Επιστημονικό Όνομα: Labeotropheus fuelleborni
Κοινές Ονομασίες: Fuelleborn's Cichlid
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlid
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Labeotropheus
Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορεί να φτάσουν τα 17cm, ενώ τα θηλυκά τα 12 cm.
Βιότοπος: Είναι κοινό και ευρέως γνωστό στη λίμνη Malawi, καθώς βρίσκεται σε ρηχά νερά γύρω από τις κορυφές βραχωδών ακτών και γύρω από τα νησιά. Το νερό σε αυτά τα μέρη είναι συχνά πολύ ταραγμένο για αυτό και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οξυγόνο.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,6-8,8
KH: 10-25 dKH
GH: 10-18 dHG
Θερμοκρασία: 24°C με 28°C ιδανικά 26 °C
Λίτρα: Ενυδρεία με μήκος πάνω από 1,5 μέτρο είναι ιδανικά για να φιλοξενήσουν μια ομάδα από αυτά τα όμορφα ψαράκια. Τα 400 λίτρα πρέπει να είναι το ελάχιστο όριο που θα πρέπει να έχει το ενυδρείο μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος.
Κοινωνική συμπεριφορά: Επιθετικό και εδαφικό ιδιαίτερα ανάμεσα στα αρσενικά του είδους τους. Η δεξαμενή θα πρέπει να έχει υπερπληθυσμό ώστε να μειωθεί η επιθετικότητα, και θα πρέπει να κρατηθούν πολλά θηλυκά ανά αρσενικό για να μειωθεί η παρενόχληση τους.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι συνήθως μεγαλύτερα, έχουν μπλε χρώμα βάσης και μπορεί να έχουν ένα πορτοκαλί έως κοκκινωπό πρωκτικό πτερύγιο όπως και εμφανή κηλίδες αυγών. Τα θηλυκά είναι μικρότερα έχουν γκρι-καφέ η πορτοκαλί γεμάτο στίγματα χρώμα σώματος.
Διακόσμηση ενυδρείου: Μεγάλο μέρος του ενυδρείου θα πρέπει να περιέχει σωρούς από βράχους να σχηματίζουν σπηλιές με μικρά ανοίγματα μεταξύ τους με αμμώδες υπόστρωμα. Καλό θα ήταν να μην βάλετε φυτά στο ενυδρείο γιατί αυτό το είδος τα τρώει. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το νερό μας θα έχει υψηλή ροή.
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλο το πλάτος και μήκους του ενυδρείου.
Διατροφή: Θα δεχτεί της περισσότερες τροφές που θα του προσφέρουμε, όμως μια ποικίλη διατροφή με την μορφή νιφάδας σε σπιρουλίνα είναι ιδανική.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-7 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Αυτό το είδος δεν πρέπει να διατηρείται με ειρηνικά είδη όπως είναι τα Peacocks ή τα Utaka, αλλά μπορεί να φιλοξενηθεί με άλλα Mbuna.
Υποείδη και υβρίδια: Δεν πρέπει να φυλάσσεται μαζί με το είδος Trewavasae, όπως και με άλλα είδη Labeotropheus γιατί υπάρχει η πιθανότητα υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα αρσενικά γίνονται επιθετικά προς τα θηλυκά όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής για αυτό καλύτερα είναι να υπάρχει χαρέμι για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής το αρσενικό θα εμφανίσει έναν έντονο χρωματισμό ώστε να προσελκύσει τα θηλυκά. Είναι στοματοεπωάζον ψάρι και το θηλυκό θα μεταφέρει στο στόμα της 25 με 60 αυγά για 21 μέρες περίπου. Κατά την διάρκεια αυτή το θηλυκό δεν θα μπορεί να τραφεί. Καλό είναι, σε αυτήν ειδικά την περίοδο να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην την αγχώσουμε διότι μπορεί να φτύσει πρόωρα, ή ακόμα και να φάει τον γόνο. Όταν μεγαλώσουν οι γόνοι και μπορούν να τραφούν, θα τα απελευθερώσει, και αυτά θα κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα στα βράχια μέχρι να είναι αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν.
Γενικές πληροφορίες: Αυτό το είδος έχει το χαρακτηριστικό προεξέχον ρύγχος που έχουν και τα τρία μέλη του γένους. Έχει δόντια σε σχήμα σμίλης που είναι σχεδιασμένα για να τρώει φύκια από βράχους σε πολύ ρηχά νερά και τα οποία τα άλλα είδη δεν μπορούν να φτάσουν. Η θέση του στόματος επιτρέπει στο ψάρι να παραμένει παράλληλα με τις επιφάνειες των βράχων έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τις αναταράξεις σε αυτές τις περιοχές.
Το Labeotropheus fuelleborni υπάρχει στην φύση σε πολλές διαφορετικές χρωματικές μορφές. Η ποιότητα του νερού είναι υψίστης σημασίας κυρίως για τις κιχλίδες επειδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην αλλαγή ποιότητας του νερού. Χρειάζεται τουλάχιστον μια αλλαγή νερού την εβδομάδα σε ποσοστό 30-50% αλλά αυτό εξαρτάται και από το βιολογικό φορτίο του ενυδρείου. Το νερό σε αυτό το είδος κιχλίδας θα πρέπει να ΟΞΥΓΟΝΏΝΕΤΑΙ πάρα πολύ καλά.
Πηγές και φωτογραφίες:
https://www.seriouslyfish.com/species/labeotropheus-fuelleborni/
http://akvaforum.no/ Akvarieforum, akvarium og akvariefisk
https://www.fishbase.de/summary/Labeotropheus-fuelleborni
Συντάκτης:@Taxiarchis
Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS @marinos @AfricaTeam
- 2
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος