pozeras13 28 Φεβρουαρίου 2015 #1 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Αγαπητοί συμφορουμήτες καλησπέρα σας, Μετά από απουσία στο χώρο του ενυδρείου για 3-4 χρόνια (είχα κοινωνικό ενυδρείο γλυκού και 30λιτρο με μονομάχο) ξαναέστησα ένα ενυδρειάκι των 12 λίτρων και έβαλα μέσα μετά από στρώσιμο τον καινούριο μπλε μονομάχο μου (ο προηγούμνος έζησε 3,5 χρόνια(!!!) αρχικά σε 10-12 λίτρα, στη συνέχεια σε 30 λίτρα και κατέληξε σε 10 λίτρα παρέα με ένα zebra snail). Έβαλα υπόστρωμα με καφέ ψιλή άμμο, θερμοστάτη, και ένα φίλτρο με σφουγγάρι και σιποραξ μινι που επειδή είναι για λίγο μεγαλύτερο ενυδρείο έκανα ένα λαβύρινθο από σπρει μπαρ για να μειωθεί η ροή. Εννοείτε έχει καπάκι και 2-3 εκατοστά κενό για να αναπνέει Δεν είχα μπόλι και επειδή θα πήγαινα σε ταξίδι είχα το χρόνο οπότε το έστρωσα το ενυδρείο παραδοσιακά με τροφή και βακτήρια εμπορίου μετά από 2ήμερο φιλτράρισμα με άνθρακα που στην συνέχεια πέταξα. Ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω για φωτισμό με λάμπα γραφείου μόνο (τι κελβιν-βατ να βάλω). Και αν έχει κανείς και κανένα φυτό ή φύλλα κάταπα (για ph και χρώμα) που να του περισσεύουν και να τα πουλάει για να τα αγοράσω (θα το βάλω και θέμα στις αγγελίες καλύτερα...) Είμαι χαρουμενος που ξαναασχολούμε ενεργά με το hobby και θα βάλω φώτος όταν συμμαζευτεί η όλη κατάσταση! Υ.Γ. Δυστυχώς η κατάσταση που βρήκα σε 3 pet shops που πήγα με μονομάχους σε ποτηράκια πλαστικά, τα είδη ψαριών ανακατεμένα σε συνθήκες άλλα αντάλλων με παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος και γνώσης από τους υπαλλήλους (πχ μονομάχος τρώει φυλλαράκια όπως τα γκάπι και είναι φυτοφάγος (!)) παρόλο που με θλίβει ξέρω οτι ΔΕΝ ΑΦΟΡΆ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των καταστημάτων, αλλά υποδεικνύει την πραγματική ανάγκη φορουμ όπως αυτό που συντελεί τόσο στην μεγαλύτερη ικανοποίησή μας από το hobby μας όσο και στην καλύτερη ποιότητα της ζωής των ζωντανών που ποτέ δεν θα είναι όπως τη φύση αλλά τουλάχιστον θα έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #2 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Και μια ακόμη ερώτηση που ξέχασα... Επειδή είναι μπλε σκούρο ο ψάρακας να βάλω κεραμιδί back round για να δείξει ή θα τον στρεσσάρει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 28 Φεβρουαρίου 2015 #3 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Για τον φωτισμό, αναλόγως τι φυτά θα βάλεις.Αν βάλεις ανούμπια νάνα, moss και γενικά τέτοια εύκολα, βρες ένα φωτιστικό γραφείου και βάλε λάμπα 8-10watt στα 6000-6500 kelvin. Όσο για το background, εκεί είναι που θα καθρεπτίζεται και θα στρεσάρεται κάνοντας flaring συχνά.Προτίμησε να μην βάλεις τίποτα στην πλάτη. Έγινε επεξεργασία 28 Φεβρουαρίου 2015 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irakles 28 Φεβρουαρίου 2015 #4 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Καλη αρχη!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Φεβρουαρίου 2015 #5 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Καλως μας ξαναρθες και καλη αρχη! Το φωτιστικο γραφειου πως θα το βαλεις αφου εχεις καπακι? Αν καταργησεις το καπακι,μπορεις να βαλεις ενα φωτιστικο γραφειου με μια λαμπα οικονομιας 5 βατ και 6500Κ και θα εισαι μια χαρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #6 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Καλως μας ξαναρθες και καλη αρχη! Το φωτιστικο γραφειου πως θα το βαλεις αφου εχεις καπακι? Αν καταργησεις το καπακι,μπορεις να βαλεις ενα φωτιστικο γραφειου με μια λαμπα οικονομιας 5 βατ και 6500Κ και θα εισαι μια χαρα. Έχω κόψει στο τζαμά καπάκι - τζάμι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Φεβρουαρίου 2015 #7 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Έχω κόψει στο τζαμά καπάκι - τζάμι. Ααα οκ τοτε! Μπορεις να κανεις αυτο που σου ειπα πιο πανω. Απλα,να ξερεις οτι με το τζαμι για καπακι,θα σου θολωνει απο τα αλατα και θα θελει συνεχεια καθαρισμα γιατι θα σου κοβει και φωτισμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #8 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Ααα οκ τοτε! Μπορεις να κανεις αυτο που σου ειπα πιο πανω. Απλα,να ξερεις οτι με το τζαμι για καπακι,θα σου θολωνει απο τα αλατα και θα θελει συνεχεια καθαρισμα γιατι θα σου κοβει και φωτισμο. Ναι, αυτό είναι ένα πρόβλημα, έχω κόψει τις 2 άκρες βέβαια για να περνάνε τα καλώδια και να μπαίνει και φρέσκος αέρας αλλά να μην χωράει και το ψάρι να βγει και κυρίως κάνει σταγόνες στο τζαμι που μετά από λίγο πέφτουν παλι στο νερό. Αν είναι τότε θα βρω μια λάμπα 10 βατ στα 6500 κέλβιν. Ξέρεται που έχει τέτοιες λάμπες, γιατί στα συνοικειακά δεν λενε τα κελβιν πολλές φορές... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gyristroula 28 Φεβρουαρίου 2015 #9 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Καλή αρχή κ από μένα Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Φεβρουαρίου 2015 #10 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Μη βαλεις λαμπα 10 βατ.Αφου το ενυδρειο ειναι 12 λιτρα,βαλε μια 5 βατ και 6500Κ. Εγω σε συνοικειακα βρησκω τετοιες λαμπες,τα κουτια τους πανω,γραφουν ποσα κελβιν ειναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #11 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Μη βαλεις λαμπα 10 βατ.Αφου το ενυδρειο ειναι 12 λιτρα,βαλε μια 5 βατ και 6500Κ. Εγω σε συνοικειακα βρησκω τετοιες λαμπες,τα κουτια τους πανω,γραφουν ποσα κελβιν ειναι. Έχεις δίκιο τα ξαναδιάβασα για το φωτισμό και 1 βατ/λίτρο είναι πάρα πολύ. Επίσης έλεγα να βάλω 1-2 φυτά όπως Cryptocoryne ή Microsorum mini που είναι και ασιατικά και λίγο κερατόφυλλο που παρόλο που ρουφάει πολλά νιτρικά (θα βάλω μικρό κομμάτι), έχω την προοπτική να αφήσω το ενυδρείο χωρίς να λειτουργεί το φίλτρο κάποια στιγμή μόνο κάποιες ώρες τη μέρα για κυκλοφορία (αφού μόνο ο μονομάχος και ένα σαλιγκάρι θα είναι μέσα-βέβαια το σαλιγκάρι το σκέφτομαι αφού θέλει πιο βασικό ph) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 28 Φεβρουαρίου 2015 #12 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Το φιλτράκι άστο να λειτουργεί , έστω και με λίγο σιποράξ μέσα , καλό κάνει , κακό δεν κάνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #13 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Και οι πρώτες φωτογραφίες, αναμένονται και οι προσθήκες φυτών... Έγινε επεξεργασία 28 Φεβρουαρίου 2015 - pozeras13 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tepe 28 Φεβρουαρίου 2015 #14 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Μπραβο φιλε καλως επεστρεψες και ευχομαι σε λιγο καιρο απο τα 13 λιτρα να εχεις φτασει στα 400 χε χε χε 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 1 Μαρτίου 2015 #15 Share 1 Μαρτίου 2015 Ωραίος ο ψαρής! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 1 Μαρτίου 2015 Author #16 Share 1 Μαρτίου 2015 Παιδιά θα βάλω σήμερα και φύλλα από πλατάνι και καρυδιά και κάποια ξύλα ακόμη. Να βάλω και λίγο διαλυμένο ενυδρειακό αλάτι 2-3 κόκκους της Api? Από τιμές νερού δεν μετράω αλλά το ph μου είναι 6.7 (έχει ο πατέρας μου τεστ ph από μια παλιά δουλειά) Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 1 Μαρτίου 2015 #17 Share 1 Μαρτίου 2015 Για ποιο λόγο σκέφτηκες το αλάτι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 1 Μαρτίου 2015 Author #18 Share 1 Μαρτίου 2015 (edited) Για ποιο λόγο σκέφτηκες το αλάτι; Προληπτικά έριχνα ανά ένα μήνα περίπου λίγο ektozon στο παλιό μου ενυδρείο και δεν είχα ποτέ προβλήματα με ich και άλλες ασθένειες. Και επειδή έχω 2 λίτρα αλάτι αλλά το ektozon μου τελείωσε ρωτάω αν θα είναι πρόβλημα να ρίξω προληπτικά πάλι επειδή είναι νέο το ψάρι και το ενυδρείο (και λόγω στρες χρειάζεται) Έγινε επεξεργασία 1 Μαρτίου 2015 - pozeras13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 15 Μαρτίου 2015 Author #19 Share 15 Μαρτίου 2015 Ένα update πως είναι το 13άρι τώρα και συνεχίζουμε! Το εσωτερικό φίλτρο έφυγε για να μην πιάνει χώρο και μπήκε κρεμαστό με μπόλικο σιποραξ, έκρυψα και το θερμοστάτη πίσω από μισό καλάμι. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος