Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @argy1
Επιστημονικό Όνομα: Chindongo saulosi (πρώην Pseudotropheus saulosi )
Κοινές Ονομασίες: Saulosi Cichlid
Ελληνικό Όνομα:-
Γενική κατηγορία: cichlids
Τάξη : Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος : Chindongo
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Η κιχλίδα chingongo saulosi είναι γνωστή κάτοικος στον απαλλαγμένο από ιζήματα βαθιά βραχώδη βιότοπο Taiwan Reef, στην κεντρική περιοχή της λίμνης.
Μέγεθος: Το μέγεθος του όπως περιγράφεται από την βιβλιογραφία είναι 8 εκατοστά για το αρσενικό και 6 εκατοστά για το θηλυκό.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,6-8,8 (ιδανικά τα 7.8)
KH: 10-25 dKH
GH: 10-18 dHG
Θερμοκρασία: 24°C με 28°C (ιδανικά 26 °C)
Λίτρα: Οι ελάχιστες απαιτήσεις που μας προτείνει ο Dr Ad Konings για να φιλοξενηθεί στο ενυδρείο μας είναι τα 100 εκατοστά μήκος και τα 150 λίτρα, αν και όπως συμβαίνει με όλες τις κιχλίδες του είδους Mbuna όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο το καλύτερο. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η τάση που έχει ο συγκεκριμένος συγγραφέας να αναφέρει τα ελάχιστα λίτρα πιο χαμηλά απ’ ότι η εμπειρία έχει δείξει. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται μεγαλύτερο ενυδρείο καθώς παρά το μικρό τους μέγεθος τα saulosi είναι επιθετικά και απαιτούν αρκετά λίτρα ειδικά εάν σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα του ενός αρσενικά.
Κοινωνική συμπεριφορά: Η κιχλίδα αυτή ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 3 και παραπάνω θηλυκά) και με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των αρσενικών προς τα θηλυκά. Είναι ψάρια που θα περιφρουρήσουν το έδαφός τους, και έτσι θα πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλές πέτρες και κρυψώνες στο ενυδρείο.
Διαχωρισμός φύλου: Όλα τα ψάρια αυτού του είδους γεννιούνται κίτρινα αλλά καθώς ωριμάζουν τα αρσενικά αλλάζουν χρώμα και γίνονται έντονο μπλε με αρκετές κάθετες μαύρες γραμμές στο σώμα τους. Τα λιγότερο κυρίαρχα αρσενικά έχουν χρώμα πιο ανοιχτό μπλε και είναι πολύ πιθανό μερικά νεότερα αρσενικά να παραμείνουν ανακατεμένα με τα θηλυκά δηλαδή κίτρινα. Όταν ένα κυρίαρχο αρσενικό φεύγει από μια συγκεκριμένη ομάδα, ένα από τα υπόλοιπα μπορεί να χρωματιστεί έντονο μπλε και να γίνει κυρίαρχο, αυτό ισχύει ακόμα και αν είναι το αρσενικό κίτρινο.
Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός πρέπει να είναι από λεπτόκοκκη άμμο και να διαμορφώσουμε με αρκετές ασβεστολιθικές πέτρες περάσματα, και σπηλιές, όπου θα κρύβονται τα ψάρια όταν νοιώσουν απειλή.
Ζώνη Κολύμβησης: Συνήθως ανάμεσα στις πέτρες άλλα θα τα δούμε να σκάβουν και τον αμμώδη πυθμένα. Θα ανέβουν προς την επιφάνεια μόνο κατά το τάισμα τους.
Τροφή: Στο φυσικό περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν, ενώ στο ενυδρείο μας θα δεχθεί τροφές πλούσιες σε φυτικά συστατικά (flakes), καθώς και Spirulina όπως όλες οι κιχλίδες του είδους Mbuna όπου ανήκει.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 έως 6 χρόνια αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Αυτό το είδος μπορεί να διατηρηθεί εύκολα μαζί με άλλα Mbuna αλλά το καλύτερο είναι να αποφεύγονται τα ψάρια με παρόμοιο χρωματισμό. Μπορούν να φιλοξενηθούν με τα εξής είδη: White Top Hara (Cynotilapia sp hara), Maingano Cichlid (Melanochromis cyaneorhabdos), (lodotropheus sprengerae), Κιχλίδα Red Zebra (Maylandia estherae), Acei Cichlid (Pseudotropheus elegans), όπως και με Labidochromis και Tropheops.
Πρέπει πάντα να έχετε υπόψη τη συμβατότητα ανάμεσα στα είδη όσο και την χωρητικότητα του ενυδρείου σας.
Υποείδη και υβρίδια: Να αποφεύγονται τα ψάρια ίδιου χρωματισμού διότι υπάρχει περίπτωση υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η ωοτοκία γίνεται όταν το αρσενικό είναι έτοιμο να αναπαραχθεί. Σε ηλικία 6-8 μηνών θα επιλέξει μια τοποθεσία ανάμεσα στους βράχους ή θα σκάψει ένα λάκκο κάτω από έναν βράχο. Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να προσελκύσει τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν μαζί του. Μπορεί να γίνει αρκετά επιθετικό στην προσπάθεια του για αυτό είναι καλύτερα αυτό το είδος να κρατιέται σε χαρέμι. Το αρσενικό ψάρι έχει κηλίδες σε σχήμα αυγού στον πρωκτό του και το θηλυκό έλκεται από αυτά.
Το θηλυκό μπορεί να μεταφέρει 10-15 αυγά για έως και 3 εβδομάδες πριν τα απελευθερώσει από το στόμα της ενώ κατά την διάρκεια που θα έχει τα αυγά στο στόμα της δεν θα τραφεί. Αν ένα θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο μπορεί να φτύσει πρόωρα τον γόνο η και τον φάει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην στρεσάρουμε το ψάρι..
Το θηλυκό θα φυλάξει τα μικρά του για λίγες μέρες ακόμη και θα τα πάρει στο στόμα της εάν υπάρχει αντιληπτή απειλή.
Ο απελευθερωμένος γόνος μπορεί να φάει ξηρές τροφές σε λεπτή σκόνη.
Αν υπάρχουν πολλές κρυψώνες στο ενυδρείο, τα μικρά θα επιβιώσουν εύκολα μέχρι να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να μην κινδυνεύουν. Επίσης δεν είναι ασυνήθιστο για ένα θηλυκό να υιοθετήσει το μπλε/μαύρο χρώμα του αρσενικού ώστε να διώξει τα άλλα ψάρια ενώ κρατάει ή πρόκειται να απελευθερώσει τους γόνους.
Γενικές πληροφορίες: Αυτό το είδος mbuna έχει ταξινομηθεί ως νάνος και περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ad Konings το 1990, ο οποίος έδωσε το συγκεκριμένο όνομα saulosi προς τιμήν του Saulos Mwale που έπιασε πάνω από 3.000 δείγματα σε μια ημέρα στην αποστολή του. Προέρχεται από μια λίμνη που ονομάζεται Taiwan Reef και από πουθενά αλλού.
Είναι είδος υπό εξαφάνιση στην άγρια φύση και γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να αποκατασταθεί ο ύφαλος της Ταϊβάν εκτρέφοντας το σε ενυδρεία.
Πηγές :
Back to Nature, Guide to Malawi Cichlids by Ad Konings (2nd edition)
Προσωπικές εμπειρίες των μελών μας
https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudotropheus_saulosi
Συντάκτης: @Taxiarchis
Επιμέλεια δημοσίευση: @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam
- 2
- 3
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος