mal 5 Απριλίου 2007 #1 Share 5 Απριλίου 2007 εχω κανει μια λιμνη απο τσιμεντο χωριτηκοτητας γυρω στους 3,5 τονους νερο.και θελω να ρωτησω αν πρεπει να μπει χαλικι ή χωμα ή αμμος στο βυθο της.επισης θελω να ρωτησω αν μπορω να βαλω μεσα πετρες και αν γινετε για καποιο διαστημα πριν βαλω μεσα χρυσοψαρα να εχω 2-3 πεστροφες και μετα να τις βγαλω μολις ερθει η ωρα για τα χρυσοψαρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 5 Απριλίου 2007 #2 Share 5 Απριλίου 2007 εχω κανει μια λιμνη απο τσιμεντο χωριτηκοτητας γυρω στους 3,5 τονους νερο.και θελω να ρωτησω αν πρεπει να μπει χαλικι ή χωμα ή αμμος στο βυθο της.επισης θελω να ρωτησω αν μπορω να βαλω μεσα πετρες και αν γινετε για καποιο διαστημα πριν βαλω μεσα χρυσοψαρα να εχω 2-3 πεστροφες και μετα να τις βγαλω μολις ερθει η ωρα για τα χρυσοψαρα. Το βασικότερο είναι να μας πεις το ύψος στο πιο βαθή σημείο της λίμνης σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 5 Απριλίου 2007 #3 Share 5 Απριλίου 2007 εχω κανει μια λιμνη απο τσιμεντο χωριτηκοτητας γυρω στους 3,5 τονους νερο.και θελω να ρωτησω αν πρεπει να μπει χαλικι ή χωμα ή αμμος στο βυθο της.επισης θελω να ρωτησω αν μπορω να βαλω μεσα πετρες και αν γινετε για καποιο διαστημα πριν βαλω μεσα χρυσοψαρα να εχω 2-3 πεστροφες και μετα να τις βγαλω μολις ερθει η ωρα για τα χρυσοψαρα. Καλά είναι να πας στην κατηγορία κρύου νερού γιατί έχουν αναπτυχθεί θέματα με αυτό το περιεχόμενο. Υπάρχουν πράγματα που πρεπει να έχεις υπόψην σου, όπως: Εύκολη και κοντινή πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, σε νερό, (στις λίμνες δεν συνηθίζεται η αλλαγή νερού, αλλά απαιτείται το φύτεμα κάποιων φυτών που τραβούν όλες τις θρεπτικές ουσίες του νερού). Να ΜΗΝ υπάρχουν τουλάχιστον απο πάνω δέντρα που είναι φυλλοβόλα, γιατί τον χειμώνα με την αποσύνθεση των νεκρών φύλλων παράγονται επικύνδυνα αέρια μέσα στη λίμνη αλλά και η εικόνα φαίνεται πολύ άσχημη. Όχι μην βάλεις ούτε άμμο και ούτε χαλίκι. Θα κάνει το έργο του καθαρισμού εξαιρετικά δύσκολο, εξάλλου μετά από λίγο καιρό η άλγα θα τα καλύψει όλα. Χώμα θα δημιουργηθεί σιγά σιγά από τις εκκρύσεις των ψαριών σου και από την σκόνη του αέρα. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε κυκλοφορητή αλλά και καλό φίλτρο.(κατα προτίμηση εξωτερικό) για να μπορέσεις να κατασκευάσεις ένα μικρό καταρράκτη. Με αυτόν τον τρόπο οξυγωνώνεις το νερό σου, πέρα από την αισθητική εικόνα που δίνει ένας καταρράκτης. Στο φίλτρο θα αναπτυχθεί η βιολογία σου. Αλλά και θα περιορίζει κατά πολύ την αιψρούμενη άλγω που για την αρχή ειδικά είναι αναποφευκτη. Βάλε πρώτα μέσα τα φυτά σου με τις γλάστρες τους και το χώμα τους και μετά γεμίζεις με νερό σιγά σιγά τη λίμνη σου. Ψάρια αργότερα. Θα ξαναμιλίσουμε ως τότε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 5 Απριλίου 2007 #4 Share 5 Απριλίου 2007 Επίσης βλέπω Θεσσαλονίκη! Ο χειμώνας ειδικά θα είναι δύσκολος. Θα πρέπει τουλάχιστον να έχει στο πιο βαθύ σημείο 1μέτρο. Και ο κυκλοφορητής must! Δεν θα επιτρέπει το πλήρη πάγωμα της επιφάνειας της λίμνης σου με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 5 Απριλίου 2007 Author #5 Share 5 Απριλίου 2007 το βαθυτερο σειμιο μου ειναι 80εκ. εχω προσβαση σε ηλεκτρισμο.το προβλημα ειναι πως απο πανω της σε καποιο σειμιο εχει ενα φυλλοβολο δεντρο.κυκλοφοριτη και φιλτρο θα βαλω σιγουρα.για τις πεστροφες δεν μου ειπες μπορω να βαλω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrizakis Nikos 5 Απριλίου 2007 #6 Share 5 Απριλίου 2007 Καλησπέρα και από εμένα… Χαίρομαι που οι λιμνούλες αυξάνονται γιατί είναι πραγματικά ιδιαιτέρα συστήματα. Νομίζω ότι στα θέματα του setup σου θα σε καλύψουν οι «αρμόδιοι». Όσο αφορά τις πέστροφες όμως να σου πω ότι είναι δύσκολό ψάρι με υψηλές απαιτήσεις σε ποιότητα νερού και ανάγκη για πολύ υψηλά ποσοστά οξυγόνου στο νερό σου… Δεν το προτείνω… Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 5 Απριλίου 2007 Author #7 Share 5 Απριλίου 2007 εγω παλι το εχω δει σε ενα ψαραδικο με ζωντανα ψαρια σε μια απλη δεξαμενη με ενα φιλτρο exeim και 2 κυκλοφοριτες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 5 Απριλίου 2007 #8 Share 5 Απριλίου 2007 εγω παλι το εχω δει σε ενα ψαραδικο με ζωντανα ψαρια σε μια απλη δεξαμενη με ενα φιλτρο exeim και 2 κυκλοφοριτες. Για πόσο καιρό είναι τα ίδια ψάρια . εκτός από τα παραπάνω που ειπώθηκαν και συμφωνώ η πέστροφα εχει πρόβλημα σε θερμοκρασίες πάνω από 16 βαθμούς . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 5 Απριλίου 2007 Author #9 Share 5 Απριλίου 2007 καλα για τις θερμοκρασιες και το οξυγωνο αν τα ριθμισω αυτα μπαινουν πεστροφες στη λιμνη; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafy 5 Απριλίου 2007 #10 Share 5 Απριλίου 2007 καλα για τις θερμοκρασιες και το οξυγωνο αν τα ριθμισω αυτα μπαινουν πεστροφες στη λιμνη; πως θα κρατησεις την θερμοκρασια στους 16 οταν σε κανα δυο μηνες θα χρυπαει κοκκινο το θερμομετρο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 5 Απριλίου 2007 Author #11 Share 5 Απριλίου 2007 οταν δω πως δεν τα καταφερνω θα τις βγαλω να τις φαω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 5 Απριλίου 2007 Author #12 Share 5 Απριλίου 2007 επισης αν γνωριζετε καταστηματα στη θεσσαλονικη με φιλτρα,κυκλοφοριτες,φαρμακα τροφες και αλλο εξοπλισμο λιμνης πειτε μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafy 6 Απριλίου 2007 #13 Share 6 Απριλίου 2007 οταν δω πως δεν τα καταφερνω θα τις βγαλω να τις φαω. λιγο απροσμενη απαντηση μου εδωσες!!! που δεν μπορω να την σχολιασω.... για να θερμανεις η τα ψυξεις 3500 λιτρα νερου θελεις τεραστια μηχανιματα και τεραστιο πορτοφολι για εξοπλησμο και λογαριασμο ΔΕΗ. ισως θα πρεπει να διαβασεις λιγο παραπανω και να ξανασκευτεις το ολο σχεδιο!!! τα κατοικιδια δεν ειναι για τρωφη !!!! λογο συναισθηματος και λογο τοξινων!!! μπορεις να πας και να δεις για πεστροφες στην Εδεσσα στον ιχθιογεννετικο σταθμο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 6 Απριλίου 2007 #14 Share 6 Απριλίου 2007 (edited) τα κατοικιδια δεν ειναι για τρωφη !!!! λογο συναισθηματος και λογο τοξινων!!! Φίλε mal αν θέλεις να διατηρήσεις τις πέστροφες για να έχεις φρέσκο ψάρι στο τραπέζι σου είναι και αυτή μία προσέγγιση την οποία την αποδέχομαι (που σημαίνει ότι δεν τις βλέπεις ως κατοικίδια με τα οποία έχεις μία άλλη σχέση αλλά ως βρώσιμα οικόσιτα όπως π.χ. τα κοτόπουλα). Όμως πέρα από όλα τα άλλα (θερμοκρασία κλπ) πρόσεξε πολύ αυτό που ανέφερε ο dafy παραπάνω σχετικά με τις τοξίνες. Αν στη λίμνη σου ρίχνεις διάφορα φάρμακα (για την άλγη ή για ασθένειες ή λιπάσματα) τότε δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να καταναλώσετε τα ψάρια αυτά. Καλύτερα να αποφασίσεις εξαρχής το σκοπό της λίμνης αυτής και αν τελικά είναι για τη διατήρση διακοσμητικών ψαριών τότε να βάλεις ψάρια την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει. Άλλοι πιό εμπειροι στις λίμνες θα έχουν να σου δώσουν κι άλλες ιδέες (το θέμα της λίμνης είναι κάτι που και εμένα με απασχολεί εδώ και καιρό για ένα στήσιμο σε ένα χώρο που έχω, απλά το έχω ρίξει στο διάβασμα προς το παρόν). Επίσης, αν πέσει στα χέρια σου το σχετικό βιβλιαράκι της SERA για το στήσιμο και τη διατήρηση λιμνών, είναι πάρα πολύ κατατοπιστικό. Φιλικά Ανδρέας Έγινε επεξεργασία 6 Απριλίου 2007 - acg301 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 6 Απριλίου 2007 Author #15 Share 6 Απριλίου 2007 χρυσοψαρα πια εποχη μπορω να βαλω στη λιμνη μου;μηπως επισης ξερει κανεις ποσο θα μου στιχισει συνολικα ο εξοπλισμος(φιλτρο,κυκλοφοριτες,φαρμακα,τροφες,τεστ κ.τ.λ); Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 6 Απριλίου 2007 #16 Share 6 Απριλίου 2007 χρυσοψαρα πια εποχη μπορω να βαλω στη λιμνη μου;μηπως επισης ξερει κανεις ποσο θα μου στοιχισει συνολικα ο εξοπλισμος(φιλτρο,κυκλοφοριτες,φαρμακα,τροφες,τεστ κ.τ.λ); Συγνώμη για την μακράν απουσία μου, υποχρεώσεις βλέπετε! 'Ολα αυτά που ανησυχούν οι φίλοι πιο πάνω μπορούν να απαντηθούν. Το βάθος σου είναι λίγο και είναι δυστυχώς το μοναδικό! Ειδικά αν θέλεις να βάλεις μέσα πιο δύσκολα ψάρια όπως ορισμένα είδη χρυσόψαρα που είναι πιο ευαίσθητα πχ orandas, fantail κ.α. Τα δε λίτρα σου, αρκετά για να δεχθούν και να πολλαπλασιαστούν ΚΟΙ. Ακόμα είναι γρήγορα να βάλεις ψάρια. Ο πιο κατάλληλος καιρός είναι τέλη Άνοιξης. Και βέβαια μπορείς να βάλεις μαζί με τα ψάρια σου και πέστροφες, αν και θα συμφωνήσω ότι είναι δύσκολο ψάρι. Δεν συμφωνώ καθόλου με την απάντηση που δόθηκε σχετικά με την σταθεροποίηση θερμοκρασίας στους 16 βαθμούς. Στη φύση τα ψάρια μαθαίνουν να ζουν και με άσχημες συνθήκες. Να ξέρετε ότι στις λίμνες συναντάμε το "παράδοξο του νερού". Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε, πιο ζεστό είναι και αυτό το λέω γιατί συνήθως ο ζεστός αέρας πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Απλά τον χειμώνα τα ψάρια θα πέφτουν ας πούμε σε "χειμέρια νάρκη" στα κάτω στρώματα του νερού και κοντά στη λάσπη όπου η θερμοκρασία είναι σχετικά ψηλή έστω και αν στην ατμόσφαιρα έχουμε -4. Το διάστημα αυτό δεν ταΐζουμε σχεδόν καθόλου τα ψάρια. Για να προλάβω λέω ότι στην Κίνα όπου συναντούμε πολλά απο τα χρυσόψαρα οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα. Έχω ζήσει και εγώ θερμοκρασία -4 και η λίμνη μου είναι λίγο μεγαλύτερη από 1000 λίτρα.Έχω όμως σχετικά βάθος, που αυτό είναι το σημαντικό. Αφού βλέπω ότι σε ενδιαφέρει πραγματικά, σου συνιστώ καταρράκτη, θα εξαφανίσεις το πρόβλημα του οξυγώνου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 6 Απριλίου 2007 #17 Share 6 Απριλίου 2007 Φίλε mal αν θέλεις να διατηρήσεις τις πέστροφες για να έχεις φρέσκο ψάρι στο τραπέζι σου είναι και αυτή μία προσέγγιση την οποία την αποδέχομαι (που σημαίνει ότι δεν τις βλέπεις ως κατοικίδια με τα οποία έχεις μία άλλη σχέση αλλά ως βρώσιμα οικόσιτα όπως π.χ. τα κοτόπουλα). Όμως πέρα από όλα τα άλλα (θερμοκρασία κλπ) πρόσεξε πολύ αυτό που ανέφερε ο dafy παραπάνω σχετικά με τις τοξίνες. Αν στη λίμνη σου ρίχνεις διάφορα φάρμακα (για την άλγη ή για ασθένειες ή λιπάσματα) τότε δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να καταναλώσετε τα ψάρια αυτά. Καλύτερα να αποφασίσεις εξαρχής το σκοπό της λίμνης αυτής και αν τελικά είναι για τη διατήρση διακοσμητικών ψαριών τότε να βάλεις ψάρια την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει. Άλλοι πιό εμπειροι στις λίμνες θα έχουν να σου δώσουν κι άλλες ιδέες (το θέμα της λίμνης είναι κάτι που και εμένα με απασχολεί εδώ και καιρό για ένα στήσιμο σε ένα χώρο που έχω, απλά το έχω ρίξει στο διάβασμα προς το παρόν). Επίσης, αν πέσει στα χέρια σου το σχετικό βιβλιαράκι της SERA για το στήσιμο και τη διατήρηση λιμνών, είναι πάρα πολύ κατατοπιστικό. Φιλικά Ανδρέας Φίλε acg301, Συμφωνώ ότι τη λίμνη δεν την κάνουμε για να εκτρέφουμε και να τρώμε. Συνδέεσαι με αυτά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα σκεφτείς ως φαΐ. Να σκεφτείτε μόνο ότι τρώνε από το χέρι σου. Λίπασμα δεν χρειάζεται καθόλου!!!!! Το κάθε φυτό θα έχει το χώμα και την γλάστρα του. Επανέρχομαι να συμπληρώσω για να μην παρεξηγηθώ στην προηγούμενη μου απάντηση και λέω ότι πρέπει όπωσδήποτε να αυξήσεις το βάθος της λίμνης σου. Ο εξοπλισμός στοιχίζει σχετικά λιγότερα από ένα ενυδρείο 200λίτρα. Κυκλοφορητής και φίλτρο οπωσδήποτε. Εμένα κόστησαν τα δύο περίπου 300 ευρώ. Δεν χρειάζεσαι θερμάστρα και βέβαια με τον καταρράκτη ούτε αεραντλία. Ούτε και φως καθώς η φύση θα μεριμνήσει και γι' αυτό. Για τροφή, υπάρχουν μεγάλες συσκευασίες και προτείνω από αυτές. 30-40 ευρώ το πακετάκι. Αν θέλεις σου δίνω και ονόματα. Όπωσδήποτε φυτά για να κλείσει το οικοσύστημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 6 Απριλίου 2007 #18 Share 6 Απριλίου 2007 πως θα κρατησεις την θερμοκρασια στους 16 οταν σε κανα δυο μηνες θα χρυπαει κοκκινο το θερμομετρο? Μπορεί μεν η θερμοκρασία να πηγαίνει στο κόκκινο, αλλά το νερό είναι νερό και είναι και 3500λίτρα. Αν φίλε μου έχεις σκιά κάποιου δέντρου καθώς και νούφαρα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας δεν φοβάσαι καθόλου. Έχω μετρήσει θερμοκρασία κατακαλόκαιρο μεσημέρι 23 βαθμούς. Εγώ προσωπικά φοβάμαι τον χειμώνα για σένα με το βάθος της λίμνης σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 6 Απριλίου 2007 #19 Share 6 Απριλίου 2007 το βαθυτερο σειμιο μου ειναι 80εκ. εχω προσβαση σε ηλεκτρισμο.το προβλημα ειναι πως απο πανω της σε καποιο σειμιο εχει ενα φυλλοβολο δεντρο.κυκλοφοριτη και φιλτρο θα βαλω σιγουρα.για τις πεστροφες δεν μου ειπες μπορω να βαλω; Σχετικά με το φυλλοβόλο δέντρο, απλά το φθηνόπορο θα καλύπτεις με δίκτι την επιφάνεια την λίμνης σου για να μην επιτρέψεις στα φύλλα την είσοδο τους στο νερό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 7 Απριλίου 2007 Author #20 Share 7 Απριλίου 2007 δηλαδη να αυξισω το βαθος μου στο 1 με 1,5 μετρο.να βαλω πολα φυτα και να βαλω koi και οχι χρυσοψαρα.φιλτρο και κυκλοφοριτη αν μου πεις και μια μαρκα θα με διευκολινεις πολυ.μηπως θα χρειαστω και μια λαμπα UV για την αλγη διοτι το περισσοτερο μερος της λιμνης το βλεπει ο ηλιος και πιστευω πως θα υπαρχει προβλημα αλγης.επισης αν μπορεις πες μου τι φαρμακα και τεστ θα χρειαστω.ποσα koi μπορω να βαλω.επιδει η λιμνη θα ειναι ετοιμη το ΜΑΙΟ οχι ομως στρομενη.ποσο καιρο θελει να στρωθει και ποτε μπορω να βαλω τα ψαρια.καθε ποσο καιρο να τα ταιζω;καταρακτη δεν εχω τη δυνατοτητα να φτιαξω λογω ελιωεις χωρου.πεστροφες ειπες μπορω να βαλω μαζι με τα koi.αν βαλω θα πιραζουν τα koi ή οχι;αλλαγες νερου θα κανω ή οχι; συγγνωμη αν σας κουρασα αλλα ειμε αρχαριος και εχω πολλες αποριες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 7 Απριλίου 2007 #21 Share 7 Απριλίου 2007 δηλαδη να αυξισω το βαθος μου στο 1 με 1,5 μετρο.να βαλω πολα φυτα και να βαλω koi και οχι χρυσοψαρα.φιλτρο και κυκλοφοριτη αν μου πεις και μια μαρκα θα με διευκολινεις πολυ.μηπως θα χρειαστω και μια λαμπα UV για την αλγη διοτι το περισσοτερο μερος της λιμνης το βλεπει ο ηλιος και πιστευω πως θα υπαρχει προβλημα αλγης.επισης αν μπορεις πες μου τι φαρμακα και τεστ θα χρειαστω.ποσα koi μπορω να βαλω.επιδει η λιμνη θα ειναι ετοιμη το ΜΑΙΟ οχι ομως στρομενη.ποσο καιρο θελει να στρωθει και ποτε μπορω να βαλω τα ψαρια.καθε ποσο καιρο να τα ταιζω;καταρακτη δεν εχω τη δυνατοτητα να φτιαξω λογω ελιωεις χωρου.πεστροφες ειπες μπορω να βαλω μαζι με τα koi.αν βαλω θα πιραζουν τα koi ή οχι;αλλαγες νερου θα κανω ή οχι; συγγνωμη αν σας κουρασα αλλα ειμε αρχαριος και εχω πολλες αποριες. Πολλά τα ερωτήματα και ακολουθούν πολλές απαντήσεις! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Βάθος: Ναί! Πιστεύω ότι οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη δεν είναι οι ίδιες από την Κύπρο. Εκεί χιονίζει κιόλας τον χειμώνα, και είναι το μόνο που με ανησυχεί. Αν καταφέρεις και πάρεις το βάθος σου σε 1.20, τότε θα ήταν ευχής έργο. Φυτά: Υπάρχουν φυτά για το κάθε βάθος της λίμνης, από την επιφάνεια μέχρι και το 1.20 βάθος για ορισμένα είδη νούφαρα. Η πιο σωστή κατασκευή λίμνης είναι αυτή με βαθμίδες. π.χ. η πρώτη στα 10εκ., δεύτερη στα 25εκ., τρίτη στα 50εκ. τέταρτη στα 80 και τέλος στο 1.20εκ όπου θα είναι και το βαθήτερο σημείο της λίμνης σου. Εκεί, σε αυτό το σημείο θα βάλεις τον κυκλοφορητή σου. Να προσέξεις μόνο να μην είναι ακριβώς κάτω από την επιστροφή του νερού, αλλά όσο το δυνατόμ μακρύτερα, ώστε να επιτυγχάνεις τον πλήρη κύκλο του νερού. Ναί! Μπορείς βέβαια να βάλεις και ΚΟΙ και χρυσόψαρα μαζί και μάλιστα δεν ενοχλεί κανένα από αυτά τα μικρά. Έχω ήδη ΚΟΙ περίπου 30εκ. τώρα, (Χρυσό! το καμάρι μου) και κολυμπά και τρώει μαζί με μικρά χρυσόψαρα 2εκ. το καθένα. Δεν είναι ψάρια που επιτύθενται αλλά έχουν την χάρη να πηδάνε στο νερό 20εκ. πάνω από την επιφάνεια γι'αυτό η στάθμη του νερού σου πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω απο το χείλος της λίμνης σου, ή αυτό που ήδη είπα λίμνη με βαθμίδες. Στους 10 πόντους δεν μπορεί βέβαια να πηδήξει έξω από τη λίμνη. Η λίμνη που κατέχω ήδη είναι βασικά το εργαστήρι μου γιατί προτείθομαι να κατασκευάσω μεγάλη λίμνη στα 25000 λίτρα!!!! Μαθαίνω από τα λάθη μου και τώρα σιγά σιγά σχεδιάζω την μεγάλη μου λίμνη με πολλή μεράκι. Αρχικά αγόρασα κυκλοφορητή με φίλτρο μαζί.Δεν είναι το καλύτερο γιατί ο καθαρισμός του ήταν ένα μαρτήριο, άσε που η αιωρούμενη άλγη πήρε διαστάσεις επιφημίας!!!! Μετά αγόρασα ένα SERA εξωτερικό. Καλό ήταν αλλά εμένα δεν με ικανοποιούσε γιατί σκέφτηκα να κατασκευάσω ένα. Για να είμαι ειλικρηνής μου κόστησε τα τριπλάσια λεφτά αλλά και εύκολο στη χρήση είναι και στον καθαρισμό, αλλά προπάντως μείωσα μέχρι που εξαφάνισα την αιωρούμενη άλγη. Όταν με το καλό την ερχόμενη βδομάδα πάω πίσω στη δουλειά, θα σου στείλω ένα σχεδιάγραμμα για το πως το φτιάχνεις. (Θα μπορούσα βέβαια να το κάνω και πατέντα) Για λάμπα UV είμαι εναντίων. Αν π.χ. την θες για την άλγη τότε κάνε πίσω. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!! Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις βέβαια έναντι για τα μικρόβια και ιούς. Εγώ δεν πείστηκα αν και έψαξα αρκετά το πράγμα. Να βάλεις νούφαρα για την άλγη. Αν καταφέρεις και γεμίσεις την μισή επιφάνεια με αυτά, πάει η άλγη. Εξαιρετικό φυτό έναντι της άλγης αλλά και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών του νερού είναι το φυτό πάπυρος. Πώς να το πώ? Είναι ο φυσικός ανταγωνιστής των δύο. Δεν θα ξαναδείς αιωρούμενη άλγη. Και γι' αυτό θα κατεβάσω φωτο. Τεστ υγρά. Τα ίδια που χρησιμοποιούμε στα ενυδρεία, εκτός και αν χρησιμοποιείς νερό από διάτριση, που θα πρέπει να κάνεις γενική ανάλυση του νερού. Αν είναι από αυτό που πίνεις τότε θέλεις αντιχλώριο φίλε. Φάρμακα δεν θα χρειαστείς. Αν τα λίτρα σου πάνε τώρα με την αλλάγή του βάθους σε 4000, μπορείς κάλλιστα να διαλέξεις αρκετά για ένα κοπαδάκι.Περίπου 400 λίτρα για το κάθε ένα. Να ξέρεις ότι τα ΚΟΙ μπορεί να ξεπεράσουν τα 75 εκ. και είναι κούκλες!!! Υπάρχουν εκτός από τα χρώματιστά που βλέπεις και διάφορα άλλα είδη από ΚΟΙ. Ψάξε το και θα δεις. Ο Μαΐος είναι καλός μήνας να βάλεις ψάρια. Αφού γεμίσεις τη λίμνη σου, βάλε τα φυτά σου (τουλάχιστον τέσσερεις γλαστρούλες) βάλε το απαιτούμενο αντιχλώριο. Σε ένα μήνα βάζεις ψάρια ανα τριάδα και αυτό γίνεται κάθε μήνα. Τα λίτρα είναι αρκετά, τα φυτά της λίμνης έχουν γερή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, έτσι δεν τείθεται θέμα γρήγορης "ανάφλεξης" αμμωνίας ή νιτρικών. Το τάισμα είναι το τρόπαιο του ιδιοκτήτη λίμνης. (Θα προσπαθήσω και γι' αυτό να κατεβάσω φώτο) στην αρχή θα φοβούνται ακόμα και τις σκιές. Μετά από 3-4 μήνες θα ξεθαρρέψουν και μετά τον χρόνο, θα τρώνε από το χέρι σου. (Πώς μετά νμου λες ότι θα τα φας?) Ταίζεις μια φορά την μέρα και αφήνεις μια κενή για να φάνε άλγη από τα περιτοιχώματα της λίμνης. Τον χειμώνα ταίζεις μόνο μια φορά την βδομάδα και αν ο καιρός το επιτρέψει. Το σίγουρο είναι ότι θα τα λατρέψεις, θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου. Εκεί γαληνεύεις και ξεχνάς ακόμα και την ύπαρξη σου. Θέλεις οπωσδήποτε ένα μικρό καταρράκη!!!! Βασικό!!! Πώς θα οξυγωνώνεις το νερό σου, πέρα από την αισθητική που δίνει ο καταρράκτης. Δες στο θέμα "ψάρια γλυκού νερού κομμάτια φώτο από τον δικό μου καρακκάκτη. Παίρνει μόνο μισό τετραγωνικό. Αλλαγές νερου δεν θα κάνεις καθόλου φτάνει να έχεις φυτά με πλούσιο ρίζωμα. Απλά μια φορά την βδομάδα θα συμπληρώνεις το νερό που εξατμίστηκε και που απορρόφησαν τα φυτά. Για το αν θα πειράζουν οι πέστροφες, για να είμαι ειλικρηνής δεν μελέτησα καθόλου αυτό το ψάρι. Ξέρω μόνο ότι τα γατόψαρα των ποταμών που μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα επιτίθενται στα ΚΟΙ. Μαζί μπορείς να βάλεις σαλιγγάρια της λίμνης, αν και λέγεται ότι όταν τα ΚΟΙ μεγαλώσουν τα τρώνε. Εγώ δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Αυτά για την ώρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 7 Απριλίου 2007 Author #22 Share 7 Απριλίου 2007 εγω την λιμνη την εχω σχεδιασει σε τρεις βαθμιδες μια 60εκ.,μια 70εκ. και μια 1-1,5 μετρο.λιτρα τωρα που τα ξανα μετρισα ειναι 6τονοι καθαρα.επιδη τη λιμνη την εχω στο χωριο μου δεν θα μπορω να βλεπω τι γινεται καθε στιγμη.μια φορα τη μερα ταισμα θα θελουν καθε μερα ή μεχρι να στρωσει η λιμνη;απο φυτα να βαλω νουφαρα και παπυρο;για το φιλτρο σου περιμενο το σχεδιο να το δω και αν δω οτι μπορω να το κανω θα το κανω.αλλιως θα παρω ενα Αμερικανικο δεν θειμαμε τι μαρκα ειναι παντος κανει γυρο στα 90 ευρω και γυρναει 10000 λιτρα την ωρα περιπου.της sera το εξωτερικο ποσο το πηρες;καταρακτη με τσιμεντο θα φτιαξω;να παρω και εναν κυκλοφοριτη sera ή δεν χρειαζετε;οταν λες ταιζω μια φορα τη μερα και αφινω μια καινη για να τρωνε αλγη τι ενοεις;το χειμωνα οταν λες αν ο καιρος το επιτρεψει τι ενοεις;οταν βρεχει ή χιωνιζει τι πρεπει να κανω;το νερο δεν μπορω αντι για καταρακτη να το οξυγονωσω με συντριβανι;επισης το ενα χρυσοψαρο ποσα λιτρα θελει;αυτα τα χρυσοψαρα ειναι τα κοινα χρυσοψαρα των ενυδρειων ή ειναι ιδικα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 8 Απριλίου 2007 #23 Share 8 Απριλίου 2007 εγω την λιμνη την εχω σχεδιασει σε τρεις βαθμιδες μια 60εκ.,μια 70εκ. και μια 1-1,5 μετρο.λιτρα τωρα που τα ξανα μετρισα ειναι 6τονοι καθαρα.επιδη τη λιμνη την εχω στο χωριο μου δεν θα μπορω να βλεπω τι γινεται καθε στιγμη.μια φορα τη μερα ταισμα θα θελουν καθε μερα ή μεχρι να στρωσει η λιμνη;απο φυτα να βαλω νουφαρα και παπυρο;για το φιλτρο σου περιμενο το σχεδιο να το δω και αν δω οτι μπορω να το κανω θα το κανω.αλλιως θα παρω ενα Αμερικανικο δεν θειμαμε τι μαρκα ειναι παντος κανει γυρο στα 90 ευρω και γυρναει 10000 λιτρα την ωρα περιπου.της sera το εξωτερικο ποσο το πηρες;καταρακτη με τσιμεντο θα φτιαξω;να παρω και εναν κυκλοφοριτη sera ή δεν χρειαζετε;οταν λες ταιζω μια φορα τη μερα και αφινω μια καινη για να τρωνε αλγη τι ενοεις;το χειμωνα οταν λες αν ο καιρος το επιτρεψει τι ενοεις;οταν βρεχει ή χιωνιζει τι πρεπει να κανω;το νερο δεν μπορω αντι για καταρακτη να το οξυγονωσω με συντριβανι;επισης το ενα χρυσοψαρο ποσα λιτρα θελει;αυτα τα χρυσοψαρα ειναι τα κοινα χρυσοψαρα των ενυδρειων ή ειναι ιδικα; Θα ήταν καλά ακόμα μια βαθμίδα στα 20εκ. περιμετρικά. 6000λίτρα είναι ότι καλύτερο βέβαια και το βάθος σου επίσης. Να μην ανησυχείς καθόλου για το ότι θα την βλέπεις μόνο μια φορά την μέρα. Και να μην μπορέσεις κάποια μέρα είναι εντάξει. Ούτε βέβαια να την ελέγχεις κάθε στιγμή, αυτό μάλιστα είναι καλό, για να δώσεις στα ψάρια τον χρόνο να εγκληματιστούν χωρίς ενοχλήσεις. Αν από την μέρα που βάλεις το νερό περάσουν 20 μέρες είναι εντάξει. Εδώ μιλάμε για 6000λίτρα.Δεν τίθεται θέμα γρήγορης ανάφλεξης αμμωνίας και παραγώγων. Φυτά, νούφαρα, πάπυρος καθώς και άλλα όπως αν αφήσεις περιμετρικά ακόμα μια βαθμίδα στα 10-20 εκ. ίριδες, κρίνα του νερού, στρατιωτάκια, ιππουρίδες κ.α. Για το φίλτρο θα σε ενημερώσω εντώς 3 μερών. Άλλο το φίλτρο και άλλο ο κυκλοφορητής. Ο κυκλοφορητής θα είναι μέσα στο νερό και το φίλτρο έξω. Ναί μπορείς να οξυδωνώνεις το νερό με συντριβανάκι αλλά πώς θα γίνεται ο καθαρισμός του νερού? Πώς θα το περνάς από φίλτρο. Αν π.χ. έχει πολλή κρύο ή έχει χιονίσειτότε θα δεις ότι τα ψάρια είναι στον βυθό χωρίς πολλή πολλή δραστηριότητα. Αυτή την περίοδο δεν ταΐζουμε καθόλου. Τώρα αν ο καιρός είναι ηλιόλουστος και τα βλέπεις να είναι δραστήρια τότε ταΐζεις όπως είπαμε μια φορά την βρομάδα. Τον χειμώνα τα ψάρια δεν είναι τόσο δραστήρια όσο το καλοκαίρι Link to comment Share on other sites More sharing options...
mal 8 Απριλίου 2007 Author #24 Share 8 Απριλίου 2007 δηλαδη θα τα ταιζω μια φορα την εβδομαδα και το χειμωνα καθολου.για το συντριβανη θα εχω ανεξαρτητο κυκλοφοριτη.δεν θα τα βλεπω μια φορα τη μερα αλλα μια φορα τη βδομαδα και αν τα βλεπω.το ξερω για το φιλτρο οτι ωθα ειναι εξω και οτι ο κυκλοφοριτης μεσα.το φιλτρο δεν εχει δικη του αντλια μεσα του οπως στα ενυδρεια ή πρεπει να βαλω εγω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond 8 Απριλίου 2007 #25 Share 8 Απριλίου 2007 δηλαδη θα τα ταιζω μια φορα την εβδομαδα και το χειμωνα καθολου.για το συντριβανη θα εχω ανεξαρτητο κυκλοφοριτη.δεν θα τα βλεπω μια φορα τη μερα αλλα μια φορα τη βδομαδα και αν τα βλεπω.το ξερω για το φιλτρο οτι ωθα ειναι εξω και οτι ο κυκλοφοριτης μεσα.το φιλτρο δεν εχει δικη του αντλια μεσα του οπως στα ενυδρεια ή πρεπει να βαλω εγω; όχι, νομίζω ότι δεν τα έχω διατυπώσει καλά. Από τον Μάρτιο μέχρι και τον νοέμβριο ταΐζεις καθημερηνά εκτός μια μέρα την βδομάδα. Αφού δεν μπορείς να βρήσκεσαι εκεί επι καθημερηνής βάσεως τότε προτείνω μια ηλεκτρονική ταΐστρα. Να την ριθμίσεις να αφίνει τροφή μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα έτσι ώστε τα ψάρια σου να σε περιμένουν να τα ταΐσεις την μέρα που θα τα βλέπεις. Τον χειμώνα ταΐζεις μια φορά την βδομάδα. (αν φυσικά τα βλέπεις και είναι δραστήρια). υπάρχει κάθε είδος φίλτρου και κυκλοφορητή. Υπάρχουν αυτά που είναι διαφορετικές μονάδες δηλ. ξεχωριστά το φίλτρο και ξεχωριστά ο κυκλοφορητής. Υπάρχει ο κυκλοφορητής που έχει ενσωματωμένο φίλτρο πάνω του (δεν το προτείνω). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος