takizz 5 Φεβρουαρίου 2015 #1 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Γεια σε ολη την ενυδρειακη παρέα. Πρωτο μου ποστ και απειρα απεγνωσμενος Μετα απο αρκετες ωρες διαβασμα , ψαξιματος στο forum και επισκεψη σε ενυδρειακα μαγαζιά για να δω τι και πως , αποφασισα μια ωραια μερα , πριν απο 1 εβδομαδα συγκεκριμενα να ανοιξω τις αγγελιες και να αγορασω κατι στημενο , ετοιμο ενυδρειο ready to run. Και πηρα λοιπον τον κάτωθι εξοπλισμο. Ενυδρείο ferplast cayman 110 prof (240 lt) 110 x 45 πλατος x 58 υψος Fluval 306 φιλτρο eheim 300w heater sera αεραντλια 275 2x 39 watt νεον λαμπες διάκοσμος με πετρες οπως στις φωτο τροφή: sera granugreen / και κατι αλλες ταμπλετες για το πλεκο / JBL βιταμινες σε υγρη μορφη ψαροσυνθεση που λογικα ειναι εντελως λαθος: 1x plecostomus hypo (11cm) 1x γατοψαρο συνοδοντις (14cm) 3x Labidochromis yellow (2 ειναι 1,5cm και το αλλο 8-9 cm) 1x Aulonocara Maylandi (6cm) 1x Tropheus duboisi (7-8cm) Ο φιλος που το αγορασα ειχε την παραπανω ψαροσυνθεση για 3 χρονια εκτος απο τα 2 μικρα Λαμπιντο που τα εβαλα εγω μετα απο πολλους τσαμπουκαδες και κυνηγητά που εβλεπα. το γατοψαρο κυνηγαει ολα τα υπολοιπα σαν να θελει να μεινει μονο του.. προσπαθει να τα πεταξει εκτος ενυδρειου. Ο μεγαλος λαμπιντο κανει και αυτος επιθεσεις αν ενοχληθει αλλα με αμυντικη σταση περισσοτερο, το duboisi ειναι αρχηγος αποτι φαινετε , με περιεργη συμπεριφορα προς ολους , συνεχεια σκαβει και φτυνει αμμο πολυ κινητικο ψαρι και πανεμορφο. Τρωει σχεδον ολη την τροφη επειδη παει πρωτο και δεν αφηνει για τα αλλα σχεδον τιποτα. Μονο τον συνοδοντι φοβαται. το maylandi ειναι το πιο υσηχο ψαρακι κουτουλαει στο τζαμι και τσακωνετε με τον εαυτο του εκει στα πλαγια που καθρεφτιζει. Την πεφτει επισης και στα 2 μικρα λαμπιντο για να τα φαει αλλα του ξεφευγουν. Το πιο ήσυχο και αυτο που δεν ενοχλει ουτε τον ενοχλουν ειναι το πλεκο αλλα ειναι μεγαλος τεμπελης δεν εμφανιζεται πουθενα. Γενικα ειναι αυτη τη στιγμη ενα ενυδρειο κυνηγητου και ανυσηχιας. Μαχη δεν εχω δει , αλλα αποτομες επιθετικες κινησεις απο τις κιχλιδες και το γατοψαρο κανουν ολα σε ολα. Μετρησεις δεν εχω κανει γιατι δεν εχω αγορασει ακομα τα τεστ. Τραγικο αλλα θα γινει πολυ συντομα. Θερμοκρασια εχω γυρω στους 28 βαθμους αλλα ο θερμοστατης ειναι στο 24. Πρεπει να κανω calibrate διαρκεια φωτισμου 17:30 εως 01:00 Το ενυδρειο αφου εγινε η μετακομιση οσο πιο γρηγορα γινοτανε αδειασε , ηρθε σπιτι μου και το στησα αρκετα βιαστικα χωρις να μου αρεσει τοσο η διακοσμηση και χωρις να εχω καθαρισει την αμμο. Φοβομουνα μην χασω τα ψαριακια και την βιολογια του φιλτρου που ειχε αδειασει. Οποτε εστησα βραχους , γεμισα νερο βρυσης κατευθειαν απο λαστιχο , και μολις επιασε θερμοκρασια 23 βαθμους τα εριξα μεσα μαζι με 7ml αντιχλωριο. Την ακουσανε στην αρχη αλλα σε 1 ωρα ζωντανεψαν σαν να μην ειχε γινει τιποτα. Το φιλτρο εχει τα εξης μεσα με την συγκεκριμενη φορα , μηχανικο φιλτρο , bio foam fluval μαυρο σφουγκαρι το πρωτο συρταρι , siporax βιολογικο υλικο το επομενο και στο τριτο εχει κατω σφουγγαρι απλο και απο πανω ανθρακα 2 x 100g. Ειμαι αρκετα μπερδεμενος τι να κανω με την ψαροσυνθεση , ελεγα να δωσω τον συνοδοντι και το πλεκο και να παρω καποια πιο μικρά στην αρχη της ηλικιας τους. ο Πετσοπας μου ειπε οτι αυτα τα 2 ειναι σημαντικα ψαρια , οι εργατες του ενυρειου και να τους κρατησω η να τους δωσω και να παρω 2-3 απο το καθε ειδος για να μην μεγαλωσουνε και πολυ αλλα να μην προσθεσω αλλους με τα υπάρχων. Τωρα στις κιχλιδες ξερω οτι τα κιτρινα ειναι μαλαουι μαζι με το sulfur head aulonocara αλλα οχι ιδιο γρουπ. ειναι mbuna kai haps peacock. και τo duboisi Tanganika. Γενικα δεν εχω προβλημα να αλλαξω ψαροσυνθεση αν χρειαζετε και ειναι αναγκαιο αλλα αν εστηνα κατι απο την αρχη θα θελα να ειναι κιχλιδες. Τωρα απο ολα αυτα δεν ξερω τι να δωσω και τι να κρατησω. Θα ηθελα να με βοηθήσετε πανω σε αυτο το κομματι. Όπως επισης και την διακοσμηση αλλα με βαση αυτα που πηρα + οτι αλλο χρειαστει. Η αμμος επισης δεν ειναι πολυ καθαρη εχει αρκετες ακαθαρσίες. Αυτες οι σκουπες βυθου του εμποριου θα κανουνε τιποτα η θα χασω ολη την αμμο σε βαθος χρονου? Την αεραντλια τι να την κανω πρεπει να δουλευει συνεχεια non stop με τις αεροπετρες θαμμένες στην αμμο? H σε ενα ενυδρειο νταμαρακι οπως το δικο μου δεν ειναι απαραιτητη? Φυτα δεν νομιζω να βαλω μιας και θα τα φανε απευθειας εκτος αν υπαρχει κατι ευκολο με σκληρα φυλλα με το φιλτρο εχετε να μου προτείνετε κάποια αλλη διαταξη των υλικων η να προσθεσω/αφαιρεσω κατι απο το υπαρχων? Ε αυτα πανω κατω και μεσα απο τις συμβουλες και τον διαλογο να προσπαθησω να στησω κατι πιο σωστο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 5 Φεβρουαρίου 2015 #2 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Γεια σου φίλε μου. Όπως είπες και μόνος σου, η ψαροσύνθεσή σου ειναι λάθος. Στο δικο σου ενυδρειο προσωπικά θα έβαζα δυο χαρέμια (1 αρσενικό με 4-5 θυληκά) από τα αγαπημένα μου ψαράκια (Labidochromis, Iodotropheus, Maingano, Pseudotropheus Acei yellow tail κτλ). Βέβαια μπορείς να παίξεις και με λίμνη Ταγκανίκα αλλα εκεί θα σου πουν αλλα μέλη τη γνώμη τους. Τη θερμοκρασία την έχεις ψηλά, κράτησες τη στους 26 βαθμούς το χειμώνα και 25 το καλοκαίρι. Αεραντλία δε χρειάζεσαι αν έχεις καλή ανατάραξη της επιφάνειας απο την έξοδο του φιλτρου ώστε να οξυγονώνεται το νερό. Απο φυτά μπορείς να βρεις καμία ανούμπια ή Crinum που εχουν σκληρά φύλλα και θα επιβιώσουν απο τις φυτοφάγες κιχλίδες αλλα πολλοι Αφρικάνικοι ειναι αρνητικοί στα φυτά αλλα ειναι θέμα γούστου (εμένα μου αρέσουν). Ο πετσοπάς οι σου είπε να κρατήσεις τους πλέκο (εργάτες όπως τους αποκάλεσε) σου είπε οτι ζουν σε διαφορετικές συνθήκες νερου και οτι δε ταιριάζουν με την Αφρική; ). Αν θέλεις να έχεις καθαρό ενυδρειο, το κάνεις εσύ, δε περιμένεις απο τα ψάρια. Γνώμη μου ειναι οτι πρεπει να φύγουν λοιπόν. Θα χρειαστείς κι άλλες πέτρες να φτιάξεις πολλές κρυψώνες και περάσματα, θεωρώ οτι αυτές που έχεις δεν αρκούν. Βιάστηκες λίγο όμως να το στήσεις. Έπρεπε να πλύνεις πρώτα την άμμο αφορά οτι είχε πολλές ακαθαρσίες. Με τη σκούπα βυθού τι να πρωτοκάνεις; Έτσι όπως γέμισες το ενυδρειο και έβαλες τα ψάρια μέσα, πάλι καλά που την άκουσον λίγο όπως λες και δεν είχες αλλα προβλήματα. Πάρε το συντομότερο υγρα τεστ να κάνεις μετρήσεις να δεις που βρίσκεσαι. Το βιολογικό υλικο που έχεις στο φιλτρο ειναι απο στρωμένο ενυδρειο ή το έβαλες εσυ τωρα καινούριο; .....το αστικό καράβι τωρα το είδα. Μην αφήνεις μέσα ψεύτικα διακοσμητικά για πολλούς λόγους. Βάλε κι άλλες πέτρες, πολλές και φτιάξε μια ωραία σύνθεση είτε με δυο νταμάρια δεξια αριστερά είτε μια ενιαία. Έγινε επεξεργασία 5 Φεβρουαρίου 2015 - Safarpn 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
takizz 5 Φεβρουαρίου 2015 Author #3 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Ευχαριστω για το ενδιαφερον Πολυ ωραια τα ψαρακια που πρότεινες επισης μου αρεσουν καθως κοιταζα τα demasoni kai ta saulosi απο Mbuna. Ο Θερμοστατης δεν δειχνει πραγματικη θερμοκρασια με αυτη του θερμομετρου , τωρα πειραματιζομαι +- να πιασω την σωστη Πιο ειναι το πιο βασικο τεστ που επείγει να μαθω την τιμή του? Σκεφτομουνα να παραγγειλω απο ebay to Sera api master kit αλλα θα ερθει σε κανα 10ημερο. Το φιλτρο ητανε στρωμενο και οχι με καινουργια υλικά , βεβαια δεν μπορω να το πω με σιγουρια γιατι δεν ξερω τις τιμες του νερου που ειχε το προηγουμενο παιδι, και τι τιμες θα εβγαζα και εγω αν εκανα καποια μετρηση παραμετρου. Το καραβι οντως ειναι ακυρο αλλα ειναι η καλυτερη φωλιά εκει την βγαζουνε ολα τα ψαρια και γυρω απο αυτο γινονται οι διαξιφισμοί. Θα μπορουσα να κρατησω σαν βαση το 1 λαμπιντο το μεγαλο και να στησω mbuna απο την αρχη η να κραταγα το duboisi να εστηνα τανγκανικα αλλα διαβασα οτι με αυτο το ψαρι δεν εχω πολλες επιλογές για να προσθέσω πληθυσμό. Με το ειδος του και πολλα μαζι. :confused: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 5 Φεβρουαρίου 2015 #4 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Για τα τεστ πρεπει να πάρεις για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά. Αν δε κάνεις άμεσα αγορά, πήγενε με λόγο νερό απο το ενυδρειο σου σε ενα πετ σοπ να σου το μετρήσουν να έχεις μια εικονα. Όσο για τα ψάρια, τα Tropheus θέλουν μεγάλη ομάδα και περισσότερα απο τα δικα σου λίτρα και καλό θα ειναι να ειναι μόνα τους στο ενυδρειο. Αν σου αρέσουν τα Demasoni, επειδη ειναι ζόρικα ψαράκια (στο χαρακτήρα εννοω) επίσης θέλουν μια μεγάλη ομάδα για να μοιράζεται η επιθετικότητά τους και εγω θα πρόσθετα και ενα χαρέμι απο ήρεμα mbuna (Labidochromis ας πούμε) με ενα αρσενικό και 3 θυληκά. Διάβασε τα προφίλ των ψαριών που σε ενδιαφέρουν για να ξέρεις το μπορείς να κάνεις. Βγάλε το καράβι και βάλε πέτρες αρκετές για να έχεις και πολλές κρυψώνες και πιο φυσικό διάκοσμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takizz 7 Φεβρουαρίου 2015 Author #5 Share 7 Φεβρουαρίου 2015 Τωρα που θα το ξεστησω το ενυδρειο και αφου καθαριστει διακοσμηθει κτλ χρειαζετε ξανα στρωσιμο απο την αρχη το φιλτρο? σε περιπτωση που μετρησω το υπαρχων νερο και οι τιμες του ειναι καλες παει να πει οτι το φιλτρο βαδιζει καλα και το νερακι ειναι οκ , τωρα που θα το αδειασω τα υλικα του φιλτρου πρεπει να βγουνε πληθουνε με ενυδρειακο νερο , βραστει το σιποραξ , αλλαχθουνε οι υαλοβαμβακες και ξεκιναω απο το 0 ? Διαβασα οτι ΑΝ το φιλτρο μου ειναι στρωμενο αν μεινουνε τα βακτηρια χωρις οξυγονο και κυκλοφορια νερου δεν εχει πολυ χρονο ζωης . Πια τα βηματα που πρεπει να ακολουθησω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
George81 8 Φεβρουαρίου 2015 #6 Share 8 Φεβρουαρίου 2015 Καλημέρα φίλε μου, Αν οι μετρήσεις σου είναι καλές γιατί να βράσεις το σιποραξ και να χαλάσεις την βιολογία σου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος