Jump to content

Πρόβλημα Με Τον Μονομαχο

Georgebettas

Recommended Posts

καλησπέρα...είμαι καινούργιος στο forum εχω ένα μονομαχο σε ενυδρειο 20 lt Πριν από περιπου μια βδομαδα βλεπω περιεργες κινησεις .Από ότι καταλαβαινω πρεπει να είναι fin rot  εχει ξεφτισει η ουρα του και βλεπω μια μικρη τρυπα  :( αλλα σημερα ειδα φυσσαλιδες σε γωνια.εχω μπερδευτεί δεν ξερω τι συνβαινει μετρήσεις  δυστυχως δεν εχω κανει :( δυστυχως δεν εχω ουτε θερμοστατη αλλα θα μπει αμεσα  φιλτρο του εχω αλλα δεν το χρησιμοποιω γιατι βλεπω ότι το ενοχλεί  .Από ότι βλεπω τρωει κανονικα αλλα οι κινησεις του εχουν ελλατωθει και ,καθετε συχνα κατω για λιγο.Αλλαγες εκανα κάθε βδομαδα αλλα τωρα ανα 2-3 μερες.Μπορειτε να μου πειτε τι να κανω? σκέφτομαι να βαλω melafix μπορει να είναι κατι άλλο???να εχει καπου  τραυματιστεί??..ευχαριστω εκ των προτερων :D

Καλησπέρα και καλώς ήρθες!

Για το fin rot χρησιμοποιούμε το melafix, αλλά υπάρχει και το bettafix και το pimafix. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι όταν κάνουμε θεραπεία σε μονομάχο πρέπει να χρησιμοποιούμε melafix μαζί με pimafix. Εγώ, προσωπικά, μόνο με melafix του έχω κάνει θεραπεία.

Αλλά όσα φάρμακα και αν του βάλεις, είτε δε θα γίνεται καλά, είτε θα το ξαναπαθαίνει αν δεν φτιάξεις και τις συνθήκες.

Πρώτα πρώτα πάρε μετρήσεις για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά. Έπειτα βάλε το φίλτρο να δουλεύει, αλλά επειδή λες τον ενοχλεί η ροή, βάλε ένα spray bar στο ακροφύσιο, είναι ένα μακρύ πράγμα με τρύπες που σπάει τη ροή και γύρνα το να χτυπά το τζάμι. Αν και πάλι τον ενοχλεί, ίσως χρειαστεί να πάρεις λιγότερο δυνατό φίλτρο.

Ο θερμοστάτης τώρα είναι απαραίτητος. Τί θερμοκρασία έχει το νερό σου; Έχεις θερμόμετρο;

Εκτός από τα φάρμακα, τις μετρήσεις, την φίλτρανση και τη θερμοκρασία θα βοηθήσουν τα παρακάτω:

1. να κάνεις τις αλλαγές νερού όσο γίνεται χωρίς να τον ενοχλείς και στρεσάρεται

2. να του δίνεις ποικιλία τροφών (κόκκους, αποξηραμένα σκουλήκια, αρτέμια, δάφνια, κριλ, φυλλαράκια, κατεψυγμένη τροφή)

3. μία φορά την εβδομάδα νηστεία

4. μία φορά την εβδομάδα αρακά βρασμένο χωρίς το τσόφλι

5. μία φορά την εβδομάδα βιταμίνες

Ίσως να σου είπα πολλά, αλλά κάνε τα ένα ένα. Πρώτα αυτά που επείγουν (μετρήσεις, φίλτρο, θερμοκρασία) και μετά τα υπόλοιπα. Καλή συνέχεια και περαστικά του! :)

Υ.Γ. Οι φυσαλίδες μάλλον είναι φωλιά που φτιάχνει, αν τις φτιάχνει αυτός. Έχεις μία φωτογραφία;

Έγινε επεξεργασία - kalliroi

Το κυριοτερο αυτη τη στιγμη ειναι ο θερμαντηρας! Εχει πεσει η θερμοκρασια αυτες τις ημερες και δεν θα την παλεψει.Αφου εισαι στα 20 λιτρα παρε ενα μικρο,25-50watt εχει και με 8 ευρω και καλο ειναι να παρεις δυο.Ο ενας για να ζεσταινεις το νερο της αλλαγης αλλιως θα πεφτει η θερμοκρασια παρα πολυ σε 20 λιτρακια που εχεις.Στην συνεχεια οτι σου ειπε ο Καλιρροη αλλα συντομα,οι φυσαλιδες μην σε απασχολουν.

Οτι σου ειπαν τα παιδια και να προσθεσω και το seachem paraguard για το fin rot!

Καλως ηρθες!

Εκτος απο τον θερμοστατη που ειναι απαραιτητος,απαραιτητο ειναι και το φιλτρο το οποιο κρατα τη περισσοτερη βιολογια του ενυδρειου μας.

Σας ευχαριστω ..... θερμοστάτης μπηκε ,θα το ανεβασω 26-27 βαθμούς. Spray bar μπορω να βρω σε pet shop?μετρήσεις θα κανω αργοτερα. Αλλα από την στιγμη που κανει φωλια με της φυσσαλιδες δεν σημαινει ότι νοιωθει ασφαλεια??? μπορει να εχει στρωσει το ενυδρειο μονο του?....Και αν βαλω το φιλτρο σε λειτουργια θα μπορει να κανει αυτές της φυσσαλιδες?τωρα για το fin rot θα το αφήσω με τον θερμοστατη να δω πως θα παει και αν χρειαστει να βαλω melafix ποια θα είναι η δοσολογια?ποσες μερες να βαζω? μπορειτε να μου προτείνετε καποια βιταμινη?

Σας ευχαριστω ..... θερμοστάτης μπηκε ,θα το ανεβασω 26-27 βαθμούς. 27 ειναι ιδανικα και καλυτερα να εχεις σχετικα υψηλη θερμοκρασια λογω του φιν ροτ Spray bar μπορω να βρω σε pet shop? ναι αλλα γινεται και αυτοσχεδιο μετρήσεις θα κανω αργοτερα. Αλλα από την στιγμη που κανει φωλια με της φυσσαλιδες δεν σημαινει ότι νοιωθει ασφαλεια??? και ναι και οχι, δεν μπορεις να καθεσαι στα τυφλα, πηγαινε σε ενα μαγαζι με λιγο νερακι να κανουν βασικες μετρησεις (nh3 no2 no3) μπορει να εχει στρωσει το ενυδρειο μονο του? ναι ....Και αν βαλω το φιλτρο σε λειτουργια θα μπορει να κανει αυτές της φυσσαλιδες? Το φιλτρο πρεπει να εχει τετοια ροη που να μην εμποδιζει και σερνει το ψαρι. Αυτο επιτιγχανεται ειτε με σπρευ μπαρ ειτε με το να γυρισεις την εξοδο του φιλτρου προς το τζαμι αν δεν εχει ρυθμιστη τωρα για το fin rot θα το αφήσω με τον θερμοστατη να δω πως θα παει και αν χρειαστει να βαλω melafix ποια θα είναι η δοσολογια? Τη δοσολογια τη λεει πανω του, μην την υπερβεις. Τωρα πρεπει να εχεις καθαρο νερο, να μην πειραζεις το ψαρι και να τρεφεται καλα ( αυτο σημαινει ποικιλια και οχι ποσοτητα). Αν επιδεινωθει η κατασταση κανεις αμεσα θεραπεια ποσες μερες να βαζω? μπορειτε να μου προτείνετε καποια βιταμινη? Η fishtamin της sera ειναι η πιο διαδεδομενη στο εμποριο

Φιλικά,

Βασίλης ;)

• Like 1

για το σπρευ μπαρ αγοράζεις ένα κομμάτι αλφαδολάστιχο από χρωματοπωλείο, του κάνεις τρύπες και το πλένεις καλά.

ύστερα το προσαρμόζεις στο φίλτρο σου

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...