Jump to content

Πρόβλημα Με Ανούμπιες....στον Κουβά!

Safarpn

Recommended Posts

Πριν από μια εβδομάδα είχα πάρει μια Anoubia barteri και μια nana και τις δύο σε πολύ μεγάλο μέγεθος και αρκετά φουντωμένες από φύλλα. Προκειμένου να βρω μικρές πέτρες για να τις δέσω και να τις βάλω στο ενυδρείο και περισσότερο λόγω έλλειψης χρόνου, τις έβαλα σε ένα κουβά με νερό μέχρι επάνω και τις άφησα δίπλα στο ενυδρείο με εναν μικρό κυκλοφορητή για αν μη μένει στάσιμο το νερό. Μετά από μια εβδομάδα, σήμερα δηλαδή, αποφάσισα να τις δέσω σε πέτρες και αν τις βάλω στο ενυδρείο. Εν τω μεταξύ και τις δύο τις είχα κλαδέψει, τις είχα κόψει στη μέση από την αρχή γιατί ήταν αρκετά μεγάλος ο κορμός τους. Αφού έβγαλα τα φυτά από τον κουβά είδα οτι λίγα φύλλα είχαν αποκοπεί και πολλά άλλα κρεμόταν σχεδόν κομμένα (λιωμένα ήταν σχεδόν τα κοτσάνια τους) από τα σημεία που έχω σημειώσει με κόκκινα σημάδια στη φωτό παρακάτω. Η φωτό είναι από google, δεν είναι το δικό μου φυτό. Έκοψα πολλά ακόμα φύλλα μιας και ήταν έτοιμα να πέσουν και άλλα ακόμα κρέμονται. Άδειασαν τελείως από φύλλα, κρίμα. Θα επανέλθουν τα φυτά τώρα που τα έβαλα στο ενυδρείο; θα δυναμώσει για να βγάλει φύλλα; τι έφταιξε τελικά στον κουβά;

Ρε συ,επεφτε καθολου φως πανω τους μεσα στον κουβα?

Λογικα μολις τις βαλεις μεσα στο ενυδρειο θα παρουν τα πανω τους και θα ξαναπεταξουν νεα φυλλα,ειναι σκληρα φυτα.

Ρε συ,επεφτε καθολου φως πανω τους μεσα στον κουβα?

Λογικα μολις τις βαλεις μεσα στο ενυδρειο θα παρουν τα πανω τους και θα ξαναπεταξουν νεα φυλλα,ειναι σκληρα φυτα.

Οχι. Φοβόμουν τα μικρά μη πάνε και τα κάνουν όλα μπάχαλο μιας και το νερό σχεδόν ξεχείλιζε και τις είχα σε σημείο που να μη φαίνονται αρα δεν είχε και φως θα έλεγα.....ασε που ο κουβάς ήταν και μαύρος!

Στη μια πάει να μείνει μόνο ο κορμός, έχει τρια φύλλα πάνω (τόσα έμειναν από τα 10 περίπου) και αυτά με την κυκλοφορία του νερού θα αποκοπούν σε σύντομο χρόνο. Να τον αφήσω σκέτο τον κορμό μέσα ή αν τον βγάλω; κρίμα, στεναχωρέθηκα πολύ όχι για τα χρήματα που έδωσα όσο που ήταν φουντωμένες σα δέντρα και καράφλιασαν εντελώς. Κρίμα!

Ελλειψη νιτρικων ισως! Δεν νομιζω οτι ηταν θεμα φωτος!

Κριμα φιλαρακι! Αν εχει μεινει εστω κι ενα φυλλο, βαλτο μεσα και αστο! Μην το πεταξεις!

Τεό η έλλειψη νιτρικών δεν νομίζω μέσα σε μια εβδομάδα να τσάκισε την ανούμπια.

Εν μέρη ίσως την πείραξε η έλλειψη φωτισμού αλλά πιθανολογώ οτι την χτύπαγε ο κυκλοφορητής και την τσάκισε

ο οποίος δεν χρειαζόταν καν για τόσες λίγες ημέρες.

Βασίλη κάτι άλλο πρεπει να παίζει για να καταλάβεις ελιωσαν στα σημεία που σημειώνω παραπάνω. Δηλαδή στη βάση του φύλλου και στη βάση του κοτσανιού. Μονο εκεί.

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

Αυτήν την στιγμή που μιλάμε έχω ανούμπια σε κουβά όπως είναι με το γλαστράκι της εδώ και 15 μέρες περίπου έξω στο μπαλκόνι.

Με ανθάκι την πήρα και έτσι έχει παραμείνει ακόμα.

Εννοείται οτι το νερό είναι στάσιμο,το έχω αλλάξει 3-4 φορές μόνο,η θερμοκρασία είναι περιβάλλοντος και ο φωτισμός φυσικός.

Τα παραπάνω είναι ο λόγος που υποψιάζομαι την κυκλοφορία κυρίως . . .

Παιδια σιγουρα ειναι συνδιασμος ολων των παραπανω, με κυριωτερο κατα τη γνωμη μου την ελειψη φωτος...τι να πω κριμα.

Αν και σκληρα φυτα οι ανουβιες εχασα μια νανα σε μιση ωρα εξω απο το ενυδρειο οταν την εβγαλα και την ακουμπησα στο τραπεζι (οχι σε σκευος με νερο).... Μαραθηκε ολοκληρη σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα....

Μια ανούμπια που είχα ξεχάσει έξω για αρκετές ώρες είχε μαραθεί, είχε ξεραθεί εντελώς, τα φύλλα της δηλαδή έσπαγαν. Οταν την έριξα μέσα στο νερό ήρθε πάλι στην αρχική της μορφή είτε το πιστεύετε είτε όχι σε λίγες ώρες μονο. Θεωρω οτι θα επανέλθουν τα φυτά αρκει να τους δώσω λίγο χρόνο να πετάξουν νέα φύλλα. Απλα λυπάμαι που έχασα για μια βλακεία μου δυο τόσο όμορφα φουντωμενα φυτα. Είχαν πάνω απο 20 φύλλα η καθεμιά. Ο κορμός της nana ηταν 10 εκτοστά περίπου πριν τον κλαδέψω.

Το ίδιο θέμα έχω και εγώ με την δικιά μου...Την έβγαλα και την χώρισα σε 3 κομμάτια και την άφησα 5-6 μέρες σε κουβά(χωρίς κυκλοφοριτή)! Άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλα και στα 3 κομμάτια...τα 2 μικρότερα τα έβαλα στο μονομάχο όπως είχα σχεδιάσει και μετά από 2-3 μέρες συνήλθαν. το μεγάλο το άφησα στον κουβά με στρωμένο φίλτρο και θερμοστάτη για ακόμα μία εβδομάδα! Τα πράγματα έγιναν χειρότερα μόλις την έβαλα στο μεγάλο το ενυδρείο...ξεκίνησαν να σαπίζουν και τα κοτσάνια των φύλων...έχασα περίπου τα μισά και τα άλλα μισά είναι σε κακή κατάσταση...Τώρα πλέον(2 εβδομάδες μετά) ξεκίνησαν να βγαίνουν νέα φύλλα!

Edit : Ξέχασα να αναφέρω ότι και η δικιά μου nana είναι!

Έγινε επεξεργασία - pkmiloupas

Ρε παιδια απο την μερα που ξηλωσα το ενυδρειο, εχω βγαλει τις ανουμπιες και τα μικροσοριουμ και τα χω βαλει στο μικρο ενυδρειακι μου. Ενα φιλτρακι εχω μεσα και γυρναει κανονικα το νερο και απο ηλιο λιγα πραγματα. Οχι μονο δεν χαλασαν αλλα καθαρισαν και απο την αλγη και πεταξαν και λουλουδι! Ο Δημητρης και ο Μαριος το ειδαν!

Πραγματικα κι εμενα μου κανει εντυπωση γιατι η ανουμπια ειναι σκληρο φυτο.....

Κι εγω εβγαλα μια μεγαλη που ειχα απο το ενυδρειακι μου για να την δωσω σε ενα παιδι και την εβαλα στον κουβα τον ''ενυδρειακο'' για δυο βδομαδες χωρις κυκλοφορια τιποτα και ηταν οπως την ειχα βαλει εκτος απο 2-3 κιτρινα φυλλα που τα εκοψα.....

Βαλ'τες Πανο,μπορει να πεταξουν νεα φυλλα.....

Τις έχω βάλει ήδη στο ενυδρειο. Η μια μεγάλη έχει πάνω ακόμα αρκετά φύλλα (7), η άλλη έχει μονο 3. Η μια nana έχει 3 φύλλα και η άλλη αλλα τρία που δεν αντέξανε και κρέμονται πλέον απο τριχίδια. Γαμώτο πως την πάτησα έτσι; Άμα βλέπατε τι φυτα ηταν θα παθαίνατε πλάκα σένα λέω!!! Πως τα έκανα έτσι ρε γαμώτο;

Ετυχε ρε συ Πανο....δεν νομιζω να εκανες εσυ κατι κακο.....ευχομαι να συνελθουν! :)

Γιώργο δε σου λέω τίποτα ρε φίλε, δε μπορείς να φανταστείς τι φυτα έχασα, ηταν υπέροχα, σαν ανθοδέσμες!.....οκ το τελευταίο κάπως ακούστηκε.

• Like 1

Εγω πιστευω οτι ειναι θεμα φωτισμου,αλλο να μη τις χτυπαει καθολου φως και αλλο εστω και λιγο.

Αστες και θα επανελθουν Πανο.

Τελικά τα φυτά δεν άντεξαν. Οι κορμοί τους ηταν μαλακοί, αδύναμοι και σα να είχαν πιάσει μια γλίτσα επάνω. Τα φύλλα έφευγαν μαζί με τα κοτσάνια τους ενα ενα και τελικά τα έχασα όλα. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο στην κυριολεξία. Πιθανολογώ οτι εκείνο που τα έστειλε αδιάβαστα ήταν το κλάδεμα. Κρίμα, ούτε ενα φύλο δεν έμεινε.

Δεν πειράζει, συμβαίνουν αυτά. Πάμε γι΄ άλλα!

H έλειψη φωτός δημιουργησε το πρόβλημα, όσο κι αν λέμε πως οι ανούμπιες χρειάζονται μέτριο φωτισμό

Ειχα προσπαθησει κι εγώ να κρατήσω φυτά σε κουβα με κυκλοφορητη αλλα σε σκοτεινό μέρος και σε 15 μέρες...ειχαν πάρει την κάτω βόλτα

Οπως ειπε κι ο Παρασκευάς, πάμε για άλλα!

H έλειψη φωτός δημιουργησε το πρόβλημα, όσο κι αν λέμε πως οι ανούμπιες χρειάζονται μέτριο φωτισμό

Ειχα προσπαθησει κι εγώ να κρατήσω φυτά σε κουβα με κυκλοφορητη αλλα σε σκοτεινό μέρος και σε 15 μέρες...ειχαν πάρει την κάτω βόλτα

Οπως ειπε κι ο Παρασκευάς, πάμε για άλλα!

+1

Σάκη, είχα βγάλει ανούμπια απο το ενυδρειο για να τη δεσω σε πέτρα και χτύπησε το τηλεφωνο. Αφησα την ανούμπια στο καπάκι και αφου μίλησα στο τηλεφωνο, έφυγα για ψώνια. Οταν γύρισα μετα απο ωρα βρήκα το φυτο ξεραμενο τόσο πολυ που το πρωτο φύλλο τριφτηκε μόλις την ακούμπησα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, την έριξα μέσα στο ενυδρειο και σε ενα απόγευμα είχε γίνει όπως πριν. Ακόμα την έχω μετα απο 10 μηνες! Αν το θέμα ηταν ο φωτισμός, απο τη στιγμη που τις έβαλα μέσα στο ενυδρειο κάτω απο το φως, δε θα συνέρχονταν; Ειναι πολυ σκληροτράχιλα φυτα. Μήπως ηταν το κλάδεμα τελικα;

Σάκη, είχα βγάλει ανούμπια απο το ενυδρειο για να τη δεσω σε πέτρα και χτύπησε το τηλεφωνο. Αφησα την ανούμπια στο καπάκι και αφου μίλησα στο τηλεφωνο, έφυγα για ψώνια. Οταν γύρισα μετα απο ωρα βρήκα το φυτο ξεραμενο τόσο πολυ που το πρωτο φύλλο τριφτηκε μόλις την ακούμπησα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, την έριξα μέσα στο ενυδρειο και σε ενα απόγευμα είχε γίνει όπως πριν. Ακόμα την έχω μετα απο 10 μηνες! Αν το θέμα ηταν ο φωτισμός, απο τη στιγμη που τις έβαλα μέσα στο ενυδρειο κάτω απο το φως, δε θα συνέρχονταν; Ειναι πολυ σκληροτράχιλα φυτα. Μήπως ηταν το κλάδεμα τελικα;

Εφόσον άφησες ελάχιστα ή καθόλου φύλλα, δυσκόλεψες το φυτό να πάρει τα πάνω του

Το θέμα ειναι πως έφτασε σε σημείο να πάρει την κάτω βόλτα.

Τα φυτά, όσο σκληροτράχηλα κι αν ειναι, αν φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή, τότε ούτε το φως θα κάνει κάτι, ούτε και στο μπουκάλι με το λίπασμα αν τα βουτήξεις!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...