Επιστημονικό Όνομα: Protomelas taeniolatus
Κοινές Ονομασίες: “Haplochromis Steveni”, “Haplochromis Hinderi”, “Haplochromis Boadzulu”, “Haplochromis Red Empress”, “Haplochromis Fire Blue”
Ελληνικό Όνομα: Πρωτομελάς
Γενική Κατηγορία: Cichliformes
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Protomelas
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει στις βραχώδεις όχθεις της λίμνης Μαλάουι όπου η άμμος συνδυάζεται με βράχους, και σε σχετικά ρηχά και καθαρά (χωρίς ιζήματα) νερά της λίμνης. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εξαπλωθεί σε όλη την λίμνη άλλα σε μικρούς αριθμούς.
Μέγεθος: Στο ενυδρείο το ενήλικο αρσενικό θα φτάσει τα 20 εκατοστά.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.8-8,8 (Ιδανικά: 8.2)
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)
Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 και άνω θηλυκά. Τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι και με ελάχιστο μήκος ενυδρείου τα 150 cm.
Κοινωνική συμπεριφορά: Από τα πιο ειρηνικά ψάρια της λίμνης. Δεν δημιουργεί προβλήματα σε άλλα ψάρια, δεν είναι εδαφικά κυριαρχικό, παρά μόνο την περίοδο του ζευγαρώματος που γίνεται επιθετικό στην περιοχή της αναπαραγωγής.
Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό, κατά την νεαρή ηλικία. Όταν ενηλικιωθούν το αρσενικό παίρνει τα χρώματα του (κόκκινο-μπλε) ενώ το θηλυκό παραμένει με το ασημί χρώμα του με μια οριζόντια μαύρη γραμμή που ξεκινά από το κεφάλι και φτάνει ως την ουρά και αρκετές κάθετες. Επιπλέον στο αρσενικό είναι πιο ανεπτυγμένα τα ραχιαία, πρωκτικά, και πυελικά πτερύγια.
Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα. Η άμμος θα ήταν προτιμότερο να είναι ασβεστολιθική, για να εξασφαλίσουμε την σκληρότητα του νερού που πρέπει να ζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψάρι με μεγάλη κινητικότητα και πρέπει να του δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης.
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου.
Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Στη φύση τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και με μικρά καρκινοειδή. Στο ενυδρείο θα τραφεί με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε pellet. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν σαν βάση τη γαρίδα και τα μύδια. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή της ασθένειας Malawi bloat. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πολύ επιρρεπή, και πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πολύ καλή ποιότητα τροφής. Επιβάλλεται κατά περιόδους να ταΐζουμε με σπιρουλίνα, και με κάποιες άλλες φυτικές τροφές καθώς και να τους παρέχουμε βιταμίνες.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Από 7 έως 10 χρόνια υπό καλές συνθήκες.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κιλχίδες Haps όπως το Blue dolphin και οι aulonacara, αλλά όχι με μεγαλύτερα και κυρίως όχι με θηρευτές που τα αρσενικά τους έχουν παρόμοια χρώματα γιατί είναι πολύ πιθανόν να του επιτεθούν (Venustus – Livingsronii) και ενδεχομένως να το σκοτώσουν.
Υποείδη και υβρίδια: Πρέπει να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με άλλα είδη Protomela όπως τα pleurotaenia, ornatus, Spilonotus Tanzania και Spilonotus Likoma κτλ.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα, και ο κατάλληλος διάκοσμος. Χρειάζεται επίπεδες μεγάλες πέτρες όπου και γίνετε το ζευγάρωμα. Το αρσενικό θα γίνει πολύ επιθετικό και θα υπερασπιστεί τον χώρο του ζευγαρώματος έναντι όλων των ψαριών που έχουμε στο ενυδρείο. Αφού τον πλησιάσει η θηλυκιά που είναι έτοιμη θα ξεκινήσει το ζευγάρωμα.
Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι 23 περίπου μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, θα κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να αναζητούν τροφή, την οποία πρέπει να τους εξασφαλίσουμε τρίβωντας flakes έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.
Θα επιβιώσουν τα πιο τυχερά και τα πιο δραστήρια καθώς κινδυνεύουν να φαγωθούν ακόμα και από την μητέρα τους. Αν θέλουμε να σώσουμε όλο τον γόνο θα πρέπει να απομακρύνουμε το θηλυκό στις 19 ημέρες και μόλις απελευθερώσει τον γόνο να την επιστρέψουμε στο ενυδρείο. Θα πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για το τι θα κάνουμε τα ψαράκια γιατί θα απελευθερώσει περίπου 50 με 150 ψαράκια.
Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για ένα είδος που το συναντάμε αρκετά συχνά σε μεγάλα βιοτοπικά ενυδρεία της λίμνης malawi λόγο των εντυπωσιακών χρωμάτων του αρσενικού.
Συντάκτης @marinos
Επιμέλεια και δημοσίευση @SOTIRIS @AfricaTeam
Πηγές και Φωτογραφίες
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος