(φωτογραφία από το διαδίκτυο)
Επιστημονικό Όνομα: Goldfish oranda black moor
Κοινές Ονομασίες: Black Moor Goldfish
Ελληνικό Όνομα: -
Τάξη: Cypriniformes
Οικογένεια: Cyprinidae
Ομάδα : fancy
Μέγεθος: Τελικό μέγεθος των ψαριών είναι 20 πόντοι
Βιότοπος: Κίνα και Ιαπωνία. Πλέον συναντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6,5-7,5
KH: -
GH: 5-25°dGH ( Ιδανικά: 12-18°dGH )
Θερμοκρασία: 10-23°C (Ιδανικά 18-23°C)
Λίτρα: Πρόκειται για πολύ κοινωνικά ψάρια. Αυτό σημαίνει πως θα ήταν προτιμότερο να διατηρούνται σε ομάδα πάνω των 3 ατόμων . Για κάθε χρυσόψαρο ορίζονται τα 30-40 λίτρα (δηλαδή ενυδρείο 120-150 λίτρων). Τα παραπάνω λίτρα είναι τα minimum θεμιτά, αλλά αν θέλουμε να ορίσουμε την απόλυτα minimum διάσταση ενυδρείου, τότε θα μπορούσαμε να πούμε τα 100 λίτρα για δύο χρυσόψαρα, με την ελάχιστη δυνατή διακόσμηση που θα περιλαμβάνει όμως και κάποια σκληρά φυτά που θα χρησιμεύουν σαν κρυψώνες και πάρα πολύ καλή φίλτρανση.
Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και φιλήσυχο ψάρι αλλά και πολύ λαίμαργο, που δεν θα διστάσει να καταπιεί ότι χωράει στο στόμα του.
Διαχωρισμός φύλου: Δύσκολος αλλά όχι και αδύνατος. Μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από το σχήμα του πρωκτού τους. Ο προεξέχων πρωκτός υποδηλώνει θηλυκό χρυσόψαρο ενώ ο επίπεδος το αρσενικό. Τα θηλυκά είναι ποιο στρουμπουλά από ότι τα αρσενικά και τα πλαϊνά πτερύγια των αρσενικών είναι ποιο στενά και είναι οδοντωτά σε όλο το μήκος των πτερυγίων. Επίσης λέγεται πως τα αρσενικά, περισσότερο εμφανώς κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, εμφανίζουν όζους (μικρά καρούμπαλα σαν σπυράκια) στα θωρακικά πτερύγια και στο κάλυμμα των βραγχίων τους. Τέλος τα θηλυκά μπορεί να έχουν πιο πλατύ σώμα και τα αρσενικά πιο στενόμακρο.
Διακόσμηση ενυδρείου: Πρόκειται για ψάρι χωρίς "ευγενικές" διαθέσεις. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το "γουρούνι των ενυδρείων" λόγω καταστροφής του διακόσμου και πολλών αποβλήτων. Στην ουσία χρειάζεται βαριά αντικείμενα, όπως πέτρες και μεγάλα κομμάτια ξύλων ενώ τα φυτά με μαλακό φύλλωμα ενδέχεται να τα φάει. Η προσομοίωση του φυσικού τους περιβάλλοντος με πέτρες και ξύλα που να έχουν πιάσει πράσινη άλγη είναι η πιο επιθυμητή. Σημαντικότερο όμως είναι να υπάρχει άφθονος χώρος για κολύμπι αφού πρόκειται για κινητικά ψάρια. Φυτά που ενδέχεται να επιβιώσουν σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα είναι τα Java Fern (Microsorum Pteropus), Anacharis (Egeria Densa), Moss, Sword plants, Anubias και Cryptocorines. Επίσης ο βυθός πρέπει να είναι είτε ανοιχτόχρωμη άμμος, είτε ψιλόκοκκο χαλίκι, καθότι αρέσκονται να ανακατεύουν τον βυθό για να βρουν την τροφή τους. Απαραίτητη είναι και η πολύ καλή φίλτρανση του ενυδρείου, όχι τόσο από θέμα ροής, όσο από θέμα βιολογίας, καθότι όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για ψάρι που βγάζει αρκετά απόβλητα, κυρίως το καλοκαίρι όπου ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και αυξάνεται και ο μεταβολισμός τους. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ενυδρείο πρέπει να έχει καπάκι, καθότι συνηθίζουν να πηδάνε κι εκτός νερού.
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ενυδρείου.
Διατροφή: Παμφάγο ψάρι. Μπορούν να αναφερθούν φρέσκες τροφές χαμηλές σε σάκχαρα και άμυλο όπως για πρωτεΐνη οι γαρίδες, στρείδια, καβούρια, κυδώνια, λαχανικά όπως τα μπιζέλια και τα πράσινα φασολάκια, χόρτα όπως το σπανάκι, γογγύλια, λάχανο κλπ. Επίσης περιστασιακά με ζωντανή τροφή όπως σκουλήκια, σαλιγκάρια, μικρά έντομα και υδρόβια φυτά (π.χ. duckweed, azolla ή salvinia) και άλγη. Επίσης στο εμπόριο υπάρχουν πολλές τροφές ειδικές για τα χρυσόψαρα.
Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεται το τάισμα με τροφή που δεν βυθίζεται αμέσως αφού όταν καταπίνουν αέρα μαζί με την τροφή τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
Τα fancy χρυσόψαρα που διατηρούνται συνήθως στα ενυδρεία έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και γι' αυτό δεν πρέπει να παραταΐζονται και καλύτερα να προτιμούνται τροφές που έχουν χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης. σακχάρων και αμύλου, όσο μεγαλώνουν ηλικιακά τα ψάρια.
Τα χρυσόψαρα έχουν διαφορετικό στομάχι από τα άλλα ψάρια. Είναι υποτυπώδες και μοιάζει περισσότερο με ένα μακρύ έντερο όπου δεν κρατάει την τροφή και σε μια ώρα μπορούν να εμφανιστούν το απόρριμμα του. Ως εκ τούτου όλη μέρα "πεινάει" και "ζητιανεύει" φαγητό. Εμείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, αλλά να του δίνουμε μόνο την ποσότητα φαγητού που πρέπει. Αν παρατηρούμε να του κρέμονται μακριά απορρίμματα σημαίνει ότι το παραταΐσαμε. Τάισμα λοιπόν 2-3 φορές την ημέρα με τροφή όση χωράει το στόμα τους γεμάτο. Τα νέα ψάρια μέχρι ενός έτους, τάισμα με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη για καλύτερη ανάπτυξη. Για τα ψάρια που διατηρούνται σε λίμνη, όταν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 10°C, το τάισμα πρέπει διακόπτεται.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Στην φύση και σε τεχνητές λίμνες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 40 χρόνια. Στα ενυδρεία δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 χρόνια ζωής, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες και τις ανέσεις που τους προσφέρουμε.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Πρόκειται για ημιτροπικά ψάρια, ή αλλιώς ψάρια κρύου νερού. Αυτό σημαίνει πως παρόλο το μεγάλο εύρος τιμών θερμοκρασίας που μπορούν να ζήσουν, δεν πρέπει να τα βάζουμε με τροπικά ψάρια. Είναι απαραίτητο για την υγεία των ψαριών, οι θερμοκρασίες τον χειμώνα να βρίσκονται κοντά στου 10-15°C και το καλοκαίρι κοντά στους 23°C. Με άλλα λόγια τα χρυσόψαρα κρατούνται σε species ενυδρεία ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν σωστή κοινωνική συμπεριφορά μεταξύ τους και να χαίρουν υγείας.
Κάποιοι κακώς τα προτείνουν με πλεκόστομα ψάρια (κυρίως το Common Pleco-Pterygoplichthys pardalis) καθότι εκτός των διαφορετικών συνθηκών νερού, τα pleco (καθότι ως επί το πλείστο νυκτόβια ψάρια) μπορούν να βεντουζάρουν την νύχτα πάνω στο σώμα των χρυσόψαρων και να τους καταστρέψουν την προστατευτική μεμβράνη. Θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν και με σαλιγκάρια, αλλά ενδέχεται μεγάλα σαλιγκάρια, όπως τα Apple Snails, να δημιουργήσουν το ίδιο πρόβλημα με αυτό των pleco.
Υποείδη και υβρίδια: Veil Tail, Ryunkins (Ryukin), Orandas, Telescope, Moors, Fan Tail, Bubble-Eye, Celestial, Pearlscale, Hamanishiki/Crown Pearlscale, Demekin, Eggfish, Lionhead, Ranchu, PomPom, Wakin, Jikin, Tosakin, Man-yu
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα χρυσόψαρα μπορούν να είναι σεξουαλικά ενεργά στην ηλικία των 2 ετών, ενδέχεται όμως κάποια να ωριμάσουν νωρίτερα . Είναι ωοτόκα και μπορούν να γεννήσουν, ανάλογα το είδος και την ηλικία, πάνω από 10.000 αυγά. Η αναπαραγωγική διαδικασία των χρυσόψαρων ξεκινάει την άνοιξη όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και αυξάνεται η τροφή τους. Τα θηλυκά ψάρια εναποθέτουν τα αυγά τους και στην συνέχεια τα αρσενικά τα γονιμοποιούν. Εφόσον μιλάμε για ενυδρεία, καλό είναι να απομακρύνονται τα αυγά από το κυρίως ενυδρείο, καθότι τα ενήλικα χρυσόψαρα θα κυνηγήσουν και θα φάνε τους γόνους. Σε μεγάλα ενυδρεία με σωστή διακόσμηση και φυτά ή σε λίμνες μπορούμε να αφήσουμε τα αυγά και είναι σίγουρο πως θα σωθούν αρκετά από αυτά.
Τα αυγά χρειάζονται 48 έως 72 ώρες για να εκκολαφθούν. Το τάισμα των μικρών πρέπει να είναι τακτικό με πρωτεϊνικές τροφές (όπως η αρτέμια). Μέσα σε μία εβδομάδα θα έχουν αποκτήσει την σωματοδομή των χρυσόψαρων, αλλά η τελική διαμόρφωση και τα χρώματά τους θα πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο.
Γενικές πληροφορίες: Τα Black Moor ξεχωρίζουν από τα τηλεσκοπικά τους μάτια . Όμως παρ΄ ότι έχουν τόσο μεγάλα μάτια η όραση τους δεν είναι καλή. Λόγο του στρογγυλεμένου σώματος του δεν μπορεί να κολυμπήσει γρήγορα και για αυτό πρέπει να αποφεύγετε ο συνδυασμός τους με γρήγορα ψάρια. Σε μεγάλες ομάδες άνω των 6 ψαριών έχει παρατηρηθεί ότι σχηματίζουν κοπάδι.
Πηγές :
fishkeepingworld.com/
en.wikipedia.org/wiki/Telescope_(goldfish)
Συντάκτης : @marinos
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος