Jump to content

96 Lt Θαλασσινού Ξεκίνημα Εντελώς Άσχετου!

Recommended Posts

Χαιρετώ την παρέα.Πριν καιρό μου χάρισαν ένα ενυδρείο αρκετά καταπονημένο 180Lt το οποίο δάκρυζε. Προσπάθησα μάταια να το ανοίξω και να το καθαρίσω-ξαναφτιάξω από την αρχή.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πάω μιας και μου κόλλησε το "μικρόβιο" και ενώ προοριζόμουν για αφρικάνικο έκανα στροφή 180 μοίρες και έπεσα στα βαθιά(θαλασσινά βαθιά).

Έτσι λοιπών πήγα σε κάτι ποιο μικρο και καινούριο (για αρχή..μελλοντικά όταν μάθω θα πάω σε κάτι μεγαλύτερο) .Έτσι έπεσα στα 96 lt(μην βαράτε :argue: ).

Ενυδρείο:Marina 96 Lt (80x30x40)

Eξ. Φιλτ: Fluval 206

Θερμοσ: Elite 100W

Φωτισμ: 1 T8 Sun Glo 20W

Kυκλοφ: SunSun 6W 3000lt/h

To ενυδρείο τρέχει εδώ και 6 μέρες.Την πρώτη μέρα έβαλα μέσα 9kg λευκή άμμος Fiji και 3 kg αλάτι θαλασσινού νερου.

Μετά από 5 μέρες(δηλαδή χτες) έβαλα 9,5 kg ζωντανό βράχο αφού η αλατοτητα έπεσε στο 1,020 και ξεθόλωσε τελείως. Ακόμα μπήκε και ενα Fluval Sea Protein Skimmer(PS1).

Τωρα η αλήθεια ειναι πως εχω στύψει το μυαλό μου και δεν εχω ακόμα φτιάξει διάκοσμο!Καμιά ιδέα (6 κομμάτια είναι)?

1.Θα έχω πρόβλημα με το να νεκρώσει ο βράχος που είναι σε επαφή με την άμμο?

2.Έπρεπε να βάλω αραγονίτι αντί της άμμου?Στο μαγαζί μου είπαν πως ειναι σπασμένο κοράλλι και ειναι το ιδιο ακριβώς.

3.Τι κανω μετα? Μετράω αμμωνία?Πότε?

4.Τι άλλο χρειάζομαι ρε παιδιά έχω χάσει την μπάλα...HELP! :helpsmilie:

Μερικές φώτο από την πρώτη μέρα..επιφυλάσσομαι μόλις φτιάξω τον διάκοσμο να ανεβάσω κι άλλες

10525606_10204034203588064_1316368669586

10644581_10204034210708242_8546699260276

1601335_10204034211028250_68978303198747

1908100_10204034223468561_87057961514891

Καλως ήρθες!

Ομορφο ειναι το ενυδρείο σου, γιατι να σε βαρέσουμε βρε; :P

Υπάρχουν μικρα reef που ειναι διαμάντια, ευχομαι να γινει και το δικό σου.

Κατ'αρχήν, το νερό που έβαλες ειναι βρύσης ή εχεις αντίστροφη όσμωση; Αν δεν εχεις, βάλ'το στο πρόγραμμα να αγοράσεις.

Η αλατότητα σου ειναι χαμηλά, φτιάξε νερό να πάει στο 1025-1026.

Θα χρειαστείς επίσης αυτόματη αναπλήρωση νερού, για να κρατάς σταθερή την αλατότητα.

Το εξωτερικό φίλτρο δεν ειναι απαραίτητο, αλλα αφου το εχεις θα βάλεις μεσα λιγο άνθρακα και αντιφώσφορο. Αν εχεις μεσα τιποτα σφουγγαράκια ή siporax ή αλλα παρελκόμενα, βγάλτ'τα.

Ο φωτισμός σου δεν κάνει. Χρειάζεσαι τουλάχιστον τα μισα σε Watt απο τα λιτρα σου. Δες κατι σε 2Χ24 Watt λάμπες Τ5 ή κατι σε LED.

Θα αγοράσεις τεστ για το θαλλασινό νερό, η salifert ειναι καλη εταιρία. Θα πάρεις τεστάκια για φωσφορικά, αμμωνία, ΝΟ2 και ΝΟ3 και φωσφορικά τωρα για αρχή.

Απο κει και πέρα, το ενυδρείο σου θα ξεκινήσει τον κυκλο του αζώτου, φωτα δεν χρειάζεται να ανάβεις και ειναι ευκαιρία να ψάξεις για φωτισμό.

Οσο θα περιμένεις να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου, θα διαβάσεις εδω τα θεματα για τα reef οπως σου εστειλε ο niknik να δεις τα επόμενα σου βήματα

Πανω απ'όλα ομως το θαλλασινο θελει υπομονή και αργά βήματα, οχι βιασύνες.

Οτι άλλο χρειαστείς, εδω ήμαστε. :)

Το νερο ειναι βρύσης ναι.Δεν εχω αντίστροφη ώσμωση..δεν μου ειχαν πει οτι χρειάζομαι στο μαγαζί.Όμως θα το εχω στην λίστα μου

Για την αλατοτιτα τι πρέπει να κάνω?Να βγάλω απο το ήδη υπάρχων και να βάλω καινούργιο σαν να κάνω αλαλαγή(πχ ενα 35%) με μεγαλύτερη αλατοτιτα για να έρθει σε μια ισορροπία 1025-1026?

Αυτόματη αναπλήρωση νερού δεν ξέρω καν τι είναι θα διαβάσω και θα πάρω αν και κάτι μου είχαν πει στο μαγαζί αλλά μετά μου το γύρισαν στο "για τα λίτρα σας δεν χρειαζόσαστε"

Το φίλτρο έχει μέσα τα παρελκόμενα του.Δεν πείραξα τίποτα..οπότε θα βγάλω τα σφουγγαράκια και θα βάλω αντιφωσφορο και έξτρα άνθρακα

Αν παω σε LED που εχω άκρες ενα μαγαζί τι χρειάζομαι για τα λίτρα μου?

Και πάλι ευχαριστώ

Με την αλατότητα καν'το όπως λες, έτσι κι αλλιώς δεν εχεις ζωντανά μεσα.

Οποτε μπορεις οικονομικα ομως, πάρε αντίστροφη όσμωση, μια απλή της waterwaves εχει 50 ευρω.. Κι εγω με νερό βρύσης ειχα ξεκινήσει και ειχα ταλαιπωρηθεί πολυ με άλγες..Κι αν εισαι στην αρχή, "ξενερώνεις" απο την ταλαιπωρία.

Αναπλήρωση νερού : Μια ποσότητα απο το θαλλασινό νερό στο ενυδρείο σου εξατμίζεται καθε μερα, απο τη διαφορά θερμοκρασίας του ενυδρείου σου με το δωμάτιο. Οταν ομως εξατμίζεται νερό, η αναλογία αλατιού με νερό αυξάνει με αποτέλεσμα να αλλάζει η αλατότητα. Η αναπλήρωση νερού στέλνει γλυκό νερό στο ενυδρείο σου για να ισορροπήσει πάλι την αναλογία νερού-αλατιού.

Ειναι πολύ σημαντικό γιατι η αλατοτητα πρεπει να μενει σταθερή, με πολυ μικρες διακυμάνσεις, αλλιως τα κοράλλια δεν αντεχουν.

Μπορεις τωρα στην αρχή να προσθέτεις με το χερι νερό, οταν βλεπεις οτι η στάθμη του νερού σου αρχίζει να πέφτει. Αλλα τελικά θα αναγκαστείς να πάρεις μια αυτόματη γιατι ειναι και πιο πρακτικό.

Στο φίλτρο ναι, βαλε μονο άνθρακα και αντιφώσφορο.

Για τα LED νομιζω οτι με 40 Watt θα εισαι μια χαρά, αλλα εδω υπάρχουν παιδιά με περισσότερες γνώσεις σε LED να σου πουν.

Εγω ειμαι των Τ5 πιο πολύ.. :P

Καλή αρχή από εμένα και καλό διάβασμα!

Και εγώ θεωρώ ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αντίστροφη όσμοση και χρήση άνθρακα και αντιφώσφορου για να μη δώσεις από την αρχή τη ευκαιρία στα φωσφορικά να αρχίσουν να συσσωρεύονται.

Την αλατότητα τη μετράς με ρεφρακτόμετρο? Αν όχι βάλτο και αυτό στο πρόγραμμα. ( εγώ μέτραγα με ένα φτηνό πλαστικό με βελόνα και ενώ έδειχνε 1026 είχα στη πραγματικότητα 1035!!!).

Τέλος θα έλεγα να προγραμματίσεις άμεσα και το σκιμεράκι σου.

Γιάννη καλώς ήρθες στον κόσμο του θαλασσινού !

Και Είναι πραγματικά υπέροχος !!!!

Όσον αφορά το ενυδρείο σου να ξέρεις ότι είναι πιο δύσκολο να κρατήσεις σταθερό ένα μικρό σύστημα από ένα μεγαλύτερο . Το θετικό είναι ότι είναι λίγο πιο οικονομικό !

Επίσης θα βρεις στην κατηγορία nano reef απίστευτα ενυδρεία !

Διάβασε αυτά που σου είπε ο ΝικΝικ και δώσε χρόνο και υπομονή !

Στο τέλος θα ανταμηφθεις!

Λοιπόν παιδια τελικά αποφάσισα οτι τελικα ετσι θα είναι στημένο (αν δεν αλλάξω για 5η φορα γνώμη) χαχα.

Αλλαξα θέσεις στο skimmer και δεν με βολεύει πουθενά λογο του καπακιού που δεν μου δίνει χώρο. Αν και μάλλον θα πάω σε εξωτερικό φωτιστικό με 2 λαμπες επάνω όπως προείπε και ο φιλος teoxan οπότε και θα χωράει μετα πιο άνετα.

Αύριο θα παω για να πάρω και μπλε-γαλάζια αφίσα για την πλάτη αν και ολα αυτά μάλλον ειναι ψηλά γράμματα,άσχετα αν μου αρέσει πολύ αυτη η διαδικασία.

Αγόρασα και ένα κιτ τεστ της API για αμμωνία νιτρικά ph και αυριο θα τα δοκιμάσω αν και είμαστε στην "μερα 7η"

535910_10204041525891117_158917690817669

Δυστυχώς δεν εχει τοσο ύψος οσο θα ηθελα να εχει το στήσιμο του βραχου μου αλλα το φοβάμαι γιατι δεν ειναι και τοοσοοοοο καλα στηριγμένα τα κομμάτια.

Υπάρχει βέβαια και το ενυδρειακο τσιμέντο-κόλλα απ οτι εχω ακούσει αλλα δεν θελω να μπλεξω...

10731060_10204041524851091_5210015227778

Ωραιο ειναι, αλλα ετσι κι αλλιως το στήσιμο ειναι και προσωπικό γούστο.

Τωρα που εισαι στην πολυ αρχή, καλο θα ηταν να τα κολλήσεις κάπως γιατι αν δεν στέκονται καλα και πεσουν οταν εχεις κοράλλια, θα κλαις! ( ειμαι παθών και ξερω..)

Αντι για ενυδρειακό τσιμέντο μπορείς να πάρεις μια κολλα δυο συστατικών της DD. Γινεται σαν πλαστελίνη και τη χειρίζεσαι πολυ ευκολα.

Η μπορεις να τους δεσεις με δεματικά, στην αρχή φαίνονται αλλα οταν με το καλο πιάσουν κοραλλίνη και εχεις και κοράλλια δεν θα φαίνεται τιποτα.

Για κοράλλια ειμαι υπερβολικά αρχάριος να παω φιλε teoxan.Οπότε θα πάρω την πλαστελίνη για να είμαστε σίγουροι!

Παιδιά καλησπέρα. Σήμερα έκανα κάποιες μετρήσεις σε αμμωνία και νιτρικό οξύ μου φαίνονται μηδενικά και τα δυο αν και είμαστε στην "μέρα 8η" .

10387674_10204047270874738_7728522124698

Πήγα για κόλλα σήμερα και πήρα και αντιφώσφορο το οποίο το έβαλα σε κάλτσα και το έβαλα στο φίλτρο στο κουτι μαζί με το μακαρόνια αφού το έβαλα πρώτα σε καθαρό νερό για λίγο. Έβαλα 83gr για τα 100 lt μου 10606547_10204047215713359_9103075101120

1533758_10204047216193371_67752242650349

Ακόμα μου έδωσε και αυτο και μου είπε να ακολουθήσω τις οδηγίες έτσι και εγώ με τα άπιαστα γερμανικά που ξέρω έβαλα για τα 100 lt μου 25 ml και λογικά μετα απο 8 μερες βάζω την 2η δόση...

1982321_10204047215473353_61758983519299

1467478_10204047227833662_25268804379976

Τέλος σας βάζω μια σημερινή εικόνα του ενυδρείου μου αρκετά πιο καθαρό απο την χτεσινή θολούρα

10669990_10204047251434252_5828202438173

Καλως ηρθες στην παρέα μας φιλε και καλη αρχη....

Η αμμωνία στην photo μου δείχνει να πρασινίζει προς 0,25ppm?

Ευχαριστώ φιλε ΤΑΝ.Να σου πω την αλήθεια μου φαίνεται κάπου στο ενδιάμεσο μεταξύ 0 και 0.25! Μπορεί να το αδικεί και η φώτο άλλα πρέπει να έχεις δίκιο

απ όσο βλέπω έχει πάρει αντιφώσφορο αλουμινίου. αν δείς στο κουτί γράφει οτι πρέι να τον αλλάζεις κάθε 4 μέρες. Για μένα καλύτερα να έχεις έναν σιδήρου και να τον κρατήσεις αυτόν στην άκρηαν καποια στιγμή χρειαστείς μεγαλύτερη δράση

απ όσο βλέπω έχει πάρει αντιφώσφορο αλουμινίου. αν δείς στο κουτί γράφει οτι πρέι να τον αλλάζεις κάθε 4 μέρες. Για μένα καλύτερα να έχεις έναν σιδήρου και να τον κρατήσεις αυτόν στην άκρηαν καποια στιγμή χρειαστείς μεγαλύτερη δράση

+1

Λοιπόν παιδιά πήγα σε 2 πετ διαφορετικά(για κάτι ψώνια-δεν ειχα θερμόμετρο και πήρα και μια μπλε αφίσα για την πλάτη ) και μου είπαν και οι δυο να το κρατήσω μέσα στο φίλτρο παραπάνω από 4 μέρες το αντιφωσφορο (κοντά μήνα-μέχρι να κιτρινίσει ).

Το ίδιο μου ειπε και ένας φίλος συνχομπιστας οτι και αυτός το κρατάει κάνα μήνα μέσα στο φίλτρο του.

Ακόμα μου είπε τώρα στην αρχή να κλείσω και το skimmer γιατί τώρα χωρίς ψάρια τα βακτήρια δεν θα έχουν τίποτα να "φάνε" για να αναπτυχθούν.

Χτεσινές μετρήσεις....δεν ξέρω ή είναι νωρίς ακόμα ή κάτι δεν μου κάθετε καλά.....

Αμμωνια

10644625_10204077531111225_1229570652662

NO2-

1426320_10204077532271254_11281255318024

NO3-

10423652_10204077532551261_2437696642087

pH

10501946_10204077530631213_2898973984849

αυτη την στιγμη βλεπω να εχεις αμμωνια και νιτρικα....

κατι δεν ειναι σωστο....

Ίσως επειδή είμαι ακόμα στην 12 μέρα? Δεν ξέρω τι να πω...Τι μπορεί να φταίει?

Ίσως επειδή είμαι ακόμα στην 12 μέρα? Δεν ξέρω τι να πω...Τι μπορεί να φταίει?

κανονικα πρεπει να μετρας μονο αμωνια....

μετα να ανεβουν τα νιτρωδη

και τελος τα νιτρικα...

τις μετρισεις τις εκανες σωστα ??

Καλώς ήλθες Γιάννη στο Aquazone :) .

Καλη αρχη σου ευχομαι στο μαγικο χωρο που διάλεξες να ασχοληθείς, τη θαλλασα. Δεν εχει μεινει κατι να πω, τα παιδια απο πανω τα ειπαν ολα.

Απο τις φωτογραφιες φαινετε σαν μια ελάχιστη αμμωνία, πολυ κοντα στο 0 ομως, ενω τα νιτρικα σου εχουν παρει λιγο την άνοδο. Πολυ λογικο και δείχνει οτι τα βακτηρια έκαναν δουλεια. Το ενυδρειο σου ειναι σχεδον έτοιμο απο θεμα βασικών τιμών για να φιλοξένηση ενα ή δυο ψαρακια να ξεκινήσει να στρώνει καλυτερα.

Απο τη στιγμη που εβαλες βακτηρια και οι τιμες ήλθαν, πρεπει να μπει ενας πρώτος κάτοικος. Μαλλον τις επόμενες δυο ημερες θα εισαι 100%. Τι σκεφτεσαι να βαλεις;

Για το νωρίς που είπες ισχυει. Ακομα και με βακτηρια δεν μπορεις να κανεις "ταρζανιές", πρεπει να πας με καποιο σχεδιο. Αλλα προχωράς πολλα βήματα μαζι με αυτο το τροπο.

Καλη συνεχεια

• Like 1

Τις μετρήσεις τις εχω κανει όπως ακριβώς λένε οι οδηγίες!

Ευχαριστώ φίλε Discos!

Ναι η αμμωνία φαίνεται κοντά στο 0 αλλά οχι απόλυτο 0! Το εχω στα υπόψιν οτι με ενα ψαράκι μόλις είναι έτοιμο απο τιμές το ενυδρείο μου θα στρώσει καλύτερα.

Σε 2 μέρες πιστεύω-ευελπιστώ να είναι καλύτερα οι τιμές για να μπει ένας η και δυο πρώτοι κάτοικοι!

Η μεγάλη αλήθεια μου ειναι πως πραγματικά δεν εχω φτάσει στο στάδιο να σκεφτώ ακόμα την ψυχοσύνθεση μου γιατι πριν 12 μέρες αν μου έλεγες πως θα εχω θαλασσινό ενυδρείο και τώρα θα κάνουμε αυτη την συζήτηση θα γέλαγα γιατι ήμουν-είμαι πραγματικά πολύ άσχετος ακόμα με ολα αυτά.

Σίγουρα όμως θα βάλω Amphiprion Ocellaris (ψάρι κλοουν)

Και μετά ψαράκια που μου αρέσουν είναι τα : Siganus Vulpinus (νομίζω λέγετε και foxface αν και μάλλον δεν θα χωράει στο 96λιτρο μου), Nemateleotris Decora, Pseudochromis Paccagnellae

Αλλαγή νερού δεν έχω κάνει ακόμα. Πρέπει? Αφού τρέχει 12 μέρες...

Στις πόσες μέρες κάνω την πρώτη αλλαγή?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...