Επιστημονικό Όνομα: Dimidiochromis compressiceps
Κοινές Ονομασίες: Malawi Eye-Biter
Ελληνικό Όνομα: -
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Dimidiochromis
Βιότοπος: Ενδημικό στη λίμνη Μαλάουι, όπου είναι ευρέως διαδεδομένο. Θα το συναντήσουμε σε όλη την λίμνη συνήθως σε ρηχά νερά όπου υπάρχει και λίγη βλάστηση.
Μέγεθος: Το μέγιστο τυπικό μέγεθος που έχει καταγραφεί σε ενυδρείο είναι τα 25 cm.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,5 - 8,5
KH: 14-20°dKH
GH: 12-20° °dGH
Θερμοκρασία: 24-28 °C
Λίτρα: Καλύτερα θα ήταν να μιλήσουμε στην περίπτωση αυτή για ελάχιστες διαστάσεις ενυδρείου. Έτσι σε κάθε περίπτωση ένα ενυδρείο με μήκος άνω του 1,60 cm και πλάτους 50 cm καθώς και με ύψος πάνω από 50 cm. Άρα ένα ενυδρείο 400 λίτρων κατ' ελάχιστο χρειάζεται για να φιλοξενήσει ένα χαρέμι (1 αρσενικό + 3 θηλυκά )
Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι κυνηγός. Για αυτό δεν πρέπει να συνυπάρχει σε ενυδρείο, με μικρά ψάρια που χωρούν στο στόμα του. Με μεγαλύτερα ψάρια σε μεγάλα ενυδρεία, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Κυριαρχικό γίνεται μόνο κατά την περίοδο της ωοτοκίας.
Διαχωρισμός φύλου: Το αρσενικό γίνεται μεγαλύτερο και κατά την ενηλικίωση παίρνει τα χρώματα του (με βάση το βαθύ μπλε). Το θηλυκό έχει ασημί χρώμα με μια μαύρη γραμμή κατά μήκος του σώματος.
Διακόσμηση ενυδρείου: Αδιαπραγμάτευτα ο βυθός θα πρέπει να αποτελείτε από άμμο γιατί αυτό θα το βοηθήσει στην αναπαραγωγή. Θα χρειαστεί επίσης να έχουμε πέτρες που να σχηματίζουν σπηλιές, όπου και θα μπορούν να κρύβονται οι θηλυκές κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Θα βοηθούσε να έχουμε μέρη με ανοιχτό βυθό και στο πίσω μέρος του ενυδρείου κάποιες φυτεμένες vallisneria.
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλη την στήλη νερού του ενυδρείου αλλά την περισσότερη ώρα θα την περάσει στα ανώτερα στρώματα του.
Διατροφή: Στην φύση τρέφεται με μικρά ψάρια. Στο ενυδρείο όμως θα δεχτεί να τραφεί με pellet που έχουν σαν βάση την πρωτεΐνη, άλλα θα πρέπει να τα ταΐζουμε με γαρίδες και μύδια. Δεν ταίζουμε ζωικό κρέας γιατί δεν μπορεί να το μεταβολίσει, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει το ψάρι-α σας.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Τα 5 με 7 έτη.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλα μεγάλα ψάρια της λίμνης.
Υποείδη και υβρίδια: Τώρα τελευταία κυκλοφορούν στην αγορά και τα Albino.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι ούτε εύκολη ούτε και πολύ δύσκολη. Είναι στοματοεπωάζοντα ψάρια που σημαίνει ότι το θηλυκό κρατάει στο στόμα του τα γονιμοποιημένα αυγά μέχρι αυτά να εκκολαφθούν. Το αρσενικό θα ανοίξει αρκετούς λάκκους όπου με τον τρεμάμενο χορό του θα καλέσει τα έτοιμα θηλυκά να ζευγαρώσουν όπου και θα απελευθερωθούν από 100 ως 250 αβγά.
Το θηλυκό θα κρατήσει στο στόμα του τα γονιμοποιημένα αβγά και στην συνέχεια το γόνο για 21 μέρες. Προσοχή αν θελήσετε να κρατήσετε τον γόνο θα πρέπει να απομονώσετε το ψάρι στις 19 ημέρες. Είναι γνωστό ότι φτύνει με ευκολία τον γόνο όταν κινδυνέψει για αυτό η διαδικασία θα πρέπει να γίνει αστραπιαία και με προσοχή. Μόλις απελευθερωθεί ο γόνος θα πρέπει να γυρίσουμε άμεσα το ψάρι μας στο ενυδρείο για να μην χαθεί η ιεραρχία.
Γενικές πληροφορίες: Στην φύση είναι ένα αρπακτικό που θα στήσει ενέδρα παραμένοντας ακίνητο ανάμεσα στην βλάστηση. Φημολογείται ότι χτυπά και τρώει τα μάτια των θηραμάτων του άλλα στο ενυδρείο δεν έχει παρατηρηθεί τέτοια συμπεριφορά εφόσον ταΐζεται σωστά.
Πηγές
https://www.seriouslyfish.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Malawi_eyebiter
https://www.cichlid-forum.com/
https://www.aquariumdomain.com/
Συντάκτης @marinos
Επιμέλεια δημοσίευση @SOTIRIS @AfricaTeam
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος