lefteris123 3 Φεβρουαρίου 2015 #1 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 Διαβάζοντας ένα θέμα ενός αρκετά έμπειρου κατά την γνώμη μου χομπίστα και μέλος του forum, του οποίου την άποψη την σέβομαι, (ΚΟΥΜΑΝ) θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας για τις πολλές πέτρες μέσα στο ενυδρείο. Η άποψη του ήταν "αν δεν ειπαρχουν φωλιες δεν εχουν κατι να διεκδικησουν και ειναι καλητερα!" Τι πιστεύετε εσείς πάνω σε αυτό το θέμα; Το ερώτημα αυτό μου γεννήθηκε λόγο του ότι σκεφτόμουν να φτιάξω ένα ενυδρείο μόνο με pseudotropheus demasoni και αυτά τα ψάρια αν και στο φυσικό τους περιβάλλον από ότι έχω διαβάσει είναι ήσυχα στο ενυδρείο γίνονται διαβολάκια. Αν ακολουθούσα αυτή την ιδέα βάζοντας λίγες πέτρες μόνο για περάσματα και χωρίς να δημιουργούνται φωλιές πιστεύετε θα μπορούσα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον με λιγότερη επιθετικότητα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 3 Φεβρουαρίου 2015 #2 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 Θέλεις την γνώμη μας γενικά για τις πολλές ή λίγες πέτρες στα Αφρικάνικα ενυδρεία ή για το δικό σου ενυδρείο που έχεις μόνο demasoni; Στην πρώτη περίπτωση και αν σε ένα ενυδρείο υπάρχουν 2 ή παραπάνω χαρέμια, καλό είναι να υπάρχουν αρκετές κρυψώνες κιαι πέτρες για να αισθάνονται τα ψάρια ασφάλεια, να καταφεύγουν εκεί οταν κυνηγιούνται από τα κυρίαρχα, να έχουν σε μια ενδεχόμενη γέννα τα μικρά τη δυνατότητα να κρυφτούν ωστε να επιβιώσουν, δίνει ομορφιά στο ενυδρείο κτλ και δεδομένου οτι καποια ψάρια είναι αρκετά κυριαρχικά όσο αφορά το χώρο τους, θεωρώ οτι ναι, πρέπει να υπάρχουν αρκετές πέτρες. Στη δεύτερη περίπτωση, αν έχεις μόνο demasoni, που μπαίνουν και σε μεγάλες ομάδες, εγώ θα έβαζα πέτρες αναλόγως τα λίτρα. Σε λίγα λίτρα θε έβαζα περισσότερες ενώ σε ένα μεγάλο ενυδρειο με πολλά ψάρια, οχι τόσες πολλές μιας και η επιθετικότητα θα μοιράζεται πάτρα πολύ και ο συνωστισμός θα εκτονώνει την όποια επιθετική κατασταση ή συμπεριφορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris123 3 Φεβρουαρίου 2015 Author #3 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Θέλεις την γνώμη μας γενικά για τις πολλές ή λίγες πέτρες στα Αφρικάνικα ενυδρεία ή για το δικό σου ενυδρείο που έχεις μόνο demasoni; Γενικά θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας, για κάθε ενυδρείο, απλά αναφέρω και την περίπτωση μου. Στην πρώτη περίπτωση και αν σε ένα ενυδρείο υπάρχουν 2 ή παραπάνω χαρέμια, καλό είναι να υπάρχουν αρκετές κρυψώνες κιαι πέτρες για να αισθάνονται τα ψάρια ασφάλεια, να καταφεύγουν εκεί οταν κυνηγιούνται από τα κυρίαρχα, Η γενική σκέψη πάντως μου κέντρισε το ενδιαφέρον, αν δεν έχεις σπηλιές δεν έχεις κάτι για να διεκδικήσουν τα κυρίαρχα. να έχουν σε μια ενδεχόμενη γέννα τα μικρά τη δυνατότητα να κρυφτούν ωστε να επιβιώσουν, Με λίγες πέτρες σαν περάσματα θα μπορούσαν τα μικρά να επιβιώνουν και τα μεγάλα να "ξεφεύγουν" από το κυνηγητό. δίνει ομορφιά στο ενυδρείο κτλ Εκτός από το οπτικό, θα ήθελα να μιλήσουμε καθαρά για τα ψάρια και τις συμπεριφορές και δεδομένου οτι καποια ψάρια είναι αρκετά κυριαρχικά όσο αφορά το χώρο τους, θεωρώ οτι ναι, πρέπει να υπάρχουν αρκετές πέτρες. Στη δεύτερη περίπτωση, αν έχεις μόνο demasoni, που μπαίνουν και σε μεγάλες ομάδες, εγώ θα έβαζα πέτρες αναλόγως τα λίτρα. Γενικά φαντάζομαι με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα ψάρια, γιατί σε ένα "άδειο" ενυδρείο με ένα χαρέμι πάλι θα υπήρχε θέμα κυριαρχίας Σε λίγα λίτρα θε έβαζα περισσότερες ενώ σε ένα μεγάλο ενυδρειο με πολλά ψάρια, οχι τόσες πολλές μιας και η επιθετικότητα θα μοιράζεται πάτρα πολύ και ο συνωστισμός θα εκτονώνει την όποια επιθετική κατασταση ή συμπεριφορά. Για ένα τέτοιο περιβάλλον μιλάω με πολλά λίτρα και αρκετά ψάρια, κάτι σαν το Αμερικάνικο στιλ. (αν και όχι απαραίτητα με πολλά είδη ψαριών, αλλά και για species ενυδρεία) Έγινε επεξεργασία 3 Φεβρουαρίου 2015 - lefteris123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 3 Φεβρουαρίου 2015 #4 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Τέτοιου είδους ενυδρεία συνήθως είναι τα "αμερικάνικα", που έχουν μόνο αρσενικά μέσα(ή ελάχιστες θηλυκές) και είναι συνήθως Haps. Βάζοντας λίγες πέτρες αναγκάζονται να κινούνται συνεχώς(για να φαίνονται) και δίχως σπηλιές(περιοχές) και θηλυκές, οι αψιμαχίες είναι λιγότερες. Φυσικά έχουν και τα ανάλογα λίτρα και όλα γίνονται προς τέρψη του ματιού και η ζωή των ψαριών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αν γίνει κάτι τέτοιο σε ένα ενυδρείο περιορισμένων λίτρων, πιστεύω θα καταλήξει με πολλούς θανάτους και φυσικά δεν θα αντέξει στο χρόνο. Μην ξεχνάς οτι ο Κούμαν έχει frontoza. Ψάρια-κολυμβητές, που ζουν σε μεγάλα βάθη. Η σχέση τους με τις πέτρες δεν είναι τόσο "δεσμευτική". Τα demasoni από την άλλη, όπως και όλα τα mbuna, όλη τους η ζωή έχει να κάνει με τις πέτρες. Εκεί τρώνε, εκεί κρύβονται. Δυστυχώς πιστεύω οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο ενυδρείο. Έγινε επεξεργασία 3 Φεβρουαρίου 2015 - adlib Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 3 Φεβρουαρίου 2015 #5 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 Εχε επίσης υπόψη σου οτι τα αρσενικά δεν εχουν πρεπει να διεκδικήσουν μονο μια σπηλιά/κρυψώνα όπως λες παραπάνω. Πρεπει να διεκδικήσουν την αρχηγία στο ενυδρειο, πρεπει να διεκδικήσουν τη θυληκιά κτλ. Αν δεν υπάρχουν πολλές κρυψώνες, τα ανελέητα κυνηγητά θα οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις. Τα ψάρια δε πεθαίνουν μόνο απο τα χτυπήματα των πιο δυνατών αλλα και απο το στρες που προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση και η έλλειψη προστασίας (κρυψώνες). Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris123 3 Φεβρουαρίου 2015 Author #6 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Τέτοιου είδους ενυδρεία συνήθως είναι τα "αμερικάνικα", που έχουν μόνο αρσενικά μέσα(ή ελάχιστες θηλυκές) και είναι συνήθως Haps. Βάζοντας λίγες πέτρες αναγκάζονται να κινούνται συνεχώς(για να φαίνονται) και δίχως σπηλιές(περιοχές) και θηλυκές, οι αψιμαχίες είναι λιγότερες. Φυσικά έχουν και τα ανάλογα λίτρα και όλα γίνονται προς τέρψη του ματιού και η ζωή των ψαριών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Εννοείται πως δεν θα ήθελα να φτιάξω κάτι τέτοιο! Αν γίνει κάτι τέτοιο σε ένα ενυδρείο περιορισμένων λίτρων, πιστεύω θα καταλήξει με πολλούς θανάτους και φυσικά δεν θα αντέξει στο χρόνο. Μην ξεχνάς οτι ο Κούμαν έχει frontoza. Ψάρια-κολυμβητές, που ζουν σε μεγάλα βάθη. Η σχέση τους με τις πέτρες δεν είναι τόσο "δεσμευτική". Τα demasoni από την άλλη, όπως και όλα τα mbuna, όλη τους η ζωή έχει να κάνει με τις πέτρες. Εκεί τρώνε, εκεί κρύβονται. Για τα demasoni αυτό που έχω διαβάσει είναι ότι στην φύση τους ζούνε σε μεγάλα "κοπάδια" (αν μου επιτραπεί η έκφραση) και έχουν πολύ μειωμένη επιθετικότητα μεταξύ τους, στο φυσικό τους περιβάλλον. Δυστυχώς πιστεύω οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο ενυδρείο. Και μάλιστα από την παραπάνω πληροφορία μου γεννήθηκε η απορία, αφού στην φύση ζουν όλα μαζί (τουλαχιστον τα demasoni) γιατί στο ενυδρείο έχουν το καθένα στην "φωλιά" του; Έγινε επεξεργασία 3 Φεβρουαρίου 2015 - lefteris123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 3 Φεβρουαρίου 2015 #7 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 Μα και στο ενυδρείο σαν ομάδα μπαίνουν, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το φύλλο. Έχοντας πολλά άτομα(με τα ανάλογα λίτρα) μοιράζεται η επιθετικότητα. Ακριβώς όπως στη φύση. Αλλά στη φύση ο ηττημένος μπορεί να φύγει ή να χαθεί ανάμεσα στο μεγάλο κοπάδι, ενώ στο ενυδρείο πόσο μακρυά μπορεί να πάει? Εκεί έρχονται οι πέτρες να το προστατέψουν. Για αυτό όσο πιο πολύ περιορίζουμε τα λίτρα τόσο πιο πολλές πέτρες θέλει, με ελάχιστα λίτρα κατά την γνώμη μου, όχι κάτω από 150λ και ένα μέτρο μήκος για μια ομάδα 10-12 ατόμων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris123 3 Φεβρουαρίου 2015 Author #8 Share 3 Φεβρουαρίου 2015 Μα και στο ενυδρείο σαν ομάδα μπαίνουν, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το φύλλο. Έχοντας πολλά άτομα(με τα ανάλογα λίτρα) μοιράζεται η επιθετικότητα. Ακριβώς όπως στη φύση. Αλλά στη φύση ο ηττημένος μπορεί να φύγει ή να χαθεί ανάμεσα στο μεγάλο κοπάδι, ενώ στο ενυδρείο πόσο μακρυά μπορεί να πάει? Εκεί έρχονται οι πέτρες να το προστατέψουν. Για αυτό όσο πιο πολύ περιορίζουμε τα λίτρα τόσο πιο πολλές πέτρες θέλει, με ελάχιστα λίτρα κατά την γνώμη μου, όχι κάτω από 150λ και ένα μέτρο μήκος για μια ομάδα 10-12 ατόμων. Μα και σε ένα ενυδρείο με πέτρες θα υπάρχει ξύλο συνήθως. Ακόμα και στα julies μου πριν βγει το ζευγάρι υπήρχε ξύλο για μια σπηλιά και ήταν 1 μόνο το αρσενικό, άρα δεν νομίζω με κάποιο τρόπο να έχουμε Αφρική χωρίς ξύλο. Το θέμα μου είναι στην περίπτωση μου τουλάχιστον, στα demasoni, πότε θα έχει πιο ακίνδυνο ξύλο; Μέσα στις πέτρες ή σε άδειο ενυδρείο; Γιατί αυτά τα ψάρια είναι πολύ επιθετικά και δεν θα ήθελα να έχω θανάτους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 4 Φεβρουαρίου 2015 #9 Share 4 Φεβρουαρίου 2015 Σίγουρα μέσα στις πέτρες θα είναι καλύτερα Λευτέρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris123 4 Φεβρουαρίου 2015 Author #10 Share 4 Φεβρουαρίου 2015 Σίγουρα μέσα στις πέτρες θα είναι καλύτερα Λευτέρη. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MfJones 5 Φεβρουαρίου 2015 #11 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Συμφωνω απολυτα με τον ΚΟΥΜΑΝ και ειναι κατι που λεω αρκετα χρονια. Βεβαια παιζει ρολο τι ενυδρειο ειναι.. Ολα σχετικα ειναι. Επισης καποια στιγμη πρεπει να ξεπερασουμε το κομπλεξ που εχουμε στα Ελληνικα φορουμ με τα ''αμερικανικα'' ενυδρεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 5 Φεβρουαρίου 2015 #12 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Συμφωνω απολυτα με τον ΚΟΥΜΑΝ και ειναι κατι που λεω αρκετα χρονια. Βεβαια παιζει ρολο τι ενυδρειο ειναι.. Ολα σχετικα ειναι. Επισης καποια στιγμη πρεπει να ξεπερασουμε το κομπλεξ που εχουμε στα Ελληνικα φορουμ με τα ''αμερικανικα'' ενυδρεια.Αυτό για τα Αμερικάνικα που λες κάποια στιγμή είχα σκοπό να ανοίξω θέμα για να συζητηθεί και ίσως πρεπει να γίνει. Πάντως είσαι ενα άτομο που θέλει να "σπάσει" κάποια κατεστημένα και να καταρρίψει ενδεχόμενους μύθους και μ' αρέσει! Άνοιξε θέματα και θα με έχεις συμπαραστάτη χαχαχα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 5 Φεβρουαρίου 2015 #13 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Διαβάζοντας ένα θέμα ενός αρκετά έμπειρου κατά την γνώμη μου χομπίστα και μέλος του forum, του οποίου την άποψη την σέβομαι, (ΚΟΥΜΑΝ) θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας για τις πολλές πέτρες μέσα στο ενυδρείο. Η άποψη του ήταν "αν δεν ειπαρχουν φωλιες δεν εχουν κατι να διεκδικησουν και ειναι καλητερα!" Τι πιστεύετε εσείς πάνω σε αυτό το θέμα; Το ερώτημα αυτό μου γεννήθηκε λόγο του ότι σκεφτόμουν να φτιάξω ένα ενυδρείο μόνο με pseudotropheus demasoni και αυτά τα ψάρια αν και στο φυσικό τους περιβάλλον από ότι έχω διαβάσει είναι ήσυχα στο ενυδρείο γίνονται διαβολάκια. Αν ακολουθούσα αυτή την ιδέα βάζοντας λίγες πέτρες μόνο για περάσματα και χωρίς να δημιουργούνται φωλιές πιστεύετε θα μπορούσα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον με λιγότερη επιθετικότητα; Κρυψώνες αρκετές Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 5 Φεβρουαρίου 2015 #14 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 (edited) Σε συνέχεια αυτόυ πιο πάνω που έγραψα ,μην ξεχνάς τα demasoni είναι mbuna ,πετρόψαρα, απλά σε ενα ενυδρείο species μόνο με demasoni βάζεις ενα πληθυσμό 7,8.9 10 .αυτοί που ασχολούνται με ντεμασόνι θα σου πουν ποιο σωστά τον αριθμό ,και απο κει και πέρα το αφήνει και τρέχει,Υπάρχουν παρουσιάσεις με ενυδρεία demasoni στο φόρουμ ψάξε λίγο για να πάρεις ιδέες. Καλή επιτυχία Έγινε επεξεργασία 5 Φεβρουαρίου 2015 - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Link to comment Share on other sites More sharing options...
MfJones 5 Φεβρουαρίου 2015 #15 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Εγω demasoni θα ξεκιναγα με τουλαχιστον 12. Ισχυει οτι ειναι πετροψαρα, αν εχεις πολλα λιτρα δε χρειαζεσαι απειρο βραχο. Στα λιγα λιτρα θες αρκετο αλλα το θεμα ειναι οτι δεν θα τα βλεπεις.. Προσεχε με τα ντεμασονι εαν τα επιλεξεις και ψαξτο παρα παρα πολυ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris123 5 Φεβρουαρίου 2015 Author #16 Share 5 Φεβρουαρίου 2015 Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Έχω πολύ ψάξιμο ακόμα μέχρι να τα πάρω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saxlina 6 Φεβρουαρίου 2015 #17 Share 6 Φεβρουαρίου 2015 Να προσθεσω κι εγω την μικρη μου εμπειρια και συγκεκριμενα στα demasoni... Ειναι ιδιαιτερα επιθετικα ψαρια που απο μωρα σκοτωνονται μεταξυ τους και θα εξολοθρευσουν το αδυναμο απο το ενυδρειο, δεν γουσταρουν αρρωστα και αδυναμα στο χαρεμι τους... Οι πετρες ειναι βασικες στις μικροτερες διαστασεις 1 και 1,20 μηκος καθως και ο πληθυσμος τους που προτεινουν παντα τα 10 + ειναι γιατι οι αψημαχιες θα εχουν σίγουρα θυματα και θα καταληξεις στα 8,7 ισως και λιγοτερα μεχρι να βγει ο κυριαρχος... εχουν θεμα και τα θηλυκα μεταξυ τους και πολλες φορες ξεγελανε οι μαχες νομιζοντας οτι ειναι αρσενικων... αν αρχισουν τις γεννες δεν σταματανε και σιγουρα αν δεν εχεις γεννηστρα ωστε να βγαζεις την μανα πριν ξεμπουκωσει θελεις ποοολλεεεεεες κρυψωνες... πιστευω οτι ανεβαινοντας στα λιτρα θα νοιωθουν και πιο ανετα αλλα η επιθετικοτητα τους δεν θα μειωθει... επισης στα περισσοτερα ειδη μπουνα ειναι βασικες κατι που προσεξα προσφατα επισης σε αντιθεση ολων αυτων τα τροφεους που ναι μεν ειναι φυτοφαγα αλλα δεν ειναι σαν τα πετροψαρα οποτε κι εγω μειωσα τις πετρες και ειδα μια σχετικη βελτιωση σε αψημαχιες και χρωματισμους.... ΤΟ αμερικανικο στυλ δεν αφορα μια βιοτοπικη προσεγγιση οποτε το στηνεις και εχεις διαφορετικες απαιτησεις... Τα χαπς και οι αυλονακαρες δεν θελουν πετρες οπως και οι φροντοζες...θελουν χωρο.... Αυτα τα ολιγα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος