Jump to content

Χρηση Τυρφης Με Α/ο Για Χουμικα Και Τανινες

argy1

Recommended Posts

Επειδη θελω να πειραματιστω λιγο θα ηθελα να συζητησουμε αυτο που γραφω στον τιτλο,την χρηση δηλαδη νερου 100% απο αντιστροφη οσμωση (με προσθηκη ιχνοστοιχειων φυσικα) και την προσθηκη τυρφης στο φιλτρο σε μικρη ομως ποσοτητα που θα αλλαζετε συχνα αποκλειστικα για την προσθηκη χουμικων και τανινων στο νερο και αναφερομαι κυριως για ψαρια αμαζονιου.Και λεω σε μικρη ποσοτητα για να μην εχουμε μεγαλες διακιμανσεις κατα την παλαιωση και αλλαγη της τυρφης.Απλα αντι να προσθεσουμε καποιο σκευασμα (black water) σε αναγροφωμενες δοσολογιες δηλαδη πχ 5ml ανα 100 λιτρα την εβδομαδα,να βαζουμε σε μια καλτσα μια κουταλια της σουπας τυρφη ενυδρειακη την οποια θα αλλαζουμε καθε μηνα για παραδειγμα με την παραλληλη αλλαγη του ενυδρειακου βαμβακιου.

Εχω ακουσει απο πολους να κανουν χρηση τυρφης οχι για μειωση του ph αφου οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν α/ο αλλα για την προσθηκη τανινων και χουμικων.Επισης το εχω δει και σε μερικα μαγαζια και οταν ρωτησα γιατι το νερο ειναι μαυρο μου ειπαν πως δεν εχει χαμηλο ph (το ειδα με ηλεκτρονικο ph meter μπροστα μου) αλλα προσθετουν μονο τανινες για να μην αρρωσταινουν τα ευαισθητα ψαρια.

Με ενδιαφερει η γνωμη σας και περιμενω απαντησεις!

Αν θελεις μονο αυτο,η γνωμη μου ειναι να μη βαλεις τυρφη

Το πραγμα ειναι απλο,παιρνεις τυρφη η ξερα φυλλα,τα βραζεις και κρατας το ζουμι τους που ειναι γεματο απο χουμικα και ταννινες.

Κανεις κανονικα τις αλλαγες νερου σου με την ποσοτητα νερου α/ο που εχεις βρει οτι σου κανει και μετα προσθετεις το ζουμακι που εχεις φτιαξει και εισαι αρχοντας!

Το ζουμι που θα σου περισσεψει το βαζεις σε ενα μπουκαλι και το κρατας για την επομενη αλλαγη νερου.

Ετσι,εχεις φτιαξει το δικο σου φυσικο black water υγρο με ταννινες και χουμικα,δεν αγοραζεις σκευασμα και δεν αφαιρεις απο το φιλτρο σου οφελιμο χωρο για να βαλεις καλτσα με τυρφη.

• Like 1

το black water δεν μαλακωνει το νερο κιολας? ισχυει αυτο π λεει ο φιλος οτι προσθηκη τανινων δεν μαλακωνει το νερο ..μηπως απλα χανουν την δραση τους μετα απο καποιο διαστημα και το νερο παραμενει χρωματισμενο ?(δεν το ξερω το παραπανω αποτε δεν διατυπωνω αποψη)

Παντως οτι μεταβολη και αν κανεις μην βαλεις τυρφη κατευθειαν στο ενυδρειο ποσο μαλλον με α/ο 100% καθως το νερο ειναι πολυ ευμεταβλητο(λογω α/ο)

Σιγα σιαγα απο το βαρελι με καθε αλλαγη ριξε λιγο το ph

Και βεβαια το black water μαλακωνει το νερο και ριχνει το ph,γι'αυτο ειπα κι'ολας οτι μιλαμε για μικρη ποσοστητα.Τις σκληροτητες δηλαδη τις ρυθμιζεις με την α/ο και με μικρη ποσοτητα τυρφης προσθετεις χουμικα,οχι να γινει και μαυρο το νερο,λιγο για την γευση που λεμε.

Αυτο με το βρασιμο καλο ακουγεται αλλα ειναι και λιγο επικινδυνο νομιζω γιατι με το πεσει το ζουμι που μπορει να εχει και 3-4 ph μεταβαλεται αμεσως ενω η τυρφη κατευθειαν στο φιλτρο (λιγη ποσοτητα) θα απελευθερωνει αργα τις ουσιες και αν δεν υπαρχει και θεμα χωρου στο φιλτρο νομιζω δεν υπαρχει κανενα προβλημμα.

Απο την αλλη ομως θελω να ακουσω και την γνωμη καποιου κανει κατι τετοιο μιας και ξερω οτι στο φορουμ υπαρχουν παιδια που βαζουν νερο απο α/ο και τυρφη στο ενυδρειο τους αλλα δεν ξερω με ποιον τροπο.

Επισης αλλο ενα ερωτημα που δεν το ξεκαθαρισα στην αρχη ειναι αν η τυρφη περεχει ολα τα ιχνοστοιχεια που χρειαζονται τα ψαρια ή πρεπει να συμπληρωσουμε με καποιο προσθετο οπως το flourish trace για παραδειγμα.Δηλαδη νερο 100% απο α/ο και αντι για μιξη με βρυση ή προσθηκη ιχνοστοιχειων να βαλουμε τυρφη στο φιλτρο.Εννοειται οτι μιλαμε για ψαρια που ζουν σε τερμα οξινο περιβαλλον.

Το black water δεν μαλακωνει το νερο! Η επιδραση του ειναι παρα πολυ μικρη,μη το φοβασε.Και τα σκευασματα του εμποριου που ειναι για black water δεν μαλακωνουν το νερο.

Αν ηταν ετσι,τοτε θα προτειναμε ως τροπο για να μαλακωσει καποιος το νερο,να ριχνει black water.Αυτο ειναι μονο για χρωμα.

Και με τα ξυλα το ιδιο συμβαινει,η μεταβολη των σκληροτητων ειναι πολυ μικρη.

Η τυρφη δεν νομιζω οτι περιεχει τα ιχνοστοιχια που χρειαζεσαι,θα πρεπει να παρεις και το σκευασμα.

Tα συστατικά του flourish trace είναι αρκετά για να αναπληρώσουν τα συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία που λείπουν από

το νερό της όσμωσης και είναι απαραίτητα για την βέλτιστη υγεία των ψαριών ή χρειάζεται κάποιο άλλο σκεύασμα ιχνοστοιχείων ??

Tα συστατικά του flourish trace είναι αρκετά για να αναπληρώσουν τα συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία που λείπουν από

το νερό της όσμωσης και είναι απαραίτητα για την βέλτιστη υγεία των ψαριών ή χρειάζεται κάποιο άλλο σκεύασμα ιχνοστοιχείων ??

Νομιζω ειναι υπερ αρκετα για ολα τα ψαρια αλλα ας πει και καποιος που ξερει καλυτερα.

Ρε Βασιλη εχεις δικιο!

Τα μπερδεψα,το fresh trace ηθελα να γραψω! Το flourish ειναι λιπασμα..

Και δεν μπορω να κανω και διορθωση..

Και βεβαια το black water μαλακωνει το νερο και ριχνει το ph,γι'αυτο ειπα κι'ολας οτι μιλαμε για μικρη ποσοστητα.Τις σκληροτητες δηλαδη τις ρυθμιζεις με την α/ο και με μικρη ποσοτητα τυρφης προσθετεις χουμικα,οχι να γινει και μαυρο το νερο,λιγο για την γευση που λεμε.

Αυτο με το βρασιμο καλο ακουγεται αλλα ειναι και λιγο επικινδυνο νομιζω γιατι με το πεσει το ζουμι που μπορει να εχει και 3-4 ph μεταβαλεται αμεσως ενω η τυρφη κατευθειαν στο φιλτρο (λιγη ποσοτητα) θα απελευθερωνει αργα τις ουσιες και αν δεν υπαρχει και θεμα χωρου στο φιλτρο νομιζω δεν υπαρχει κανενα προβλημμα.

Απο την αλλη ομως θελω να ακουσω και την γνωμη καποιου κανει κατι τετοιο μιας και ξερω οτι στο φορουμ υπαρχουν παιδια που βαζουν νερο απο α/ο και τυρφη στο ενυδρειο τους αλλα δεν ξερω με ποιον τροπο.

Επισης αλλο ενα ερωτημα που δεν το ξεκαθαρισα στην αρχη ειναι αν η τυρφη περεχει ολα τα ιχνοστοιχεια που χρειαζονται τα ψαρια ή πρεπει να συμπληρωσουμε με καποιο προσθετο οπως το flourish trace για παραδειγμα.Δηλαδη νερο 100% απο α/ο και αντι για μιξη με βρυση ή προσθηκη ιχνοστοιχειων να βαλουμε τυρφη στο φιλτρο.Εννοειται οτι μιλαμε για ψαρια που ζουν σε τερμα οξινο περιβαλλον.

Για ποια ψαρια αναφέρεσαι?

Τι παραμετρους θέλεις να πετυχεις?

Εγω εχω ραμιρεζι αλλα θεωριτικα μιλαμε για τα περισσοτερα χαρια που ζουν στον αμαζονιο οπως δισκους σκαλαρια πλεκο τετρα κτλ.

Εγω εχω ραμιρεζι αλλα θεωριτικα μιλαμε για τα περισσοτερα χαρια που ζουν στον αμαζονιο οπως δισκους σκαλαρια πλεκο τετρα κτλ.

Ωραια τι παραμετρους ομως εχεις ως στοχο? :)

Δεν ξερω ακομα ψαχνομαι..

Εμ τοτε γιατι λες οτι χρειαζεσαι τυρφη με Αο και συμπληρωμα ιχνοστοιχεια? :)

Πρωτα βλέπεις τις παραμετρους θελεις να κανεις και μετα ειναι το πως θα το καταφερεις αυτο .

Ας πουμε οτι θελω να μαλακωσω το νερο μου πιο κατω απο το ουδετερο με βαση το καθαρο νερο της οσμωσης και τα απαραιτητα ιχνοστοιχεια για τα ψαρια.

Ας πουμε οτι θελω να μαλακωσω το νερο μου πιο κατω απο το ουδετερο με βαση το καθαρο νερο της οσμωσης και τα απαραιτητα ιχνοστοιχεια για τα ψαρια.

Βρε πες μου τιμες... Tι gh , kh ph . tds θέλεις... ?

Μιχάλη... πάρτο πάλι από την αρχή γιατί... από αυτά που διάβασα μάλλον ΔΕΝ σκέφτεσαι... απλά γράφεις (ότι να 'ναι).- ;)

Ρε συ Νικο γιατι γραφω οτι να'ναι βοηθησε με.Το προφιλ του ψαριου μιλαει για 5 με 6 ph αυτο το πραμα πως θα γινει αφου η οσμωση δινει ουδετερο νερο? Αρα πρεπει να προστεθουν και χουμικα οξεα.

αυτη την απορια την εχω και εγω ...στο.νερο α/ο ασχετα με το ph gh κτλ πρεπει προσθεσει κατι.στο νερο επιεπλεον ωστε να.λαμβανουν τα ψαρια ιχνοστοιχεια(λογικα οχι.καθως τα λαμβανουν απο την τροφη) επιπλεον η λιπλανση πρεπει να γινεται σε υψηλοτερα επιπεδα?

Η αλήθεια είναι πως... για τις συνθήκες τους, μπορείς να βρεις μεγάλες διαφορές.

http://diszhal.info/english/cichlids/en_Papiliochromis_ramirezi.php

http://www.seriouslyfish.com/species/mikrogeophagus-ramirezi/

Να σου θυμίσω απλά πως... ο κύριος παράγοντας ρύθμισης του ΡΗ... είναι η ΚΗ.- ;)

• Like 1

Το θεμα δεν ειναι μονο να το ριξω αλλα που να το διατηρησω και απο την στιγμη που το kh ειναι καθοριστικο,πρωτον γιατι δεν αναφερεται στα προφιλ ψαριων,και δευτερον με ποιο τροπο πρεπει να το ριξω και σε ποια επιπεδα απο την στιγμη που υπαρχουν φυτα στο ενυδρειο και που ειναι απαραιτητα οπως διαβαζω και στα προφιλ των ψαριων.Για παραδειγμα λεει οτι τα ραμιρεζι θελουν πυκνοφυτεμενο ενυδρειο και μαλακο νερο.Απο την στιγμη ομως που εχεις φυτεμενο χρειαζεσαι και τροφη δηλαδη μαγνησιο κτλ τα οποια ομως ανεβαζουν τo kh..Επισης Kh κατω απο 4 αν δεν κανω λαθος σημαινει αποτομη τουμπα του ph ανα πασα στιγμη,οποτε μηπως ειναι περισσοτερο επικινδυνο?

Και γι'αυτο ρωταω ξανα,παιρνοντας σαν βαση καθαρο νερο οσμωσης πως θα ριξω τις τιμες και τι ιχνοστοιχεια πρεπει να προστεθουν στο νερο και με ποιον τροπο θα διατηρηθουν οι τιμες σταθερες και σε χαμηλα επιπεδα.

Μια ιδεα γενικη ειναι οτι μπερδευουμε νερο α/ο με νερο βρυσης αλλα αυτο εστω και σε ελαχιστη ποσοτητα θα μας παει προς αλκαλικο νερο αφου της οσμωσης ειναι ουδετερο και της βρυσης αλκαλικο.

Γι'αυτο ρωταω αν γινεται με τυρφη.Πολλοι λενε οτι με α/ο και μιξη με βρυση εχουν ph 6,5 αυτο πως γινεται?

Μια ιδεα γενικη ειναι οτι μπερδευουμε νερο α/ο με νερο βρυσης αλλα αυτο εστω και σε ελαχιστη ποσοτητα θα μας παει προς αλκαλικο νερο αφου της οσμωσης ειναι ουδετερο και της βρυσης αλκαλικο.

Γι'αυτο ρωταω αν γινεται με τυρφη.Πολλοι λενε οτι με α/ο και μιξη με βρυση εχουν ph 6,5 αυτο πως γινεται?

Προσωρινά είναι αλκαλικό το νερό από μίξη Α/Ο και νερό βρύσης, εξαρτάται βέβαια και από την αναλογία της μίξης. Γιατί παρόλο που θα κάνουμε μίξη το KH είναι χαμηλό, χαμηλότερο τουλάχιστον απο το νερό της βρύσης, έχοντας χαμηλό ΚΗ και με τα χουμικά οξέα που υπάρχουν στο ενυδρείο πέφτει και το ΡΗ.

Ας πάρουμε για παράδειγμα πως το νερό της βρύσης σου έχει ΡΗ 8 και ΚΗ 10, το νερό από Α/Ο έχει ΡΗ 7 και ΚΗ 0. Αν κάνουμε μίξη 50% τότε θα έχουμε ΡΗ 7,5 και ΚΗ 5, ήδη το ΚΗ είναι χαμηλό, αν κάνουμε μίξη 70% Α/Ο και 30% νερό βρύσης τότε θα έχουμε ΡΗ 7,3 και ΚΗ 3.

Με ΚΗ 3 καταλαβαίνεις πως πόσο εύκολα μπορεί να πέσει και το ΡΗ μέσα στο ενυδρείο και ας είχε 7,3 όταν το βάλαμε.

• Like 1

Αρα με την προσθηκη χουμικων (τυρφη) μπορουμε να πεσουμε εκει που θελουν τα συγκεκριμενα ψαρια.

Γι'αυτο ρωταω για α/ο με τυρφη.

Αρα με την προσθηκη χουμικων (τυρφη) μπορουμε να πεσουμε εκει που θελουν τα συγκεκριμενα ψαρια.

Γι'αυτο ρωταω για α/ο με τυρφη.

Νομίζω ότι με την τύρφη μπορείς να ρίξεις όσο θέλεις ph kh....αρκεί να βρείς την ποσότητα και το χρόνο που χρειάζεται η τύρφη για να το κάνει αυτό. Θεωρώ ότι είναι όμως λίγο δύσκολο, χρονοβόρο και πολέξοδο .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...