Jump to content

Αφρικάνικα Ενυδρεία «All Male»

Safarpn

Recommended Posts

Δε μπόρεσα να βρω παρόμοιο θέμα και σκέφτηκα να το ανοίξω εγώ για να συζητηθεί το συγκεκριμένο στυλ Αφρικάνικου ενυδρείου, όπως είθισται να ονομάζεται «Αμερικάνικο» όσο κι αν δε συμφωνώ με την ορολογία μιας και παντού τον κόσμο διατηρούνται τέτοια ενυδρεία αφού το χρώμα στα ψάρια το επιζητούν πολλοί και πολλές φορές καλώς ή κακώς είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας για ένα ενυδρείο.
Θέλω λοιπόν αν συζητήσουμε για ποιους λόγους πολλοί χομπίστες αποτρέπονται από άλλους στο να διατηρήσουν ένα τέτοιο ενυδρείο; Από τη στιγμή που κάποιος διαθέτει τα κατάλληλα λίτρα και εξοπλισμό και προσφέρει στα ψάρια του ότι αυτά χρειάζονται από ρουτίνες, σωστή διατροφή, αντιμετώπιση ασθενειών όταν απαιτηθεί κ.τ.λ., υπάρχει κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή τη ζωή των ψαριών (ακόμη και στην……. «ψυχική υγεία») ; Από τη στιγμή που αν όλα τα ψάρια είναι αρσενικά μετριάζεται κατά πολύ, όπως διαβάζω, η επιθετικότητα αφού πέρα από την κυριαρχία ή την περιεχικότητα όπως λέμε (που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον γι’ αυτά σε όλα τα ενυδρεία), δε βλέπω προσωπικά άλλο λόγο «αντιπαραθέσεων» και καυγάδων, γιατί να το αποφύγει κάποιος; Ο λόγος είναι μόνο η έλλειψη συμπεριφορών; Τα ψάρια για κάποιο λόγο θα κακοπερνάνε με λίγα λόγια; (….εδώ ας αποφύγουμε όμως τις συγκρίσεις με το ανθρώπινο είδος του στυλ «εσένα θα σου άρεσε να σε έχουν σε ένα χώρο μόνο με αρσενικά για την υπόλοιπη ζωή σου χωρίς να κάνεις τρελίτσες με κοριτσάκια;….είναι εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα γιατί και το σκυλάκι μου δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ και είναι τρισευτυχισμένο στα 14 χρόνια του, όπως και το ιγκουάνα που το έχουμε μόνο του σε μια γυάλα και ζευγαρώνει με …..ένα κούτσουρο γιατί μόνο αυτό έχει διαθέσιμο, όπως και το χρύψαρο που το έχουμε μόνο του ή με άλλο ένα αρσενικό»). Μήπως είμαστε υπερβολικοί σε αυτό το θέμα ή δεν είμαστε καλά ενημερωμένοι τελικά;

Δεν ξερω παλιοτερα το ειχα σκεφτει κι εγω αλλα νομιζω οτι δεν ειναι μονο το θέμα αναπαραγωγης!

Καταρχην θα ειχες τοσο ζωντανα χρωματα όσο αυτα που εχουν τα αρσενικα την ώρα του ζευγαρώματος;

Θα επρεπε να εχεις ενα απο καθε ειδος και οχι του ιδιου;

Νομιζω παλι οτι Θα υπηρχεκυριαρχος και τα υπολοιπα θα στρεσαρονταν!δεν ξερω και προς το παρον μου εφυγε απτο μυαλο!

Δε σκέφτηκα να φτιάξω τέτοιο ποτε αλλα ήθελα να μάθω και για ποιους λόγους το αποφεύγουμε κι όλας. Γιατι να στρεσαριστούν τα υπόλοιπα με τον κυρίαρχο; Αυτο σε ενα ενυδρειο με χαρέμια δε μπορεί να συμβεί που έχει πέρα απο αλλα αρσενικά ΚΑΙ θυληκά; Πολλές κρυψώνες και.... άρχοντες οι κύριοι. Αν πάλι ο άλλος βάλει 6-7 αρσενικά διαφορετικού είδους και 3-4 θυληκά απο κάποιο είδος που δεν ιβρυδίζει με κάποιο απο τα αρσενικά, θα υπάρχει θέμα;

Πολύ καλό το θέμα!

Ας πω και εγώ την γνώμη μου με την ελλειπή έως ανύπαρκτη εμπειρία που έχω στα συγκεκριμένα ενυδρεία.

Πέρα από τα προφανή "προβλήματα" που θα υπάρξουν(όχι γέννες, όχι χοροί και γενικά θα απέχουμε πολύ απ'την βιοτοπικότητα), πιστεύω οτι αν καλυφθούν φίλτρανση, φωλιές και μελετηθεί η σύνθεση, δεν νομίζω να υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο αρνητικό.

Θα έχουμε ένα ενυδρείο καθαρά προς τέρψη του ματιού και κιχλίδες/χρυσόψαρα(χωρίς να θέλω να προσβάλω τα χρυσόψαρα), που απλά θα περιφέρονται στο ενυδρείο με ελάχιστες αψιμαχίες έτσι για ξεκάρφωμα. :P

Στην Ελλάδα πιστεύω δεν είναι τόσο συνηθισμένα αυτού του είδους τα ενυδρεία, γιατί το χόμπι δεν είναι τόσο διαδεδομένο ώστε ένα ενυδρείο να μπαίνει μόνο για διακόσμηση.

Πολύ καλό το θέμα!

Ας πω και εγώ την γνώμη μου με την ελλειπή έως ανύπαρκτη εμπειρία που έχω στα συγκεκριμένα ενυδρεία.

Πέρα από τα προφανή "προβλήματα" που θα υπάρξουν(όχι γέννες, όχι χοροί και γενικά θα απέχουμε πολύ απ'την βιοτοπικότητα), πιστεύω οτι αν καλυφθούν φίλτρανση, φωλιές και μελετηθεί η σύνθεση, δεν νομίζω να υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο αρνητικό.

Θα έχουμε ένα ενυδρείο καθαρά προς τέρψη του ματιού και κιχλίδες/χρυσόψαρα(χωρίς να θέλω να προσβάλω τα χρυσόψαρα), που απλά θα περιφέρονται στο ενυδρείο με ελάχιστες αψιμαχίες έτσι για ξεκάρφωμα. :P

Στην Ελλάδα πιστεύω δεν είναι τόσο συνηθισμένα αυτού του είδους τα ενυδρεία, γιατί το χόμπι δεν είναι τόσο διαδεδομένο ώστε ένα ενυδρείο να μπαίνει μόνο για διακόσμηση.

Δε τα βλέπω ως προβλήματα αυτά, Προβλήματα είναι να έχουμε χαρέμια και βάζουμε 3 μέσα σε 150 λίτρα ή να βαζουμε ψάρια που υβριδίζουν ή να μη ταίζουμε σωστά κ.τ.λ.

Είναι πάρα πολλοί που θέλουν το ενυδρείο για ομορφιά/διακόσμηση αλλά αν προσφέρουν στα ψάρια οτι χρειάζονται και τα φροντίζουν σωστά και καλά, δε βλέπω κάπου το μεμπτό σε αυτή τους την επιλογή.

Γιατί πρέπει να υπάρχουν ντε και καλά αψιμαχίες οι οποίες μπορεί στην τελική να οδηγήσουν και σε τραυματισμούς ή θανάτους; δεν είναι καλύτερα να συνυπάρχουν ειρηνικά;

Μα αν το χόμπι πρέπει να διαδωθεί για να μπαίνει μόνο για διακόσμηση, πρέπει να κλέισει το ΑΖ και να ασχοληθουν οι διαχειριστές με το πέταγμα του χαρταετού.

Όπως καταλαβαίνεις κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου για να γίνεται κουβέντα έτσι;

(.........Diskus Fan σε έφαγα στα χρώματα!)

Δε τα βλέπω ως προβλήματα αυτά, Προβλήματα είναι να έχουμε χαρέμια και βάζουμε 3 μέσα σε 150 λίτρα ή να βαζουμε ψάρια που υβριδίζουν ή να μη ταίζουμε σωστά κ.τ.λ.

Είναι πάρα πολλοί που θέλουν το ενυδρείο για ομορφιά/διακόσμηση αλλά αν προσφέρουν στα ψάρια οτι χρειάζονται και τα φροντίζουν σωστά και καλά, δε βλέπω κάπου το μεμπτό σε αυτή τους την επιλογή.

Γιατί πρέπει να υπάρχουν ντε και καλά αψιμαχίες οι οποίες μπορεί στην τελική να οδηγήσουν και σε τραυματισμούς ή θανάτους; δεν είναι καλύτερα να συνυπάρχουν ειρηνικά;

Μα αν το χόμπι πρέπει να διαδωθεί για να μπαίνει μόνο για διακόσμηση, πρέπει να κλέισει το ΑΖ και να ασχοληθουν οι διαχειριστές με το πέταγμα του χαρταετού.

Όπως καταλαβαίνεις κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου για να γίνεται κουβέντα έτσι;

(.........Diskus Fan σε έφαγα στα χρώματα!)

Καλά κάνεις για να γίνεται κουβέντα. :)

Ούτε εγώ δεν τα βλέπω σαν προβλήματα και για αυτό έβαλα αποσιωπητικά. Είναι προβλήματα μόνο αν έχουμε βιοτοπική προσέγγιση. Αλλιώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από συμπεριφορές.

Όταν είπα αψιμαχίες δεν το είπα σαν κάτι αρνητικό. Αντιθέτως μάλιστα. Είναι στην φύση των κιχλίδων οι αψιμαχίες, οπότε θα είναι και κάτι που να δείχνει την πραγματική τους πλευρά.

Το χόμπι στην Αμερική και σε άλλες χώρες έχει μια άλλη οπτική, πιο εμπορική, με τα καλά αλλά και τα κακά της.

Υπάρχει μια ολόκληρη επιχείρηση που ασχολείται με αυτό.

Το καλό είναι για παράδειγμα οι εισαγωγές ψαριών(που ίσως να μην δούμε ποτέ στην Ελλάδα).

Εξολισμός σε πολύ προσιτές τιμές και άλλα τέτοια.

Το αρνητικό είναι οτι για αρκετούς(όχι όλους ευτυχώς) δεν είναι χόμπι αλλά πιο πολύ διακόσμηση. Αντί να βάλουν ένα κάδρο βάζουν ενυδρείο, αδιαφορώντας για το καθεαυτού χόμπι με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ενυδρεία με ελλειπή εξοπλισμό, χωρίς την ανάλογη προσοχή(ρουτίνες αλλαγών, καθάρισμα φίλτρων) και φυσικά με το σκεπτικό οτι τα ψάρια είναι αναλώσιμα. Τι και αν πεθάνει κάποιο, πάντα μπορούμε να πάρουμε κάποιο άλλο.

Η διάδοση είναι πολύ σημαντική και σίγουρα πιο πολλά καλά θα φέρει αλλά πάντα θα υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Φαντάζομαι όλοι θα έχουμε δει την αμερικάνικη εκπομπή με τα θαλασσινά ενυδρεία και τα πλαστικά κοράλλια!

Άρα μέχρι στιγμής οι δυό μας συμφωνούμε οτι αν κάποιος διατηρείο ένα τέτοιο ενυδρείο σωστά (λίτρα, φίλτρανση, εξοπλισμό, διατροφή κτλ) δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να έχει τουλάχιστον αντίκτυπο στα ψάρια. Γιατί τότε όταν ένα μέλος μας παρουσιάζει ένα τέτοιο ενυδρείο, εστιάζουμε στα αρσενικά (μαζί με τα άλλα ενδεχομένως προβλήματα) και του προτείνουμε να τα αλλάξει και να βαλει χαρέμια; κι εγώ το έχω πει σε μέος στο παρελθόν "καλύτερα φίλε μου να βάλεις χαρέμια ........". Γιατι καλύτερα; καλύτερα για εμένα ή για εκείνον; και πως ξέρω εγώ τα ''θέλω'' του και το τι είναι καλύτερο για εκείνον;

Καλά κάνεις για να γίνεται κουβέντα. :)

Ούτε εγώ δεν τα βλέπω σαν προβλήματα και για αυτό έβαλα αποσιωπητικά. Είναι προβλήματα μόνο αν έχουμε βιοτοπική προσέγγιση. Αλλιώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από συμπεριφορές.

Όταν είπα αψιμαχίες δεν το είπα σαν κάτι αρνητικό. Αντιθέτως μάλιστα. Είναι στην φύση των κιχλίδων οι αψιμαχίες, οπότε θα είναι και κάτι που να δείχνει την πραγματική τους πλευρά.

Το χόμπι στην Αμερική και σε άλλες χώρες έχει μια άλλη οπτική, πιο εμπορική, με τα καλά αλλά και τα κακά της.

Υπάρχει μια ολόκληρη επιχείρηση που ασχολείται με αυτό.

Το καλό είναι για παράδειγμα οι εισαγωγές ψαριών(που ίσως να μην δούμε ποτέ στην Ελλάδα).

Εξολισμός σε πολύ προσιτές τιμές και άλλα τέτοια.

Το αρνητικό είναι οτι για αρκετούς(όχι όλους ευτυχώς) δεν είναι χόμπι αλλά πιο πολύ διακόσμηση. Αντί να βάλουν ένα κάδρο βάζουν ενυδρείο, αδιαφορώντας για το καθεαυτού χόμπι με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ενυδρεία με ελλειπή εξοπλισμό, χωρίς την ανάλογη προσοχή(ρουτίνες αλλαγών, καθάρισμα φίλτρων) και φυσικά με το σκεπτικό οτι τα ψάρια είναι αναλώσιμα. Τι και αν πεθάνει κάποιο, πάντα μπορούμε να πάρουμε κάποιο άλλο.

Η διάδοση είναι πολύ σημαντική και σίγουρα πιο πολλά καλά θα φέρει αλλά πάντα θα υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Φαντάζομαι όλοι θα έχουμε δει την αμερικάνικη εκπομπή με τα θαλασσινά ενυδρεία και τα πλαστικά κοράλλια!

Επειδή την παρακολουθώ μερικές φορές.....χρησιμοποιούν υλικά φιλικά για τα ψάρια και ακίνδυνα εντελώς για όλους τους οργανισμούς. Τα ψάρια, αν και θαλασσινά που φτιάχνουν τα περισσότερα, βλέπω οτι μελετάνε ποιά θα βάλουν με ποιά για να κάνουν μια σωστή ψαροσύνθεση. Δίνουν συμβουλές σωστές στους πελάτες για το πως να διατηρήσουν το ενυδρείο τους και οι ίδιοι πολλές φορές αναλαμβάνουν τη συντήρησή τους......ναι, ψεύτικα κοράλλια και βράχια αρα ενα ενυδρείο πιο ευκολο για τον κάτοχο, χωρίς πολλές απαιτήσεις και όμορφο κάποιες φορές (κάποιες....γιατί φτιάχνουν και κάτι αηδίες άλλο πράμα).

Που το μεμπτό κι εδω;

Θα προτιμούσα όμως η κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από το αφρικανικοαμερικάνικο γιατί θέλω να καταλήξουμε κάπου και με τη συμμετοχή κι άλλων μελών.

Άρα μέχρι στιγμής οι δυό μας συμφωνούμε οτι αν κάποιος διατηρείο ένα τέτοιο ενυδρείο σωστά (λίτρα, φίλτρανση, εξοπλισμό, διατροφή κτλ) δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να έχει τουλάχιστον αντίκτυπο στα ψάρια. Γιατί τότε όταν ένα μέλος μας παρουσιάζει ένα τέτοιο ενυδρείο, εστιάζουμε στα αρσενικά (μαζί με τα άλλα ενδεχομένως προβλήματα) και του προτείνουμε να τα αλλάξει και να βαλει χαρέμια; κι εγώ το έχω πει σε μέος στο παρελθόν "καλύτερα φίλε μου να βάλεις χαρέμια ........". Γιατι καλύτερα; καλύτερα για εμένα ή για εκείνον; και πως ξέρω εγώ τα ''θέλω'' του και το τι είναι καλύτερο για εκείνον;

Πιστεύω οτι γίνεται με τις σωστές προϋποθέσεις να διατηρήσεις ένα αμερικάνικο ενυδρείο. Βέβαια δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος, αλλά δεν μορώ να σκεφτώ κάτι αρνητικό.

Εγώ δεν έχω δει κάποιο μέλος να παρουσιάζει τέτοιο ενυδρείο. Νομίζω οτι αρετές φορές μάλιστα έχουμε αναφέρει και το αμερικάνικο σαν επιλογή.

Αν λέμε καλύτερα να βάλει χαρέμια είναι γιατί έτσι γίνεται και στην φύση. Σίγουρα θα είναι καλύτερα για τα ψάρια.

Επειδή την παρακολουθώ μερικές φορές.....χρησιμοποιούν υλικά φιλικά για τα ψάρια και ακίνδυνα εντελώς για όλους τους οργανισμούς. Τα ψάρια, αν και θαλασσινά που φτιάχνουν τα περισσότερα, βλέπω οτι μελετάνε ποιά θα βάλουν με ποιά για να κάνουν μια σωστή ψαροσύνθεση. Δίνουν συμβουλές σωστές στους πελάτες για το πως να διατηρήσουν το ενυδρείο τους και οι ίδιοι πολλές φορές αναλαμβάνουν τη συντήρησή τους......ναι, ψεύτικα κοράλλια και βράχια αρα ενα ενυδρείο πιο ευκολο για τον κάτοχο, χωρίς πολλές απαιτήσεις και όμορφο κάποιες φορές (κάποιες....γιατί φτιάχνουν και κάτι αηδίες άλλο πράμα).

Που το μεμπτό κι εδω;

Θα προτιμούσα όμως η κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από το αφρικανικοαμερικάνικο γιατί θέλω να καταλήξουμε κάπου και με τη συμμετοχή κι άλλων μελών.

Εννοείται οτι χρησιμοποιούν φιλικά υλικά και σκέφτονται την ψαροσύνθεση. Επαγγελματίες είναι.. φαντάζεσαι να πέθαιναν κάθε τρεις και λίγο ψάρια?

Απλά το ψεύτικο είναι ψεύτικο.. Για εμένα τουλάχιστον.

Ολα οσα λετε ειναι πολυ σ ωστα!ισως και προοδευτικα,σε σχεση με καποιες ποιο συντηρητικες απόψεις!οι αμερικανοι ασχολουνται παρα πολλα χρονια εχουν περισσοτερες επιλογες και στηνουν οτι γουσταρουν!τωρα προσωπικα ειχα αυτη την ιδεα αλλα καποιοι περισυ επαισαν με τα μουτρα πανω μου να με πεισουν οτι αυτο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, ή δεν ειναι καλο για τα ψαρια!

Ενταξει εξαρταται τι θες!απλα καποια πολυχρωμα ψαρια που τριγυρνανε , βιοτοπικο με πιο ρεαλιστικες συμπεριφορες;

Γιατι ετσι παμε και στο αλλο ερωτημα που ειναι:

Τι κακο εχουν τα πλαστικα καραβακια,φυτα,τα βαρελια οι δυτες καιτη Ακροπολη;

Οκα ειναι θεμα γουστου!η οχι;

Το θέμα ειχε συζητηθεί ξανά αρκετά παλιά θυμάμαι..... ενδιαφέρον θα παρουσίαζε ενα all male με aulonocara.......το αγαπημένο του φίλτατου Κ.Σωκράτη.

Δεν πιστευω οτι αξιζει να μπεις στην διαδικασια να κανεις all male mbuna.....all male haps ισως....αλλα θα πρέπει το ενυδρειο να είναι 3 μέτρα για να μπουνε τα θηρία...all male tanganyika δεν...θα γινει μακελειό!

Απο κεί και πέρα το φορυμ εδω απο οσο θυμαμαι δηλαδη, υποστηριζει και ωθεί τον κόσμο σε πιο φυσικά αποτελέσματα για το χόμπυ.

Χόμπυ = αναπαραγωγη ψαριών,διατήρηση καθαρών ειδών, παρακολούθηση συμπεριφορών κτλ...

Το all male οπως ειπε και ο Σταθης παραπάνω είναι ενα "διακοσμητικό" ενυδρείο....σε τέτοιου τύπου ενυδρεία χωράνε σίγουρα και η Ακρόπολη και νεκροκεφαλές και δύτες και καράβια και η Άρτα με τα Γιάννενα και οποιος το κανει καλώς να το κάνει κανένα προβλημα....

Στην ευρωπη γενικά υπαρχει περισσότερο αυτη η κουλτουρα του βιοτοπικου καλοστημένου ενυδρειου με τους κατάλληλους κατοίκους.........Οι αμερικάνοι είναι πιο χλαροι σε αυτα τα θεματα...γι'αυτο οταν βλέπουν ευρωπαϊκά ενυδρεια τρίβουν τα μάτια τους....σίγουρα υπαρχουν και εκει καποια διαμάντια αλλά........

Οι δε Γερμανοι πχ εχουν απίστευτα αφρικανικα και εχουν αναπαραγει ψαρια που δεν προκειται να δουμε ποτε εδω....δειτε πχ του καλβους του Δημήτρη εδω.....εγω ετριβα τα ματια μου!!!

Στο κάτω κάτω το να προσφαίρεις τα καλύτερα στα κατοικίδια σου και να μην τα "παραμελείς" ή να μην τους προσφέρεις αυτό που θέλουν είναι, ας μου επιτραπεί ο όρος, δείγμα πολιτισμού!!

• Like 1

Συμφωνω και αφηνω ενα παραθυρακι, γιατι δεν μαρεσουν οι απαγορευσεις και τα απολυτα, οσον αφορα το μερος που θα μπορουσε να στηθει ενα τετοιο ενυδρειο!θα ηταν παραδειγμα ωραιο σε ενα καταστημα,ταβερνα εστιατοριο,χωρο εργασιας που θα ειχε περαστικους και θα τραβουσε κόσμο κατι τοσο πολυχρωμο και εντυπωσιακο,και επισης δεν θα ειχε ζορια στην συντηρηση με γεννες και ιδανικες συνθηκες!ενα ταισμα και μια αλλαγη νερου!

Ο PRINCE τα είπε πολυ ωραία αλλα εγω διαπιστώνω οτι το all male εδω στην Ελλάδα έχει καταντήσει ταμπού. Υπάρχουν χομπίστες που διατηρούν τέτοια ενυδρεια σε πολυ καλη κατάσταση γενικά και τα ενυδρεια και τα ψάρια αλλα διατάζουν να τα παρουσιάσουν σε ενα φόρουμ γιατι θα ακούσουν διάφορα. Πρεπει να ακούσουν διάφορα; Κανουν τόσο μεγάλο λάθος πια; (Καλά ας μη μιλήσουμε για τα ψεύτικα διακοσμητικά, δε συμφωνεί κάνεις φαντάζομαι με κάτι τέτοιο και ειναι εκτός θέματος).

Πανέμορφα ψάρια και σαν αποτέλεσμα μου αρεσει πολύ. Κύριε Σωκράτη να ακούσουμε τη γνώμη σας πάνω στο θέμα ή απαντήσατε ήδη με το βίντεο;

Πανέμορφο!αλλα προσωπικα μετα απο κανα διμηνο θα ηθελα κατι παραπανω!μαλλον θα εβαζα και κανενα ακομη!

Φροντισα να πεσουν στα χερια μου βιβλια του Τ.Ε.Ι. ιχθυοκαλιεργειας.Απο τον προλογο ακομη του βιβλιου που ασχολειτε με το χομπι μας αναφερει σαν περιγραφη του ορου ενυδρειο την αναπαρασταση (στο ενυδρειο μας) των βιοτοπικων συνθυκων που υπαρχουν στο φυσικο περιβαλον των οργανισμων που φιλοξενουμε.Αυτο για μενα τα λεει ολα!Οσο λαθος βρισκω το να εχεις μια αφρικανα με ενα χρυσοψαρο το ιδιο ατοπο μου φανταζει και το να εχεις ενα all male και ας ταιριαζουν οι παραμετροι του νερου.Παντα κοιταζω να εχω απ οσα ειδη φιλοξενω και απο τα δυο φυλα.Οταν παίρνω γεννες απ τις κιχλιδες μου πιστευω οτι τα ψαρια μου ειναι καλα.Οταν δεν μου γεννανε ειλικρινα πιστευω οτι κατι δεν παει καλα και πρεπει να βρω τι φταει.Ετσι τουλαχιστον το αντιλαμβανομαι εγω.Πλατυασα λιγο στο θεμα αλλα ηθελα να σας δωσω να καταλαβετε πως αντιλαμβανομαι εγω το θεμα του all male.

Υ.γ.:Φιλτατε Παναγιωτη ζητας να αποφυγουμε την συγκριση με το ανθρωπινο γεννος αλλα δεν μπορω.Γιατι να προτιμαει καποιος να εχει τα υπεροχα χρωματα των αρσενικων και να μην προτιμαει να δωσει εστω ενα μικρο νοημα υπαρξης στα ψαρακια του βαζωντας τα σε χαρεμια,απ το να τους προσφερει απλα αλλαγες νερου και τροφη.Το επισημαινω εδω γιατι θελω να αποτρεψω καποιους να στραφουν σε ενα αρρενοτροφειο!Πως να το πω?Λυπαμαι τα ψαρια που ζουν σε ενα all male tank...

Έγινε επεξεργασία - johnbaggios
  • Like 2

Ο Θοδωρης βλεπει και ακουει Πανο! :D

Για μενα ενα ενυδρειο μονο με αρσενικα ειναι ανουσιο! Ειναι το ιδιο ανουσιο οσο και η σοκολατα το καλοκαιρι! Ναι μεν ειναι σοκολατα αλλα λυωνει και κολλαει και την ρουφας αντι να την δαγκωνεις και γενικα... μπλιαχ! Δεν ξερω αν με πιανεις!

Εμενα το ενυδρειο μου αρεσει ζωντανο. Να αναπτυσσεται και να εξελισεται! Τα ψαρια μου αν εχουν νοημα υπορξης ωστε να βλεπω ενα κομματι βυθου! Οχι απλα ψυχαναγκαστικα ψαρια περα δωθε!

Περαν τουτου, δεν εχω ασχοληθει με τις αφρικανες για να ξερω αν τυχον υπαρχουν περαιτερω ουσιαστικα προβληματα!

Το ιδιο συμβαινει και με τα πλαστικα και ψευτικα δικοσμητικα! Αρκετα ειναι ενυπωσιακα και ομορφα αλλα δεν απλα δεν κανουν!

Το θέμα δεν ειναι τι αρεσει στον καθένα μας να έχει στο σπίτι του ή τι θέλει να βλέπει μέσα στη γυάλα του αλλα αν το "μονο αρσενικά" έχει αρνητικές επιπτώσεις (και ποιες ενδεχομένως) στην σωματική και ψυχική υγεία των ψαριών. Σύμφωνοι οτι ο άλλος θέλει να βλέπει συμπεριφορές και γέννες αλλα και ο δεύτερος θέλει να βλέπει ψάρια μα πηγαίνουν πέρα δώθε. Γιατι ο δεύτερος κάνει λάθος κατα τον πρωτο; Αυτο ρωτάω. Δε θέλει γέννες ρε παιδάκι μου, πως να το κάνουμε; Κακο στα ψάρια κάνει; Γιατι οταν κάποιος διατηρεί χρυσόψαρα αρσενικά δε του λέμε το ίδιο; Δηλαδη να βάλει και θυληκά να έχει γέννες, συμπεριφορές (αφου άλλη συμπεριφορα θα εχουν μα και τη μπάλα στο γήπεδο και ενα δυο θυληκά) τσακωμούς απο τη διεκδίκηση των αρσενικών κτλ; Μη μου πείτε οτι μονο στις αφρικάνες τα παρατηρούμε αυτα γιατι θα το θεωρήσω ατυχές το επιχείρημα. Το ίδιο θα ρωτήσω και για τα πιράνχας που αυτα κι αν δε τα βλέπουμε να πηγαίνουν πέρα δώθε και μάλιστα κατα βάση σε ενα σχετικά άδειο ενυδρειο πολλες φορες. Εκει γιατι δε θεωρείται ταμπού; Πανε κοπάδι ναι, αλλα μόνο αρσενικά ή δεν εχουν ανάγκη αναπαραγωγής ή να κανουν τρελιτσες τέλος πάντων; Πολλα ψάρια πηγαίνουν πέρα δοθε με μηδενικές συμπεριφορές στην τελική κι όμως τα προτιμούμε χωρίς ταμπού. Τις αφρικάνες γιατι όχι; Πιάνετε το νόημα όσων λέω;

Βιοτοπικα δεν ειναι λαθος να εχεις αρκετα ειδη. Απλα κανεις ενα λαθος, τα ''αμερικανικα'' δεν ειναι απαραιτητο οτι εχουν ΜΟΝΟ αρσενικα. Μπορουν να εχουν και θηλυκα. Mbuna π.χ. με διαφορα αρσενικα και θηλυκα μπορεις να φτιαξεις και το βλεπεις πολυ στο εξωτερικο. Βιοτοπικα ειναι σωστοτατο. Το θεμα ειναι να εχεις τα λιτρα που απαιτει κατι τετοιο. Περαν αυτου το all male συνηθως γινεται για τα haps. Aulonacara κυριως λογω χρωματων και αλλων αρσενικων απο νυασσα. Προσωπικα πιστευω οτι το all male αυλονακαρα ειναι το πιο ομορφο ενυδρειο που μπορει καποιος να εχει, μιας και τα χρωματα ειναι εκπληκτικα.Περαν αυτου ειναι θεμα προσωπικου γουστου αλλα ειμαι 100% σιγουρος για αυτο που θα πω, ελαχιστοι απο εμας εχουν παει σε ενα μονο ειδος στα ''μικρα'' γενικοτερα ενυδρεια που εχουμε. Η το βλεπουμε σφαιρικα και κανουμε και καποιες παρατυπιες η το παιρνουμε αυστηροτατα και τσιμουδια. Οσο παρατυπο ειναι να βαζεις λαμπιδοχρωμα με ντεμασονι στα 200,300,400 λιτρα αλλα τοσο παρατυπο ειναι να δημιουργεις ενα all male. Οποτε οχι δυο μετρα και δυο σταθμα. Τελος το οτι ενα τετοιο ενυδρειο δεν εχει συμπεριφορες ειναι εντελως αστοχο... Δειτε βιντεο στο youtube και θα κατανοησετε. Προσωπικα και παλι, ηταν παντα το αχτι μου και οταν το εκανα (mbuna) κατανοησα οτι οι συμπεριφορες των ψαριων ειναι σχεδον ιδιες. Οταν μαλιστα τα κρατησα και με αρκετα θηλυκα ηταν απιστευτη εμπειρια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...