Jump to content

Μωρά Καρδινάλιοι, Τι Κάνουμε;

kargo12

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

όπως λέει και ο τίτλος, σύντομα θα έχουμε γεννητούρια.

Έχω στο ενυδρείο μου ( 400 lit ) δύο καρδινάλιους περίπου τέσσερις μήνες. Εδώ και δύο η και τρεις εβδομάδες, έχω παρατηρήσει τον έναν από τους δύο να έχει ένα απίστευτο μπούκωμα στο στόμα του και να μην τρώει την ώρα του φαγητού. Δεν έχω καταφέρει να δω αν έχει όντος μωρά στο στόμα του, απλά το υποθέτω. Όπως επίσης δεν ξέρω αν κάνουν αλλαγή μεταξύ τους!

Αν υποθέσουμε πως όντος είναι μωρά, έχω ακούσει για προσθήκη αχινού, οπότε και να βρουν καταφύγιο στα αγκάθια του τα μικρά όταν απελευθεροθούν.

Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε αν κάτι τέτοιο ισχύει και κατά πόσο ο αχινός είναι reef safe, αλλά και αν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε χωρίς την περίπτωση απομάκρυνσης του ψαριού από το ενυδρείο αφού είναι πολύ δύσκολο να πιαστεί λόγο aquascape.

Περιμένω νέα σας,

Ευχαριστώ! :thumbsu:

Ποιους ακριβώς Καρδινάλιους εχεις; Οπως και να εχει ειναι υπεροχα ζωντανα.

Πολυ χοντρικα προς το παρον θα σου πω. πως τα μωρά τρώνε ζωντανή αρτεμια που πρεπει να εχεις αυγα και να καλιεργεις καθημερινά. Δεν προτεινετε να τις κρατας για ημερες τις ίδιες και να ταΐζεις αφου ολη η θρεπτική ουσια της ζωντανής αρτεμιας ειναι ο λεμφικού σάκος που θα εχει καταναλωθεί. Σχεον ολοι οι οργανισμοί στο ενυδρειο θα δουν κέρδος απο αυτη την κινηση.

Επισης δεν ειναι απαραίτητο να βαλεις αχινό αν και θα ηταν ωραια προσθεση, βεβαια παντα αναλόγως το πως εχεις το ενυδρειο σου και με τι ζωντανα. Θα μπορούσες να βαλεις οτιδηποτε διακοσμητικό που θυμίζει αχινό. Ουσιαστικα τα μικρα "πλέγμα" ή "δάσος" ψάχνουν για καταφύγιο απο το ένστικτο τους.

Με το καλο να ειναι γεννά οντως :D

Πολλα θαλασσινα ειδη χρειαζονται αρχικα τροφη μικροτερη σε μεγεθος απο την Αρτεμια. Τετοια ειναι τα Rotifers τα οποια τα καλλιεργειες με φυτοπλακτον και τα δινεις στα ψαράκια για τις πρώτες μέρες 6-7 μερες αφοτου εχουν ανοιξει στομα, και εχουν λειτουργικα ματια( τα ματια γινονται μαυρα συνηθως).

Στην συνεχεια περνας σε Αρτεμια. Οπως ειπε ο Μαριος η αρτεμια θα πρεπει να ταιστει στο ψάρι μολις εκκολαφτει (σε 29 βαθμους με αναδευση και φως θελει 23-24 ωρες). Αν την αφησεις η Αρτεμια θα καταναλωσει την θρεπτικη αξια που εχει για να κατασκευασει τον σκελετό της (πόδαρακια, ματια κλπ). Φυσικα και μπορεις να την ταισεις αργοτερα, αλλα το ενεργειακο περιεχομενο της θα ειναι πολυ χαμηλο.

Μπορεις να κανεις το εξεις: Αφου εκκολαφθει, τοποθετησε την σε νεο δοχειο με καθαρο θαλασσινο νερακι και ριξε βιταμινες και αστην 3-4 ωρες. Η αρτεμια φιλτραρει το νερο, οποτε θα πάρει μεσα στο σωμα της τις βιταμινες και ταιζοντας την στα ψαρια , παρεχεις καλης ποιοτητας ζωντανη τροφη.

Ποιο "μπακαλέ" : Αν οντως εχεις πιτσιρικια, και χωραει η αρτεμια στο στομα τους , απλα βαζεις στο σαμπ ενα μπουκαλι κοκακολας 1,5 λτ με εντονο αερισμο, και φως. Εκει βαζεις τις κυστες για να εκκολαφτουν. (Προσοχη στην ποσοτητα γιατι κατα την εκκολαψη πεφτει το οξυγονο και το ΡΗ). Σε 22-24 ωρες κλεινεις αερα και με ενα σωληνακι αερισμου "σιφωναρεις" τις νεοεκκολαφθησες αρτεμιες. Μετα απλα τις ταίζεις στα ψαράκια σου.

Για κρυψώνες κλπ δεν ξερω να σου πω, καθως δεν το ειχα ποτε αυτο το ειδος ψαριου και δεν ξερω τι συμπεριφορα εχει.

• Like 1

Ευχαριστώ παιδιά για τις πληροφορίες σας.

Λοιπόν οι καρδινάλιοι που έχω είναι αυτοί : Kaudern's Cardinal, Captive-Bred(Pterapogon kauderni).

Κατάλαβα σχετικά με την τροφή, θα ήθελα να ρωτήσω αν γεννηθούν στο κυρίως ενυδρείο και δεν τα απομακρύνω, θα έχουν ελπίδες επιβίωσης και αν ναι θα μπορέσουν να τραφούν με την παρουσία και των υπόλοιπων ψαριών;

Παρακάτω σας επισυνάπτω και μια φωτογραφία του ενυδρείου μου για να έχετε και μια εικόνα των ζωντανών και της διαμόρφωσης του χώρου!

post-17022-0-12775100-1420565347_thumb.jpg

Ο submarine καλα τα λεει γενικα, αλλα οι καρδινάλιοι που εχεις μπορουν ευκολα να μεγαλωσουν αν τηρήσεις οτι σου έγραψα ποιο πανω αλλα θα εχουν και μια απομόνωση απο τα αλλα ψαρια. Αν μπορεις να βγαλεις το γονιό σε ενα ενυδρειο δικο του θα ηταν ιδανικο. Αρτεμια ειναι αρκετή και κατα τη δικη μου γνωμη δεν χρειαζεσε φως στην παραγωγή της.

Σου παραθέτω ενα link

http://www.coralmagazine-us.com/content/banggai-cardinalfish

Και δυο φωτογραφιες απο την προσομειωση αχινου που μπορει να κανεις. Δουλευει τελεια.

37d00666331c2bd6e1c0f058871dd761.jpg

46b9bf468f351ba55ecd133d4331979e.jpg

Τωρα γνωριζεις ακριβώς τι θα κανεις ;) . Άντε με το καλο να δεις μωράκια!

Έγινε επεξεργασία - Discos

Μαριε εχεις καλητερη εκκολαψιμοτητα με το φως στο δοχειο εκκολαψης αρτεμιας, και οι προτεινομενες συνθηκες ειναι 2000lux σε 2 με 2,5 γρ κυστες ανα λιτρο. Οι εταιριες παραγωγης αρτεμιας θεωρουν το φως εναν βασικο παραγωντα για την εκκολαψη της.

Ο φιλος μας ακολουθοντας τις οδηγιες παραπανω, και ειδηκα αν απομονωσει τους γόνους που του προτεινεις θα ειναι παιχνιδάκι να τους μεγαλωσει :)

Έγινε επεξεργασία - submarine1981

Μαριε εχεις καλητερη εκκολαψιμοτητα με το φως στο δοχειο εκκολαψης αρτεμιας, και οι προτεινομενες συνθηκες ειναι 2000lux σε 2 με 2,5 γρ κυστες ανα λιτρο. Οι εταιριες παραγωγης αρτεμιας θεωρουν το φως εναν βασικο παραγωντα για την εκκολαψη της.

Δεν εχω δει πουθενα σε οδηγιες σε αρτεμιες εμποριου να λένε οτι εχεις καλυτερη αποδοση αμα βαλεις φως. Αυτο που γνωριζω και λένε οι εταιρίες ειναι οτι κανει ευκολότερη την διαδικασία να βγαλεις το γόνο που συγκεντρώνεται προς το φως αλλα μονο αυτο.

Χρονια εκανα αρτεμια δυο-τρεις φορες τη βδομαδα και έριχνα στα ενυδρεια μου χωρις λάμπα με πολυ καλα ποσοστά εκκόλαψης. Απλα ειχα μια κρισαρα για το διαχωρισμό απο τα αυγα. Τωρα αν οντως πέζει καποιο ρολο η λάμπα στην εκκόλαψη, οπως για παραδειγμα τα αυγα να θέλουν φως για αυτο το κατι παραπανω. Ισως γνωριζεις κατι παραπανω λογο δουλειάς, θα ηθελα πολυ να ξερω το γιατι αν κατι τετοιο ισχυει.

Ουτε θερμοστάτη δεν ειχα, απλα αναλόγως την θερμοκρασια περιβάλλοντος υπολόγιζα μεσω ενως πινακα πόσες ωρες παραπανω η λιγότερες ήθελε να εκκολαφθούν και υπολόγιζα ποτε να τις εχω βαλει απο την προηγούμενη ημερα.

Ο φιλος μας ακολουθοντας τις οδηγιες παραπανω, και ειδηκα αν απομονωσει τους γόνους που του προτεινεις θα ειναι παιχνιδάκι να τους μεγαλωσει :)

Οντως αν καταφέρει και πιασει το γόνο, θα ζήσει μια υπεροχη εμπειρια! Έγινε επεξεργασία - Discos

Μαριε ειμαι σιγουρος γιαυτο στο λεω.

Και γω χρονια κανω αρτεμια καθε μερα λόγο δουλειας και μιλαμε για ποσότητες 20-30 κιλα κυστεων ανα ημερα. δηλαδη παραγωγη 6000 δις ναυπλιους ημερισιως για να ταίσω 8-10 εκκατομυρια ψάρια.

Οι συνθηκες που κοιταμε εμεις ειναι φως,ΡΗ, οξυγονο, θερμοκρασια, αναδευση (δυνατος αερας), αλατοτητα, πυκνωτητητα κυστεων.

Προσφατα σε δεξαμενη χαλασε ο φωτισμος. Γιαυτο το λογο δεν βαλαμε εκκολαψη στην συγκεκριμενη δεξαμενη. Θα έδινε αρτεμιες, αλλα αντι να επιανες μια εκκολαψιμοτητα 230 ναυπλιους/γρ θα επιανες 180 π.χ. Αυτο για την εταιρια ειναι τρελο κοστος γιατι η αρτεμια ειναι πανακριβη.

Με το φως αυξανεται η κινητικότητα του ναυπλιου μεσα στην κύστη, και επίσης το ενστικτο στο να σπασει την κυστη (με ενα οργανο που λέγετε ξύστρο) και να βγει στο περιβαλλον.

Σιγουρα η εταιρια το εχει ψαξει το θεμα καθως δεν χαριζει ουτε ενα ευρω σε τιποτα. Ξερεις πως ειναι οι οικονομολογοι σε αυτες τις εταιριες....ετσι και χαθει 1 ευρω δεν θα κοιμηθουν το βραδυ :P

Λοιπον φιλε Kargo με τετοια αναλυση που σου καναμε εγω και ο Μαριος θελουμε απο 2 καρδιναλιους αμα καταφερεις και βγαλεις πολλα πιτσιρικια :xmas_laugh:

Έγινε επεξεργασία - submarine1981

Με το φως αυξανεται η κινητικότητα του ναυπλιου μεσα στην κύστη, και επίσης το ενστικτο στο να σπασει την κυστη (με ενα οργανο που λέγετε ξύστρο) και να βγει στο περιβαλλον. Το φαινομενο αυτο με το φως ηταν ποιο εντονο παλια που έκανα αποκελύφωση και ουσιαστικα ο ναυπλιος ηταν μεσα σε μια μεμβρανη και οχι κυστη πλεων. Εκει ειχα παρατηρησει η εκκολαψη να κοντευει να τελειωσει σε 19-20 ωρες σε θερμοκρασια 29 βαθμους. Τωρα που δεν κανω αποκελυφωση (εχουμε μαγνητικες κυστες) η εκκολαψη κραταει ανετα 23-24 ωρες για να ολοκληρωθει 100%.

Ειναι σαν να εχεις 2 αυτοκινητα.

Στο ενα βαζεις απλη βενζινη (και με λιγο νερακι :P ) . Θα πας στον προορισμο σου , αλλα με πιθανα προβληματακια στο δρομο. (χωρις φως εκκολαψη)

Στο αλλό βαζεις 100 αρα ανόθευτη. Θα πας στο προορισμο σου, χωρις θεματα. (Παρουσία φωτός κατα την εκκολαψη)

• Like 1

Τώρα τα έχω παίξει τελείως! Τι λες τώρα ρε... απίστευτο! Μπράβο σας παιδιά..τώρα αν μετά από μια τόσο επιστημονική ανάλυση, δεν τα καταφέρω θα νιώσω πολύ μακακας. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δικαιούστε τουλάχιστον από δύο μωρά ο καθένας. Πάντως σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες πού μου δώσατε και θα γράψω ξανά με νεότερα για την εξέλιξη του θέματος! ✌

Προσφατα σε δεξαμενη χαλασε ο φωτισμος. Γιαυτο το λογο δεν βαλαμε εκκολαψη στην συγκεκριμενη δεξαμενη. Θα έδινε αρτεμιες, αλλα αντι να επιανες μια εκκολαψιμοτητα 230 ναυπλιους/γρ θα επιανες 180 π.χ. Αυτο για την εταιρια ειναι τρελο κοστος γιατι η αρτεμια ειναι πανακριβη.

Λοιπον φιλε Kargo με τετοια αναλυση που σου καναμε εγω και ο Μαριος θελουμε απο 2 καρδιναλιους αμα καταφερεις και βγαλεις πολλα πιτσιρικια :xmas_laugh:

Περα απο την ανάλυση σου, πολυ ωραιο point εδω και αυτο ειναι που τα λεει ολα. Σαφως για τα ενυδρεια μας σιγα την διαφορα. Η ευκολια ειναι που μετράει σε εμας οποτε οταν ξανακάνω παλι οπως πριν θα τις φτιάξω. Αλλα η διαφορα π.χ. Που λες μπορει να ειναι τιποτα για εμας που ετσι και αλλιως περισσεύει τροφή, αλλα για μεγαλες εφαρμογές ειναι η διαφορα τεραστια στην αποδοση και στην τσέπη!!

Αν καποια στιγμη βρεις ακριβη στοιχεία τι απώλεια υπαρχει με και χωρις φως θα τα ηθελα πολυ. 5-10-15% οσο θα ειναι (δεν νομίζω παραπανω) γιατι θα ειναι χρήσιμο σαν γνωση και η γνωση στο χομπι μας ειναι πολύτιμη. :D

Φιλε kargo οι συγκεκριμένοι καρδινάλιοι τυχαίνει να ειναι απο τα πλέον αγαπημένα μου ψαρακια θα ηθελα πολυ αν τα καταφέρεις δυο μωράκια. Μαζι με τον Ευγενιο να καμαρώσουμε τους μπόμπιρες. Άντε με το καλο! :)

• Like 1

φιλε μου πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου. .απο ότι είδα στο YouTube και μόνο που θα πιάσεις τον γονέα που κρατάει τα ψαράκια θα τα φτύσει στην απόχη, απο ότι είδα τα κρατάει μέχρι να μεγαλώσουν καλά, οπως με τις κικλιδες...μετα αυτά τα τοποθετεις σε ξεχωριστό ενυδρειακι με το ίδιο νερό και μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα διατροφής γιατί θα είναι και αρκετά μεγάλα...σου παραθέτω και το σχετικό βίντεο

Πολύ κατατοπιστικό βίντεο φίλε μου, αλλά η διαφορά μας είναι μεγάλη ως προς τον περιβάλλοντα χώρο. Όπως προείπα είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσω να πιάσω το ψάρι, λόγο διαμόρφωσης του βράχου. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου. Και φυσικά τι θα γίνει αν τελικά δεν μπορέσω να τα απομακρύνω από το κυριος ενυδρείο. Σε ευχαριστώ πάντος για το ενδιαφέρον σου.👍

Αν φτιάξεις εναν μεγάλο και πυκνό αχινό και ταίζεις στοχευμένα ίσως τα καταφέρεις!

Είναι το όνειρο μου να φτιαξω ένα ενυδρείο >100λίτρων και να ασχολούμαι με αναπαραγωγές Bangaii Cardinal και Ocellaris που είναι τα αγαπημένα μου ψάρια!!!

Με το καλό σου εύχομαι να δεις ουρίτσες και να μοιράζεις σε όλο το φορουμ!!! :thumbsu:

Θα κάνω ότι μπορώ για το καλύτερο αποτέλεσμα! Αν τα καταφέρω μετά χαράς να δώσω σε όποιον του αρέσουν αυτά τα ψαράκια.

Υπάρχει περίπτωση να αναζητήσουν καταφύγιο σε κάποιο σκληρό ή σε μαλακό κορράλι; 🙅

αν αφήσεις το γονέα να τα αποβάλει στο ενυδρείο μπορεί να μην προλάβεις ούτε καν να τα δεις τα μικρά. ..θα χαθούν στο ενυδρείο. .αν δοκιμάσεις να απομονωσεις τους γονείς με κάποιο τρόπο μεσα στο ενυδρείο. ?καποτε που ειχα τις κικλιδες οταν αφηνα την θυληκια να αποβάλει μόνη της τα νεογνά στο ενυδρείο,ζήτημα από 50-60 που κρατουσε στο στόμα της επιβίωνε 1ή2 ψαρακια...και μιλάμε για μικρά που από την πρώτη μερα τρώνε τριμένο φυλλαρακι, για φαντασου που αυτά θέλουν και ζωντανή τροφή. .. εχω δύο premnas clown τα οποία γεννούν κάθε 10 μερες (εχω και σχετικά video στο φόρουμ)δεν ασχολήθηκα πότε να πάρω τα μικρά λόγο της δυσκολιας διατροφής των νεογνών. ..

Θα χαρώ πολύ αν τελικά τα καταφέρεις και μεγαλώσεις κάποια..

Καλη επιτυχία. ..!

Φίλε μου Kostas, το έχω ζήσει και εγώ το έργο με τις κιχλιδες και τις γέννες! Προφανώς έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτά που περιγράφεις, αλλά ήδη έχω κάνει προσπάθειες να πιάσω το ψάρι χωρίς αποτέλεσμα. Μάλλον απ' ότι φαίνεται φίλε μου στην ίδια μοίρα θα ήμαστε! 😤😤😳😤😤😤😤😤😤😤

Aπο ότι βλέπω είσαι και Θεσσαλονικιος, όπως και γω!...ότι χρειαστείς μπορώ να σε βοηθήσω,ακόμα αν θες να έρθω να σε βοηθήσω να πιάσουμε το ψαρι...ότι χρειαστείς.!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...