Jump to content

Μπόλι Σε Κοράλλια;

Recommended Posts

Μου ήρθε μια ιδέα τις προάλλες και θέλω να την μοιραστώ, πρώτα για να δω μήπως κανείς το έχει προσπαθήσει, και μετά μήπως ψηθεί κανείς να το δοκιμάσουμε..

Μια μέρα έκοψα μερικά κομματια από μια μοντιπορα γιατί ενοχλούσε και τα ξανά έβαλα πάνω της για να δω αν θα κολλήσουν. Πράγματι κόλλησαν, λογικό αφού ίδιος οργανισμός ίδια χημεία κτλ..

Λοιπόν υπάρχουν κατι δέντρα (ανθρώπινες βρομοδουλειές) που με μπόλιασμα τα κάνανε μισό πορτοκαλιά και μισό λεμονιά και διάφοροι άλλοι συνδυασμοί. Υπάρχουν και κατι κάκτοι που μάλλον με τον ιδιο τρόπο είναι μισοί κόκκινοι και μισοί πράσινοι (φωτο) κτλ. post-52258-0-96112100-1414608393_thumb.jpg

Μπόλι σε κοράλλι γίνεται;

Για να προλάβω τους αρνητικούς της παρέας.. Δεν είμαι τελείως άσχετος, εχω δει τι μπορεί να κάνει ένα κοράλλι σε ενα αλλο ξένο. Η φύση είναι λιγο μπιτς..

Αλλα με πειραματισμους και χρόνο μπορεί να ειναι κατι που να πετύχει.

Δεν θα ηταν ωραιο να είχαμε μοντιπορες ριγέ ή σκληρά κοράλλια με κορμό ετσι και κορυφές αλλιώς;

ξέρει κανείς αν εχει γινει καμια τέτοια κίνηση και τι αποτελέσματα είχε;

Δεν εχουμε δει κάτι παρόμοιο εως τωρα σε κοραλια να γινεται. Ισως να γινεται με κάποια συγκεκριμενα "αδελφά" κοραλια. Εχει μια λογική η άποψη σου αλλα δυσκολο το κόβω.

Αυτο που ειναι αποδεδειγμένο, ειναι οτι τα κοραλια αλλάζουν η μπολιάζουν ενα μερος της ζωωξανθελης τους εν καιρο με οτι διαθέσιμο υπαρχει στη στήλη του νερου. Βεβαια αυτο γινεται υπο συνθήκες, αλλα γινεται και ειναι γεγονός. :)

το μόνο που μου έχει μπεί σαν ιδεα είναι να τοποθετήσω μαζί monti (plates) μήπως και "μπερδευτούν τα χρώματα τους.. :)

το μόνο που μου έχει μπεί σαν ιδεα είναι να τοποθετήσω μαζί monti (plates) μήπως και "μπερδευτούν τα χρώματα τους.. :)

Αυτό που λες γινεται κάπου το ειχα δει αλλα δεν θυμάμαι που! Θα ψάξω να το βρω.

Ωραιο link. Δεν ειναι ομως οπως το φαντάζεστε. Ειναι αυτο που ειπα ποιο πανω. Για καποιο λογο η μια μοντιπορα χρειάστηκε καποια κύτταρα ζωωξανθελη και πηρε απο το νερο την ποιο συμβατή ζωωξανθελη που βρήκε. Διαδικασία που σε καποιες συνθήκες τα κοραλια κανουν.

Ετσι βγήκε αυτο το χρωμα που φαινετε εκει. (Αν δεν ειναι κατι αλλο, μια ποιο αναλυτική φωτογραφια θα βοηθούσε)

0aad948f71e67ed6f7e372587d2c70ac.jpg

Αν μπορεις να το κανεις στο ενυδρειο; Δεν εχεις κατι να χάσεις, ανάγκασε το κοράλι να χάσει μεγαλο μερος της συμβιωτικής του άλγης, και οταν αυτο θα προσπαθεί απελπισμένα να ζήσει, ισως σε καποια απο όσα θα χάσεις να τσιμπήσει την ζωοξαθελη απο το "διπλα" κοράλι για να μπολιαστή αφου η δικη του ειναι σε σοκ και θελει επείγοντος κατι να βρει, μια οποια βοηθεια ειναι κατι προς τη ζωη.

Αφου ολες οι ζωωξανθελες που ειναι σε κοραλια στο ενυδρειο, τα κυταρα τους κυκλοφορούν και στη στήλη του νερου μας. Αυτα :)

Έγινε επεξεργασία - Discos

Μαριε εχει γινει και πιο εσκεμμενα. Αρχη http://i127.photobucket.com/albums/p148/werdlone/mixedcaps.jpg

Αποτελεσμα http://i127.photobucket.com/albums/p148/werdlone/mixedcaps1.jpg

Καπου το ειχα δει απο totm απλα το link το βρηκα απο ενα γρηγορο search. Τωρα ειμαι και σε κινητο για να βρω περισσοτερες info.

Μαριε εχει γινει και πιο εσκεμμενα. Αρχη http://i127.photobucket.com/albums/p148/werdlone/mixedcaps.jpg

Αποτελεσμα http://i127.photobucket.com/albums/p148/werdlone/mixedcaps1.jpg

Καπου το ειχα δει απο totm απλα το link το βρηκα απο ενα γρηγορο search. Τωρα ειμαι και σε κινητο για να βρω περισσοτερες info.

Τα λινκ ειναι και ποιο πανω, τα ειδα. Αλλα δεν φαινονται καθαρα οπως θα ηθελα να ξερω, στις φωτογραφιες που τόνισες. Γιατι δεν φαινετε αν ειναι πια "ενα" κοματι ή αλλιως ενα κοράλι η πολλα που προσπαθούν να ενωθούν και αν δουμε απο κοντα θα φανεί οτι τα διαφορετικά χρωματα "παλεύουν".

Αν ηταν ετσι απλο να πάρουμε διαφορετικά χρωματα στο ιδιο κοράλι θα πουλιόταν τετοια κοματια απο τις φάρμες με το κιλό, μαλλον ομως δεν γινεται. Τωρα αν κανεις μίξη διαφορες και μπλεχτούν τα χρωματα οσο δεν σκοτώνουν ή σκιάζουν η μια την αλλη, αυτο ναι μπορει να γινει και αν γινει σωστα ειναι και ωραιο :) .

Άρα γίνεται έστω και περιορισμένα, αλλά αυτό ανοίγει δρόμους και για πιο προχωρημένες μίξεις..

Και νόμιζα οτι είμαι παράξενος και οτι μπορεί και να φάω κράξιμο...

Τελικά υπάρχουμε πολλοί :usd: !
Φίλε Discos μήπως μπορείς να εξηγήσεις περισσότερα για αυτό που είπες:
''Αυτο που είναι αποδεδειγμένο, ειναι οτι τα κοραλια αλλάζουν η μπολιάζουν ενα μερος της ζωωξανθελης τους εν καιρο με οτι διαθέσιμο υπαρχει στη στήλη του νερου. Βεβαια αυτο γινεται υπο συνθήκες..''
'' ...ανάγκασε το κοράλι να χάσει μεγαλο μερος της συμβιωτικής του άλγης, και οταν αυτο θα προσπαθεί απελπισμένα να ζήσει, ισως σε καποια απο όσα θα χάσεις να τσιμπήσει την ζωοξαθελη απο το "διπλα" κοράλι για να μπολιαστή αφου η δικη του ειναι σε σοκ και θελει επείγοντος κατι να βρει, μια οποια βοηθεια ειναι κατι προς τη ζωη. ''

Άρα γίνεται έστω και περιορισμένα, αλλά αυτό ανοίγει δρόμους και για πιο προχωρημένες μίξεις..

Και νόμιζα οτι είμαι παράξενος και οτι μπορεί και να φάω κράξιμο...

Τελικά υπάρχουμε πολλοί :usd: !

Φίλε Discos μήπως μπορείς να εξηγήσεις περισσότερα για αυτό που είπες:

''Αυτο που είναι αποδεδειγμένο, ειναι οτι τα κοραλια αλλάζουν η μπολιάζουν ενα μερος της ζωωξανθελης τους εν καιρο με οτι διαθέσιμο υπαρχει στη στήλη του νερου. Βεβαια αυτο γινεται υπο συνθήκες..''

'' ...ανάγκασε το κοράλι να χάσει μεγαλο μερος της συμβιωτικής του άλγης, και οταν αυτο θα προσπαθεί απελπισμένα να ζήσει, ισως σε καποια απο όσα θα χάσεις να τσιμπήσει την ζωοξαθελη απο το "διπλα" κοράλι για να μπολιαστή αφου η δικη του ειναι σε σοκ και θελει επείγοντος κατι να βρει, μια οποια βοηθεια ειναι κατι προς τη ζωη. ''

Δεν υπαρχει λογος να φάει κάποιος κράξιμο αν ρωτάει γιατι θελει να μαθει κατι. Αυτος ειναι ο λογος του aquazone. Δεν ειναι βεβαια τοσο απλο αυτο που λες και ουσιαστικα δεν γινεται γιατι απλα δεν μπορεις να προσομειωσεις αυτες τις συνθήκες ακριβώς.

Να εξηγηθώ. Ολα τα φωτοσυνθετικά κοραλια εχουν την περίφημη ζωοξαθελη τους. Η αντίστοιχη "χλωροφύλλη" των κοραλιων, καπως διαφορετική. Επιστημονικές ερευνες εχουν δείξει οτι τα κοραλια αποβάλουν ενα μερος της ζωωξανθελης τους αν το βρουν αναγκαίο. Αυτο βεβαια ειναι κοινό σε ολους πια. Αυτη η αλγη λοιπον κυκλοφορεί στο νερο μεχρι να πεθάνει.

Αυτες οι έρευνες ομως το προχωρήσανε ποιο μακρυα. Βρηκανε οτι αν ενα κοράλι εχει αποβάλει για καποιο λογο πολυ μεγαλο της αλγης του και χρειαζετε επείγοντος να αναπληρώσει αυτη την αλγη, "ψάχνει" να βρει και απο τη στηλη του νερου τι υπαρχει να παρει και να χρησιμοποίηση μπας και σωθεί. Να ξερεις πως βρήκαν επισης οτι δεν ειναι ολες οι ζωοξανθελες συμβατές με ολα τα κοραλια. Πως το βρηκανε αυτο; Κάνοντας τεστ dna της ζωωξανθελης όλων των ζωντανών πριν την εισαγωγή τους και μετα απο χρονια και κάνοντας τις συγκρίσεις. Ηταν μια πολυετή μελετη με αλλα επισης πολυ ενδιαφερωντα συμπεράσματα.

Μην ελπίζεις λοιπον να μπορεσεις να κανεις κατι τετοιο. Αμα γινει θα γινει κατα τύχη και εγω λυπάμαι να χτυπάω στο μπλέντερ καθε μερα κοραλια που θελω και να αφήνω στο νερο μπας και μπολιαστει καποιο που το εχω αφησει να υποφέρει και έχοντας χάσει μεγαλο μερος της ζωογονου αλγης του, ψάχνει απελπισμένα να σωθεί..

Αυτα, πιστευω η απορια να σου λύθηκε :) .

Ωραιος ο Νικόλας, αλλα ένωσε δυο μοντιπορες και αναπτύχθηκαν ξεχωριστά απλα κοντα. Το μπόλι που ειναι το θεμα εδω δεν ειναι το ιδιο. Βασικα ειναι εντελως διαφορετικο. Σόρυ Νικολα :) .

Ωραιος ο Νικόλας, αλλα ένωσε δυο μοντιπορες και αναπτύχθηκαν ξεχωριστά απλα κοντα. Το μπόλι που ειναι το θεμα εδω δεν ειναι το ιδιο. Βασικα ειναι εντελως διαφορετικο. Σόρυ Νικολα :) .

Μαριε δεν χρειαζετε να ζητας sorry (σωπα καλε),δεν εγινε ετσι πηρα κομματι απο πορτοκαλι μοντιπορα ξαι το εβαλα στην πρασινη μοντιπορα επανω μεσα στο σχηματισμο της.Και κολησσε σιγα σιγα.

Στο σημείο που κόλλησαν οι δυο μοντι χτύπησαν η μια την άλλη;

Σου είναι εύκολο να βγάλεις μια φωτογραφία την ένωση τους;

Όσες φορές και να συναντηθεί οποιαδήποτε montipora με άλλη είτε αναφερόμαστε σε plate είτε σε digi πχ το αποτέλεσμα πάντα θα είναι μια εκ τον δυο θα υπερισχύσει και στην πορεία θα αφομοιώσει την άλλη...

Στο σημείο που κόλλησαν οι δυο μοντι χτύπησαν η μια την άλλη;

Σου είναι εύκολο να βγάλεις μια φωτογραφία την ένωση τους;

20141120_194935_zpsc7af5c1e.jpg

Μπαμ κανει οτι πλακώνονται

Μπαμ κανει οτι πλακώνονται

Και τι πειραζει,?προς το παρον δεν χρειαζετε αθρωπινη παρεμβολη,εαν ψωφηση η πορτοκαλι θα βγει εαν πειραχτει η πρασινη θα κλαδευτη,παντος ο σκοπος ειναι η ομορφια του αποτελεσματος,ειδωμεν.

Μονο αυτο το σχολιο Μαριε?δεν σου αρεσε?χαχαχαχα

Δεν ειπα οτι ειναι "ανήθικο", οτι κακώς κανεις, κριμα τα ζωντανα κτλ . Ειπα οτι πλακώνονται, αυτος δεν ηταν ο λογος που την εβαλες;

Οχι ωραια ειναι, δεν λεω το αντίθετο. Εχει καποιο ψωμί αυτο στα ενυδρεια μας. Αλλα το ποιο ωραιο το εχω δει σε φιλο, που μεσα στη μεση μιας μοντιπορας, έχωσε μια απιστευτη ακροπορα και ειναι πολυ scl fi το ολο θέαμα :)

Δεν ειπα οτι ειναι "ανήθικο", οτι κακώς κανεις, κριμα τα ζωντανα κτλ . Ειπα οτι πλακώνονται.

Οχι ωραια ειναι, δεν λεω το αντίθετο. Αλλα το ποιο ωραιο το εχω δει σε φιλο, που μεσα στη μεση μιας μοντιπορας, έχωσε μια απιστευτη ακροπορα και ειναι πολυ scl fi το ολο θέαμα /0:)

το εχω κανει και αυτο αλλα επεσα σε τσαμπουκα ακρο

Ωραια ακροπορα, καλα εκανε και την κουρεψε την μοντιπορα :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...