Επιστημονικό Όνομα: Pseudotropheus livingstonii
Κοινές Ονομασίες: -
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlid
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Pseudotropheus
Βιότοπος: To Pseudotropheus livingstonii είναι ένα μάλλον απλό χρωματικά ψάρι με κυρίως μπεζ και καφέ χρώματα και μερικές πιο έντονες σκούρες ρίγες. Κατοικεί στη λίμνη Malawi σε αμμώδεις περιοχές. Είναι το ένα από τα δύο mbuna σε ολόκληρη τη λίμνη που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί κελύφη σαλιγκαριών ως καταφύγιο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν κελύφη σαλιγκαριών του γένους Lanistes. Για αυτό το λόγο συχνά αποκαλείται και κοχυλόψαρο της λίμνης Malawi. Είναι το μοναδικό ψάρι του γένους του που συναντάται τόσο σε πολύ ρηχά όσο και σε πολύ βαθιά νερά της λίμνης.
Μέγεθος: Κατά μέσο όρο φτάνει τα 7.5 cm έως 10 cm. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 15 cm.
Συντήρηση στο ενυδρείο:
PH: 8,0 – 9,0 (Ιδανικά: 8 )
KH: 10 - 25 °dKH
GH: 10 με 18.°dGH
Θερμοκρασία: 22 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C )
Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί μια νεαρή ομάδα από το είδος αυτό είναι τα 150 lt . Όταν τα ψάρια ενηλικιωθούν θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο, περίπου 300 lt με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.20 m.
Κοινωνική συμπεριφορά: Στην φύση ως μοναχικό είδος. Στο ενυδρείο μπορεί να φιλοξενηθεί είτε μόνο του, είτε σε χαρέμι με πολλά θηλυκά εάν πρόκειται να αναπαραχθεί. Είναι αρκετά ειρηνικό ψάρι στο ενυδρείο, και συνήθως δε δημιουργεί προβλήματα ούτε κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
Διαχωρισμός φύλου: Αρκετά εύκολος να γίνει μιας και τα αρσενικά είναι αρκετά μεγαλύτερα από τα θηλυκά και με πολύ πιο έντονο χρωματισμό. Τα αρσενικά αποκτούν μπλε – μωβ χρωματισμούς ενώ τα θηλυκά όχι.
Διακόσμηση ενυδρείου: Ο διάκοσμος του ενυδρείου θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να περιέχει αρκετές κρυψώνες που θα σχηματίζονται με πέτρες και με σχετικά μεγάλα κοχύλια. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα λεπτή άμμος όπως και στο φυσικό περιβάλλον που το συναντάμε.
Ζώνη Κολύμβησης: Ανάμεσα στις πέτρες, αλλά και στην μεσαία στήλη του νερού. Όταν πρόκειται να τραφεί θα το δούμε και κοντά στην επιφάνια του νερού. Γενικά είναι ένα ψάρι που δεν κυκλοφορεί πάρα πολύ μέσα στο ενυδρείο.
Διατροφή: Στη φύση τρέφονται με φύκια τα οποία συλλέγουν από το αμμώδες υπόστρωμα. Στο ενυδρείο τρέφεται πολύ εύκολα και δεν είναι επιλεκτικό. Ένας συνδυασμός από pellet, νιφάδες και κατεψυγμένες τροφές είναι ιδανικός.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 8 - 10 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να φιλοξενηθεί με τα περισσότερα είδη mbuna αρκεί να μην είναι πολύ μικρότερα του. Είναι βέβαιο πως εάν φιλοξενηθεί με πολύ μικρότερα ψάρια τότε θα γίνει πολύ επιθετικό απέναντι τους και πιθανόν να τα σκοτώσει.
Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν παρατηρηθεί υβριδισμοί.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Το ψάρι αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα όταν πρόκειται για περίοδο ωοτοκίας στο ενυδρείο. Η αναπαραγωγή τους ξεκινά από όταν είναι ήδη πολύ μικρά, περίπου 3.5 cm – 4 cm. Αναπαράγονται με τον κλασικό τρόπο που ζευγαρώνουν όλα τα mbuna. H διαφορά τους με τα υπόλοιπα mbuna είναι ότι τα θηλυκά κρατούν στο στόμα τους τα αυγά για πολύ λιγότερες μέρες 13-15 περίπου (σε αντίθεση με τις 23-26 ημέρες που τα κρατούν τα υπόλοιπα mbuna). Ο γόνος που θα γεννηθεί είναι επίσης αρκετά μικρότερος από ότι των υπολοίπων mbuna και η θηλυκιά τον εναποθέτει μέσα σε κοχύλια ώστε να τον προστατεύσει από τις διάφορες απειλές.
Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα ψάρι που δεν κυκλοφορεί πολύ μέσα στο ενυδρείο. Το παρατηρούμε συχνά να στέκεται τελείως ακίνητο πίσω από βράχους ή φυτά. Αυτή η συμπεριφορά είναι γνωστή ως thanatosis (θανάτωση) ή ‘playing dead (παίζοντας τον νεκρό) και έχει σκοπό να προσελκύσει άλλα ψάρια τα οποία θεωρούν πως είναι νεκρό. Έτσι λοιπόν όταν ένα μικρό ψάρι πλησιάσει αρκετά για να δει τι συμβαίνει, τότε του επιτίθεται και το κατασπαράζει. Συχνά αποκαλείται ως ‘sleeper’ εξ αιτίας αυτής του της ιδιαίτερης συμπεριφοράς. Το Pseudotropheus livingstonii είναι αρκετά διαδεδομένο στο χόμπι των ενυδρείων και κάποιος μπορεί να το βρει σχετικά εύκολα. Η συντήρηση του στο ενυδρείο είναι μάλλον εύκολη καθώς πρόκειται για ένα ανθεκτικό ψάρι. Τους αρέσει ιδιαίτερα το φρέσκο νερό, γι αυτό προτείνονται συστηματικές αλλαγές κατά περίπου πενήντα τοις εκατό κάθε εβδομάδα.
Πηγές :
https://www.cichlid-forum.com/
https://www.seriouslyfish.com/
Φωτο : https://www.malawi-germany.de/
Συντάκτης : @Νίκος Γκογκάκης
Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS @AfricaTeam @marinos
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος