Επιστημονικό Όνομα: Poecilia latipinna (Lesueur, 1821)
Κοινές Ονομασίες: Sailfin Molly
Ελληνικό Όνομα: Μόλυ
Τάξη: Cyprinodontiformes
Οικογένεια: Poeciliidae
Μέγεθος: Μέγιστο μήκος για τα αρσενικά έως 15,0 εκατοστά (TL) , για τα θηλυκά έως 10,0 εκατοστά (TL) , συχνά όμως συναντώνται τον πρώτο χρόνο με μήκος 1,25-7,5 εκατοστά (SL) τα αρσενικά και 1,25- 6,25 εκατοστά (SL) τα θηλυκά. Το μήκος των αρσενικών συχνά εξαρτάται από την πυκνότητα του πληθυσμού με αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Δηλαδή όσο πιο πυκνός είναι ο πληθυσμός τόσο μικρότερο μέγεθος έχουν.
Βιότοπος: Είναι ενδημικό είδος της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (από το Cape Fear drainage της North Carolina έως τη Veracruz του Μεξικού). Έχει εισαχθεί και σε χώρες της υπόλοιπης αμερικάνικης ηπείρου, της Ασίας, της Αφρικής και την Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Συναντάται σε γλυκά και υφάλμυρα νερά, σε ελαφρώς τρεχούμενα θερμά νερά, μικρά ποταμάκια και αυλάκια, μικρές και μεγάλες λίμνες, βάλτους, ήσυχα και πλούσια σε βλάστηση στάσιμα νερά, λιμνούλες που σχηματίζουν τα ρέματα καθώς και σε υφάλμυρα κανάλια που δέχονται την επίδραση της παλίρροιας.
Συντήρηση στο ενυδρείο
pH: 7,0-8,5
KH: -
GH: 15-35°dGH
Θερμοκρασία: 20-28°C
Λίτρα: Συνίσταται να κρατούνται σε ενυδρείο με μήκος τουλάχιστον 60 εκατοστά, με ιδανικές ελάχιστες διαστάσεις 75*40*30 εκατοστά (90 λίτρα).
Κοινωνική συμπεριφορά: Κοινωνικό ψάρι, με ειρηνική συμπεριφορά εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής. Ενδείκνυται να διατηρείται σε τριάδες (1 αρσενικό προς 2 θηλυκά).
Διαχωρισμός φύλου: Υπάρχει διακριτός φυλετικός διαχωρισμός. Τα αρσενικά άτομα ξεχωρίζουν από τα θηλυκά καθώς φέρουν το γονοπόδιο (διαφοροποιημένο εδρικό πτερύγιο) το οποίο μοιάζει με σωλήνα με μυτερή άκρη. Επίσης, διαφέρουν στο ραχιαίο πτερύγιο, με αυτό των αρσενικών να είναι χαρακτηριστικά μεγαλύτερο και να μοιάζει με πανί ιστιοφόρου.
Διακόσμηση ενυδρείου: Ιδανικό είναι ένα αρκετά φυτεμένο ενυδρείο, το οποίο όμως παρέχει μεγάλη κολυμβητική περιοχή. Εάν σκοπεύουμε να δούμε γέννες προτείνεται η ύπαρξη και αρκετών φυτών επιφανείας, ώστε να δημιουργούνται φυσικές κρυψώνες για τα μικρά ψαράκια. Επιθυμητή είναι και η χρήση ενυδρειακού αλατιού σε μικρή ποσότητα.
Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπά σε όλες τις ζώνες του ενυδρείου, αλλά συνήθως στην επιφανειακή ζώνη.
Διατροφή: Είναι κυρίως φυτοφάγα με προτίμηση στην επιφυτική άλγη και τα μαλακά φύλλα των φυτών. Τρέφεται όμως και με ζωική τροφή όπως rotifer, μικρά καρκινοειδή (Κωπήποδα και Οστρακώδη) αλλά και υδρόβια έντομα. Στο ενυδρείο διατρέφεται με πράσινη άλγη, μαλακά φύλλα και αποξηραμένη τροφή εμπορίου. Καλό θα ήταν η διατροφή να είναι πλούσια σε φυτικά συστατικά ώστε η ανάπτυξη του ζώου να είναι σωστή. Τα μικρά μπορούν να τραφούν με θρυμματισμένη αποξηραμένη τροφή αλλά και με ναύπλιους αρτέμιας.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 2 χρόνια. Τα αρσενικά ζουν το μέγιστο ένα χρόνο μετά την αναπαραγωγική ωρίμανση, η οποία μπορεί να επέλθει σε λιγότερο από 1 χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι ένα ήρεμο ψάρι που μπορεί να συμβιώσει με άλλα ψάρια σε κοινωνικό ενυδρείο. Συγκατοικεί άνετα με άλλα ζωοτόκα ψάρια που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις νερού (ελαφρώς υφάλμυρο νερό). Προσοχή χρειάζεται κατά τη συγκατοίκηση του με το είδος Poecilia sphenops καθώς μπορούν να προκύψουν υβρίδια.
Υποείδη και υβρίδια: Το φυσικό τους χρώμα είναι από γκριζωπό με πράσινες και μαύρες λεπτομέρειες, μέχρι κατάμαυρο. Οι χρωματικές λεπτομέρειες μπορούν να «ενώνονται» σχηματίζοντας ρίγες. Από επιλεκτικές αναπαραγωγές έχουν προκύψει ποικιλίες με εντελώς μαύρο, άσπρο χρώμα αλλά και αλμπίνο. Έχει δημιουργηθεί ποικιλία Balloon Molly η οποία χαρακτηρίζεται από την παραμορφωμένη σπονδυλική η οποία δίνει το σχήμα μπαλονιού στο ψάρι. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της νηκτικής κύστης καθώς και στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο του ψαριού.
Υβριδισμοί με το συγγενικό είδος Poecilia sphenops οδηγούν σε απογόνους που ονομάζονται sailfin black molly, με τα αρσενικά να έχουν μεγάλα ραχιαία πτερύγια με κίτρινες λεπτομέρειες. Από κάποιους υβριδισμούς προκύπτουν αρσενικά με υπερβολικά επιμηκυμένα γονοπόδια , με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να μη μπορούν να αναπαραχθούν.
Κατά τα άλλα, τα υβρίδια αναπαράγονται επιτυχώς μεταξύ τους, όμως η μέγιστη ηλικία τους δε φτάνει αυτή των αρχικών ειδών, αλλά είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή της ποικιλίας Balloon.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η γονιμοποίηση γίνεται στο εσωτερικό του θηλυκού, ύστερα από την εναπόθεση του σπέρματος από το αρσενικό με τη βοήθεια του γονοποδίου Η «εγκυμοσύνη» κρατά συνήθως 2 μήνες αλλά εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού. Το θηλυκό «γεννά» 10-100 μικρά (συνήθως 50), τα οποία είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και να τραφούν. Επειδή η γονική φροντίδα τελειώνει με την αποβολή των μικρών στο νερό, καλό θα ήταν τα μικρά να απομακρύνονται από τα ενήλικα άτομα ή να τους προσφέρονται αρκετές κρυψώνες ώστε να μη φαγωθούν. Τα νεογέννητα ιχθύδια μπορούν να τραφούν με θρυμματισμένη τροφή και ναύπλιους αρτέμιας.
Γενικές πληροφορίες: Συχνά γίνονται ξενιστές για παράσιτα όπως Τρηματώδεις σκώληκες και Πρωτόζωα με βασικό το Icthyophtirius sp., κοινώς ικ.
Έχουν χρησιμοποιηθεί ανεπιτυχώς για τη μείωση των κουνουπιών (είναι κυρίως φυτοφάγα ψάρια) και τείνουν να χαρακτηριστούν ως παράσιτα καθώς προκαλούν οικολογικά προβλήματα.
Δεν πρέπει να συγχέεται με το συγγενικό είδος Poecilia velifera, το οποίο ξεχωρίζει από τις πιο ανοιχτόχρωμες κυκλικές βούλες που φέρει στο ραχιαίο πτερύγιο και των αριθμό των ακτίνων του ραχιαίου πτερυγίου.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος