Επιστημονικό Όνομα: Astronotus ocellatus (Agassiz, 1831)
Κοινές Ονομασίες: Oscar, Astronotus
Ελληνικό Όνομα: Όσκαρ
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Μέγεθος: 25 - 35 εκατοστά (TL)
Βιότοπος: Το συναντάμε σε βαθιά νερά του ποταμού Rio Supay στο Περού, του Rio Paraguay στην Βραζιλία, του Rio Orinoko στην Βενεζουέλα και του Rio Arauca στην Κολομβία. Πλέον συναντιούνται και στην Κίνα, στην Αυστραλία και στην Φλόριντα των Η.Π.Α..
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6,5-7,5 (Ιδανικά 6,8-7)
KH: -
GH: 4-18°dGH (ιδανικά 8-10°dGH)
Θερμοκρασία: 22-30°C (Ιδανικά 25-26°C)
Λίτρα: 400 λίτρα για ένα ζευγάρι μόνο του το ελάχιστο.
Κοινωνική συμπεριφορά: Στο βιότοπο που ζουν δεν σχηματίζουν κοπάδι, διαμένουν μεν το ένα κοντά στο άλλο αλλά το καθένα στην δική εδαφική του περιοχή. Είναι ειρηνικό ψάρι σε γενικές γραμμές, αλλά θα φάει ότι χωράει στο στόμα του και αυτό σημαίνει ακόμα και άλλα μικρότερα ψάρια. Έχει παρατηρηθεί πως τα Όσκαρ έχουν ξεχωριστούς χαρακτήρες και θα υπάρξουν κάποια αρκετά επιθετικά σε σημείο να πρέπει να κρατηθούν μόνα τους σε ένα ενυδρείο. Σημαντικός παράγοντας για το παραπάνω είναι φυσικά και τα λίτρα που θα προσφέρουμε στα ψάρια.
Διαχωρισμός φύλου: Δεν είναι εύκολος εκτός κι αν τα δούμε κατά την πράξη αναπαραγωγής.
Διακόσμηση ενυδρείου: Στον εγγενή βιότοπο τους τα Oscars συναντώνται σε ποταμούς αργής ροής κοντά σε σημεία όπου υπάρχει πολύ βαριά υδρόβια βλάστηση. Σημαντικό για αυτά τα ψάρια είναι ο άφθονος χώρος για κολύμπι. Σε μικρά ενυδρεία ο διάκοσμος δεν θα τα ευχαριστήσει, ενώ αντίθετα σε μεγάλα ενυδρεία θα μπορέσουν να δεχτούν μέχρι και φυτά, όπου σε γενικές γραμμές αναφέρεται πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί με τα όσκαρ, καθότι τα ξεριζώνουν. Επειδή είναι πολύ καλοί άλτες το ενυδρείο πρέπει να έχει καπάκι. Η πολύ καλή φίλτρανση, αλλά και η χαμηλή σχετικά ροή νερού, είναι απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει το ενυδρείο τους.
Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στη μέση του ενυδρείου, αλλά και στα ανώτερα στρώματα. Στη φύση κυνηγούν έντομα που βρίσκονται είτε πάνω στην επιφάνεια του νερού είτε λίγο πάνω από αυτήν.
Τροφή: Ως επί το πλείστον είναι σαρκοφάγο ψάρι, αλλά δεν θα αρνηθεί καρπούς και λαχανικά. Στη φύση τρέφεται από υδρόβια και μη έντομα, μικρότερα ψάρια και σπανιότερα με φυτά και καρπούς δέντρων που πέφτουν στα ποτάμια. Η τροφή τους εκτός της περιόδου αναπαραγωγής δεν θα πρέπει να περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Έως 18 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Η συγκατοίκηση δεν είναι αδύνατη με αυτά τα ψάρια, αλλά κάτω από προϋποθέσεις. Όπως προαναφέρθηκε, τρώνε μικρότερα ψάρια και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συγκατοικήσουν μόνο με παρόμοιου μεγέθους ειρηνικά ψάρια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μεγάλα ενυδρεία τα οποία καλό είναι να ξεπερνάνε τα 1000 λίτρα.
Υποείδη και υβρίδια: Tiger Oscar, Velvet Cichlid και Μarble Cichlid. Από επιλεκτικές αναπαραγωγές υπάρχει και σε αλφική μορφή.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Ωριμάζουν σεξουαλικά μετά το πρώτο έτος ηλικίας τους. Τα ζευγάρια που δημιουργούνται είναι και ζευγάρια ευ όρους ζωής εφόσον τους το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στη φύση η αναπαραγωγή τους ξεκινάει με τις έντονες βροχοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας. Όταν θα δημιουργηθεί το ζευγάρι, καθαρίζουν μία πλατιά επίπεδη επιφάνεια την οποία ορίζουν ως περιοχή τους, και το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά και το αρσενικό τα γονιμοποιεί. Όπως οι περισσότερες κιχλίδες, χαρακτηρίζονται για τα γονικά τους ένστικτά και προστατεύουν τόσο τα αυγά, από τα άλλα ψάρια) όσο και τους γόνους, μέχρι να αρχίσουν να κολυμπούν ελεύθερα. Τα αυγά εκκολάπτονται από την τέταρτη μέρα και αφήνονται σε ελεύθερη κολύμβηση μετά τις 6-7 μέρες. Τα νεαρά ψάρια πρέπει να τρέφονται συχνά με πλούσιες πρωτεϊνικά τροφές. Ζωντανή αρτέμια, ψιλοκομμένα bloodworms, δάφνια (ζωντανή ή κατεψυγμένη) αλλά και ψιλοκομμένη τροφή εμπορίου είναι ιδανική για το μεγάλωμα των μικρών.
Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για ιδιαίτερα όμορφα αλλά και ενδιαφέροντα (από θέμα συμπεριφοράς) ψάρια. Βέβαια η ιδιότητά τους να είναι κυνηγοί αλλά κυρίως το τελικό τους μέγεθος, δημιουργεί την απαίτηση για πολλά λίτρα, οπότε δεν είναι εύκολα "προσβάσιμα" ψάρια για πολλούς χομπίστες. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι τα πρώτα 20 εκατοστά του μήκους τους τα παίρνουν μέσα σε διάρκεια ενός ή και λιγότερου χρόνου, οπότε η λογική πως θα τα βάλουμε σε μικρό ενυδρείο και όταν μεγαλώσουν θα τα δώσουμε απορρίπτεται, καθότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη kwstas_original
- 1
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος