Επιστημονικό Όνομα: Placidochromis phenochilus mdoka
Κοινές Ονομασίες: Mdoka “White Lips”
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlid
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: placidochromis
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης malawi. Ζει σε αμμώδεις με βράχια περιοχές σε βαθιά νερά στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης. Συναντάται ιδιαίτερα στις περιοχές Mdoka, Chesese και Chirwa Island.
Μέγεθος: Το αρσενικό σε πλήρη ανάπτυξη (περίπου ενός έτους) φτάνει τα 25 εκατοστά ενώ το θηλυκό είναι 2 με 3 πόντους μικρότερο.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά: 8 )
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)
Λίτρα: Σύμφωνα με τον Ad Konings τα ελάχιστα λίτρα για αυτά τα ψάρια πρέπει να είναι τα 500, και το μήκος του ενυδρείου τουλάχιστον 160 εκατοστά.
Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά φιλήσυχο και ντροπαλό ψάρι , αλλά μπορεί να επιτεθεί όταν τίθεται θέμα κυριαρχίας μεταξύ των αρσενικών.
Δεν είναι πολύ κτητικό με την περιοχή του, πάρα μόνο την εποχή του ζευγαρώματος. Αρέσκεται να ζει σε μικρές ομάδες 8-10 ατόμων.
Διαχωρισμός φύλου: Σε μικρή ηλικία δύσκολος έως αδύνατος. Όταν ενηλικιωθούν θα το καταλάβουμε κύρια από την συμπεριφορά άλλα και από το πυελικό πτερύγιο καθώς στα αρσενικά είναι πιο μυτερό.
Διακόσμηση ενυδρείου: Ελάχιστες πέτρες και αμμώδης βυθός είναι το καλύτερο περιβάλλον για αυτά τα ψάρια. Δεν θα πειράξει τα φυτά αν είναι δεμένα στις πέτρες άλλα θα ξεριζώσει ότι είναι φυτεμένο στην άμμο.
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλο το μήκος και ύψος της στήλης του νερού.
Τροφή: Είναι κυρίως σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου σε pellets, ακόμα και κάποια flakes. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί οι τροφές να είναι βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή της ασθένειας Malawi float. Τρώγοντας από την επιφάνεια αυτά τα ψάρια εγκλωβίζεται αέρας στο πεπτικό τους σύστημα με καταστροφικά αποτελέσματα.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 4 με 5 χρόνια υπό καλές συνθήκες
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες κίλχίδες Haplochromis (ιδανικοί συγκάτοικοι είναι και οι Aulonacara), αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και να μην είναι ιδιαίτερα επιθετικές. Πρέπει να αποφεύγεται η συμβίωση με mbuna γιατί τρομάζουν από το τελικό μέγεθος των ψαριών.
Υποείδη και υβρίδια: Δεν πρέπει να συγκατοικούν με τα άλλα είδη των placidochromis γιατί σίγουρα θα υπάρξει υβριδισμός.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα, και ο κατάλληλος διάκοσμος. Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του και το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία (το θηλυκό σε αυτό το διάστημα δεν τρώει). Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, για αυτό καλό θα ήταν να τρίβουμε flakes έτσι ώστε να τα διευκολύνουμε στην εξεύρεση της τροφής.
Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να βάλουμε το θηλυκό σε μια γεννήστρα αν είναι δυνατόν τις τελευταίες μέρες και μόλις απελευθερώσει το γόνο να το επιστρέψουμε στο ενυδρείο για να μην χάσει την θέση του στο χαρέμι.
Γενικές πληροφορίες: Πανέμορφο είδος της λίμνης που με το βαθύ μπλε σχεδόν μόνιμο χρώμα είναι αρκετά επιθυμητό σε αρκετούς που ασχολούνται με το χόμπι μας και τις κιχλίδες Αφρικής. Είναι ψάρια που απαιτούν καθαρό νερό καθώς είναι πολύ ευαίσθητα σε μολύνσεις. Δύσκολα θα το βρούμε στα Ελληνικά ενυδρειακά μαγαζιά .
Πηγές
Ad Konings The Cichlid Yearbook Τόμος 1
https://www.cichlid-forum.com/threads/placidochromis-phenochilus.457327/#post-3154271
https://cichlidspecies.com/lake-malawi/haplochromis/placidochromis-phenochilus-mdoka-white-lips/
Συντάκτης @marinos
Επιμέλεια δημοσίευση @SOTIRIS @AfricaTeam
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος