Jump to content

Ποταμίσια Άμμος Και Ξύλα

Recommended Posts

Καλημέρα,όπως βλέπετε και στο προφίλ μου μ΄ενω στο καρπενήσι και δίπλα στο σπίτι έχουμε ένα ποτάμι!μπορώ να βάλω άμμος στο ενυδρείο απο εκεί?και επειδή έχει πολύ ωραία ξύλα πρέπει να είναι ξερά για να μπούν?

Εισαι πολυ τυχερος που μενεις σε ενα τετοιο πανεμορφο μερος.

Αν η αμμος ειναι καθαρη και δεν ειναι κοντα τιποτε βρωμιες (λοιματα κτλ) νομιζω οτι μπορεις να τη χρησιμοποιησεις αναλογα και το ειδος του ενυδρειου σου. Τα ξυλα (απ' οτι εχω διαβασει στο φορουμ δεν κανουν ολα τα δεντρα) καλυτερα να ειναι ξερα και μαλιστα εστω και με μια μορφη αποστειρωσης (βραστο νερακι και ξεπλυμα πχ), για να αποφευχθει η τυχαια μεταφορα επιβλαβων οργανισμων στο ενυδρειο.

Πολλοι χομπίστες έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα από λίμνες και ποτάμια με θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα στα ενυδρεία μας. Πάντα όταν πέρνουμε κάτι από την φύση πρεπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρει μαζί του και κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε. Για να εξαλείψουμε την πιθανότητα αυτή συνήθως ακολουθούμε διάφορες τακτικές όπως βράσιμο, πλήσιμο με διάφορα χημικά και άλλα. Επίσης πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τι επίδραση θα έχουν αυτά που θα βάλουμε στις συνθήκες του νερού μας μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα μπορεί να βάλεις μία υπέροχη άμμο και να σου ανεβάσει το pH πάρα πολύ ή αυτό που ανέφερε και ο φίλος πιο πάνω να σου πετρώσει.

Καλό είναι να πειραματιστούμε σε τέτοιες περιπτώσεις σε κάποιο άλλο ενυδρείο ή δοχείο για ένα διάστημα που θεωρούμε ασφαλές να κάνουμε μετρήσεις και μετά εφόσον είμαστε σίγουροι να το βάλουμε στο ενυδρείο μας.

Για παράδειγμα εγώ πριν λίγες μέρες πήρα από εναν ποταμό άμμο κα έβαλα στο ενυδρείο μου που είναι υπέροχη αφού πρώτα την ξέπλυνα παρα παρα πολύ καλά. Ξέρω όμως ότι αυτή η άμμος δεν μου επηρεάζει το pH του ενυδρείου μου αφού την έχει δοκιμάσει και ένας φίλος σε δικό του εδώ και αρκετό καιρό. Όμως πήρα και ένα άλλο μεγάλο ρίσκο. Δοκίμασα να βάλω ρίζες μπαμπού που βρήκα και μάλιστα χωρίς να τις ξεράνω αφού ήταν φρέσκες και μέσα σε τρεχούμενο νερό. Το ρίσκο εδώ είναι κάποιο βακτήριο που μπορεί να μου καταστρέψει το ενυδρείο ή η αλλοίως της ρίζας στο δικό μου νερό. Αυτό όμως είναι εν γνώση μου. Δες τι μπορεί να βρείς και πές μας να δούμε αν μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Εγώ για την άμμο θα σου πω.. Όχι! Για τον λίγο που έγραψε o Κώστας ότι μπορεί να σου πετρώσει.

Αλλά για τα ξύλα θα σου πω.. Ναι!

Μπορώ να σου πω με σιγουριά πλέον ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύλα από πλατάνια.

Θα πρέπει να είναι εντελώς ξερά. Θα τα τριψεις πολύ καλά. Αν είναι μικρά ρίξε τους ένα βράσιμο, αν είναι μεγάλα βάλε τα στην μπανιέρα με καυτό νερό.

Και μετά μπλουμ!

για τον καρπενησιωτη μιλαμε?

ρε αδερφε ξερω εγω?κατεβαζει πολυ πραγμα το ποταμι...

δεν πας ενα πανταβρεχει να βρεις οτι τραβαει η ψυχη σου και να ειναι κ 100% καθαρα?

ναι όντως,εσύ που ξέρεις έχεις έρθει?ναι είμαι τυχερός που μένω εδώ!μέχρι και μοςς βρήκα στο δάσος.. άμμο δεν βάζω αλλά το ξύλο γιατ΄ιπρέπει να είναι ξερό?

5 χρονια ημουν φοιτητης εκει ολο και κατι θα ξερω!

το ξυλο πρεπει να ειναι ξερο για να μην σαπισει φανταζομαι και για να μην αποβαλει ολους τους χυμους που εχει μεσα του.

τα βρυα που βρηκες στο δασος φανταζομαι οτι δεν κανει για μος ενυδρειου...

ο καρπενησιωτης περναει μεσα απο την πολη οποτε οσο να ναι κατεβαζει διαφορα. πεντακαθαρος ειναι αλλα και παλι εγω δεν θα ρισκαρα!

'η πηγαινε απο πιο ψηλα (πανω απο λαγκαδια) να βρεις 'η αλλιως στους υπολοιπους παραποταμους (κλαυσι,μικρο χωριο κλπ)

ναι,την μοςς που βρήκα την έχω δει και στο ίντερνετ!κάνει!επίσης δεν μπορώ να βράσω το ξύλο για να φύγουν οι χυμοί και να το βάλω?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...