Επιστημονικό Όνομα: Copadichromis borleyi (Kadango)
Κοινές Ονομασίες: Red Fin
Ελληνικό Όνομα: -
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Copadichromis
Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 20cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά τα 13-16cm.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε βραχώδεις περιοχές και σχετικά ανοιχτά νερά της λίμνης.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.8-8,8 (Ιδανικά: 8.2)
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)
Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 ως 6 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι και ελάχιστο μήκος τα 150 cm.
Κοινωνική συμπεριφορά: Από τα ποιο ειρηνικά ψάρια της λίμνης, δεν δημιουργεί προβλήματα σε άλλα ψάρια, δεν είναι εδαφικά κυριαρχικό παρά μόνο την περίοδο του ζευγαρώματος και δεν του αρέσει να συγκατοικεί με τα mbuna.
Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό, κατά την νεαρή ηλικία (μαύρο ασημί με κόκκινα ή πορτοκαλί πτερύγια). Κατά την ενηλικίωση το αρσενικό αποκτά μπλε χρωματισμό στο κεφάλι και κόκκινο έντονο ή κίτρινο στο σώμα. Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Ασφαλής διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μόνο μετά την ενηλικίωση .
Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα. Η άμμος θα ήταν προτιμότερο να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψάρι με μεγάλη κινητικότητα και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης.
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου
Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Στη φύση τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και με μικρά καρκινοειδή. Στο ενυδρείο θα τραφεί με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε πέλετς. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση τη γαρίδα. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή της ασθένειας Malawi bloat. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πολύ επιρρεπή, και πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πολύ καλή ποιότητα τροφής. Επιβάλλεται κατά περιόδους να ταΐζουμε με σπιρουλίνα, και με κάποιες άλλες φυτικές τροφές καθώς να τους παρέχουμε και βιταμίνες.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Από 7 έως 10 χρόνια υπό καλές συνθήκες
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κίλχίδες Haps όπως το Blue dolphin και οι aulonacara , αλλά όχι με μεγαλύτερα και κυρίως όχι με θηρευτές που τα αρσενικά τους έχουν παρόμοια χρώματα γιατί είναι πολύ πιθανόν να του επιτεθούν (Venustus – Livingsronii) και ενδεχομένως να το σκοτώσουν.
Υπό είδη και υβρίδια: υπό είδη είναι τα Kadango τα Liuli και τέλος τα Sambia Reef με τις διαφορές να εμφανίζονται μόνο στον χρωματισμό των αρσενικών.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα, και ο κατάλληλος διάκοσμος. Χρειάζεται επίπεδες μεγάλες πέτρες όπου και γίνετε το ζευγάρωμα.
Είναι στοματό-επωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 32 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.
Γενικές πληροφορίες: Ένα φιλήσυχο ψάρι ιδανικό για κοινωνικά ενυδρεία της λίμνης Malawi που λόγο χαρακτήρα θα μας προσφέρει ιδιαίτερη κίνηση στο ενυδρείο. Είναι ψάρια που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.
Οι φωτογραφίες είναι από τα ενυδρεία των μελών μας tkalamat και johnbaggios.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος