Επιστημονικό Όνομα: Pangasius hypophthalmus (Sauvage, 1878), Helicophagus hypophthalmus
Κοινές Ονομασίες: Iridescent Shark, Pla Sawai, Helicophagus hypophthalmus, Pangasianodon hypophthalmus, Pangasius sutchi, Siamese shark, Sutchi catfish
Ελληνικό Όνομα: Πανγκάσιος, Καρχαρίας, Σιαμέζος Καρχαρίας
Τάξη: Siluriformes
Οικογένεια: Pangasiidae
Μέγεθος: Έως 130 εκατοστά.
Βιότοπος: Ποτάμια της Ασίας: Laos, Indo-China, Thailand Waters, Chao Praya, Mekong. Δεν έχουν συγκεκριμένη απαίτηση από θέμα διαμόρφωσης του ενυδρείου, όσο έχουν απαίτηση από θέμα λίτρων. Στην ουσία χρειάζονται πολύ ελεύθερο χώρο για να μπορούν να κινούνται.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6,8)
KH: -
GH: 2-29°dGH (Ιδανικά: 10-14°dGH)
Θερμοκρασία: 22-26°C (Ιδανικά: 24°C)
Λίτρα: 7500 λίτρα το λιγότερο (7.5 τόνοι).
Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο και ειρηνικό ψάρι, όσο το επιτρέπει το μέγεθός του. Από τη στιγμή που θα μεγαλώσει, ότι χωράει στο στόμα του θα το φάει.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο σκούρες και πιο λεπτές λωρίδες από ότι τα θηλυκά. Υπάρχει ασάφεια, βέβαια, σε πιο στάδιο της ζωής τους γίνονται εμφανής οι λωρίδες.
Διακόσμηση ενυδρείου: Όσο λιγότερη διακόσμηση τόσο το καλύτερο γιατί αυτά τα ψάρια θέλουν άπλα και πολύ χώρο για κολύμπι.
Κάποια επιπλέοντα φυτά (φυτά επιφάνειας) θα μειώσουν την νευρικότητα του ψαριού μας. Επίσης όσο χαμηλότερος φωτισμός υπάρχει στο ενυδρείο τόσο το καλύτερο, προτιμούν σκιερά μέρη.
Όλα τα παραπάνω καλό είναι να υπάρχουν λόγω του ότι είναι ένα ψάρι που μπορεί πολύ εύκολα να τρομάξει και να γίνει νευρικό.
Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπάει κυρίως στην μέση του ενυδρείου και όχι συνέχεια στον βυθό όπως τα περισσότερα γατόψαρα.
Διατροφή: Παμφάγα. Σε μικρή ηλικία τρέφονται περισσότερο με κρέας ενώ λιγότερο όσο μεγαλώνουν.
Σε νεαρές ηλικίες προτείνονται Bloodworms και catfish tablets συνεχίζοντας με γαρίδες και σπανάκι σε κύβους. Μπορούν να δεχτούν pellets τα οποία έχουν βάση λαχανικά.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 15-20 χρόνια περίπου
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ψάρια μεγάλου μεγέθους που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις νερού. Μπορεί να συνυπάρξει και με μικρότερα ψάρια αρκεί να μη χωράνε στο στόμα του σε κάθε φάση μεγέθους του Pangasius. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να φάει τα μικρότερα ψάρια. Το νευρικό τους κολύμπι, μπορεί να στρεσάρει τα υπόλοιπα ψάρια, οπότε σε οποιαδήποτε περίπτωση επιλεχθούν συγκάτοικοι θα πρέπει τα λίτρα του ενυδρείου τουλάχιστον να διπλασιαστούν.
Υποείδη και υβρίδια: Τα Pangasius μπορεί να τα βρει κάποιος και σε αλφική μορφή όπως επίσης και σε βαμμένες μορφές, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν το προτείνουμε.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Άγνωστο μέχρι στιγμής και πιθανότατα απίθανο να μπορέσει αυτό το ψάρι να αναπαραχθεί μέσα σε ενυδρείο. Έχει αναφερθεί αναπαραγωγή μόνο σε τεχνίτες λίμνες της Ταϊλάνδης.
Γενικές πληροφορίες: Δυστυχώς τα Pangasius ανήκουν στην κατηγορία των ψαριών που προσελκύουν τους χομπίστες, λόγο της καρχαριοειδούς όψης τους, αλλά δεν είναι από τα ψάρια που πρέπει να βρίσκονται σε κοινά ενυδρεία. Σε γενικές γραμμές δεν κάνει για ενυδρεία χομπιστών και σε καμία περίπτωση ένας απλός οικιακός χώρος δεν μπορεί να έχει το ενυδρείο που μπορεί να φιλοξενηθεί αυτό το ψάρι. Τα λίτρα και οι απαιτήσεις διαβίωσής τους καθιστούν το ψάρι στα "δύσκολα" ψάρια και καλό είναι να το έχουν εις γνώση τους όλοι οι χομπίστες πριν κάνουν αυτήν την αγορά.
Επίσης τα Pangasius αποτελούν βασική διατροφική πηγή στις χώρες της Ασίας. Εισάγεται και στην Ελλάδα σε κατεψυγμένα φιλέτα.
Αρθρογραφία Aquazone: Pangasius: Ένας καρχαρίας στο ενυδρείo σας
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη kwstas_original
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος