Jump to content

Στήσιμο Ενυδρείου - Fancy Χρυσόψαρα

HliOn

Recommended Posts

Καλησπέρα. Έχω ένα red cap oranda και ένα ενυδρείο 100 λίτρων, άδειο μέχρι να φτιάξω τη βάση και χωρίς προοπτική για μεγαλύτερο στο μέλλον. Διάβασα πως για κάθε fancy χρυσόψαρο αντιστοιχούν 40 λίτρα και θέλω να ρωτήσω:

1) Μπορώ στα 100 να βάλω τρία;

2) Με ποια μπορεί να συνδυαστεί καλύτερα, καθώς θα ήθελα να έχω δυο τρία διαφορετικά;

3) Πρέπει να βάλω και κάτι άλλο, πχ σαλιγκάρια;

4) Eίναι απαραίτητος ο θερμοστάτης;

Καλησπέρα. Έχω ένα red cap oranda και ένα ενυδρείο 100 λίτρων, άδειο μέχρι να φτιάξω τη βάση και χωρίς προοπτική για μεγαλύτερο στο μέλλον. Διάβασα πως για κάθε fancy χρυσόψαρο αντιστοιχούν 40 λίτρα και θέλω να ρωτήσω:

1) Μπορώ στα 100 να βάλω τρία; Αν έχεις μήκος γύρω στα 80 εκ.

2) Με ποια μπορεί να συνδυαστεί καλύτερα, καθώς θα ήθελα να έχω δυο τρία διαφορετικά;

3) Πρέπει να βάλω και κάτι άλλο, πχ σαλιγκάρια; Αν θέλεις βάζεις σαλιγκάρια αλλά τότε πρέπει να δεις να ταιριάζουν οι συνθήκες τους

4) Eίναι απαραίτητος ο θερμοστάτης; Αν δεν βάλεις σαλιγκάρια δεν χρειάζεται.

Αυτά στα γράφω έχοντας πολύ μικρή εμπειρία και καλύτερα περίμενε από εμπειρότερους απαντήσεις

Καλησπέρα και καλώς ήρθες! :)

Τα oranda red cap είναι η αδυναμία μου, τα λατρεύω!

Γενικά όσο περισσότερα λίτρα τους δίνουμε, τόσο το καλύτερο. Παρόλα αυτά εγώ θα έβαζα 3, αλλά όχι παραπάνω. Προσοχή τα άλλα δύο να είναι επίσης fancy γιατί αλλιώς κάποια δεν θα προλαβαίνουν να τρώνε και αν τυχόν ζευγαρώσουν μπορεί να πεθάνει κάποιο από την πίεση ενός μεγαλύτερου.

Εγώ θα σου πρότεινα να βάλεις 3 ίδια, αλλά αν θέλεις διαφορετικά, νομίζω θα ήταν προτιμότερο να μοιάζουν στο σώμα τους, ώστε να μην είναι το ένα καλύτερος κολυμβητής από το άλλο και κάποιο αδικείται στο τάισμα.

Όχι δεν πρέπει να βάλεις κάτι άλλο. Γενικά δεν πρέπει να βάζουμε ζωντανά επειδή πρέπει, αλλά επειδή μας αρέσουν. Π.χ. αν σου πούνε σε κάποιο κατάστημα ότι πρέπει να βάλεις ένα ψάρι να σου καθαρίζει είναι μεγάλο λάθος. Για σαλιγκάρια δεν ξέρω, θα πρέπει να δεις τι συνθήκες θέλουν αν σε ενδιαφέρει κάποιο και θα πρέπει να τα υπολογίσεις στην ιχθυοφόρτιση κάποια είδη.

Ο θερμοστάτης δεν είναι απαραίτητος γιατί είναι ψάρια κρύου νερού, αλλά καλό θα είναι να έχεις έναν για μια ώρα ανάγκης.

Χωρίς να έχω ιδέα ούτε ΑΝ θα βρω ούτε σε ποια τιμή θα τα βρω, μου αρέσουν τα Tosakin και μετά ή Ryunkin ή Telescope Eye (Αν και διάβασα ότι αυτά πρέπει να μπαίνουν μαζί με άλλα ίδια).

Σχετικά με τα φυτά, έχω δει ποια φυτευτά ενδείκνυνται για χρυσόψαρα, αλλά είχα διαβάσει και για μεταξωτά. Μπορώ να τα συνδυάσω ή καλύτερα να βάλω μόνο ζωντανά (ή μόνο ψεύτικα); Έχω δει κι αυτό http://www.pet4u.gr/9269.html το βραχάκι που μου άρεσε....

Το διακοσμητικό είναι όμορφο, αλλά γενικά είναι καλό να αποφεύγουμε τα ψεύτικα διακοσμητικά γιατί μπορεί να βγάλουν χρώμα ή άλλες ουσίες στο νερό, παρόλο που υποτίθεται ότι είναι φτιαγμένα για ενυδρεία. Επίσης μπορεί να τραυματιστεί κάποιο ψάρι (ίσως γι'αυτό διάβασες για μεταξωτά ;) ). Χίλιες φορές καλύτερα είναι βάλεις ζωντανά φυτά γιατί θα προσφέρουν οξυγόνο στο νερό, θα συμβάλουν στον κύκλο του αζώτου απορροφώντας τα νιτρικά και σε μια ώρα ανάγκης τα χρυσόψαρα θα φάνε... σαλάτα! :D

Επειδή τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα, τρώνε ό,τι χωράει στο στόμα τους, ακόμα και τα φυτά. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να βάζουμε φυτά σκληρά που δε θα μπορούνε να φάνε όπως οι ανούμπιες (έχει άπειρα είδη), οι βαλισνέριες, κ.α. Βέβαια εξαρτάται από το χαρακτήρα του ψαριού. Αλλά χρυσόψαρα αποψιλώνουν κυριολεκτικά τα ενυδρεία, άλλα ζούνε αρμονικά με τα φυτά. Εγώ. π.χ έχω εκτός από ανούμπιες και βαλισνέριες, hygrophilia, egeria densa, microsorium, εχινόδωρο και κάτι απομεινάρια stargrass και moss.

Βάλε ζωντανά φυτά! Μπορεί τώρα να σκέφτεσαι "σιγά τη διαφορά" αλλά δεν είναι έτσι. Πραγματικά είναι άλλη φαση τα ζωντανά φυτά. Θα έχεις και κάτι άλλο να χαζεύεις και να βλέπεις να αναπτύσσεται!

Για τα σαλιγκάρια... Εγώ δεν είχα θερμοστάτη. Πάω μια μέρα στοπετσοπ και ρωτάω αν αυτα τα σαλιγκάρια κάνουν για χρυσόψαρα. "Ναι, βέβαια, κάνουν και για τροπικά, κάνουν και για κρύου νερου" μου λέει. Μετά από μερικές μέρες πάει το σαλιγκάρι. Αργότερα διάβασα ότι θέλει μια κάποια θερμοκρασία...

1) Για να μην ειμαστε απολυτοι, αφου καθε περιπτωση εχει τις ιδιαιτεροτητες της:

Το θεμα της ιχθυοφορτωσης στα συγκεκριμενα ψαρια, επηρεαζει μονο την φιλτρανση και τη διαθεση σου για συχνοτητα συντηρησης.

Θελω να πω οτι αυτα τα ψαρια δεν εχουν προβλημα ιεραρχιας του χωρου, να μαλωνουν για αυτον κλπ, οπως αλλα ειδη.

Τους αρεσει να ειναι πολλα μαζι.

Οποτε αν οι διαστασεις του ενυδρειου επιτρεπουν στο ειδος που φιλοξενεις, να μπορει να κινειται ανετα (και για fancy ειδη τα 80-100 εκ ειναι το ελαχιστο αξιοπρεπες μηκος κατα την αποψη μου), τοτε δεν σου μενει παρα να προσαρμοσεις την φιλτρανση και τις αλλαγες νερου και ισως και καθαρισμο βυθου, στην παραγωγη ρυπων που θα πραγματοποιειται.

Αυτο με το "40 λιτρα για καθε ψαρι" εχει να κανει με μια γενικη ιδεα για να διατηρειται το ενυδρειο και το νερο σε καλη ποιοτητα για μια εβδομαδα μεχρι να γινει αλλαγη νερου, οπως και να ανταπεξερχεται ενα φιλτρο με προδιαγραφες για τετοιο ενυδρειο.

Αν βαριεσαι να καθαριζεις και δεν εχεις πολυ καλη φιλτρανση, βαζεις και λιγοτερα ψαρια απο 3.

Αν εχεις σουπερ φιλτρα και κανεις αλλαγη νερου και καθε μερα, βαλε και 13.

2) Με παρομοια ειδη. Fancy δλδ κοντοχοντρα με διπλη ουρα, α) για να προλαβαινουν να τρωνε ολα (αυτα με μονη ουρα κολυμπανε πιο γρηγορα και δεν προλαβαινουν συνηθως να φανε τα Fancy οσο πρεπει) και β) γιατι τα common, comet και shubunkin γινονται μεγαλυτερα και επιβαρυνουν περισσοτερο το νερο, και αν παμε με το "40 λιτρα ανα ψαρι", αυτα θελουν "70 λιτρα ανα ψαρι" αλλα και γιατι θελουν και μεγαλυτερων διαστασεων ενυδρειο.

3) Μπορεις να βαλεις σαλιγκαρια Ramshorn και γαριδες Αmano (βοηθανε πολυ στην καταναλωση αλγης), με τις προυποθεσεις α) να μην αφηνεις να πεφτει η θερμοκρασια κατω απο 17C, και β) να μπουν σε μεγεθος που δεν χωρανε στο στομα των ψαριων. Πχ τις amano τις πουλανε νεαρες και πολυ μικρες σε μεγεθος, κι αν τα ψαρια σου ειναι μεγαλουτσικα μπορει να τις καταπιουν. Το ιδιο και τα σαλιγκαρια.

4) Αν στο χωρο δεν αλλαζει αποτομα η θερμοκρασια (πχ σε εργασιακους χωρους την ημερα μπορει να εχει θερμανση και το βραδι να κλεινει και να πεφτει αποτομα) συνηθως δεν χρειαζεται.

Πρεπει να αποφευγονται οι αποτομες μεταβολες σε θερμοκρασια, pH GH KH.

Για τη θερμοκρασια, μια σταδιακη μεταβολη 2-3C μεσα σε 24 ωρες ειναι ασφαλης. Πιο μεγαλη ειναι επιφοβη (και ιδιως η αποτομη ανοδος, οπου μειωνεται και το οξυγονο στο νερο)

Χρειαζεται σιγουρα ψυξη το καλοκαιρι και ελεγκτης θερμοκρασιας.

17C ελαχιστη το χειμωνα και 26C ανωτερη το καλοκαιρι ειναι μια χαρα.

ΥΓ Oσο πιο χαμηλη η θερμοκρασια τοσο μειωνεται το ταισμα και πας σε ευπεπτες φυτικες τροφες.

Σε μεγαλυτερες θερμοκρασιες πιο πολυ πρωτεινη και πιο συχνο ταισμα.

Πχ σε 17C ενα ταισμα την ημερα ειναι αρκετο

Στους 26C και 3-4 ταισματα την ημερα.

Αυτα ισχυουν για ενηλικα ψαρια (πανω απο 2 ετων). Αν ειναι μικρα τα ψαρια κρατας λιγο πιο ψηλα τη θερμοκρασια ακομα και το χειμωνα και ταιζεις πολλες φορες και με περισσοτερη πρωτεινη (ακομα και σκουληκι και krill και artemia)

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...