rastafarian 28 Φεβρουαρίου 2015 #26 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Γιατι βρε συ φοβασαι να κανεις αυτο που σου λεω? Θα κανεις αλλαγες νερου με οσμωση,θα ριχνεις και ιχνοστοιχεια αν δεν θες να κανεις μειξη με νερο βρυσης και θα βρασεις τυρφη και θα κρατησεις το ζουμι για το χρωμα και μονο και θα εισαι αρχοντας.Ουτε τυρφη στα φιλτρα,ουτε τιποτα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #27 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Γιατι βρε συ φοβασαι να κανεις αυτο που σου λεω? Θα κανεις αλλαγες νερου με οσμωση,θα ριχνεις και ιχνοστοιχεια αν δεν θες να κανεις μειξη με νερο βρυσης και θα βρασεις τυρφη και θα κρατησεις το ζουμι για το χρωμα και μονο και θα εισαι αρχοντας.Ουτε τυρφη στα φιλτρα,ουτε τιποτα! Ουσιαστικα αυτο θελω να κανω.Απλα αναρωτιεμαι αν τα ψαρια πρωτα, και τα φυτα μετα,εχουν οτι χρειαζονται στο νερο και επισης αν με αυτο τον τροπο και αφου το kh θα ειναι παρα πολυ χαμηλο,υπαρξει προβλημμα με τις τιμες και ασταθεια. Μια γνωμη απο καποιον που το κανει ηδη αυτο στο ενυδρειο του και συμβουλες θα βοηθουσε περισσοτερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Φεβρουαρίου 2015 #28 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Ουσιαστικα αυτο θελω να κανω.Απλα αναρωτιεμαι αν τα ψαρια πρωτα, και τα φυτα μετα,εχουν οτι χρειαζονται στο νερο και επισης αν με αυτο τον τροπο και αφου το kh θα ειναι παρα πολυ χαμηλο,υπαρξει προβλημμα με τις τιμες και ασταθεια. Μια γνωμη απο καποιον που το κανει ηδη αυτο στο ενυδρειο του και συμβουλες θα βοηθουσε περισσοτερο. Απο την στιγμη που θα ριχνεις σκευασμα ιχνοστοιχιων η θα κανεις μειξη με νερο βρυσης εστω και 10%,θα εισαι καλυμενος. Το σκευασμα ιχνοστοιχιων γι αυτο το πραγμα ακριβως εχει βγει,γι αυτους που κανουν αλλαγη νερου 100% με οσμωση. Με το ζουμι black water που θα ριχνεις μονο για χρωμα δεν θα επιρρεαστει τιποτα,δεν θα ριξεις και 50-100ml απο το ζουμι,μερικες σταγωνες θα αρκουν για το χρωμα που θες,ετσι και αλλιως το ενυδρειο σου ειναι μικρο. Οκ αν ριξεις κανα λιτρο black water,λογικο ειναι να σου ριξει λιγο τις σκληροτητες,αλλα με μερικες σταγωνες που θες εσυ απλα για χρωμα,δεν θα εχεις κανεναπροβλημα. Και στην τελικη,αν σου κανει την kh απο 4 σε 3,δεν εγινε και κατι,δεν ειναι τρελη διαφορα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #29 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Ωραια θα το δοκιμασω και βλεπουμε. Παντως το θεμα της τυρφης στο φιλτρο νομιζω δεν ειναι προβλημμα και νομιζω οτι ειναι καλυτερα απο το να ριχνω ζουμι.Εξαλου η τυρφη που βαζω χρωματιζει ελαχιστα το νερο και περισσοτερο δεν με νοιαζει το χρωμα αλλα οι τανινες για τα ψαρια μου. Αφου η προτεινομενη χρηση της τρυφης απο ολες τις εταιριες ειναι για τοποθετηση σε φιλτρο δεν βρισκω λογο να βραζω ζουμια.Ετσι κι αλλιως καθε μηνα ανοιγω το φιλτρο μου να αλλαξω βαμβακι,θα αλλαζω και την τυρφη. Και ξαναλεω,μικρη ποσοτητα δηλαδη σχεδον 100 γραμμαρια στα 100 λιτρα. Έγινε επεξεργασία 28 Φεβρουαρίου 2015 - argy1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Φεβρουαρίου 2015 #30 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Βρε συ,ασε τι λενε οι εταιριες για την χρηση της τυρφης,η καλυτερη χρηση της,ειναι στο βαρελι προετοιμασιας του νερου,μονο ετσι εχεις σταθερες συνθικες. Αν βαλεις τυρφη στο φιλτρο σου,να ξερεις οτι κατι θα σου κατεβασει ειδικα τις πρωτες μερες που θα ειναι φρεσκια,οσο και αν βαλεις. Επισης,με τις αλλαγες νερου που θα κανεις,θα τραβας και το χρωμα,οπωτε σε 2 εβδομαδες,το νερο σου θα ειναι παλι οπως τωρα..οπωτε τζαμπα θα εχεις την τυρφη στο φιλτρο. Η καλυτερη λυση για σενα,ειναι να ριχνεις μονο ζουμι το οποιο θα βρασεις μονο 1 φορα και θα το εχεις σε μπουκαλι.Εννοειται πως στο ζουμι που θα βγαλεις θα εχεις φουλ ταννινες και χουμικα. Ετσι,οπωτε κανεις αλλαγη νερου,θα ριχνεις οσο χρειαζεται μονο για να φτιαξεις το χρωμα που θες και για να εχεις τις ταννινες και τα χουμικα που θες,χωρις να πειραζεις τιποτα αλλο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
almuros 28 Φεβρουαρίου 2015 #31 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 +1 στον απο πανω.... κανε αυτο που λεει ειναι πολυ πιο σωστο και ασφαλες.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 28 Φεβρουαρίου 2015 Author #32 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 Μολις εκανα ενα τεστ. Εβρασα μια κουταλια της σουπας τυρφη σε ενα λιτρο νερο βρυσης. Πηρα 5ml απο το ζουμι και το προσθεσα σε 10 λιτρα α/ο Το αποτελεσμα ph 6 που ειναι και το ελαχιστο που μετραει το τεστ μου (ισως να ειναι και 4). Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Φεβρουαρίου 2015 #33 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 (edited) 5 ml σε 10 λιτρα νερο ειναι πολυ ρε συ.Μιλαμε οτι θα ριχνεις πολυ λιγοτερο στο ενυδρειο σου. Αλλα και 5 ml να ριξεις σε 100 λιτρα νερο,δεν θα στο ριξει τοσο πολυ. Έγινε επεξεργασία 28 Φεβρουαρίου 2015 - rastafarian Link to comment Share on other sites More sharing options...
almuros 28 Φεβρουαρίου 2015 #34 Share 28 Φεβρουαρίου 2015 για να πειραξει μονο το χρωμα μπορει να δοκιμασει της σερα το blackwater μαζι με aquatan .??? αυτο μεσα περιεχει χρωστικες η τανινες ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 1 Μαρτίου 2015 #35 Share 1 Μαρτίου 2015 Το θεμα δεν ειναι μονο να το ριξω αλλα που να το διατηρησω και απο την στιγμη που το kh ειναι καθοριστικο,πρωτον γιατι δεν αναφερεται στα προφιλ ψαριων,και δευτερον με ποιο τροπο πρεπει να το ριξω και σε ποια επιπεδα απο την στιγμη που υπαρχουν φυτα στο ενυδρειο και που ειναι απαραιτητα οπως διαβαζω και στα προφιλ των ψαριων.Για παραδειγμα λεει οτι τα ραμιρεζι θελουν πυκνοφυτεμενο ενυδρειο και μαλακο νερο.Απο την στιγμη ομως που εχεις φυτεμενο χρειαζεσαι και τροφη δηλαδη μαγνησιο κτλ τα οποια ομως ανεβαζουν τo kh..Επισης Kh κατω απο 4 αν δεν κανω λαθος σημαινει αποτομη τουμπα του ph ανα πασα στιγμη,οποτε μηπως ειναι περισσοτερο επικινδυνο? Και γι'αυτο ρωταω ξανα,παιρνοντας σαν βαση καθαρο νερο οσμωσης πως θα ριξω τις τιμες και τι ιχνοστοιχεια πρεπει να προστεθουν στο νερο και με ποιον τροπο θα διατηρηθουν οι τιμες σταθερες και σε χαμηλα επιπεδα. Μια ιδεα γενικη ειναι οτι μπερδευουμε νερο α/ο με νερο βρυσης αλλα αυτο εστω και σε ελαχιστη ποσοτητα θα μας παει προς αλκαλικο νερο αφου της οσμωσης ειναι ουδετερο και της βρυσης αλκαλικο. Γι'αυτο ρωταω αν γινεται με τυρφη.Πολλοι λενε οτι με α/ο και μιξη με βρυση εχουν ph 6,5 αυτο πως γινεται? Μιχαλη, κανεις δεν μπορει να σου πει ακριβως την ποσοτητα που θα βαλεις στο ενυδρειο σου, ειτε απο α/ο, ειτε απο τυρφη! Για μενα θα πρεπει να πειραματιστεις. Γεμισε το βαρελι σου με νερο απο α/ο και δες ποσο θα πεσει το ph και το kh. Υστερα ριξε τα ιχνοστοιχεια που νομιζεις, ειτε εμποριου ειτε αυτο που σου λεει ο Κωστας και δες τα αποτελεσματα! Σην φυση, το νερο ειναι οξινο αλλα οχι επειδη βαζεις α/ο. Γιαυτο και εχει τα οσα χρειαζονται ψαρια και φυτα. Λες πως τα ραμ θελουν πυκνοφυτεμενο ενυδρειο αλλα εχεις δει ομως που ζουν τα ραμ; Καμια σχεση με τα φυτα του ενυδρειου μας, καμια σχεση και σε φωτισμο. Τα ραμ επισης θελουν και χαμηλα νιτρικα. Αρα πως θα ζησουν τα φυτα χωρις νιρικα; Δεν ξερω αν με καταλαβαινεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 1 Μαρτίου 2015 Author #36 Share 1 Μαρτίου 2015 Θοδωρη μου εχεις απολυτο δικιο και καταλαβαινω αυτα που λες.Τις ισσοροπιες μου ψαχνω και εγω και γι'αυτο ρωταω αλλα μαλλον η αληθεια βρισκεται καπου στη μεση και πρεπει να την βρω μονος μου. Εχω ξεκινησει πειραματισμους και η μεθοδος που θα ακολουθησω ειναι νερο α/ο και ιχνοστοιχεια,εχω κρατησει και το ζουμι απο την τυρφη και αφου δω που θα σταθεροποιηθει μεσα στο ενυδρειο ισως προσθετω λιγο.Απλα απ'οτι καταλαβα το νερο με χαμηλο kh ειναι ευμεταβλητο θα πρεπει να δω πως θα αντιδρα με την "διακοσμηση" του ενυδρειου,τα ξυλα δηλαδη και τα φυτα. Τωρα για τα φυτα που λες,εχω φυτα μεσα απο τον Σεπτεμβρη που τρεχει το ενυδρειο και τα νιτρικα μου ειναι παντα μηδεν,γι'αυτο μαλλον ειναι και ευτυχισμενα τα ραμ.Τωρα το να προσθεσω νιτρικα για τα φυτα δεν υπαρχει περιπτωση αφου στοχος μου ειναι να διατηρω σωστα τα ψαρια μου και οχι τα φυτα,τα φυτα θελω απλα να βοηθουν στην ποιοτητα του νερου.Ετσι εχω απαλαγει πολυ συντομα απο τα "απαιτητικα" φυτα και διατηρω μονο οσα αντεχουν χωρις νιτροτζεν κτλ.Ολο αυτο τον καιρο τα φυτα μου ειναι με νερακι βρυσης και αλλαγες νερου,το μονο προβλημματακι κατα καιρους ειναι καμια εξαρση αλγης αλλα τωρα με την α/ο πιστευω θα περιοριστει και αυτο.Ασε που ηδη εχει περιοριστει απο μονο του,ειναι και οι οτο μεσα και δουλευουν σκληρα. Ο στοχος που ανοιξα αυτο το θεμα ειναι να μαθω πως ετοιμαζουν το νερο τους οι περισσοτεροι αμαζονιακοι εδω μεσα για να εχω εναν μπουσουλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 1 Μαρτίου 2015 #37 Share 1 Μαρτίου 2015 Ωραια, ετσι πρεπει να πραξεις! Δες που σταθεροποιηειται και παιξε μπαλα εκει με οτι αλλο προσθεσεις! Τα φυτα δεν νομιζω να αλλαζουν την ποιοτητα οσον αφορα ph kh! Τα ξυλα ισως! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 1 Μαρτίου 2015 #38 Share 1 Μαρτίου 2015 Η τυρφη δεν νομιζω οτι εχει ιχνοστοιχεια μεσα. Αν θες ιχνοστοιχεια θα πρεπει να βαζεις σκευασμα του εμποριου,αλλα μονο αν χρησιμοποιεις 100% οσμωση. Επισης,οι αλγες δεν φευγουν με την οσμωση,κατι αλλο φταιει και εχεις αλγη,οταν σου βγαινει και θα πρεπει να το βρεις για να το διορθωσεις. Για το ζουμι απο την τυρφη καντο οπως σου ειπα,σε καθε αλλαγη νερου,ριχνε μερικες σταγωνες για να φτιαξεις απλα το χρωμα που θες να εχει το νερο σου,μη μπλεκεις με τυρφη μεσα στο φιλτρο γιατι θα εχεις και σκαμπανευασματα τις πρωτες μερες αλλα θα φευγει και το χρωμα στο νερο μετα απο 1-2-3 αλλαγες νερου. Τα ραμ τα πανε μια χαρα και σε πυκνοφυτεμενο ενυδρειο,αρκει να μην εχεις απαιτητικα φυτα. Και μη ξεχνατε οτι οι τροφες που ρινουμε,ανεβαζουν τα νιτρικα τα οποια τραβανε τα φυτα μας,οπωτε μπορει γι αυτο να μη μετρας εσυ νιτρικα,ασε που δεν εχεις και πολλα ψαρια μεσα.Ειδικα αν εχεις κανενα φυτο που ειναι ρουφιχτρα νιτρικων,δεν σου αφηνει τιποτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 1 Μαρτίου 2015 Author #39 Share 1 Μαρτίου 2015 Ιχνοστοιχεια εχω παρει το fresh trace,ακομα βεβαια δεν εχω χρησιμοποιησει τιποτα,πειραματιζομαι σε κουβαδες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 1 Μαρτίου 2015 #40 Share 1 Μαρτίου 2015 Προσωπικα δεν εχω χρησιμοποιησει ιχνοστοιχεια,αλλα τα μονα που ξερω ειναι της seachem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 1 Μαρτίου 2015 Author #41 Share 1 Μαρτίου 2015 Της seachem ειναι και αυτα που λεω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 1 Μαρτίου 2015 #42 Share 1 Μαρτίου 2015 (edited) Αααα οκ,μπερδευτικα με τα αλλα που ειναι για τα φυτα. Έγινε επεξεργασία 1 Μαρτίου 2015 - rastafarian Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 6 Μαρτίου 2015 #43 Share 6 Μαρτίου 2015 Μιχαλη..με συγχωρεις ρε φιλε..αλλα αν ειναι να κανεις διπλη επεξεργασια του νερου με α/ο και τυρφη...αστο..καλυτερα να αλλαξεις ψαρια..ταλαιπορια σκετη. Ασε που δεν προκειτε να βρεις τη σωστη συνταγη ετσι,γιατι θα μαλακωνεις το νερο με την α/ο και θα το μαλακωνεις μετα περισσοτερο με την τυρφη..τρεχα γυρευε δηλαδη... Αυτο που σου ειπα να κανεις ειναι σχεδον το ιδιο,δηλαδη επεξεργαζεσαι με α/ο και ριχνεις ζουμι απο την τυρφη που εχει μεσα ταννικες και χουμικα.Δεν χρειαζεσαι να γυρισεις το νερο και με τυρφη. ΥΓ Μη βαλεις το λινκ,γιατι απαγορευεται απο τους κανονισμους να μπαινουν λινκ και θεματα απο αλλα Ελληνικα φορουμ με ιδιο περιεχομενο σαν το δικο μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 6 Μαρτίου 2015 Author #44 Share 6 Μαρτίου 2015 Το ξερω οτι απαγορευεται και γι'αυτο δεν το εβαλα,απλα ειπα σε περιπτωση που θελατε να δειτε την πηγη.. Αυτο που ειπαμε κανω μεχρι στιγμης,δηλαδη α/ο με νερο βρυσης (περασμενο απο τα προφιλτρα) και συμπληρωνω λιγο ζουμι απο τυρφη μεσα στο ενυδρειο. Απλα αναρωτιεμαι για τις πραγματικες συνθηκες του βιοτοπου και πως μπορουμε να τις πετυχουμε στο ενυδρειο. Οταν δηλαδη σου λεει οτι το ψαρι ζει σε 4 ph δεν αναρωτιεσαι πως γινεται το ph να παει στο 4?? Αυτο τα εξηγει ολα. Οσο για την δυσκολια απο τη μια εχεις δικιο,αλλα απο την αλλη γι'αυτο υπαρχει και ο βαθμος δυσκολιας σε καθε ειδος αλλα προτεινονται για αρχαριους και αλλα για πιο εμπειρους,οχι οτι ειμαι αλλα προσπαθω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 6 Μαρτίου 2015 #45 Share 6 Μαρτίου 2015 Δυστυχως Μιχαλη εσβησα το ποστ σου γιατι ηταν τμημα απο αρθρο αλλου φορουμ και απαγορευεται,μπορει να εχουμε προβλημα. Οσον αφορα τωρα τους βιοτοπους.Κανεις δεν μπορει να προσομειωσει το βιοτοπο του καθε ψαριου οσον αφορα τις συνθικες νερου. Δηλαδη,αναλογα με την χρονικη στιγμη,εχουμε και διαφορα στις συνθικες νερου,οπως πχ στις περιοδους των βροχων η της ξηρασιας. Οπως καταλαβαινεις,αυτο δεν γινεται να το κανεις στο ενυδρειο. Το ph που ρωτας πως μπορει να υπαρχει στη φυση,επιρρεαζεται απο πολλους παραγωντες,οι οποιοι δεν μπορουν να υπαρξουν στο ενυδρειο μας η τουλαχιστον οχι ολοι. Οσον αφορα τωρα την δυσκολια,συμφωνω,αλλα ρε Μιχαλη,ο σκοπος του ενυδρειου ειναι να το χαιρεσαι,οχι να τραβας τα παθη του Χριστου με ολες αυτες τις επεξεργασιες. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 10 Μαρτίου 2015 Author #46 Share 10 Μαρτίου 2015 Απλα να σημειωσω,οτι πειραματικα εβαλα 100% α/ο (35 λιτρα) με προσθηκη ιχνοστοιχειων (fresh trace) και το ph που μετρησα ειναι 6 (το κατωτερο στην κλιμακα του τεστ μου) Πως γινεται αυτο? α/ο=7 και α/ο+ιχνοστοιχεια= </=6 ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 10 Μαρτίου 2015 #47 Share 10 Μαρτίου 2015 Στην αντιστροφη οσμωση δεν μετρας ph λογω μηδενικης kh . Με το που αναμειξεις Αο και νερο ή μινεραλς τοτε θα δεις το πραγματικο ph. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 10 Μαρτίου 2015 Author #48 Share 10 Μαρτίου 2015 Καταλαβα και σε ευχαριστω πολυ για την διευκρινηση! Αρα και η μιξη α/ο με τυρφη που μου εδειξε <6 ηταν λογικο.Οχι οτι εφταιγε η ποσοτητα,και μισο ml να εβαζα στα 100 λιτρα παλι το ιδιο θα μετρουσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 10 Μαρτίου 2015 #49 Share 10 Μαρτίου 2015 Για να μην πολυψαχνεσαι Μπορεις να βαλεις ενεργο υποστρωμα ωστε να σου ριχνει το ph πχ τo akadama στο κατεβαζει στο 6,4-6,5 και ριχνεις ιχνοστοιχεια κυριως για αυξηση της gh (αν αυξησεις και την kh θα ανεβει το ph ). Με χρηση alder cones , οσμωση - λιγη βρυση και καποια ιχνοστοιχεια. Εχω κατεβασει ph μεχρι 5,5 με χρηση οσμωση μινεραλ και alder cones Και σαν αλλη λυση πιο ευκολη για το κατεβασμα του ph ειναι το co2.. Το ph εχει αμεση σχεση με το kh . Οποτε οσο πιο χαμηλη kh εχεις τοσο πιο ευκολα θα μεταβαλεις και το ph. Ελπιζω καπου να σε βοηθησα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος