Επιστημονικό Όνομα: Andinoacara pulcher (GILL, 1858). Blue Acara
Κοινές Ονομασίες: Blue Acara
Ελληνικό Όνομα: Blue Acara
Γενική Κατηγορία: Cichlid
Τάξη: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Γένος: Andinoacara
Βιότοπος: Εγγενές είδος της Βενεζουέλα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, σε υδάτινες περιοχές γλυκού νερού με πολύ μικρή ροή και θολά νερά, ανάμεσα στις βυθισμένες ρίζες δέντρων, άλλα και σε ρέματα και ποτάμια με δυνατή ροή και καθαρά νερά.
Μέγεθος: Τα ενήλικα ψάρια συνήθως φτάνουν τα 13 cm άλλα έχουν αναφερθεί και πολλές περιπτώσεις που ξεπέρασαν και τα 15 cm.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6,5 - 8 (ιδανικά 7)
KH:10-25°dKH
GH: 10-25 °dGH
Θερμοκρασία: 24-30 °C (ιδανικά στους 28°C ).
Λίτρα: Προτιμάμε να τα έχουμε σε species ενυδρεία. Αν έχουμε ένα ζευγάρι ένα ενυδρείο με μήκος 120 cm και πάνω από 250 είναι το ελάχιστο που θα χρειαστούμε. Για μια ομάδα 8 ατόμων το μήκος θα πρέπει να είναι πάνω από 180 cm και ανάλογα λίτρα πάνω από 650.
Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν είναι και πολύ πολύ ειρηνική κιχλίδα, και ειδικά κατά την περίοδο της ωοτοκίας το ζευγάρι δεν ανέχεται κανένα ψάρι του είδους του στην περιοχή της ωοτοκίας (φωλιάς).
Διαχωρισμός φύλου: Το αρσενικό κατά την ενηλικίωση εμφανίζει πιο μυτερό ραχιαίο και πυελικό πτερύγιο.
Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως είπαμε θέλει μεγάλο ενυδρείο σε κάθε περίπτωση. Ο βυθός πρέπει να έχει παχύ στρώμα άμμου (γιατί αρέσκεται να σκάβει), μη ασβεστολιθικές λείες πέτρες (που θα χρησιμοποιήσει στην αναπαραγωγή), ξύλα και ρίζες που να αποτελούν οπτικό εμπόδιο είναι ο ιδανικός διάκοσμος για το ενυδρείο μας. Από φυτά μπορούμε να βάλουμε μόνο όσα δένονται σε πέτρες και ξύλα.
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλο το ενυδρείο.
Διατροφή: Σαρκοφάγο ψάρι. Θα φάει όλες τις έτοιμες τροφές που διατίθενται στο εμπόριο και περιέχουν πρωτεΐνη. Θα πρέπει όμως κάποιες φορές να του προσφέρουμε και σκουλήκι ή ψιλοκομμένες γαρίδες ή μύδια.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8-10 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι προτιμότερο να φιλοξενούνται σε species ενυδρεία. Διαφορετικά με κιχλίδες και ψάρια παρόμοιου μεγέθους που ζουν στις ίδιες συνθήκες νερού σε πολύ μεγάλα ενυδρεία .
Υποείδη και υβρίδια: Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά πλέον στο εμπόριο γι' αυτό παρατηρούμε ότι πολλά ψάρια δεν έχουν τα έντονα χρώματα που παρουσιάζουν στη φύση.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σχετικά εύκολη. Το θηλυκό θα εναποθέσει τα αυγά πάνω σε μια λεία πέτρα και το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Μετά την εκκόλαψη ο γόνος θα παραμένει στην φωλιά για 3 μέρες όπου και θα προστατεύεται από τους γονείς και θα τρέφεται από τον λεκιθικό σάκο, ενώ αμέσως μετά τις 6 μέρες θα κολυμπήσει ελεύθερα στο ενυδρείο. Οι γονείς θα τα προστατεύουν για άλλες δυο εβδομάδες και είναι καλό να μην τα απομακρύνουμε το διάστημα αυτό από το ενυδρείο
Γενικές πληροφορίες: Προσοχή στην ποιότητα του νερού. Καλό φιλτράρισμα και γενναίες αλλαγές νερού (40-50% εβδομαδιαίως) είναι απαραίτητες για αυτούς που συντηρούν τα ψάρια αυτά.
Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @Μήτσος
Πήγες
https://www.seriouslyfish.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Andinoacara
Συντάκτης @marinos
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος