Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @Force
Επιστημονικό Όνομα : Amphilophus citrinellus (Günther, 1864)
Κοινές Ονομασίες: Midas Cichlid
Ελληνικό Όνομα : Μίδας
Γενική Κατηγορία : Cichlid
Τάξη : Cichliformes
Οικογένεια : Cichlidae
Γένος : Amphilophus
Βιότοπος : Εντοπίζεται στην Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα, σε λίμνες ή σε ήρεμα σημεία ποταμών. Δείχνει προτίμηση σε βραχώδη σημεία όπου μπορεί να τσιμπολογάει.
Μέγεθος :Το τελικό μέγεθός σε αυτό το είδος κυμαίνεται από 30εκατοστά (συνήθως τα θηλυκά), μέχρι και 35 εκατοστά που γίνονται τα αρσενικά.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH : 6 - 8
KH : °dKH
GH : 10 - 20 °dGH
Θερμοκρασία : 22 - 28 °C (στην φύση επιβιώνει μέχρι και τους 33 °C )
Λίτρα : Ένα ενυδρείο με μήκος 150cm και πλάτος 45 για ένα και μόνο ψάρι, άλλα πολλά περισσότερα λίτρα για ζευγάρι. Αν το μεταφράσουμε σε λίτρα τα ελάχιστα που θα μπορούσαμε να το διατηρήσουμε είναι τα 350. Εννοείται ότι όσο περισσότερα λίτρα τόσο καλύτερα για το ψάρι μας.
Κοινωνική συμπεριφορά : Πολύ επιθετικό ψάρι και ειδικά με το είδος του . Η επιθετικότητα αυτή μειώνεται όταν τοποθετείται σε ενυδρεία με πολλά λίτρα (άνω των 1000) και μαζί με άλλα είδη μεγάλων ψαριών (Oscar , Green Terror κ.α)
Διαχωρισμός φύλου : Αν και τα δυο φύλα έχουν μετωπιαίο εξόγκωμα στα αρσενικά είναι πιο μεγάλο. Τα αρσενικά γίνονται αισθητά μεγαλύτερα με επιμήκη ουριαία και ραχιαία πτερύγια.
Διακόσμηση ενυδρείου : Σχεδόν ανύπαρκτη. Φυτά αποκλείονται καθώς θα τα καταστρέψει μεθοδικά. Το υπόστρωμα θα μετακινείται τακτικότατα. Πέτρες, ξύλα και γενικά υλικά που θα είναι πολύ βαριά για να τα μετακινήσει μπορούν να τοποθετηθούν στο ενυδρείο, αλλά θα προσπαθήσει να τα μετακινήσει. Θερμαντήρες και γενικά εξοπλισμός εντός της γυάλας θα πρέπει να ασφαλίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Προτιμότερο να υπάρχει sump που θα μπει όλος ο εξοπλισμός μέσα. Απαραίτητο και το καπάκι καθώς δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα αποπειραθεί να πηδήξει έξω από την γυάλα. Στο κομμάτι του εξοπλισμού ο Μίδας χρειάζεται σταθερές μετρήσεις, καθαρό νερό και υψηλή οξυγόνωση αν και δεν προτιμάει τις δυνατές ροές. Παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, όποτε και η ισχυρή φίλτρανση και οι συχνές αλλαγές νερού κρίνονται απαραίτητες .
Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το πλάτος μήκος και ύψος του ενυδρείου .
Διατροφή : Παμφάγο. Είναι ψάρι θηρευτής και θα φάει ότι χωράει στο στόμα του . Από τροφές του εμπορίου προτιμά τα stiks που έχουν σαν βάση την πρωτεΐνη . Θα τιμήσει ιδιαίτερα τις κατεψυγμένες όσο και γαρίδες, μύδια κτλ
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 10-12 ίσως και παραπάνω.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Μεγάλες κιχλίδες, μεγάλα γατόψαρα. (Σε ενυδρεία μεγαλύτερα των 1000 λίτρων.)
Υποείδη και υβρίδια : Το ποιο γνωστό από όλα είναι το Παπαγαλόψαρο (Ρarrot cichlid) .Είναι η διασταύρωση του με το Quetzal cichlid (Vieja melanurus). Θεωρητικά και το flowerhorn μιας και χρησιμοποιήθηκε το Parrot cichlid για την δημιουργία του συγκεκριμένου υβριδίου.
Υποείδος είναι το A.Zaliosus, ενδημικό της λίμνης Apoyo.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Απαιτείται ενυδρείο μήκους 2 μέτρων με πέτρες και πήλινα για να εναποθέσουν τα αυγά. Η μεγάλη δυσκολία στην αναπαραγωγή τους είναι η εύρεση ζευγαριού. Το αρσενικό είναι ικανό να σκοτώσει το θηλυκό ακόμα και κατά την διαδικασία του φλερτ. Σε ενήλικα άτομα έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς διάφανα χωρίσματα, πολλές φορές και με τρύπες ώστε τα ψάρια να αναπαραχθούν χωρίς να αφαιρεθεί το χώρισμα. Πιο εύκολο είναι η αγορά ανηλίκων ατόμων, ώστε να προκύψει ζευγάρι φυσικά. Μόλις συμβεί αυτό αφαιρούμε τα υπόλοιπα γιατί θα τα σκοτώσει το ζευγάρι.
Έστω πως το ζευγάρι είναι έτοιμο για αναπαραγωγή. Τα μετωπιαία εξογκώματα θα φουσκώσουν και στα δυο ψάρια. Το φλερτ τους είναι βίαιο και μεγάλο σε χρονική διάρκεια. Προσέχουμε πάντα μην σκοτωθεί η θηλυκιά. Λίγο πριν την γέννα θα είναι εμφανή τα γεννητικά όργανα της θηλυκιάς. Τα αυγά θα τοποθετηθούν σε σπηλιά ή σε οποιαδήποτε διαθέσιμη επιφάνεια. Οι γονείς παρουσιάζουν εξαιρετικά ένστικτα προστατεύοντας την φωλιά και καθαρίζοντας τον γόνο με απόλυτη αφοσίωση, σε σημείο να επιτεθούν και σε εργαλεία/σωλήνες/χέρια που μπορεί να μπουν στο ενυδρείο. Οι γόνοι εμφανίζονται μέσα σε 2-3 ημέρες και μεταφέρονται σε λαγούμι όπου θα παραμείνουν για 5 με 7 ημέρες μέχρι να μπορούν να κολυμπούν μόνα τους. Σε αυτό το στάδιο καλά είναι να απομονωθεί το θηλυκό καθώς ο αρσενικός μπορεί να γίνει επιθετικός και σε αυτήν. Επίσης σε περίπτωση που αφαιρέσουμε τον γόνο το αρσενικό θα προσπαθήσει να ξανά ζευγαρώσει με αποτέλεσμα τον θάνατο της θηλυκιάς αν αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέα γέννα.
Γενικές πληροφορίες : Δύσκολο ψάρι που δεν συνιστάτε σε αρχάριους χομπίστες .
Πήγες :
https://www.seriouslyfish.com/species/amphilophus-citrinellus/
https://www.fishbase.se/summary/Amphilophus-citrinellus.html
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Amphilophus_citrinellus
https://animal-world.com/encyclo/fresh/cichlid/MidasCichlid.php
Συντάκτης : @Jester
Επιμέλεια δημοσίευση : @Antonis K @SOTIRIS @marinos @Am Team
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος