ΣΤΑΜΑΤΗΣ 30 Δεκεμβρίου 2014 #1 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Βλέπω το τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα με Μονομάχους σε ενυδρεία με αρκετά λίτρα , θερμοστάτη , φίλτρο . Οργανωμένα δηλαδή ενυδρειάκια με Μονομάχους που πληρούν κατά πολύ καλύτερες συνθήκες απο τις γυάλες που ο περισσότερος κόσμος τους βάζει . Προσπαθώ να δώσω μια εξήγηση και δεν μπορώ να καταλήξω κάπου στάνταρ . Οι υποψίες μου είναι γύρω απο τη θερμοκρασία και τη διατροφή . Δεν ξέρω αν έχετε κάτι εσείς να πείτε επι του θέματος και εαν μπορούμε να βρούμε ενα τρόπο αξιόπιστο για να το ερευνήσουμε αν είναι τυχαίο το γεγονός ή όντως υπαρκτό . Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 30 Δεκεμβρίου 2014 #2 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Εγω διαπιστωσα οτι τα προβληματα υπαρχουν απο την κακη ποιοτητα του νερου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 30 Δεκεμβρίου 2014 Author #3 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Θεωρείς δηλαδή ελάσσονος σημασίας τη διατροφή και τη διαφορά θερμοκρασίας ; Πράγματι η κακή ποιότητα νερού είναι παρα πολύ σημαντικό , θεωρώ όμως οτι ενα ενυδρείο 15 20 λιτρων με τακτικές αλλαγές νερού δύσκολα θα αποκτήσει παραμέτρους τόσο επικίνδυνους για τα τους Μονομάχους . Η διαφορετική όμως θερμοκρασία περιβάλλοντος με το ενυδρείο ίσως να είναι αφύσικη για το Μονομάχο . Δεν γνωρίζω , σκέψεις κάνω φωναχτά . Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 30 Δεκεμβρίου 2014 #4 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 (edited) Οσο ειχα μονομαχο σε 100 λιτρα (μονο του) και χωρις καπακι ειχα προβλημματα.Οσο εχω μονομαχο σε 17 λιτρα με καπακι ειναι καλυτερα.Ισως επειδη το ψαρι αναπνεει ατμοσφαιρικο αερα ο οποιος εχει 15 (και παραπανω) βαθμους διαφορα απο το νερο.Και εγω αν απο την ζεστη του σπιτιου αναπνεω καθε λεπτο παγωμενο αερα θα παθω πνευμονια.Επισης η ποιοτητα του νερου παιζει ρολο αλλα θα ελεγα οτι αν οι μετρησεις ειναι σωστες,θα ηταν καλυτερα να ξεχνουσαμε καποιες αλλαγες νερου.Θεωρω οτι ο μονομαχος ειναι μια κατηγορια μονος του δεν εχουν καμια σχεση οι αναγκες του με τα υπολοιπα ψαρια.Θα προτημουσα δηλαδη ενα φουλ φυτεμενο 17λιτρο και σπανιες αλλαγες (στο μηνα ισως) νερου παρα ενα ενυδρειο χωρις φυτα και αλλαγες καθε εβδομαδα.Επισης να πω οτι τον χειμωνα δεν ταιζω πολυ,το ιδιο συμβαινει και στην φυση.Οποτε τον χειμωνα λιγο κατω η θερμοκρασια,λιγο ταισμα και ακομα πιο σπανιες αλλαγες νερου. Έγινε επεξεργασία 30 Δεκεμβρίου 2014 - argy1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 30 Δεκεμβρίου 2014 #5 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 (edited) Οι αιτιες μπορει να ειναι ιδιες με αυτους που χανονται και στις γυαλες και φυσικα μπορει να ειναι παρα πολλες. Ενυδρειο δεν σημαινει οτι λυθηκαν τα προβληματα. Αλλιως δεν θα ειχαμε καμια ασθενεια και καμια απωλεια και σε κανενα αλλο ειδος ψαριου και σε πολυ μεγαλυτερα ενυδρεια μαλιστα. Απλα αυτοι με τις γυαλες δεν ενδιαφερονται τοσο, ή και ντρεπονται να γραψουν για να το αναφερουν και να βρουν λυση. Μαλλον δεν ειναι καν γραμμενοι σε καποιο φορουμ. Εχουμε λοιπον καταγραφες απωλειων μονο απο ενυδρεια., Σιγουρα οι μονομαχοι στα ενυδρεια χανονται απο λιγοτερες αιτιες απο οτι αυτοι στις γυαλες. Έγινε επεξεργασία 30 Δεκεμβρίου 2014 - Jimi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 30 Δεκεμβρίου 2014 #6 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 (edited) Η διαφορα θερμοκρασιας αερα και νερου παιζει καποιο ρολο παντως (η υγρασια περισσοτερο), εφοσον το ψαρια αναπνεει και αερα. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι πρεπει να κρυωσουμε το νερο για να ερθουν στα ισα τους. Έγινε επεξεργασία 30 Δεκεμβρίου 2014 - Jimi Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafael 30 Δεκεμβρίου 2014 #7 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Σταματη ειναι πολυ ωραιο το θεμα που ανοιξες και ουσιαστικα με προλαβες!Οντως με το που χειμωνιασε για τα καλα εχουμε αρκετα θεματα με ληθαργικους μονομαχους που καταληγουν μαλλον ανεξηγητα.Εχω βγαλει τα ματια μου απο χθες να ψαχνω οτιδηποτε -παλιο και νεο,σχετικο και ασχετο -αλλα τιποτα!Η κατασταση αυτη δεν φαινεται να σχετιζεται με συνθηκες νερου ,γιατι ολοι περιγραφουν τις τιμες τους ως φυσιολογικες αλλα ουτε και με το ph [προσωπικα χρησιμοποιω τυρφη και προσπαθω να τον κραταω σε 6.8 maximum 7].Απο την αλλη μερια ειναι και ψαρια που βρισκονται στα ενυδρεια τους κανενα χρονο....Αρα το μονο κοινο απ'οτι διαφαινεται ειναι ο χειμωνας και πιθανοτατα η διαφορα θερμοκρασιας σπιτιου και ενυδρειου.Δεν ξερω..μια συζητηση θα ηταν ενδιαφερουσα Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpavly 30 Δεκεμβρίου 2014 #8 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Λογικά όσοι έχουν καπάκι δεν έχουν θέμα διαφοράς θερμοκρασίας αέρα-νερού. Ο αέρας που είναι στο εσωτερικό του καπακιού θα έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία από ότι έξω. Ο δικός μου πάντως άρχισε να αυξάνει fin rot μόλις έπιασε χειμώνας και η αλήθεια είναι ότι ο θερμοστάτης μου δυσκολεύεται να σηκώσει πάνω από τους 24 αυτές τις μέρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafael 30 Δεκεμβρίου 2014 #9 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 (edited) Εχω καπακι αλλα ο μονομαχος μου μενει ακινητος ολη τη μερα.Η μονη διαφορα με τους αλλους ειναι οτι εχει ακομα μεγαλη ορεξη Το ενυδρειο ειναι στους 27 βαθμους Έγινε επεξεργασία 30 Δεκεμβρίου 2014 - rafael Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 30 Δεκεμβρίου 2014 #10 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Και εγω πιστευω οτι η θερμοκρασια στην επιφανεια του νερου εχει μικρη διαφορα θερμοκρασια, ειδηκα στα ενυδρεια με καπακι καθως υπαρχουν και οι λαμπες που βοηθανε να μηνει ζεστος ο αερας... Τωρα η διαφορα θερμοκρασιας στο νερο αλλαγης με αυτο του ενυδρειου μπορει να ειναι ενας λογος, ειδηκα εαν καποιος δεν το ελενχη πριν την κανει... Η διατροφη Σταματη πως μπορει να αλλαξει;; Να πιασει υγρασια πχ στο κουτι;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 30 Δεκεμβρίου 2014 #11 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Φέτος ο μονομάχος μου παρουσίασε φιν ροτ όταν είχα απότομες αυξομειώσεις στην θερμοκρασία, επειδή ο θερμαντήρας μου ανέβαζε υπερβολικά την θερμοκρασία και τον έκλεινα χειροκίνητα. Μόλις του έβαλα έναν άλλο, διατηρούσε τη θερμοκρασία σταθερή στους 25, όσο κι αν τον ανέβαζα και τώρα είναι στους 24. Μόλις σταθεροποιήθηκε θερμοκρασία, ακόμα και έτσι, χαμηλή, σταμάτησε και το φιν ροτ. Στις ρουτίνες μου δεν έχει αλλάξει κάτι, κάνω αραιές αλλαγές νερού και ταίζω μια δυο φορές την ημέρα το πολύ, που και που καμιά βιταμίνη και ποικιλία στις τροφές. Μέχρι τώρα, έχω δει ότι τον δικό μου τον ενοχλούν οι απότομες αλλαγές, γιατί κατά τα άλλα οι συνθήκες δεν είναι τέλειες, αν και θέλω να είμαι πιο συνεπής με τον κακομοίρη που έχει εμένα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bettafish 30 Δεκεμβρίου 2014 #12 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Κυρίως από ότι έμαθα τα προβλήματα μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες σε έναν μονομάχο.Κακή ποιότητα νερού,φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά,στρες από παράγοντες όπως ας πούμε δυνατή ροή νερού η απότομες αλλαγές και από πολλούς άλλους στρεσογώνους παράγοντες.Οι μονομάχοι όπως και όλα τα ψάρια είναι ευάλωτοι σε ασθένειες αν δε προσέξουμε αυτά τα πράγματα.Ειδικά η διατροφή που παίζει μεγάλο ρόλο είτε ψάρι έχεις είται σκύλο είτε οποιοδήποτε κατοικίδιο αν ο μονομάχος έχει δυνατό ανοσοποιητικό ούτε ick ούτε finrot ούτε και dropsy θα πάθει.Αυτά έμαθα με αφορμή την αρρώστια του ψαριού μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 30 Δεκεμβρίου 2014 #13 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Και εγω πιστευω οτι η θερμοκρασια στην επιφανεια του νερου εχει μικρη διαφορα θερμοκρασια, ειδηκα στα ενυδρεια με καπακι καθως υπαρχουν και οι λαμπες που βοηθανε να μηνει ζεστος ο αερας... Τωρα η διαφορα θερμοκρασιας στο νερο αλλαγης με αυτο του ενυδρειου μπορει να ειναι ενας λογος, ειδηκα εαν καποιος δεν το ελενχη πριν την κανει... Η διατροφη Σταματη πως μπορει να αλλαξει;; Να πιασει υγρασια πχ στο κουτι;; Δεν μιλαμε για τη θερμοκρασια στην επιφανεια του νερου, αλλα για τη θερμοκρασια του αερα πανω απο το νερο. Τον αναπνεουν τον αερα αυτον. Και δεν θελουμε ξερο τον αερα, αλλα με υγρασια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 30 Δεκεμβρίου 2014 #14 Share 30 Δεκεμβρίου 2014 Θεματα σε ενυδρεια με θερμανση δημιουργουνται επισης απο την κακη θερμανση. Θερμαντηρες μεγαλοι σε μικρα ενυδρεια, θερμαντηρες κακης ποιοτητας και χωρις controller, δεν εχουν ακριβεια. Πχ εχουμε ρυθμισει στους 26 και ο θερμαντηρας αναβει στους 25, κλεινει στους 27 και επειδη ειναι δυνατος συνεχιζει και θερμαινει μεχρι τους 28 με τη ζεστη που κραταει το γυαλι του για αρκετη ωρα αφου κλεισει. Ευκολα λοπιπον εχουμε συνεχη σκαμπανεβασματα 3 βαθμων χωρις να παρουμε τιποτα χαμπαρι. Αλλο θεμα στα ενυδρεια αυτα ειναι οτι δεν προετοιμαζουν το νερο αλλαγης σωστα ή το βαζουν αποτομα. Σε κατι 10λιτρα και 15 λιτρα αυτο ειναι θανατος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 31 Δεκεμβρίου 2014 Author #15 Share 31 Δεκεμβρίου 2014 ............. Η διατροφη Σταματη πως μπορει να αλλαξει;; Να πιασει υγρασια πχ στο κουτι;; Ισχύει αυτό που λές και ότι τα κουτάκια με τη τροφή του Μονομάχου τα κρατάμε πολύ καιρό λόγο της μικρής ποσότητας που χρησιμοποιούμε . Αλλα και το είδος της τροφής . Εγω είδα καταπληκτικά αποτελέσματα στους Μονομάχους που είχα και τάιζα με αυτή τη τροφή . Μου έδωσε το αίσθημα οτι η συγκεκριμένη τροφή είναι η απόλυτη τροφή για Μονομάχο που δεν χρειάζεται να ασχοληθείς ούτε με ποικιλίες τροφών ούτε με βιταμίνες . Σταματη ειναι πολυ ωραιο το θεμα που ανοιξες και ουσιαστικα με προλαβες!Οντως με το που χειμωνιασε για τα καλα εχουμε αρκετα θεματα με ληθαργικους μονομαχους που καταληγουν μαλλον ανεξηγητα.Εχω βγαλει τα ματια μου απο χθες να ψαχνω οτιδηποτε -παλιο και νεο,σχετικο και ασχετο -αλλα τιποτα!Η κατασταση αυτη δεν φαινεται να σχετιζεται με συνθηκες νερου ,γιατι ολοι περιγραφουν τις τιμες τους ως φυσιολογικες αλλα ουτε και με το ph [προσωπικα χρησιμοποιω τυρφη και προσπαθω να τον κραταω σε 6.8 maximum 7].Απο την αλλη μερια ειναι και ψαρια που βρισκονται στα ενυδρεια τους κανενα χρονο....Αρα το μονο κοινο απ'οτι διαφαινεται ειναι ο χειμωνας και πιθανοτατα η διαφορα θερμοκρασιας σπιτιου και ενυδρειου.Δεν ξερω..μια συζητηση θα ηταν ενδιαφερουσα Ναι , γι αυτό το άνοιξα το θέμα και ελπίζοντας να βρούμε μια αξιόπιστη φόρμουλα για να το ερευνήσουμε αν στέκει ή όχι . Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει εκτός απο τα μέλη να βοηθήσει και η συντονιστική ομάδα με το διαχειριστή της ... και θέλει δουλειά αυτό . Πάντως παρακαλώ πολύ όλα τα μέλη που είχαν ή έχουν στη κατοχή τους Μονομάχο να γράψουν στο θέμα . Link to comment Share on other sites More sharing options...
spyrval 31 Δεκεμβρίου 2014 #16 Share 31 Δεκεμβρίου 2014 Εγώ τον έχω σε 20λιτρο με καπάκι. Δεν είδα διαφορά τώρα το χειμώνα στη συμπεριφορά του, αλλά είναι ο πρώτος χειμώνας. Διαφορά στο χρώμα και στα πόσο όμορφα και "βελούδινα" φαίνονται τα πτερύγιά του (από όσο μπορώ τουλάχιστον εγώ να καταλάβω) βλέπω με την τροφή που πρότεινε ο Σταμάτης. Σήμερα όμως είχα πρόβλημα, κόπηκε το ρεύμα περίπου 8 ώρες. Από 26 η θερμοκρασία έφτασε 19 βαθμούς. Ο μονομαχάκος ήταν ληθαργικός και κρυβότανε ακίνητος. Τώρα που ξανάρχισε να ανεβαίνει η θερμοκρασία άρχισε να ζωντανεύει, έρχεται στο τζάμι όταν πλησιάζω, τον παρακολουθώ όμως. Ένα "πείραμα" που δεν ήθελα να κάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soulaki1 31 Δεκεμβρίου 2014 #17 Share 31 Δεκεμβρίου 2014 Eμένα ο δικός μου πάθεναι φιν-ρότ, σχεδόν κάθε μήνα.Τον αγόρασα τον Απρίλιο, και είχα αρχίσει να κουράζομαι......οπότε, σταμάτησα να του μαλακώνω το νερό με ένα φάρμακο που έβαζα, σταμάτησα τις βιταμίνες , ταίζω 3 φορές την ημέρα,( εννοείτε με ποικιλία τροφών ) και του έβαλα και μία αφίσα στην πλάτη του ενυδρείου, με φυτά σύν τα αληθινά που είχε ( για να χαλαρώσει περισσότερο ) Τι να σας πώ. Μπορεί να ακουστεί κουλό, αλλά, έλυσα το πρόβλημα μου. Εχει κανά 2μηνο, να παρουσιάσει φιν-ρότ, και τον βλέπω πιο άνετο. Και κάτι ακόμα, την τελευταία φορά που μου το έπαθε , τον άφησα στην ηρεμία του, και γιατρεύτηκε μοναχούλης του ο Χούλης μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 31 Δεκεμβρίου 2014 #18 Share 31 Δεκεμβρίου 2014 2 χειμώνες που πέρασαν δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα ο μονομάχος. Να σημειώσω όμως ότι τα καλοκαίρια δεν έχουμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες όσο στην Ελλάδα. Στις πληροφορίες θα μπορούσαμε να προσθέσουμε , αν το ψαράκι το πήραμε από ποτηράκι ή από ενυδρείο κανονικό ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 31 Δεκεμβρίου 2014 #19 Share 31 Δεκεμβρίου 2014 Σταμάτη,μήπως θέλεις να θέσεις επίσης ως παράμετρο,μονομάχος και διατροφή ανα εποχή; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafael 1 Ιανουαρίου 2015 #20 Share 1 Ιανουαρίου 2015 Ως επιπλεον στοιχεια παραθετω οτι τον μονομαχο τον αγορασα απο καταστημα που τους εξετρεφε σε μονομαχιερες και οχι σε ποτηρακια.Επισης απο την πρωτη κιολας στιγμη του εδινα την ιδια τροφη που παραθετει ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος