Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus multifasciatus (Boulenger, 1906)
Κοινές Ονομασίες: Multies
Ελληνικό Όνομα: -
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Neolamprologus
Μέγεθος: Το αρσενικό φτάνει σε μέγεθος τα 4 εκατοστά, ενώ το θηλυκό τα 3 εκατοστά.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Τανγκανίκα. Ζει αποκλειστικά στα νερά της Ζάμπια σε βάθος 10-25 μέτρων και σε αμμώδης περιοχές καλυμμένες με κοχύλια.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,8-9
KH: 14-20°dKH
GH: 12-20°dGH
Θερμοκρασία: 24-27°C
Λίτρα: Το ελάχιστο που απαιτείται για ένα χαρέμι του ενός αρσενικού και τριών θηλυκών είναι ένα ενυδρείο 60 λίτρων ώστε να υπάρχει και ο χώρος για την αποικία που θα μεγαλώσει πολύ σύντομα. Μεγάλη σημασία για τα N. multifasciatus έχει η επιφάνεια του βυθού και όχι τόσο το ύψος.
Κοινωνική συμπεριφορά: Θεωρείται η μικρότερη κιχλίδα του κόσμου, ζει σε χαρέμια και δημιουργεί μεγάλες αποικίες. Πρόκειται για ήρεμο ψάρι, με οικογενειακή συμπεριφορά που συνήθως φιλοξενείται σαν μοναδικό είδος στο ενυδρείο μας. Αν αντίθετα φιλοξενηθεί με άλλο είδος, εκεί θα βγάλει την πραγματική του συμπεριφορά προστατεύοντας την αποικία από εισβολείς με ακρίβεια που θυμίζει στρατιωτικό σχέδιο. Παρά το μικρό του μέγεθος θα υπερασπιστεί την αποικία ακόμα και απέναντι σε μεγαλύτερα ψάρια.
Διαχωρισμός φύλλου: Ο διαχωρισμός είναι αδύνατος όταν τα ψάρια είναι μικρά, ενώ σε ενήλικα άτομα μπορεί να γίνει με βάση το μέγεθος, καθώς το αρσενικό είναι μεγαλύτερο.
Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως όλες οι κιχλίδες Αφρικής τα N. multifasciatus χρειάζονται ψιλή άμμο, την οποία σκάβουν ακόμα και μέχρι να φτάσουν στον πάτο του ενυδρείου, αλλά και πολλά κοχύλια στα οποία ζουν και αναπαράγονται. Πέτρες δεν χρειάζεται να τοποθετήσουμε, παρά μόνο εάν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την δική μας αισθητική. Τέλος, εάν θέλουμε να βάλουμε φυτά κάνοντας μια έκπτωση στη βιοτοπική διαμόρφωση του ενυδρείου, θα πρέπει να τα φυτέψουμε μακρυά από τα κοχύλια όπου βρίσκεται η αποικία.
Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται αποκλειστικά στα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου και κοντά στα κοχύλια.
Διατροφή: Σαρκοφάγο ψάρι, το οποίο στην φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν, ενώ στο ενυδρείο μας θα δεχτεί τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη σε μορφή flakes, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6-8 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όταν πρόκειται να φιλοξενηθεί μαζί με κάποιο άλλο είδος, αυτό δεν θα πρέπει να ανήκει στην κατηγορία των shell-dwellers, καθώς θα υπάρξει ανταγωνισμός για την περιοχή των κοχυλιών και αυξημένη επιθετικότητα. Ένας συνδυασμός που φαίνεται να λειτουργεί καλά, είναι με κιχλίδες του είδους Julidochromis. Πρόκειται για πετρόψαρα τα οποία θα μείνουν κοντά στην περιοχή με τις πέτρες που τους αναλογούν και δεν θα ενοχλήσουν τα N.Multifasciatus.
Υποείδη και υβρίδια: -
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή τους θεωρείται σχετικά εύκολη αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες. Απαιτείται μια αναλογία του ενός αρσενικού με 3-4 θηλυκά. Το θηλυκό δημιουργεί έναν κρατήρα γύρω από μερικά κοχύλια και εναποθέτει τα αυγά μέσα σε ένα από αυτά περιμένοντας τον αρσενικό για να τα γονιμοποιήσει. Λόγω του μικρού μεγέθους του θηλυκού, τα αυγά είναι λίγα σε αριθμό και συγκεκριμένα γύρω στα 15-20. Τα αυγά για να εκκολαφθούν χρειάζονται γύρω στις 7-10 μέρες . Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε το ζευγάρωμα και η μόνη ένδειξη ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί είναι τα μικρά που ξαφνικά θα δούμε στην είσοδο κάποιου κοχυλιού. Στη αρχή τα μικρά θα μείνουν κοντά στο κοχύλι.Καθώς μεγαλώνουν αυξάνουν σταδιακά την περιοχή στην οποία κινούνται χωρίς όμως να αφήσουν την αποικία.
Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για μια πανέμορφη Αφρικανική κιχλίδα η οποία εντυπωσιάζει με τον χαρακτήρα και την οικογενειακή της συμπεριφορά. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί πολλά λίτρα καθώς επίσης και ότι είναι εύκολη στην αναπαραγωγή
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη viciouscircle
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος