Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @PRINCE
Επιστημονικό Όνομα: Cyathopharynx furcifer "Cape mpimbwe"
Κοινές Ονομασίες: Ectodini cyathopharynx
Ελληνικό Όνομα: Kυαθοφάρυγγας Πτερωτή κιχλίδα
Γενική Κατηγορία: Cichlids
Οικογένεια: Cichlidae
Τάξη: Cichliformes
Γένος: Pseudocrenilabrinae
Βιότοπος: Ενδημικό στη λίμνη Τανγκανίκα (Tanganyika). Το συναντάμε σε ενδιάμεσες ζώνες με διάσπαρτα πετρώματα και αμμώδεις πυθμένες. Είναι διαδεδομένο σε όλη τη λίμνη. Κατοικούν στο ενδιάμεσο περιβάλλον και βρίσκονται σε βάθος από 3 εως 25 μέτρα.
Μέγεθος: Τα αρσενικά μεγαλώνουν σε μέγεθος μέχρι και 22cm ενώ τα θηλυκά είναι μικρότερα 12-15cm. Στο ενυδρείο το μέγεθος μπορεί να διαφέρει δηλαδή να γίνουν λίγο μικρότερα.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 8,0-9,0
KH:10-12°dKH
GH: 8-25 °dGH
Θερμοκρασία: 24-29 °C (ιδανικά 26°C)
Λίτρα: Είναι αρκετά απαιτητικό είδος όσον αφορά τα ενυδρεία. Είναι πολύ ευαίσθητα με την ποιότητα του νερού, γι αυτό θα πρέπει πάντα με προσοχή να γίνεται σωστή συντήρηση του ενυδρείου.
Ελάχιστα λίτρα για ένα χαρέμι του είδους αυτού ορίζονται τα 500 λίτρα (1 αρσενικό με 3+6 θηλυκά). Σε αυτά τα λίτρα επιτρέπεται ΜΟΝΟ 1 ΑΡΣΕΝΙΚΟ του είδους.
Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι σχετικά επιθετικό είδος που χρειάζεται πολύ χώρο σε σχέση με το μέγεθος του. Τα αρσενικά μπορεί να είναι πολύ επιθετικά όταν υπερασπίζονται την επικράτεια τους.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά με πιο έντονα χρώματα. Έχουν μακρύτερα και πιο ωραία πτερύγια, ενώ το θωρακικό μπορεί να φτάσει πολύ πιο πίσω από το ραχιαίο πτερύγιο.
Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο με πολύ άμμο και πέτρες, οι οποίες όμως θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα. Οι πέτρες θα ήταν προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικές, για να εξασφαλίσουμε την σκληρότητα του νερού που πρέπει να ζει. Το φίλτρο του ενυδρείου θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και αποτελεσματικό καθώς τα ψάρια αυτού του μεγέθους δημιουργούν πολλά περιττώματα. Επίσης αυτό το είδος δεν βλάπτει τα φυτά οπότε η επιλογή φυτών για σκληρό νερό είναι ασφαλής. Μπορείτε να επιλέξετε είδη φυτών όπως το Anubias η το Vallisneria.
Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου.
Διατροφή: Τα ψάρια αυτά θα φάνε από όλες τις τροφές του εμπορίου, αλλά η διατροφή τους θα πρέπει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε φυτικές ύλες. Ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά είναι η σπιρουλίνα. Επίσης υπάρχει περίπτωση να καταναλώσουν την άλγη του ενυδρείου η οποία έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα και τις πέτρες, κάτι το οποίο είναι ελκυστικό για αυτές.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Δεν έχει αναφερθεί κάτι.
Υποείδη και υβρίδια: Δεν πρέπει να διατηρείτε μαζί με το είδος Cyathopharynx foae λόγο κίνδυνου υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η προετοιμασία ωοτοκίας ξεκινάει όταν τα χρώματα του αρσενικού γίνουν εντονότερα και αρχίζει να χτίζει μια φωλιά από άμμο που μοιάζει με ηφαίστειο. Μερικές φορές χτίζει την φωλιά στο κάτω μέρος αλλά συχνά μεταφέρει την άμμο σε κάποιο επίπεδο βράχο και χτίζει εκεί την φωλιά του οπού θα γίνει η ωοτοκία. Όταν το θηλυκό προσπαθήσει να περισυλλέξει τα αυγά στο στόμα του, τότε το αρσενικό απελευθερώνει το σπέρμα του με αποτέλεσμα τα αυγά να γονιμοποιηθούν.
Επίσης το θηλυκό αν έχετε μεγαλύτερο ενυδρείο και 2 αρσενικά θα ζευγαρώσει και με τα δυο όπως κάνει και στην φύση (μπορεί να ζευγαρώσει με πολλά αρσενικά ταυτόχρονα). Τα θηλυκά ωοτοκίας μένουν μαζί σε μια ομάδα και πολλές φορές απελευθερώνουν μαζί τους γόνους. Τα θηλυκά απελευθερώνουν από 40 έως 50 γόνους και επειδή είναι στοματοεπωάζουσα κιχλίδα θα χρειαστεί 21 ημέρες δηλαδή 3 εβδομάδες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα τραφεί.
Γενικές πληροφορίες: Είναι από τα πιο όμορφα ψάρια του γλυκού νερού, από τα πιο περιζήτητα, αλλά και τα πιο ευαίσθητα. Το Cyathopharynx Furcifer μοιάζει πολύ με το είδος Cyathopharynx foae (μερικοί πιστεύουν κιόλας ότι δεν είναι δύο διαφορετικά είδη άλλα ένα είδος Cyathopharynx furcifer). Και οι δύο τύποι υπάρχουν σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές οι οποίες διαφέρουν κυρίως στο χρώμα. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το Cyathopharynx foae ζει σε ελαφρώς βαθύτερα νερά και το χρώμα του είναι πιο σκούρο και ορισμένες τοπικές παραλλαγές είναι σχεδόν μαύρες ενώ οι παραλλαγές Cyathopharynx furcifer είναι πιο ανοιχτόχρωμες.
Πηγές:
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος