Επιστημονικό Όνομα: Mikrogeophagus ramirezi (Meyers and Harry 1948)
Κοινές Ονομασίες: German Blue Ram Butterfly Cichlid, Blue Ram, Ram Cichlid, Apistogramma ramirezi, Papilochromis ramirezi
Ελληνικό Όνομα: Ραμιρέζι
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Μέγεθος: 3,5-5,5 εκατοστά (Με το ραχιαίο πτερύγιο να φτάνει τα 7 εκατοστά τελικό μέγεθος).
Βιότοπος: Το Mikrogeophagus ramirezi ζει στη Νότια Αμερική, στον ποταμό Ορινόκο, τα Ιλάνος (ελώδεις περιοχές) της Βενεζουέλας και στους υγρότοπους της Κολομβίας.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 4,5-7,5 (Ιδανικά: 5,8-6,5)
KH: -
GH: 2-8°dGH (Ιδανικά: 5-6°dGH)
Θερμοκρασία: 25-30°C (Ιδανικά: 26-28°C και στην περίοδο αναπαραγωγής στους 28-30°C)
Λίτρα: 50 λίτρα για ένα ζευγάρι. Είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί το είδος σε μεγαλύτερα ενυδρεία που δεν λερώνει εύκολα και απότομα το νερό τους είναι δηλαδή ανεκτικά των κοινών ρύπων του ενυδρείου όπως τα νιτρικά.Για παράδειγμα σε 200 λίτρα 2-3 Αρσενικά με ένα χαρεμάκι 4-6 θηλυκά.
Κοινωνική συμπεριφορά: Η Νοτιοαμερικάνικη νανοκιχλίδα Apistogramma ramirezi είναι ένα φιλήσυχο κοινωνικό είδος τροπικής κιχλίδας γλυκού νερού με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Αν και είναι γενικά ψάρι με ειρηνικό ταμπεραμέντο και φιλήσυχο με άλλα ψάρια του ενυδρείου, μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά σε άλλα ψάρια του ίδιου είδους. Επίσης αυτά που είναι ζευγάρι και έχουν γίνει γονείς γίνονται αρκετά επιθετικά ως προς τα άλλα ψάρια όπως οι περισσότερες κιχλίδες. Είναι έντονος προστάτης του γόνου τους και συχνά γίνεται υπερπροστατευτικό ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα ψάρια από ότι είναι τα ίδια.
Διαχωρισμός φύλου: Τα άγριου τύπου Mikrogeophagus ramirezi έχουν μια πράσινο κίτρινη περιοχή στο πρώτο τρίτο του σώματος ξεκινώντας από τη μύτη, με τα τελευταία δύο τρίτα να είναι υπόλευκο μπλε με το γαλάζιο φόντο να είναι τονισμένο με μπλε κουκκίδες που εκτείνονται μέσα στο ραχιαίο, πρωκτικό και ουραίο πτερύγιο. Επίσης έχουν μία λωρίδα κάθετη, σκούρου μελανού χρώματος, η οποία βρίσκεται στη περιοχή του κεφαλιού και διασχίζει κάθετα το μάτι του. Η κατακόρυφη λωρίδα από το μάτι μέχρι την άκρη και η δεύτερη γραμμή στην πλευρά είναι συχνά η πιο έντονες και εμφανίζονται ως σκούρες και μελανές γραμμές. Τα θηλυκά είναι μικρότερα σε μέγεθος, με περισσότερο ροζ χρωματισμό στη κοιλιακή περιοχή τους (σε αναπαραγωγική περίοδο) και έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο το ραχιαίο πτερύγιο.
Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο θα πρέπει να είναι διακοσμημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να να μιμηθούμε το φυσικό περιβάλλον τους και είναι καλύτερο να φυτεύονται με διάφορα υδρόβια φυτά πυκνά όπως κάποια είδη Echinodorus, Java Fern, Anubias Nana, Amazon Swordplants, Vallisneria. Το Mikrogeophagus ramirezi ανήκει στην οικογένεια των γεωφάγων ψαριών, παίρνουν δηλαδή «μπουκιές» από το υπόστρωμα στο στόμα τους και μέσω των φαρυγγικού συστήματος τους ξεχωρίζουν τη τροφή τους ενώ απαλλάσσονται από την άμμο μέσω των βραγχίων τους. Αυτόματα καταλαβαίνουμε ότι είναι προτιμότερη η χρήση λεπτόκοκκης χαλαζιακής άμμου για τον βυθό του ενυδρείου μας. Ο βυθός είναι ιδανικά να έχει κάποια είδη ξύλων όπως driftwood και ξερά φύλλα (catappa, καρυδιάς, πλατάνου κ.α). Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ένα ευαίσθητο ψάρι με τους ρύπους του ενυδρείου γι αυτό χρειάζεται πολύ καλή φίλτρανση και συχνές αλλαγές νερού καθώς δεν ανέχονται ούτε ίχνος νιτρικών αλάτων. Επίσης να αναφέρουμε ότι είναι ευαίσθητα στα χημικά σκευάσματα και φάρμακα.
Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως κινείται στα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου, αλλά και στη μέση του ενυδρείου.
Τροφή: Είναι ψάρια παμφάγα. Τρώει τόσο φυτικά όσο και ζωικά τρόφιμα. Θα λάβουν κάθε είδος μικρών ζωντανών τροφίμων και θα φάει τις περισσότερες τροφές flakes, bits, bloodworms, brineshrimps, mysis, αρτέμια κλπ που παρασκευάζονται. Όταν διατηρείται σε ένα υπόστρωμα με άμμο περνούν ώρες με το κοσκίνισμα της άμμου από τα βράγχια τους, φιλτράροντας οποιαδήποτε bits.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 4-5 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Τα Mikrogeophagus ramirezi αν και είναι ένα φιλήσυχο κοινωνικό είδος δεν είναι το πιο εύκολο ψάρι να διατηρήσει κάποιος σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το είδος παραμένει συχνά με άλλα ψάρια που είναι πιο επιθετικά ή υπερβολικά ενεργά. Το είδος είναι εκ φύσεως ντροπαλό και διατηρείται καλύτερα με ψάρια που έχουν παθητική στάση και είναι διστακτικά όπως Nannostomus, Trifasciatus (Three-Lined Pencilfish), Hatchetfish (Carnegiella marthae), μία ομάδα απο Paracheirodon axelrodi (Cardinal Tetra). Τα ραμιρέζι μπορούν να συνδυαστούν με τροπικά ψάρια που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες όπως είναι οι Δίσκοι, τα σκαλάρια κ.α. Δεν πρόκειται πότε να πειράξουν και ψάρια βυθού ή γατόψαρα. Πιο συμβατά, κυρίως λόγω θερμοκρασιακών απαιτήσεων, είναι μια ομάδα από Corydoras sterbai, Corydoras leucomelas και όσα από αυτα απαιτουν αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες.
Υποείδη και υβρίδια: Golden Ram, Singapore Ram αναπαραγωγές της Ασίας, German Blue Ram αναπαραγωγές της Ευρώπης, Balloon Ram και Long Fin Ram άλλη αναπαραγωγή. Τα Baloon Ram προέρχονται κατόπιν εργαστηριακής επέμβασης στο DNA των ψαριών ενώ τα Long Fin προέρχονται από επιλεκτικές αναπαραγωγές. Τα δύο τελευταία είδη δεν τα συνιστούμε.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα είδη Mikrogeophagus ramirezi που εύκολα θα εμφανίζουν αναπαραγωγικές συμπεριφορές είναι σε νερό με pH 5,0-6,5 και αν είναι μαλακό το νερό ενθαρρύνει την τακτική ωοτοκία.Μόλις σεξουαλικά οι κιχλίδες είναι ώριμες να ζευγαρώσουν οριοθετούν μια περιοχή που διαλέγει η θηλυκιά και γίνετε η εναποθέτηση των αυγών μεγέθους 0,9 - 1,5 χιλιοστά πάνω σε επίπεδες πέτρες, φύλλα ή απευθείας σε μικρές λακκούβες σκαμμένες στην άμμο η στο χαλίκι όπως πολλές κιχλίδες τα οποία εκκολάπτονται σε 40 ώρες. Το σημείο εναποθέτησης των αυγών το φυλάνε και οι δυο γονείς και είναι αρκετά επιθετικά. Οι γόνοι είναι ελεύθεροι για κολύμπι 5 ημέρες μετά την γέννηση τους, οι οποίες μέχρι τότε τρέφονται από τους γονείς, και συνοδεύονται από το αρσενικό ή το θηλυκό σε συνθήκες μικρού κοπαδιού για αναζήτηση τροφής.
Γενικές πληροφορίες: Ένα πολύ όμορφο ψάρι, που επιβραβεύει τον χομπίστα, με την ανάδειξη ζωηρών χρωμάτων, όταν του διασφαλίσουμε την άριστη ποιότητα του νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μοιάζει πολύ με το Μicrogeophagus Αltispinosus. Βέβαια δυο βασικες και εμφανή διαφορές είναι το έντονο μπλε χρώμα στο σωμα που έχει το Μicrogeophagus Ramirezi και το κόκκινο χρωμα στα μάτια
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Raven, GIORGOSS_HOFFMAN και diskus fan
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος