο ή κάποια από τα θηλυκά σύντομα θα γεμίσει αυγά και θα στρογγυλέψει. Τότε θα πρέπει να γίνει η εισαγωγή του ζευγαριού στο ενυδρείο αναπαραγωγής ή απλά αφαιρούμε από το ενυδρείο τα υπόλοιπα ψάρια. Το αρσενικό θα φτιάξει μία μεγάλη φωλιά με φυσαλίδες ανάμεσα στα φυτά της επιφάνειας ή σε κάποια γωνιά, ενσωματώνοντας σε αυτή και μικρά τμήματα των φυτών. Μετά θα πλησιάσει την θυληκιά για το ζευγάρωμα, το οποίο γίνεται κάτω από την φωλιά όπως σε όλα τα ψάρια αναβατίδες. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και μπορούν να γονιμοποιηθούν μερικές εκατοντάδες αυγών. Όταν δεν υπάρχουν άλλα αυγά το θηλυκό θα πρέπει να απομακρύνεται από το ενυδρείο γιατί κινδυνεύει πλέον να σκοτωθεί από το αρσενικό. Το αρσενικό θα προσέχει συνεχώς την φωλιά επανατοποθετώντας τα αυγά που πέφτουν για περίπου 20 – 30 ώρες μέχρι να γίνει η εκκόλαψή τους. Ο γόνος θα αρχίσει να κολυμπάει ελεύθερα μετά από περίπου 4 με 5 ημέρες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να απομακρυνθεί και το αρσενικό. Ο γόνος θα πρέπει να ταϊστεί με infusoria ή υγρή τροφή για γόνους την πρώτη εβδομάδα. Μετά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να δεχθούν θρυμματισμένες νιφάδες, brine shrimp, nauplii, microworm.
Οι γόνοι έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα πρέπει να παρακολουθούνται διαρκώς. Τα μεγαλύτερα θα πρέπει να απομακρύνονται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φάνε τα μικρότερα.
Γενικές πληροφορίες: Όλες οι αναβατίδες διαθέτουν ένα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό όργανο, τον λαβύρινθο, που τους παρέχει την δυνατότητα να παίρνουν οξυγόνο κατευθείαν από τον ατμοσφαιρικό αέρα αντί από το νερό μέσω των βράγχιων τους. Έτσι έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να επιβιώσουν σε νερά φτωχά σε οξυγόνο, όπου άλλα ψάρια δε θα μπορούσαν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να παραμελούμε τις σωστές και τακτικές αλλαγές νερού, που είναι σημαντικές για την καλή υγειά και την ανάπτυξη του ψαριού. Θα πρέπει επίσης το ενυδρείο που διατηρεί τέτοια ψάρια να διαθέτει καπάκι, όχι μόνο γιατί τα περισσότερα απ΄αυτά είναι ικανοί άλτες, αλλά και για να διατηρείται ο αέρας υγρός και σε θερμοκρασία αντίστοιχη με αυτή του νερού ώστε να μη καταστραφεί ο λαβύρινθος του ψαριού.
three spot gourami
opaline gourami
gold gourami
πηγή: wikipedia
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος