Jump to content

Zebrasnail Τρώει Αυγά (Ή Και Μικρά). Neolambrologus Similis(!?)

Kriton

Recommended Posts

Στο ενυδρείο μου των 60 λτ έχω μία αποικία από N. silimis.

Στο ίδιο ενυδρείο το μόνο που υπάρχει είναι ένα μικρό Zebrasnail (Neritina natalensis)

Είχα προ ενός μηνός περίπου την πρώτη γέννα (βλέπε και το αντίστοιχο θέμα:

http://www.aquazone.gr/forums/topic/97545-aaaiithoaaeo-n-similis/).

Το παράδοξο τότε ήταν το εξής μετά την εμφάνιση του ενός και μοναδικού μικρού (ή σχεδόν ταυτόχρονα), η μητέρα ήταν νεκρή. το ψάρι ήταν υγιέστατο και δεν είχε σημάδια οποιασδήτοτε ασθένειας ή αλλου προβλήματος και μέχρι πριν μία μέρα τρεφόταν και συμπεριφερόταν κανονικά.

Εκτοτέ δεν είχα δει άλλα μικρά (παράδοξο, όπως όντως μου είχατε αναφέρει, να υπάρχει ένα και μόνο μικρό).

Μέσα στο μήνα που μεσολάβησε παρατήρησα το εξής:

Στα κελύφη από άλλα δύο θηλυκά είχε μπει το Zebrasnail (το παρατήρησα δύο φορές μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων). Και τις δύο φορές το θηλυκό ήταν πολύ αναστατωμένο και έκανε σαν να προσπαθούσε να το βγάλει.

Πιθανολογώ ότι έμπαινε στα κελύφη και έτρωγε τις γέννες.

Προχθες συνέβη κάτι ακόμα χειρότερο. Το σαλιγκάρι είχε μπει πάλι σε ένα κέλυφος και το θηλυκό N. similis προσπαθούσε να το βγάλει. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία και χθες είδα:

1. Το θηλυκό (2ο στη σειρά) ξαφνικά νεκρό. Επίσης μέχρι την προηγούμενη μέρα υγιέστατο και τρεφόμενο κανονικά,

2. Το σαλιγκάρι θαμμένο μέσα στο κέλυφος με άμμο (!) (φαινόταν μόνο η κορυφή του)

3. Μικρά ψαράκια (ζωντανά και άκρας υγείας) μέσα στο κέλυφος (πάνω από την άμμο) αλλά και γύρω από αυτό (κούρνιαζαν απ' εξω, από κάτω από το κέλυφος).

Είμαι ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟΣ ότι το σαλιγκάρι είδε τα αυγά (ίσως και τα ψαράκια αφού είχαν εκολλαφθεί) για μεζέ! Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Η συμπεριφορά του είναι η ίδια και επαναλαμβανόμενη.

Φυσικά απομάκρυνα το σαλιγκάρι χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Έχει κανείς σας παρόμοια εμπειρία (ή διαβάσει ή ακούσει κάτι;)

Σαλιγκάρια να τρώνε ένα ήδη πεθαμένο ψάρι το ξέρω. Αλλά το να σκοτώσουν ψάρι προσωπικά εγώ πρώτη φορά το ακούω.

Τι να πω φίλε μου, περίμενε μήπως κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία.

Καλο ειναι που μας το γραψες να μοιραζομαστε τις εμπειριες μας!Λες να ψοφησε απο υπερπροσπαθεια να σωσει την φωλια?

Το θεωρώ απίθανο ένα τέτοιο σαλιγκάρι να τρώει αυγά (μπορεί να τα καταστρέψει αν περάσει πχ από πάνω τους γιατί προσκολλάται με πίεση πάνω στις επιφάνειες) ή να σκοτώνει ενήλικα ψάρια.

Τα zebra (neritina natalensis) είναι αποκλειστικά φυτοφάγα

και φιλοξενώ αρκετά για πολλά χρόνια χωρίς να έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο

αλλά δεν έτυχε να διαβάσω και κάτι αντίστοιχο.

Παρατήρησε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο (επιθετικότητα-πίεση από κάποιο αρσενικό για ζευγάρωμα).

• Like 1

Σιγουρα εχω δει λαθρεπιβατες, να τρωνε αυγα ψαριων! Να σκοτωνουν ψαρι οχι!

Τι να πω; Και μένα μου φαίνεται απίστευτο. Δεν είδα να τα τρώει τα αυγά (ή τα μικρά). Αλλά είναι κάτι που το παρακολούθησα με τα μάτια μου.

Γιατί το σαλιγκάρι να μπαίνει μέσα στα κελύφη, όχι μία αλλά τρεις φορές μέσα στο μήνα; Γιατί να βρίσκεται θαμμένο από άμμο μέσα στο κέλυφος;

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αυτό που λέει ο κλεόβλουλος μπορέι να είναι μία ερμηνία (δηλαδή να μπαίνει για να φάει νεκρή οργανική ύλη και να τα πατάει).

Επιθετικότητα βλέπω μόνο μεταξύ των δύο αρσενικών κάποιες στιγμές.

Ερώτηση: Τα μικρά έχουν πιθανότητα να επιβιώσουν χωρίς τη μητέρα; Ξέρετε να μου πείτε;

απο οσο ξερω κι εγω τα σαλλιγαρια δεν τρωνε τιποτε απο εκτος απο Αλγη... ειναι καθαρα φυτοφαγα.

κατι αλλο συμβαινει...

Ερώτηση: Τα μικρά έχουν πιθανότητα να επιβιώσουν χωρίς τη μητέρα; Ξέρετε να μου πείτε;

Πιστεύω θα επιβιώσουν, δεν θα τα πειράξουν τα άλλα και ίσως υιοθετηθούν από άλλο θηλυκό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...