Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @Irakles
Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus caudopunctatus
Κοινές Ονομασίες:-
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlid
Τάξη : Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Neolamprologus
Βιότοπος: Αυτό το είδος κατοικεί σε αμμώδεις εδάφη κοντά σε βράχους στο νότιο τμήμα της λίμνης Tanganyika κατά μήκος της ακτής της Zambia, κοντά στο ακρωτήριο Chitika και τον κόλπο Nkamba.
Μέγεθος: Τα αρσενικά συνήθως φτάνουν σε μήκος τα 9cm, ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα στα 6,5cm.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,9-8,8
KH: 10-25 dKH
GH: 10-18 dHG
Θερμοκρασία: 24°C με 28°C( ιδανικά 26 °C )
Λίτρα: Ένα ενυδρείο μήκους τουλάχιστον 90 cm και 120 λίτρα είναι το κατ' ελάχιστο για μια μικρή αποικία.
Κοινωνική συμπεριφορά: Το αρσενικό είναι συνήθως πιο επιθετικό από το θηλυκό εκτός από τη φάση που ολοκληρώνεται η διαδικασία της γονιμοποίησης. Τότε το αρσενικό θα εξοριστεί από το θηλυκό σε κάποια γωνία του ενυδρείου όπως συμβαίνει και στην φύση.
Διαχωρισμός φύλου: Το χρώμα των αρσενικών είναι πιο έντονο από ότι των θηλυκών και είναι μεγαλύτερα, όπως επίσης έχουν μακρύτερο το πτερύγιο της λεκάνης.
Διακόσμηση ενυδρείου: Μεγάλο μέρος του ενυδρείου θα πρέπει να περιέχει σωρούς από βράχους που να σχηματίζουν σπηλιές με μικρά ανοίγματα μεταξύ τους και αμμώδες υπόστρωμα.
Ζώνη Κολύμβησης: Στον πυθμένα και μεσαίο στρώμα.
Τροφή: Ποικίλη διατροφή, κατεψυγμένα τρόφιμα όπως μύδια, γαρίδες και καλής ποιότητας σφαιρίδια και νιφάδες κιχλίδων.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 5-7 έτη.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να φιλοξενηθεί με Neolamprologus brichardi, Lambrologus Leleupi, όπως επίσης και με Lamprologus calliurus, και Neolamprologus tetracantus.
Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει βρεθεί κάτι.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Αυτή η κιχλίδα είναι μονογαμική. Όταν ξεκινά η αναπαραγωγή το θηλυκό αρχίζει να αφαιρεί την άμμο ή τα χαλίκια από την περιοχή της ωοτοκίας και το βάζει συνήθως στην είσοδο της σπηλιάς για να περιορίσει την πρόσβαση. Η συνεύρεση με αυτό το είδος συμβαίνει μυστικά για αυτό μην περιμένετε να δείτε κάτι. Όταν η ωοτοκία έχει τελειώσει το αρσενικό εξορίζεται από την περιοχή και το θηλυκό αναλαμβάνει το ρόλο της μάνας καθαρίζοντας τα αυγά από τους μύκητες και κρατώντας τυχόν ανεπιθύμητα σαλιγκάρια μακριά. Η εκκόλαψη γίνεται μετά από 72 ώρες και οι γόνοι κολυμπούν ελεύθεροι μετά από τέσσερις έως έξι ημέρες αργότερα. Στο ενυδρείο τα αυγά μπορούν να εκκολαφθούν μέχρι και 45 γόνοι ενώ στη φύση μέχρι και 150.
Γενικές πληροφορίες: Το Neolamprologus caudopunctatus περιγράφηκε το 1978 από την Poll. Το όνομα Νεολαμπρόλογος αποτελείτε από 3 λέξεις, το λατινικό Neo που σημαίνει νέος, το λατινικό Lampas που σημαίνει καθαρός, και το αρχαιοελληνικό Lagos που σημαίνει λαγός. Είναι ένα γρήγορο ανοιχτόχρωμο ψάρι στο νέο γένος. Το όνομα του είδους caudopunctatus μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη, caudo που σημαίνει ουρά και punctatus που σημαίνει με σημεία (μια αναφορά στις κουκκίδες στην ουρά του είδους).
Αυτό το είδος συγγενεύει στενά με τον Lamprologus leleupi, το σχήμα και η συμπεριφορά είναι σχεδόν πανομοιότυπα, όμως μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει από το σχέδιο, το caudopunctatus έχει 3 κάθετες ρίγες που εκτείνονται στο κοιλιακό μισό του σώματος, ενώ το leleupi έχει μοτίβο σκακιέρας.
Τα Neolamprologus caudopunctatus όταν φοβούνται η λόγο άγχους βγάζουν καφέ κάθετες ρίγες και φαίνονται εντελώς διαφορετικά, αυτό επίσης εμφανίζεται όταν τα αρσενικά υπερασπίζονται την περιοχή έναντι άλλων αρσενικών.
Πηγές :
https://www.fishbase.se/search.php
Συντάκτης: @Taxiarchis
Επιμέλεια δημοσίευση: @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος