(φώτο από το διαδίκτυο)
Επιστημονικό Όνομα: Cyprichromis leptosoma jumbo ''Kigoma'' (Boulenger, 1898)
Κοινές Ονομασίες: Kigoma Leptosoma
Ελληνικό Όνομα: -
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Cyprichromis
Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 16 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει στα ανοιχτά νερά όπου ο βυθός τους αποτελείται απο πέτρες και άμμο, καταλαμβάνοντας τις μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 8,0 – 9,4 (Ιδανικά: 8,6 )
KH: 12 - 20 °dKH
GH: 12 - 20°dGH (Ιδανικά: 16 °dGH )
Θερμοκρασία: 24 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C )
Λίτρα: Αν και οι συγγραφείς δεν συμφωνούν και πολύ για τα λίτρα/διαστασεις, ως τα ελάχιστα προτείνουμε τα 500 λίτρα με 150 εκατοστά μήκος & 60 εκατοστά ύψος, για μία ομάδα των 10 ατόμων. Ιδανική αναλόγια για την ομάδα 1 αρσενικό ανά 4 θηλυκά.,δηλαδή σε ομάδα 10 ψαριών η ιδανική αναλογία είναι 2 αρσενικά και 8 θηλυκά .
Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος! Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα ζωής π.χ Φροντοζες.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κυρίως έντονο μπλε χρώμα, που κατά την μέση του σώματος τους και μπροστά γίνεται πορτοκαλο-κίτρινο , σε αντίθεση με τα θηλυκά τα οποία είναι γκρι χωρίς άλλα χρώματα.
Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά απο αυτά τα ψάρια αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδυάσουμε αν τα συνδυάσουμε Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, άμμος για υπόστρωμα και . λίγες μεγάλες πέτρες σαν ''στηλες'' στην μια ακρη ή και στις 2 ώστε τα αρσενικά να τις έχουν ως σημεία αναφοράς για τις περιοχές τους Επίσης συνιστάται τα ενυδρεία να έχουν καπάκι γιατί κατά την αναπαραγωγή τα αρσενικά έχουν την τάση να πηδούν έξω από το νερό.
Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια. Στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 - 8 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα Tanganyika. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο της ίδιας λίμνης. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με πετρόψαρα και κοχυλόψαρα(εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες του είδους ανάλογα την περιοχή που ζουν, π.χ Kitumba, Fulwe, Mamalesa κ.α.
Θα πρέπει να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος από την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους, και κατά αυτόν τον καιρό που θα τα κρατάει, θα είναι πιο επιφυλακτική, και δεν θα τρώει.
Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά, γόνος είναι περίπου 25 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
Γενικές πληροφορίες: Ένα δραστήριο είδος το οποίο του αρέσει να τρέφεται ψηλά. Λόγω των διατροφικών του συνηθειών προτείνεται να φιλοξενείται με συγκατοίκους ιδίων συνηθειών.
Ένα κύριο γνώρισμα των ψαριών της φυλής αυτής είναι ότι δεν φοβούνται εύκολα την ανθρώπινη ύπαρξη ακόμα και τις πρώτες μέρες στο ενυδρείο. Ακόμα ένα τους γνώρισμα είναι, ότι κινούνται συνέχεια μαζί(το λεγόμενο "κοπάδιασμα", δημιουργώντας μία πολύ όμορφη εικόνα στα μάτια του χομπίστα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος