Jump to content

Ποτε Θεωρειτε "ωριμο" Ενα Ενυδρειο??

niknik

Recommended Posts

Δύσκολη ερώτηση.

Νομιζω ποτε αρκετά γιατι τα ενυδρεία μας εξελίσσονται διαρκώς. Είναι ενα βιο-σύστημα που αλλάζει και αναπτύσσεται συνέχεια.

Καποια σημάδια οτι το ενυδρείο ειναι στη σωστή κατεύθυνση και "μεγαλώνει" ειναι η καλη και σταθερή ανάπτυξη κοραλλίνης και μικροοργανισμών, η ανάπτυξη κοραλλιών και των ψαριών.

Πρακτικά, μετα απο 1 χρόνο με την προϋπόθεση οτι τηρείς τις ρουτίνες και εχεις τα απαραίτητα εξαρτήματα και εξοπλισμό, το ενυδρείο παίρνει το δρόμο του.

Και για να το πω απλά, οταν μπορεις να συντηρήσεις για χρόνια ενα clown tang. :P ( και μανταρίνο;)

• Like 1

εγώ θα έλεγα μετά τα 2 χρόνια! για πολλούς και διάφορους λόγους…...

Δική μου γνώμη είναι ότι δεν ξέρουμε καν τι είναι ώριμο ενυδρείο ! εαν προσδιορίσουμε αυτό τότε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε πότε είναι ,αυτο που ορίσαμε ....

Απο εκει και πέρα εγώ προσωπικά ορίζω ώριμο ενυδρείο το ενυδρείο που έχει την μέγιστη δυνατή βιολογία (εαν μπορεί να υπάρξει ) σε σχέση με την βιοφορτίο που έχει να συντηρήσει ... φυσικά αυτό δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί γιατί και οι οργανισμοί αναπτύσσονται με αποτέλεσμα να αυξάνετε η βιομάζα-βιοφορτίο ... παρολαυτα έστω με την βιομάζα σταθερή θα έλεγα πώς απο την τελευταία εισαγωγή οργανισμού σε ήδη σρωμένο ενυδρείο και με σταθερές ρουτίνες μετά απο 5-6 μήνες έχει ωριμάσει :-D

Πολύ ωραίο θέμα !!!!

Έγινε επεξεργασία - giannisss
  • Like 1

Δύσκολη ερώτηση.

Νομιζω ποτε αρκετά γιατι τα ενυδρεία μας εξελίσσονται διαρκώς. Είναι ενα βιο-σύστημα που αλλάζει και αναπτύσσεται συνέχεια.

Καποια σημάδια οτι το ενυδρείο ειναι στη σωστή κατεύθυνση και "μεγαλώνει" ειναι η καλη και σταθερή ανάπτυξη κοραλλίνης και μικροοργανισμών, η ανάπτυξη κοραλλιών και των ψαριών.

Πρακτικά, μετα απο 1 χρόνο με την προϋπόθεση οτι τηρείς τις ρουτίνες και εχεις τα απαραίτητα εξαρτήματα και εξοπλισμό, το ενυδρείο παίρνει το δρόμο του.

Και για να το πω απλά, οταν μπορεις να συντηρήσεις για χρόνια ενα clown tang. :P ( και μανταρίνο;)

+1000 Έγινε επεξεργασία - baggos777777

Κατα την αποψη μου ενα ενυδρειο μπορει να θεωρηθει ωριμο οταν για το συγκεκριμενο βιοφορτιο και το εξοπλισμο συντηρησης που εχει, διατηρει σταθερες τιμες για περισσοτερο απο 2 ή 3 μηνες (η εκτιμηση χρονου ειναι σχετικη. Μπορει να ειναι λιγοτερο ή περισσοτερο). Καθε φορα που αλλαζει μια παραμετρος τοτε αλλαζουν αρκετες παραμετροι με αποτελεσμα να διαταρασσεται η ισορροπια και να χρειαζεται χρονο για να επανελθει. Πχ εαν μπει ή βγει ενα ψαρι τοτε αυτοματα αλλαζουν οι ποσοτητες Αμμωνιας -νιτρικων -βακτηριων. Η ωριμοτητα στη φαση αυτη ειναι το ποσο γρηγορα και χωρις απωλειες θα επανελθει η ισορροπια.

Δεν ξερω αν απευθυνεσαι μονο στο θαλασσινο αλλα γενικα πιστευω οτι ειναι λαθος η λεξη ωριμο.Δεν υπαρχει ωριμο ενυδρειο αλλα ισσοροπημενο,αυτη ειναι η σωστη εκφραση.

Ωραιο θεμα!

Ωριμότητα για ενα ενυδρειο κατα τη δικη μου γνωμη, ειναι ενα ενυδρειο το οποιο εχει μπει στη φάση του σχεδον φουλ στοκαρισματος και εχει μεινει εκει με επιτυχια και σταθερη βελτίωση για τουλαχιστον 1 χρονο. Το αν μπει ενα ακομα κοράλι η ενα ακομα ψαρι δεν πρεπει να επειρεαζει αφου η σκεψη ειναι οτι αλλαζει ενα μικρο ποσοστό το οποιο ενα ώριμο ενυδρειο απορροφάει σαν αλλαγή για πλακα.

Οι μεγαλες αλλαγες ειναι το θεμα, οποτε εχουμε μεγάλη αλλαγή τοτε χαλαει ο όρος ώριμο και παμε ξανα στην διαδικασία ωριμάσεως ξανα. Απλα οσο ποιο στρωμένο και ώριμο ενα ενυδρειο, τοσο ποιο γρηγορα σε μια μεγάλη αλλαγή ωριμάζει ξανα.

Το αν ενα ψάρι η ενα κοράλι αλλαζει ολη την ισσοροπια, αυτο απλα δεν υφίσταται ουτε σαν σκεψη απο τη στιγμη που ειναι μικρη η αλλαγή. Αρκετες μικρες αλλαγες εν καιρο παλι δεν πολυ αλλάζουν τον χαρακτήρα ώριμο, οι μεγαλες οπως ειπαμε ομως ναι.

Εννοείται πως αλλιως ειναι οι χρόνοι τια ενα ώριμο γλυκό, ενα ώριμο φυτεμένο και ενα ώριμο θαλλασινο υφαλου, που περνει μακράν τον περισοτερο χρονο να βρει ισσοροπιας με τόσες μορφές ζωης σε ισσοροπια,

Έγινε επεξεργασία - Discos
  • Like 2

Ωριμότητα για ενα ενυδρειο κατα τη δικη μου γνωμη, ειναι ενα ενυδρειο το οποιο εχει μπει στη φάση του σχεδον φουλ στοκαρισματος και εχει μεινει εκει με επιτυχια και σταθερη βελτίωση για τουλαχιστον 1 χρονο. Το αν μπει ενα ακομα κοράλι η ενα ακομα ψαρι δεν πρεπει να επειρεαζει αφου η σκεψη ειναι οτι αλλαζει ενα μικρο ποσοστό το οποιο ενα ώριμο ενυδρειο απορροφάει σαν αλλαγή για πλακα.

Οι μεγαλες αλλαγες ειναι το θεμα, οποτε εχουμε μεγάλη αλλαγή τοτε χαλαει ο όρος ώριμο και παμε ξανα στην διαδικασία ωριμάσεως ξανα. Απλα οσο ποιο στρωμένο και ώριμο ενα ενυδρειο, τοσο ποιο γρηγορα σε μια μεγάλη αλλαγή ωριμάζει ξανα.

Το αν ενα ψάρι η ενα κοράλι αλλαζει ολη την ισσοροπια, αυτο απλα δεν υφίσταται ουτε σαν σκεψη απο τη στιγμη που ειναι μικρη η αλλαγή. Αρκετες μικρες αλλαγες εν καιρο παλι δεν πολυ αλλάζουν τον χαρακτήρα ώριμο, οι μεγαλες οπως ειπαμε ομως ναι.

Εννοείται πως αλλιως ειναι οι χρόνοι τια ενα ώριμο γλυκό, ενα ώριμο φυτεμένο και ενα ώριμο θαλλασινο υφαλου, που περνει μακράν τον περισοτερο χρονο να βρει ισσοροπιας με τόσες μορφές ζωης σε ισσοροπια,

Πότε όμως μία άλλαγή είναι μικρή και πότε μεγάλη κατα την δική σου γνώμη ?? και καλύτερα πιο ειναι για σενα το όριο ? Μιας και όλοι καταλαβαίνουμε ότι μικρή μπορεί να είναι ενα κοραλλακι και μεγαλη ενα sohal ...

Πότε όμως μία άλλαγή είναι μικρή και πότε μεγάλη κατα την δική σου γνώμη ?? και καλύτερα πιο ειναι για σενα το όριο ? Μιας και όλοι καταλαβαίνουμε ότι μικρή μπορεί να είναι ενα κοραλλακι και μεγαλη ενα sohal ...

Ενα sohal 15 πόντων σε ενυδρειο 2 μέτρων ειναι ενα τιποτα αν θες ακριβη νούμερα. Αλλα δεν μπορω να γινω ποιο σαφής οταν λεω οποιαδηποτε μικρη αλλαγή. Αλλο να αλλάξεις το οποιο φορτιο κατα 5 η 10% το πολυ και αλλο 30-40-50%. Παν μέτρον Άριστον.
  • Like 1

Ενα sohal 15 πόντων σε ενυδρειο 2 μέτρων ειναι ενα τιποτα αν θες ακριβη νούμερα. Αλλα δεν μπορω να γινω ποιο σαφής οταν λεω οποιαδηποτε μικρη αλλαγή. Αλλο να αλλάξεις το οποιο φορτιο κατα 5 η 10% το πολυ και αλλο 30-40-50%. Παν μέτρον Άριστον.

Ειχα στο νού μου φυσιολογικά ενυδρεία :P

Ευχαριστώ για την απάντηση τα ποσοστά που έγραψες περίμενα να ακούσω ! :thumbsu:

Δεν ξερω αν απευθυνεσαι μονο στο θαλασσινο αλλα γενικα πιστευω οτι ειναι λαθος η λεξη ωριμο.Δεν υπαρχει ωριμο ενυδρειο αλλα ισσοροπημενο,αυτη ειναι η σωστη εκφραση.

Ωραιο θεμα!

Θα διαφωνησω,ωριμο ενυδρειο αφορα αποκλειστικα το ενυδρειο,ισσοροπημενο ενυδρειο αφορα και τις δυο πλευρες και το ενυδρειο και τον κατοχο του.Ενα ωριμο ενυδρειο μπορει ευκολα να χαλασει εξαιτιας λαθους η πολλων λαθων απο τον ιδιοκτητη του,οπως επισεις μπορει μπορει να αντεξει σε καποιο ποσοστο λαθος απο τον ιδιοκτητη του.
  • Like 1

ολυ δυσκολη ερωτηση. για εμενα θεωριτικα ωριμο ειναι οταν σταθεροπιοιθουν ολες η μετρησης(τουλαχιστον με μικρη αποκλισει) επισης οταν θα μπορουσε να ζηση ανετα μεσα ενας mandarinos(κοπιποδα και διαφορα αλλα) ωριμο εντελος ειαι η φυση,οσο μας εχει (αναγκη) δεν ειναι 100% ωριμο. ΚΑΛΗΜΕΡΑΑ!!!

Θα φιλοσοφίσω λίγο λέγοντας οτι "ώριμο" ενυδρειο για μενα ειναι εκείνο ο κάτοχος του οποίου έχει γκρίζα μαλλιά.....if you know what I mean.

• Like 2

Κατα την δικη μου αποψη, ενα ενυδρειο ειναι ωριμο οταν μηνει με ενα Χ βιοφορτιο πανω απο 6 μηνες...

Οι οποιαδιποτε παραληψει στις ρουτινες μπορει να γινει αμεσα καταστροφικη, αυτο πιστευω οτι οι ρουτινες χτιζουν το μικρο μας συστημα, σε αυτα βαζω και 2 μετρα και 5 μετρα ενυδρεια, αυτο γιατι ειναι κλειστα κυκλωματα και αυτα, μπορει να εχουν ανοχες αλλα δεν θα μηνουν και αυτα πολυ σταθερα εαν πχ δεν καθαριστει ο εξοπλισμος του οταν πρεπει ή οταν ενα νεκρο ψαρι μηνει μεσα ή ακομα και ενα κοραλλι βγει. Αυτα τα λεω με την αποψη οτι θα συνχωρεσει λαθοι αλλα δεν θα μηνει ωριμο για καιρο εαν ο κατοχος δεν κινηθει καταληλα.

Φυσικα καποια συστηματα διαφερουν απο αλλα και ετσι καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη, αλλιως ισως ωριμασει ενα ενυδρειο και αλλιως ενα αλλο...

Κατα την γνωμη μου ετοιμο η ωριμο ειναι ενα ενυδρειο την στιγμη που το εχεις"παρατημενο"(για τα δικα του δεδομενα ο καθενας), αυτο συνεχιζει να δουλευει για καιρο χωρις προβληματα για τα ζωντανα του.

Θα φιλοσοφίσω λίγο λέγοντας οτι "ώριμο" ενυδρειο για μενα ειναι εκείνο ο κάτοχος του οποίου έχει γκρίζα μαλλιά.....if you know what I mean.

δηλαδή εγώ που δεν έχω γκρίζα μαλλιά αλλά έχω γκρίζες τρίχες οπουδήποτε αλλού…… δεν έχω ώριμο ενυδρείο; :bigemo_harabe_net-171:

• Like 1

δηλαδή εγώ που δεν έχω γκρίζα μαλλιά αλλά έχω γκρίζες τρίχες οπουδήποτε αλλού…… δεν έχω ώριμο ενυδρείο; :bigemo_harabe_net-171:

τα βαφεις?κα-βαφης?αχαχαχαχαχα :icon_dance: :icon_dance:

από υαλί χρωματιστό….. καβάφης! εεεεε! χαχαχαχαχα ……και έχω κάνει ένα ξανθό…..!

Κατα τη δικη μου γνωμη ……….. ενα ενυδρειο ………… δεν ωριμαζει ποτε …………. κανει συνεχεια κυκλους.

• 4 weeks later...

Πολυ ωραιο θεμα νικο :thumbsu:

Κατα την ταπεινη μου αποψη στο ωριμο ενυδρειο χρησιμοποιω και τις λεξεις καταλληλο/ικανο/ετοιμο.

Θεωρω πως περναει δυο φασεις ενα τετοιο ενυδρειο.Αρχικα να ειναι ετοιμο να φιλοξενησει ψαρια απο αποψη βιολογιας αλλα και τιμων.Αυτο

ερχεται σχετικα συντομα,ειδικα στις μερες μας.

Και το δευτερο σταδιο που θελει χρονο ειναι να ωριμασει αρκετα ωστε να μπορει να μας δινει περιθωρια λαθους.

Π.χ

-Να εχει αρκετα πληθυσμο κωπιποδων κτλ ωστε οταν ταισεις παραπανω να υπαρχουν οι καταλληλοι οργανισμοι(πληθος και ειδη) να τα καταναλωσουν πριν αυτο γινει προβλημα.

-Να εχουν περασει αρκετο χρονο(χοντρικα κατα την ταπεινη μου αποψη ενα χρονο περιπου) π.χ τα κοραλια μεσα στο ενυδρειο ωστε να μην νεκρωσουν εαν για παραδειγμα εχεις καποια αστοχια σε μια απο τις βασικες τιμες.Εκει βεβαια θεωρω ωριμο τοσο το ενυδρειο αλλα και τα ιδια τα κοραλια

Πολυ βασικο θεωρω μαζι με το ενυδρειο να ωριμαζουμε και εμεις σαν χομπυστες.

Να ξερουμε δηλαδη με την παροδο του χρονου τι θελει και τι ειναι καλο για το ενυδρειο μας και τι θα πρεπει να αποφευγουμε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...