Επιστημονικό Όνομα: Caridina Multidentata
Κοινή ονομασία: Amano shrimp,
Άλλες κοινές ονομασίες: Yamato shrimp, Japanese shrimp, Caridina japonica
Ελληνικό Όνομα: Γαρίδα Αμάνο
Γενική κατηγορία: Μαλακόστρακα
Τάξη: Decapoda
Οικογένεια: Atyidae
Μέγεθος: Το τυπικό μέγεθος των ενηλίκων είναι για το αρσενικό 3-4 εκατοστά και για θηλυκό 5-6 εκατοστά.
Βιότοπος: Προέλευση στη φύση. Οι γαρίδες ζουν στο νότο του κεντρικού τμήματος της Ιαπωνίας, στη Νότια Κίνα, ενώ βρέθηκαν και στην Ταϊβάν. Οι Amano ζουν σε καθαρά ποτάμια και ρέματα που ρέουν από τα βουνά και φτάνουν στον ωκεανό. Το θαλασσινό νερό είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή τους.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6.5-7.5 ( Ιδανικά: 7.0 - 7,4)
ΚΗ: 1-8°dKH ( Ιδανικά: 2-4 dKH )
GH: 5-15°dGH ( Ιδανικά: 7-8 dKH )
Θερμοκρασία: 20-28 °C ( Ιδανικά: 24°C )
Είναι ανθεκτικό είδος, προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες συνθήκες νερού, ωστόσο προτιμάει ουδέτερο ή ελαφρά αλκαλικό pH. Παρόλα αυτά, σε ενυδρεία με CO2, ιδανικά θα πρέπει να κλείνει η παροχή του 1-2 μέρες πριν την εισαγωγή των γαριδων και να την ξαναξεκιναμε σταδιακά την επόμενη μέρα.
Λίτρα: Λίτρα: Λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους της, προτείνεται ένας ελάχιστος όγκος γύρω στα 40 καθαρά λίτρα για μία μικρή ομάδα (1-4 άτομα). Ζουν σε ομάδες. Ιδανικά τις κρατάμε σε ομάδες πάνω από 8-10 άτομα και σε ενυδρεία 80+ λίτρα με μεγάλη επιφάνεια βυθού. Επισης χρειάζεται προσοχή σε ανοιχτά ενυδρεία, καθώς μπορούν εύκολα να βγουν εκτός.
Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι κοινωνικό είδος, ειρηνικό. Γίνονται επιθετικές μόνο την ώρα ταΐσματος. Συχνά κλέβουν τροφή από μικρότερες γαρίδες.
Διαχωρισμός φύλου:
1- Οι θηλυκές είναι πιο μεγάλες, φτάνουν τα 5-7 εκ, ενώ οι αρσενικές σχεδόν ποτέ δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 3,5 εκατοστά.
(Στα Pet shop συνήθως βρίσκουμε τις θηλυκές ως Amano XL)
2- Ο ευκολότερος τρόπος για να προσδιορίσετε το φύλο μιας γαρίδας Amano είναι να κοιτάξετε τις καφετί λωρίδες κατά μήκος του σώματος. Τα θηλυκά έχουν παύλες - μια σπασμένη γραμμή κατά μήκος του σώματος (σαν διακεκομμένη γραμμή). Οι αρσενικές γαρίδες έχουν την ίδια γραμμή, αλλά αποτελείται από κουκκίδες (τελίτσες) ομοιόμορφες μεταξύ τους.
Διακόσμηση ενυδρείου: Όλες οι γαρίδες θα αισθάνονται ασφαλέστερες και επομένως θα συμπεριφέρονται φυσικά όταν υπάρχουν πολλά κρησφύγετα στο ενυδρείο τους. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ζωντανά φυτά έως ειδικούς σωλήνες γαρίδας (λατρεύουν τα πυκνοφυτεμένα ενυδρεία).
Ζώνη κολύμβησης: Θα τις βρούμε κυρίως στον βυθό. Συνήθως κρύβονται ανάμεσα στα φυτά, ρίζες, πέτρες.
Διατροφή: Στο ενυδρείο, τρέφονται με άλγη, οργανικά υλικά (φυτά και ζωντανούς οργανισμούς σε αποσύνθεση), αλλά η διατροφή τους συνήθως πρέπει να συμπληρώνεται, ειδικά αν το ενυδρείο δεν είναι μεγάλο και δεν υπάρχει αρκετή άλγη για να τρέφονται.
Μια ομάδα από γαρίδες Amano είναι ένα απόλυτο συνεργείο καθαρισμού για το ενυδρείο σας. Οι Amano δεν είναι οι πιο όμορφες γαρίδες, αλλά δεν τις παίρνουμε για την εμφάνισή τους. Τις παίρνουμε για τη δυνατότητα κατανάλωσης άλγης και αυτοί οι τύποι απλά δεν σταματούν.
Λόγω του μεγέθους τους οι γαρίδες Amano είναι πιο αποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλους τύπους γαρίδας. Την πράσινη τριχοειδή άλγη μπορούν να την καταφέρουν μόνο οι γαρίδες μεγέθους πάνω από 3-4 εκ.
Δεν θα είναι καλή ιδέα να τους δίνετε πολύ φαγητό. Δεν λέω ότι δεν θα τρώνε καθόλου άλγη, αλλά θα προτιμήσουν το έτοιμο φαγητό. Εάν χρειάζεστε αποτελέσματα με καταπολέμηση άλγης, το καλύτερο πράγμα - να τις κρατήσετε πεινασμένες.
Ανάλογα με τη διατροφή τους, μπορούν να γίνουν σχεδόν μπλε-πράσινο χρώμα με την πάροδο του χρόνου, αν θα καταναλώνουν μόνο πράσινες άλγες.
Θα δεχτούν όλες τις τροφές εμπορίου, όχι μόνο για γαρίδες, αλλά και για ψάρια. Καλύτερα βέβαια, να ταΐζουμε με ειδικές τροφές για γαρίδες. Επίσης καλό θα ήταν να δίνουμε βρασμένα λαχανικά (πχ σπανάκι, αρακά, τσουκνίδα).
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Μπορούν να ζήσουν στο ενυδρείο 2-5 χρόνια.
Ιδανικοί συγκάτοικοι: Οι γαρίδες Αμάνο, όπως και άλλες γαρίδες, είναι αρκετά ήρεμες . Δεν θα βλάψουν συγκατοίκους.
Μικρά, αλλά και μεσαίου μεγέθους κοπαδόψαρα, άλλες μικρές γαρίδες.
Δεν συμβιώνουν με ψάρια θηρευτές.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των Amano και άλλων γαρίδων - είναι ο κύκλος αναπαραγωγής τους.
Οι γαρίδες Amano ζευγαρώνουν στο γλυκό νερό και μπορούν να φέρουν εκατοντάδες αυγά ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του θηλυκού. Η περίοδος επώασης των αυγών διαρκεί από 4 έως 5 εβδομάδες. Στην αρχή τα αυγά έχουν σκούρο καφέ χρώμα και φτάνοντας προς το τέλος της κύησης (γύρω στις 10 ήμερες), γίνονται άσπρα. Στη συνέχεια, το θηλυκό θα απελευθερώσει τα αυγά. Εδώ έρχεται η μεγάλη διαφορά.
1. Το θηλυκό με τα αυγά πρέπει να μεταφερθεί σε ένα ενυδρείο αναπαραγωγής 20-30λ με γλυκό νερό από το ενυδρείο, στο τελευταίο στάδιο της κύησης. Το θέμα είναι ότι το υφάλμυρο νερό δεν θα βλάψει τις ενήλικες γαρίδες Amano αλλά θα σκοτώσει τα αυγά. Στο μικρό ενυδρείο πρέπει να τοποθετηθεί μια κρυψώνα για να κρυφτεί η έγκυος. Μια κεραμική γλάστρα ή πλαστικοί σωλήνες φτάνουν. Πρέπει να βάλουμε μέσα μια αεραντλία ή αερόφιλτρο για οξυγόνωση του νερού. Η ροή δεν πρέπει να είναι πολύ ισχυρή γιατί η προνύμφη θα παρασυρθεί από αυτήν στην επιφάνεια, όπου θα πεθάνει, επειδή προσκολλάται εύκολα στο βιοφίλμ επιφάνειας. Η θηλυκιά δεν "ρίχνει" όλα τα αυγά ταυτόχρονα. Η "γέννα" διαρκεί 1-3 ημέρες. Μόλις δούμε, ότι δεν υπάρχουν άλλα αυγά κάτω στην κοιλιά, επιστρέφουμε την θηλυκιά πίσω στο μεγάλο ενυδρείο. Όταν δείτε ότι εμφανίστηκαν προνύμφες στο ενυδρείο, μην πανικοβληθείτε, δεν χρειάζεται να τις πιάσετε μανιωδώς και να τις τοποθετήσετε σε αλμυρό νερό άμεσα.
2. Ετοιμάζουμε ακόμα ένα μικρό ενυδρείο 10-20λ με θαλασσινό νερό για να μεταφέρουμε τις προνύμφες. Οι προνύμφες πρέπει να μεταφερθούν στο θαλασσινό νερό μέσα σε 1-3 ημέρες.
Για να ετοιμάσουμε το θαλασσινό νερό θα χρειαστούμε μόνο ειδικό αλάτι sea salt ή reef sea salt (όχι τυροκομικό αλάτι κ.α.).
Η αλατότητα πρέπει να κυμαίνεται στα 32 -35 ppm (ή 1024-1026). Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν 34-35 ppm. Το αλατόνερο καλύτερα να φτιάχνεται με νερό Α/Ο.
Συνιστάται - προσθήκη Tetraselmis (phytoplankton) - θαλασσινό πράσινο νερό.
Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν, ότι χωρίς καλλιέργεια τετρασέλμις οι προνύμφες θα πεθάνουν. Εναλλακτικές λύσεις - φυτοπλαγκτόν σε μπουκαλάκια (τροφές για κοράλλια), τριμμένα spirulina flakes και ξηρή μαγιά διαλυμένη στο νερό. Ταΐζουμε 4-5 φορές την ημέρα.
Το φως πρέπει να είναι αναμμένο 24 ώρες το 24ωρο. Αν έχουμε Τ5 λάμπες, χρειαζόμαστε περίπου 0.5 W/L
Θερμοκρασία 21-24C.
Για οξυγόνωση του νερού θα χρειαστούμε μια αεραντλία ή αερόφιλτρο. Η ροή πρέπει να είναι μικρή, για να μην παρασύρει τις προνύμφες στην επιφάνεια του νερού, που μπορεί να κολλήσουν στο επιφανειακό φιλμ και πεθάνουν.
Κάνουμε μετρήσεις νερού για αλατότητα και αμμωνία. Για να κρατήσουμε την αλατότητα σταθερή, πρέπει να συμπληρώνουμε το νερό που εξατμίζεται με νερό Α/Ο ή απιονισμένο κάθε ήμερα. Συνιστάται αλλαγή νερού μέρα παρά μέρα περίπου 10-30% με φρέσκο θαλασσινό νερό.
Οι προνύμφες είναι πολύ μικρές - έχουν μήκος 1-1,5 mm, έχουν κοκκινωπό χρώμα και "κολυμπούν" με το κεφάλι κάτω. Αξιοσημείωτο είναι ότι έλκονται από το έντονο φως. Έτσι αν φωτίσετε με ένα φακό σε ένα σημείο της γεννήστρας, θα μαζευτούν όλες εκεί.
Σε 20-25 ημέρες από την εκκόλαψη οι προνύμφες αρχίζουν να αλλάζουν μορφή και αρχίζουν να μοιάζουν πιο πολύ με γαρίδες. Δεν κολυμπούν πλέον με το κεφάλι κάτω, αλλά κανονικά με το κεφάλι μπροστά, και μερικές φορές κάθονται για λίγο πάνω σε επιφάνειες. Προοδευτικά αλλάζουν χρώμα από κοκκινωπό σε διάφανο. Μετά από περίπου 40 ημέρες η αλλαγή ολοκληρώνεται και οι μικρές γαριδούλες παίρνουν και την τελική μορφή - κανονικής γαρίδας. Αν δείτε ότι κολυμπούν σαν τρελές όλη την ώρα, σημαίνει ότι είναι έτοιμες να μπουν στο γλυκό νερό. Στη φύση, αυτή η συμπεριφορά συναντάται όταν προσπαθούν να κολυμπήσουν από το αλμυρό νερό πίσω στο γλυκό.
Πως κάνουμε προσαρμογή από θαλασσινό σε γλυκό νερό. Πρέπει να έχουμε ακόμα ένα ενυδρείο (ή πλαστικό κουτί αποθήκευσης), που θα μεταφέρουμε όλες τις έτοιμες γαριδούλες και να αλλάξουμε 40-50% νερό σε γλυκό (από το main ενυδρείο). Το κάνουμε για 3-4 ημέρες.
Μετά από μερικές αλλαγές, οι μικρές γαρίδες μεταφέρονται στο κυρίως ενυδρείο.
Καλή επιτυχία!
Πηγές:
https://aquariumbreeder.com/amano-shrimp-detailed-guide-care-diet-and-breeding/
https://aquariuminfo.org/amanoshrimp.html
https://www.aqa.ru/forum/razvedenie-krevetki-amano-postavleno-na-potok-317739-page1
http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-516.html
https://www.aquariumcarebasics.com
Συνατάκτης : @natateo
- 2
- 1
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος