Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @Νίκος Γκογκάκης
Επιστημονικό Όνομα : Aristochromis christyi (TREWAVAS, 1935 )
Κοινές Ονομασίες: Malawi Hawk
Ελληνικό Όνομα: Γεράκι της Μαλάουι
Γενική Κατηγορία: Cichlids
Οικογένεια: Cichlidae
Τάξη: Cichliformes
Γένος: Aristochromis
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Μαλάουι. Το συναντάμε σε όλη την λίμνη επομένως μπορούμε να πούμε πως το συναντάμε στις χώρες του Μαλάουι, της Μοζαμβίκης και της Τανζανίας.
Μέγεθος: Το τελικό μέγεθος του κυμαίνεται από 25-30 cm.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.5-9.0
KH:10-12°dKH
GH: 8-25 °dGH
Θερμοκρασία: 24-29 °C
Λίτρα: Ελάχιστα λίτρα για ένα χαρέμι του είδους αυτού ορίζονται τα 500 με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου που είναι πολύ σημαντικό. Επομένως για να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι (1 αρσενικό με 3+ θηλυκά) χρειάζεται κατ’ ελάχιστον ενυδρείο με μήκος 170 cm και άνω καθώς χρειάζεται άφθονο χώρο κολύμβησης.
Κοινωνική συμπεριφορά: To Aristochromis christyi χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά του. Είναι ένα αρπακτικό είδος και σε μεγάλο βαθμό μοναχικό στη φύση. Στο ενυδρείο θα πρέπει να φιλοξενηθεί μόνο του σε χαρέμι με ένα αρσενικό και αρκετά θηλυκά, ώστε να μοιράζεται η επιθετικότητα του αρσενικού.
Διαχωρισμός φύλου: Το αρσενικό μετά την ενηλικίωση έχει μια έντονη μπλε λάμψη στο σώμα του που γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής. Επίσης η σκούρα λωρίδα στο σώμα του αρσενικού εξαφανίζεται κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και λίγες πέτρες οι οποίες όμως θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα. Οι πέτρες θα ήταν προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικές, για να εξασφαλίσουμε την σκληρότητα του νερού που πρέπει να ζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψάρι με μεγάλη κινητικότητα και πρέπει να του δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης. Το φίλτρο του ενυδρείου θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και αποτελεσματικό καθώς τα αρπακτικά ψάρια αυτού του μεγέθους δημιουργούν πολλά περιττώματα.
Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου.
Διατροφή: Ιχθυοφάγο ψάρι. Η διατροφή του στο ενυδρείο θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από τροφές με πρωτεΐνη ενώ μπορεί να συμπληρωθεί και με κάποιες κατεψυγμένες τροφές όπως μύδια γαρίδες κτλ.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-7 έτη
Ιδανικοί Συγκάτοικοι:Το Aristochromis christyi είναι ιδιαίτερα επιθετικό ψάρι και χαρακτηρίζεται ως αρπακτικό. Για αυτό τον λόγο δε θα πρέπει να φιλοξενηθεί με μικρότερα ψάρια που χωρούν εύκολα στο στόμα του καθώς θα αποτελέσουν εύκολη λεία. Μπορεί ωστόσο να φιλοξενηθεί με ψάρια παρόμοιου μεγέθους που έχουν τις απαιτήσεις συνθηκών νερού όπως το Dimidiochromis, το Fossorochromis και το Champsochromis σε πολύ μεγάλα ενυδρεία.
Υποείδη και υβρίδια: Δεν υβριδίζει εύκολα.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή στο ενυδρείο έχει παρατηρηθεί αλλά είναι αρκετά σπάνια. Η διαδικασία αναπαραγωγής του είναι παρόμοια με αυτή των υπόλοιπων κιχλίδων της λίμνης Μαλάουι. Ιδανικά για να αναπαραχθεί θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε αρκετά μεγάλο ενυδρείο, μόνο με χαρέμι του είδους του, ενός αρσενικού και τουλάχιστον τριών θηλυκών. Επίσης θα πρέπει το ενυδρείο να διαθέτει πολλές κρυψώνες καθώς το αρσενικό μπορεί να επιτεθεί στα θηλυκά που δεν είναι ακόμα έτοιμα για αναπαραγωγή. Το αρσενικό θα εμφανιστεί και θα καθαρίσει την περιοχή όπου έχει επιλεγεί για ωοτοκία και θα τονίσει τα χρώματα του σώματός του προκειμένου να δελεάσει τα θηλυκά. Όταν ένα θηλυκό είναι δεκτικό, θα πλησιάσει την περιοχή ωοτοκίας και θα γεννήσει τα αυγά του σε πολλές παρτίδες, συλλέγοντας τα κατευθείαν στο στόμα της ώστε να τα προστατεύσει. Η θηλυκιά είναι στοματοεπωάζουσα όπως όλα τα είδη της λίμνης Μαλάουι. Το αρσενικό έχει βούλες σε σχήμα αυγού κάτω από το πρωκτικό του πτερύγιο και το θηλυκό έλκεται από αυτό. Όταν το θηλυκό προσπαθήσει να περισυλλέξει τα αυγά στο στόμα του, τότε το αρσενικό απελευθερώνει το σπέρμα του με αποτέλεσμα τα αυγά να γονιμοποιηθούν. Το θηλυκό μπορεί να μεταφέρει τον γόνο στο στόμα του για 3-4 εβδομάδες και δε θα τραφεί κατά την περίοδο αυτή. Μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από το διογκωμένο στόμα της. Εάν το θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο θα αφήσει πρόωρα τον γόνο ή θα τον φάει επομένως θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε το θηλυκό να μεταφερθεί σε ειδικό ενυδρείο μόνο του για να γεννήσει. Συνίσταται να περιμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πριν μετακινήσουμε το θηλυκό, εκτός εάν ενοχλείται από το αρσενικό. Το θηλυκό θα συνεχίζει να φυλάει τον γόνο για περίπου μία εβδομάδα μετά την γέννα και θα τον ρουφά κάθε φορά που αισθάνεται πως απειλείται.
Γενικές πληροφορίες: Αποτελεί ίσως τον πιο αποτελεσματικό θηρευτή της λίμνης. Το Aristochromis christyi δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στη λίμνη Μαλάουι και πρόσφατα προστέθηκε στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Αντίστοιχα δεν το βλέπουμε τόσο συχνά ούτε στο χόμπι του ενυδρείου. Το στόμα του μοιάζει με ράμφος και είναι ειδικά εξελιγμένο ώστε να κυνηγάει μικρά ψάρια μέσα από μικρές σχισμές, και έτσι πήρε το όνομά του. Μπορεί επίσης να εκτείνει το στόμα του προς τέσσερις πλευρές ταυτόχρονα και να καταπίνει τα θηράματα του. Εκτός από το κυνήγι ανάμεσα σε βράχους είναι πολύ αποτελεσματικός θηρευτής και σε ενέδρα. Πλησιάζει το υποψήφιο θήραμα πολύ αργά, ώστε να μη γίνει αντιληπτό, πολλές φορές κυλώντας στο πλάι, και χτυπά αστραπιαία από πλάγια θέση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Πηγές και φωτογραφίες:
https://www.seriouslyfish.com/
https://www.cichlid-forum.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Aristochromis
Συντάκτης: @Νίκος Γκογκάκης
Επιμέλεια δημοσίευση: @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam
- 2
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος