Jump to content

Γείωση: must ή μέγα λάθος;


Recommended Posts

οι προδιαγραφές του Παρθενώνα δεν περιείχαν ηλεκτρικά καλώδια, όμως προδιέγραφαν τα πάντα για την κατασκευή του και είναι οι πρώτες γραπτές προδιαγραφές που δημιουργήθηκαν για την τεκμηριωμένη κατασκευή και διασφάλιση ενός έργου.

Τώρα περί Άγγλων και γενικότερα ευρωπαίων (Γερμανοί όπου και έζησα αρκετά χρόνια, Γάλλοι, Ολλανδοί, κλπ) μην θεωρείς ότι "στροφάρουν" περισσότερο από εμάς... δεν είναι εξωγήινοι, εδώ ντόπιοι είναι και απ'οτι γνωρίζω στο θέμα αυτό που συζητάμε περί γείωσης... μάλλον δεν κατέχουν (οι πολλοί) πράμα....

Τώρα δουλεύοντας το θέμα (διαπιστώνω ότι "παίζει" και έξω το θέμα γείωση... στα φόρουμ του εξωτερικού) και παραθέτωντας στοιχεία και απόψεις... κάποια ημέρα θα ξεκαθαρίσει το σωστό. :wootwoot:

Για μένα και τις κατασκευές μου είναι λυμένο το πρόβλημα από το ;) 1991. :thumbup:

σας ευχομαι να πάθετε το ίδιο... δηλαδή να γειωθείτε άπαντες οι χομπίστες ανά τον κόσμο.

φιλικά

:thaman: Ν.Σ.

Παιδιά είπαμε τεκμηριώστε!

και όχι αστεία!

...και παρεπιπτώντως από την έπίσκεψη μου στον Παρθενώνα δεν είδα καλώδια. Απλά είδα το τότε Ελληνικό Απέραντο πολιτισμό. :thaman:

Πήγες ποτέ σου στη Αγγλία? Τα ίδια ηλεκτρικά είδη χρησιμοποιούν και εκεί οι χομπίστες και χωρίς το περιβόητο τρίτο συρματάκι. Γιατί οι εκεί το εγκρίνουν?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το θέμα της γείωσης μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ... Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα καθώς υπάρχει δυσκολία συνεννόησης μεταξύ μας που είναι πολύ πιθανό να είναι αποτέλεσμα έλλειψης γνώσεων ορισμένων. Η εξής ρήση πιστεύω ότι τα λέει όλα: η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. :wootwoot:

Ο φίλος Γιάννος ως ηλεκτρολόγος μιλάει με επιστημονικά τεκμήρια και καλύπτει πλήρως τις τοποθετήσεις του. Από κει και πέρα έχω βαρεθεί τις παραφιλολογίες και τα άστοχα-ανούσια παραδείγματα. Τελευταία τοποθέτηση από μέρους μου και όποιος καταλάβει, κατάλαβε. Οι υπόλοιποι το Σεπτέμβριο ξανά! :thaman:

Το ενυδρείο είναι ένα απομονωμένο σύστημα από ηλεκτρικής πλευράς. Την απομόνωση αυτή προσφέρουν τα τζάμια τα οποία είναι κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυναμικό υπάρχει παντού σε όλο το σύμπαν, διαφορετικό για κάθε σημείο, όμως κάθε σημείο έχει ένα δυναμικό. Όταν εγώ βρίσκομαι σε ένα σημείο Α δε με επηρεάζει το δυναμικό του γιατί δεν έχει κανένα αποτέλεσμα επάνω μου. Αν μπορούσα να βρίσκομαι ταυτόχρονα σε δύο σημεία, Α και Β, θα ορίζονταν διαφορά δυναμικού το οποίο σημαίνει ηλεκτρικό ρεύμα και το σώμα μου θα γινόταν φορέας ηλεκτρικού ρεύματος, θα με χτυπούσε κατά το κοινώς λεγόμενο. Στην περίπτωση του ενυδρείου τώρα. Βάζω ένα καλώδιο στην πρίζα, είτε στη φάση είτε στον ουδέτερο, και στη συνέχεια το βουτάω στο νερό του μη γειωμένου ενυδρείου μου. Τι θα γίνει? Απολύτως τίποτα, τα ψάρια θα συνεχίσουν να κολυμπάνε κανονικά. Γιατί? Γιατί τα βάζω σε ένα δυναμικό και όχι σε διαφορά δυναμικού, άρα δεν υπάρχει ρεύμα και ζουν και βασιλεύουν. Το παράδειγμα που ανέφερε ο Γιάννος με τα πουλιά και τα σύρματα υπέρ υψηλής τάσης είναι αυτό, (εκεί αν πλησιάζαμε το χέρι μας θα γινόμασταν ακαριαία κάρβουνο αλλά) τα πουλιά ακριβώς επειδή δεν βρίσκονται σε διαφορά δυναμικού αλλά σε δυναμικό δεν παθαίνουν τίποτα. Άλλο παράδειγμα ο αλεξιπτωτιστής που έπεσε στα καλώδια της ΔΕΗ και κρεμάστηκε από το ένα από αυτά, αν το θυμάστε από την τηλεόραση.

Για να το κλείσουμε οριστικά και αμετάκλητα λοιπόν, για να υπάρξει ρεύμα πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικά δυναμικά. Ρεύμα ορίζεται ως η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων και όχι το δυναμικό. Η πρίζα έχει δυναμικό και όχι ρεύμα. Αν γδαρθεί ένα καλώδιο μέσα στο ενυδρείο μας τώρα τι γίνεται. Θα εξετάσω τις περιπτώσεις που έχουμε γείωση, που δεν έχουμε γείωση και, την καλύτερη από όλες τις λύσεις, τη γαλβανική απομόνωση ή χρήση μετασχηματιστή ένα προς ένα.

Έχω γείωση και σημειώνεται διαρροή στο ενυδρείο μου

Τότε με το που θα σημειωθεί η διαρροή στο ενυδρείο θα πέσει η ασφάλεια και ίσως και το ρελέ προστασίας. Τα ψάρια θα υποστούν ένα μικρό ηλεκτροσόκ καθώς θα γίνουν στιγμιαία φορείς ηλεκτρικού φορτίου. Ο λόγος που θα πέσει σίγουρα η ασφάλεια είναι ο εξής: οι τριφασικές γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γειωμένο τον ουδέτερο οπότε αυτόματα δημιουργείται βραχυκύκλωμα (φάση-γείωση) και πέφτει η ασφάλεια. Καλό σενάριο εν γένει, αλλά στην περίπτωση που λείπουμε και συμβεί αυτό το ενυδρείο γίνεται βούρκος σε λιγότερο από 48 ώρες είτε χειμώνα (παγώνουν όλα) είτε καλοκαίρι (βράζουν όλα). Αυτό το σενάριο είναι το χειρότερο και είναι απόλυτα πιθανό να συμβεί ενώ λείπουμε. Επίσης, μη σκεφτεί κανείς «εγώ έχω μονοφασικό σπίτι μου και δεν πειράζει» γιατί όλοι παίρνουμε ρεύμα από τις τριφασικές κολόνες της ΔΕΗ.

Δεν έχω γείωση και σημειώνεται διαρροή στο ενυδρείο μου

Τα ψάρια δεν παθαίνουν τίποτα, το ίδιο και εμείς, αν πριν από κάθε επέμβαση στο ενυδρείο βγάζουμε τις πρίζες από τις συσκευές που βρίσκονται εντός ενυδρείου ή εν πάσει περιπτώσει είναι σε επαφή με το νερό, πχ εξωτερικά φίλτρα. (αναφέρεται ρητά σε κάθε συσκευή ενυδρειακής χρήσης που αγοράζουμε ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό) Αν όμως υπάρχει διαρροή και δεν βγάλουμε τις πρίζες, τότε όταν βάλουμε το χέρι μας μέσα εξαιτίας του ρελέ προστασίας (του οποίου η αρχή λειτουργίας έχει αναλυθεί σε άλλο τόπικ από το Γιάννο) το κύκλωμα θα διακοπεί, δηλαδή το ρελέ θα πέσει. Τελεσίδικα πράματα και όποιος πει το αντίθετο πάνω σε αυτό έχει βαθιά μεσάνυχτα και δεν ξέρει τι του γίνεται.

Δεν έχω γείωση και έχω μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης

Ότι και να συμβεί, ο κόσμος να χαλάσει, τα ψάρια μας να φάνε τα καλώδια του ενυδρείου και εμείς να κολυμπάμε σε αυτό, να βουτάμε τα χέρια μας ξυπόλητοι μέσα, κι ότι βάλει ο νους μας δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να πάθουμε τίποτα γιατί το κύκλωμα αυτό είναι ξένο ως προς το δίκτυο της ΔΕΗ που είμαστε εμείς γειωμένοι.

Έχω γείωση και έχω μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης

Αυτομάτως ενώνουμε το απομονωμένο μας κύκλωμα με το κύκλωμα της ΔΕΗ και στην περίπτωση διαρροής κάποιας συσκευής μας χτυπάει το ρεύμα χωρίς να καεί ασφάλεια και πολύ πιθανόν να μην πέσει ούτε το ρελέ προστασίας. Εν ολίγης το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Η λύση του μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης χρησιμοποιείτε σε παιδικές χαρές, πάρκα, πισίνες, σιντριβάνια, φώτα εξωτερικού χώρου στο σπίτι μας και οπουδήποτε αλλού θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι και να πιάσω το καλώδιο γυμνό με το χέρι μου δε θα πάθω τίποτα.

Επίσης, σχετικά με αυτό:

...Αν και δεν είμαι ειδικός για να στο εξηγήσω πλήρως, θα σου πω, πως αν δεν υπήρχε γείωση ώστε να πέσει το ρελέ διαφυγής, τότε το ρεύμα που είχε διαρροή, θα γειωνόταν δια μέσω του σώματος του Θανάση προς τη γη. Βέβαια πιθανά να μην ήταν 220V, αλλά μικρότερη τάση, από κάποιο καλώδιο που είχε χάσει μέρος από τη μόνωσή του. Στην περίπτωση αυτή ο Θανάσης θα ένοιωθε ένα τσίμπημα στο χέρι του. Στην περίπτωση, όμως που η διαρροή ήταν μεγάλη, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε το χειρότερο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει διαρροή μικρή και μεγάλη, όταν έχω διαρροή Φίλε Νίκο έχω διαρροή. Η ένταση του ρεύματος που θα περάσει αλλάζει κάθε φορά και εξαρτάται από την αντίσταση του κυκλώματος. Όταν υπάρχει διαρροή μιας συσκευής, η οποία συνδέεται απευθείας στην πρίζα του σπιτιού, τότε το δυναμικό της αυτόματα ισούται με αυτό της πρίζας, δηλαδή 220volt.

Τα φόρα είναι ένας χώρος για να μαθαίνουμε ότι δεν ξέρουμε και όχι για να προσπαθούμε βλακωδώς να πείσουμε τον άλλο. Σε ζητήματα στα οποία δε γνωρίζω αφήνω εκείνους που γνωρίζουν να με "ξεστραβώσουν" και δεν εκφέρω γνώμη, ή, αν το κάνω, θα πω εξαρχής ότι δεν γνωρίζω αλλά νομίζω ότι είναι έτσι. Το ότι ως Έλληνες είμαστε ξερόλες είναι γνωστό, σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλει τη δική μας και των γύρω μας καλό είναι αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για αυτό που λέμε, να μην το λέμε.

Τέλος πάω να μελετήσω τις προοπτικες εξέλιξης του ενυδρείου μου γιατί ο φίλος Ντίνος έκανε μια ορθότατη παρατήρηση! :thaman: Καλό βράδυ σε όλους και με τη νίκη η Ελλαδάρα μας!

EDIT: και φυσικά όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι. ;)

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης ...

Λιγο περισσοτερο μπορειτε να μου πειτε για αυτο.

Πως και που μπενει στο σπιτι ??? για να το εχω για το ενυδρειο, οταν το ενυδρειο εχει ξεχωριστη γραμμη απο το σπιτι και δικο του πινακα.

Εχω μπερδευτει :thaman:

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστούμε Γιώργο για το κόπο σου .. :bowdown:

μια ερώτηση μόνο ..

όταν νοιώθουμε τσίμπημα εκεί που έχουμε μικροπληγές στα δάχτυλα όταν τα χέρια μας είναι στο νερό …. τι συμβαίνει τότε?

μιλάμε για διαρροή από ηλεκτρική συσκευή η από άλλη αιτία ? πχ στατικός ηλεκτρισμός … επαγωγικά ρεύματα … φορτία που δημιουργούνται λογο της κίνησης του νερού …

να θυμίσω ότι τσίμπημα σε αμυχές νοιώθουμε πολλές φορές όταν έχουμε τα χέρια κάτω από τρεχούμενη βρύση ..

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή φίλη Rain, τώρα στο ημίχρονο προλαβαίνω να απαντήσω... :D

Ο μετασχηματιστής εν γένει είναι μία συσκευή η οποία αναλαμβάνει να ανυψώσει ή να υποβιβάσει την τάση στην επιθυμητή τιμή. Ο μετασχηματιστής ένα προς ένα είναι ένα τρυκ που έχουμε σκαρφιστεί για να δημιουργήσουμε τεχνητά ένα απομονωμένο κύκλωμα, βγάζει ότι του δίνεις με τη διαφορά ότι είναι ξένο ως προς το κύκλωμα ρεύματος της ΔΕΗ με αποτέλεσμα ο μοναδικός τρόπος για να σε "χτυπήσει" το ρεύμα είναι να πιάσεις και τα δύο καλώδια-εξόδους του. Μόνο αν θες να αυτοκτονήσεις το κάνεις αυτό!!!!

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να υπολογίσεις τη συνολική κατανάλωση του ενυδρείου σου (χαρτί και μολύβι και προσθέτεις τις αναγραφόμενες τιμές ισχύος των συσκευών σε watt). Έστω ότι βγαίνει 2400watt, πας σε μαγαζί με ηλεκτρολογικά υλικά και τους λες θέλω ένα μετασχηματιστή 220/220 (ή ένα προς ένα) για 3000watt (να μην είναι ο μετασχηματιστής φορτωμένος στο 100% και να έχεις το περιθώριο να προσθέσεις και κάτι άλλο στο μέλλον). Έρχεται ένας ηλεκτρολόγος και στην κεντρική γραμμή που έρχεται στο ενυδρείο σου (στο ντουλάπι με το πολύμπριζο για παράδειγμα) παρεμβάλει εν σειρά το μετασχηματιστή. Από κει και πέρα είναι 100000000000000000000% ότι βρέξει χιονίσει δεν πρόκειται ποτέ να σε "χτυπήσει" το ρεύμα ό,,,,,,,,τι κι αν γίνει. :bowdown:

Τάσο στις πληγές πολλές φορές τα ανιόντα του νερού δημιουργούν αυτήν την ψευδαίσθηση ότι μας ηλεκτρίζουν. Η γυμνή σάρκα, χωρίς πέτσα, είναι πολύ ευαίσθητη και στα παραμικρά φορτία/τάσεις, σαν παιδιά όλοι είχαμε ακουμπήσει τον πόλο κάποιας μπαταρίας στη γλώσσα μας και νοιώθαμε ένα δυσάρεστο τσίμπημα χωρίς να είναι βέβαια ανησυχητικό ή επικίνδυνο! ;)

Επίσης, για το φίλο Βασίλη να του πω ότι έχει δίκιο για τις ανησυχίες του αλλά μην ξεχνάμε ότι όλες μα όλες οι συσκευές αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου να βάλεις χέρι μέσα στο ενυδρείο αν δεν έχεις βγάλεις πρώτα όλες τις πρίζες. Αναφέρεται πάντα στα safety instructions με πολλά θαυμαστικά. ;) Επιπλέον, καθότι κατασκευαστικά ακόμα και η γείωση/ρελέ κλπ μέτρα δε σε καλύπτουν 100% δε τη χρησιμοποιούν χωρίς να σημαίνει ότι λείπει. Μία συσκευή να είναι γειωμένη, είναι όλο το ενυδρείο, αλλά.... φαντάσου να έχει απώλεια μια συσκευή και εξαιτίας της γείωσης (που συνεπάγεται τη δημιουργία ρεύματος) να σου σκοτώσει τα ψάρια, κάνεις μια μήνυση και μετά... Έτσι, με δεδομένο ότι είναι κατασκευαστικά τέλειες (στο βαθμό που είναι εφικτό) σου λένε μη βάλεις χέρι μέσα. Αν δεν ακούσεις, είναι δικό σου το φταίξιμο. Και σχετικά με τις συσκευές που αποσύρει η ΕΕ, κυρίως από Κίνα, το πρόβλημα τους είναι ότι προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, ενώ στην περίπτωση μας όχι. :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της γείωσης μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ...... μπλαμπλαμπλα....... μπλαμπλαμπλα........ μπλαμπλαμπλα.......... μπλαμπλαμπλα........... μπλαμπλαμπλα......... μπλαμπλαμπλα......... ...Καλό βράδυ σε όλους και με τη νίκη η Ελλαδάρα μας!

EDIT: και φυσικά όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι. ;)

Δεν μπορώ παρά να :bowdown::thumbup::D;);)σφόδρα, μετά από ΟΛΟ αυτό, φίλε Γιώργο...! ;)

Υ.Σ.: Και για την επόμενη απάντηση βέβαια, που με πρόλαβε στο γράψιμο...!

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να υπολογίσεις τη συνολική κατανάλωση του ενυδρείου σου (χαρτί και μολύβι και προσθέτεις τις αναγραφόμενες τιμές ισχύος των συσκευών σε watt). Έστω ότι βγαίνει 2400watt, πας σε μαγαζί με ηλεκτρολογικά υλικά και τους λες θέλω ένα μετασχηματιστή 220/220 (ή ένα προς ένα) για 3000watt (να μην είναι ο μετασχηματιστής φορτωμένος στο 100% και να έχεις το περιθώριο να προσθέσεις και κάτι άλλο στο μέλλον). Έρχεται ένας ηλεκτρολόγος και στην κεντρική γραμμή που έρχεται στο ενυδρείο σου (στο ντουλάπι με το πολύμπριζο για παράδειγμα) παρεμβάλει εν σειρά το μετασχηματιστή. Από κει και πέρα είναι 100000000000000000000% ότι βρέξει χιονίσει δεν πρόκειται ποτέ να σε "χτυπήσει" το ρεύμα ό,,,,,,,,τι κι αν γίνει. :bowdown:

Ευχαριστω για την απαντηση.

Ηδη ειχα παρει τηλ. στον ελεκτρολογο που εχει φτιαξει τον πινακα του ενυδρειου μου. Δεν τον βρηκα... :thumbup: Αλλα αυριο, θα αρχιζω την μερα μου απο αυτο...

Πως και ηξερες οτι το ενυδρειο μου καταναλωνει 2400 watt ??? :D;)

Ετσι ειναι !

Link to comment
Share on other sites

ΦΙΛΤΑΤΟ ΓΗΡΑΙΟ ΜΕΛΟΣ filoxenos, απορώ πως λες ότι κουράστηκες με τα περί "γείωσης ενυδρείου", την στιγμή που δεν ξεκαθάρησε εντελώς το θέμα. Σίγουρα ένα είναι το σωστό... όχι και τα δύο ........

.......... θέλουμε πολύ ακόμα για να διαλυθούν τα νέφη και να πάμε στα καλύτερα για το χόμπι... υπομονή!...

Να θεωρήσω δηλαδή τώρα (μετά τα κατατοπιστικότατα μηνύματα του george hmmy) ότι έγινε... ΞΑΣΤΕΡΙΑ..???? :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

ΜΕ ΤΑ 2.400 WATT σου, θα πρέπει να ανάβουν στο ενυδρείο σου 2000 ηλεκτρολογικά κατσαβιδάκια!!!!!

Βάλε σε παρακαλώ μια γείωση να διώξεις όλο αυτό το ηλεκτρικό στρες από τα ψάρια σου.

Απλά είναι τα πράγματα, ο προηγούμενος φίλος σου λέει πως να προστατεύσεις τον εαυτό σου και μόνον αυτόν, εγώ μιλάω για εσένα και τα ψάρια σου πακέτο.

φιλικά

:bowdown: Ν.Σ.

Link to comment
Share on other sites

ΜΕ ΤΑ 2.400 WATT σου, θα πρέπει να ανάβουν στο ενυδρείο σου 2000 ηλεκτρολογικά κατσαβιδάκια!!!!!

Βάλε σε παρακαλώ μια γείωση να διώξεις όλο αυτό το ηλεκτρικό στρες από τα ψάρια σου.

Απλά είναι τα πράγματα, ο προηγούμενος φίλος σου λέει πως να προστατεύσεις τον εαυτό σου και μόνον αυτόν, εγώ μιλάω για εσένα και τα ψάρια σου πακέτο.

φιλικά

:D Ν.Σ.

Ευχαριστω για την προστασια μου :bowdown:

Για την γειωση - πρεπει να παρω αποφαση ;) , αλλα πρωτο να παρω την γνωμη του ηλεκτρολογου για το δικο μου πινακα του ενυδρειου. Μηπως και εχει ηδη κανενα μετασχηματιστη γαλβανικης απομονωσεις, απλα δεν το ξερω εγω... ( εχει τοσο πολλα πραγματα σε τρεις σειρες του, που δεν τα καταλαβενω και ολα) :thumbup: Οταν ειχε φτιαχτει ο πινακας, ειχα ζητησει να υπαρχει γειωση...

Και αν να παρω την ετοιμη γειωση, δεν πρεπει να ειναι απο το τιτανιο??? ( για το θαλασσινο ενυδρειο)

P.S. το κατσαβιδι με λαμπακι εβαλα σημερα, αλλα δεν μου αναψε, ισως δεν ειναι σωστο κατσαβιδι ;)

Έγινε επεξεργασία - RAIN
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της γείωσης μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ... Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα καθώς υπάρχει δυσκολία συνεννόησης μεταξύ μας που είναι πολύ πιθανό να είναι αποτέλεσμα έλλειψης γνώσεων ορισμένων. Η εξής ρήση πιστεύω ότι τα λέει όλα: η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. :D

Ο φίλος Γιάννος ως ηλεκτρολόγος μιλάει με επιστημονικά τεκμήρια και καλύπτει πλήρως τις τοποθετήσεις του. Από κει και πέρα έχω βαρεθεί τις παραφιλολογίες και τα άστοχα-ανούσια παραδείγματα. Τελευταία τοποθέτηση από μέρους μου και όποιος καταλάβει, κατάλαβε. Οι υπόλοιποι το Σεπτέμβριο ξανά! :bowdown:

Το ενυδρείο είναι ένα απομονωμένο σύστημα από ηλεκτρικής πλευράς. Την απομόνωση αυτή προσφέρουν τα τζάμια τα οποία είναι κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυναμικό υπάρχει παντού σε όλο το σύμπαν, διαφορετικό για κάθε σημείο, όμως κάθε σημείο έχει ένα δυναμικό. Όταν εγώ βρίσκομαι σε ένα σημείο Α δε με επηρεάζει το δυναμικό του γιατί δεν έχει κανένα αποτέλεσμα επάνω μου. Αν μπορούσα να βρίσκομαι ταυτόχρονα σε δύο σημεία, Α και Β, θα ορίζονταν διαφορά δυναμικού το οποίο σημαίνει ηλεκτρικό ρεύμα και το σώμα μου θα γινόταν φορέας ηλεκτρικού ρεύματος, θα με χτυπούσε κατά το κοινώς λεγόμενο. Στην περίπτωση του ενυδρείου τώρα. Βάζω ένα καλώδιο στην πρίζα, είτε στη φάση είτε στον ουδέτερο, και στη συνέχεια το βουτάω στο νερό του μη γειωμένου ενυδρείου μου. Τι θα γίνει? Απολύτως τίποτα, τα ψάρια θα συνεχίσουν να κολυμπάνε κανονικά. Γιατί? Γιατί τα βάζω σε ένα δυναμικό και όχι σε διαφορά δυναμικού, άρα δεν υπάρχει ρεύμα και ζουν και βασιλεύουν. Το παράδειγμα που ανέφερε ο Γιάννος με τα πουλιά και τα σύρματα υπέρ υψηλής τάσης είναι αυτό, (εκεί αν πλησιάζαμε το χέρι μας θα γινόμασταν ακαριαία κάρβουνο αλλά) τα πουλιά ακριβώς επειδή δεν βρίσκονται σε διαφορά δυναμικού αλλά σε δυναμικό δεν παθαίνουν τίποτα. Άλλο παράδειγμα ο αλεξιπτωτιστής που έπεσε στα καλώδια της ΔΕΗ και κρεμάστηκε από το ένα από αυτά, αν το θυμάστε από την τηλεόραση.

Για να το κλείσουμε οριστικά και αμετάκλητα λοιπόν, για να υπάρξει ρεύμα πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικά δυναμικά. Ρεύμα ορίζεται ως η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων και όχι το δυναμικό. Η πρίζα έχει δυναμικό και όχι ρεύμα. Αν γδαρθεί ένα καλώδιο μέσα στο ενυδρείο μας τώρα τι γίνεται. Θα εξετάσω τις περιπτώσεις που έχουμε γείωση, που δεν έχουμε γείωση και, την καλύτερη από όλες τις λύσεις, τη γαλβανική απομόνωση ή χρήση μετασχηματιστή ένα προς ένα.

Έχω γείωση και σημειώνεται διαρροή στο ενυδρείο μου

Τότε με το που θα σημειωθεί η διαρροή στο ενυδρείο θα πέσει η ασφάλεια και ίσως και το ρελέ προστασίας. Τα ψάρια θα υποστούν ένα μικρό ηλεκτροσόκ καθώς θα γίνουν στιγμιαία φορείς ηλεκτρικού φορτίου. Ο λόγος που θα πέσει σίγουρα η ασφάλεια είναι ο εξής: οι τριφασικές γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γειωμένο τον ουδέτερο οπότε αυτόματα δημιουργείται βραχυκύκλωμα (φάση-γείωση) και πέφτει η ασφάλεια. Καλό σενάριο εν γένει, αλλά στην περίπτωση που λείπουμε και συμβεί αυτό το ενυδρείο γίνεται βούρκος σε λιγότερο από 48 ώρες είτε χειμώνα (παγώνουν όλα) είτε καλοκαίρι (βράζουν όλα). Αυτό το σενάριο είναι το χειρότερο και είναι απόλυτα πιθανό να συμβεί ενώ λείπουμε. Επίσης, μη σκεφτεί κανείς «εγώ έχω μονοφασικό σπίτι μου και δεν πειράζει» γιατί όλοι παίρνουμε ρεύμα από τις τριφασικές κολόνες της ΔΕΗ.

Δεν έχω γείωση και σημειώνεται διαρροή στο ενυδρείο μου

Τα ψάρια δεν παθαίνουν τίποτα, το ίδιο και εμείς, αν πριν από κάθε επέμβαση στο ενυδρείο βγάζουμε τις πρίζες από τις συσκευές που βρίσκονται εντός ενυδρείου ή εν πάσει περιπτώσει είναι σε επαφή με το νερό, πχ εξωτερικά φίλτρα. (αναφέρεται ρητά σε κάθε συσκευή ενυδρειακής χρήσης που αγοράζουμε ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό) Αν όμως υπάρχει διαρροή και δεν βγάλουμε τις πρίζες, τότε όταν βάλουμε το χέρι μας μέσα εξαιτίας του ρελέ προστασίας (του οποίου η αρχή λειτουργίας έχει αναλυθεί σε άλλο τόπικ από το Γιάννο) το κύκλωμα θα διακοπεί, δηλαδή το ρελέ θα πέσει. Τελεσίδικα πράματα και όποιος πει το αντίθετο πάνω σε αυτό έχει βαθιά μεσάνυχτα και δεν ξέρει τι του γίνεται.

Δεν έχω γείωση και έχω μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης

Ότι και να συμβεί, ο κόσμος να χαλάσει, τα ψάρια μας να φάνε τα καλώδια του ενυδρείου και εμείς να κολυμπάμε σε αυτό, να βουτάμε τα χέρια μας ξυπόλητοι μέσα, κι ότι βάλει ο νους μας δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να πάθουμε τίποτα γιατί το κύκλωμα αυτό είναι ξένο ως προς το δίκτυο της ΔΕΗ που είμαστε εμείς γειωμένοι.

Έχω γείωση και έχω μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης

Αυτομάτως ενώνουμε το απομονωμένο μας κύκλωμα με το κύκλωμα της ΔΕΗ και στην περίπτωση διαρροής κάποιας συσκευής μας χτυπάει το ρεύμα χωρίς να καεί ασφάλεια και πολύ πιθανόν να μην πέσει ούτε το ρελέ προστασίας. Εν ολίγης το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Η λύση του μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης χρησιμοποιείτε σε παιδικές χαρές, πάρκα, πισίνες, σιντριβάνια, φώτα εξωτερικού χώρου στο σπίτι μας και οπουδήποτε αλλού θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι και να πιάσω το καλώδιο γυμνό με το χέρι μου δε θα πάθω τίποτα.

Επίσης, σχετικά με αυτό:

Δεν υπάρχει διαρροή μικρή και μεγάλη, όταν έχω διαρροή Φίλε Νίκο έχω διαρροή. Η ένταση του ρεύματος που θα περάσει αλλάζει κάθε φορά και εξαρτάται από την αντίσταση του κυκλώματος. Όταν υπάρχει διαρροή μιας συσκευής, η οποία συνδέεται απευθείας στην πρίζα του σπιτιού, τότε το δυναμικό της αυτόματα ισούται με αυτό της πρίζας, δηλαδή 220volt.

Τα φόρα είναι ένας χώρος για να μαθαίνουμε ότι δεν ξέρουμε και όχι για να προσπαθούμε βλακωδώς να πείσουμε τον άλλο. Σε ζητήματα στα οποία δε γνωρίζω αφήνω εκείνους που γνωρίζουν να με "ξεστραβώσουν" και δεν εκφέρω γνώμη, ή, αν το κάνω, θα πω εξαρχής ότι δεν γνωρίζω αλλά νομίζω ότι είναι έτσι. Το ότι ως Έλληνες είμαστε ξερόλες είναι γνωστό, σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλει τη δική μας και των γύρω μας καλό είναι αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για αυτό που λέμε, να μην το λέμε.

Τέλος πάω να μελετήσω τις προοπτικες εξέλιξης του ενυδρείου μου γιατί ο φίλος Ντίνος έκανε μια ορθότατη παρατήρηση! :thumbup: Καλό βράδυ σε όλους και με τη νίκη η Ελλαδάρα μας!

EDIT: και φυσικά όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι. ;)

Αυτό ακριβώς!! ;););)

Εύγε φίλε και σε ευχαριστώ!

Επειδή το έψαξα και εγώ το θέμα όλο αυτό το διάστημα και δεν μιλώ μόνο για διαδίκτιο, οι ζημιές που θα υποστούμε Με την γείωση είναι συντρηπτικά περισσότερες απ'ότι χωρίς! Απλά κάνετε ότι λέει στα ηλεκτρονικά μηχανήματα του ενυδρείου. Κλείστε την παροχή για λίγο. Όταν γειώσουμε το ενυδρείο και προκύψει διαρροή ηλεκτρισμού ΤΟΤΕ είναι που δέχονται ηλεκροσόκ τα ψάρια.

...και για να προλάβω, λέω ότι ναι τόσα χρόνια ασχολείται ο κόσμος με ενυδρεία με μηχανήματα χωρίς γείωση. Πέστε θανάτους που υπήρξαν!!! Γιατί τώρα να τα αλλάξουμε. Με την προσθήκη γείωσης Θα έχουμε σίγουρα μεγάλες απώλειες από ψάρια καθώς θα φεύγουμε το πρωί και ερχόμενοι το απόγευμα θα βλέπουμε όλη την παροχή κλειστή και τα ψάρια να κοιτούν τήν άμμο ανάποδα!

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της γείωσης μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ... Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα καθώς υπάρχει δυσκολία συνεννόησης μεταξύ μας που είναι πολύ πιθανό να είναι αποτέλεσμα έλλειψης γνώσεων ορισμένων. Η εξής ρήση πιστεύω ότι τα λέει όλα: η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. :D

Ο φίλος Γιάννος ως ηλεκτρολόγος μιλάει με επιστημονικά τεκμήρια και καλύπτει πλήρως τις τοποθετήσεις του. Από κει και πέρα έχω βαρεθεί τις παραφιλολογίες και τα άστοχα-ανούσια παραδείγματα. Τελευταία τοποθέτηση από μέρους μου και όποιος καταλάβει, κατάλαβε. Οι υπόλοιποι το Σεπτέμβριο ξανά! :bowdown:

Το ενυδρείο είναι ένα απομονωμένο σύστημα από ηλεκτρικής πλευράς. Την απομόνωση αυτή προσφέρουν τα τζάμια τα οποία είναι κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυναμικό υπάρχει παντού σε όλο το σύμπαν, διαφορετικό για κάθε σημείο, όμως κάθε σημείο έχει ένα δυναμικό. Όταν εγώ βρίσκομαι σε ένα σημείο Α δε με επηρεάζει το δυναμικό του γιατί δεν έχει κανένα αποτέλεσμα επάνω μου. Αν μπορούσα να βρίσκομαι ταυτόχρονα σε δύο σημεία, Α και Β, θα ορίζονταν διαφορά δυναμικού το οποίο σημαίνει ηλεκτρικό ρεύμα και το σώμα μου θα γινόταν φορέας ηλεκτρικού ρεύματος, θα με χτυπούσε κατά το κοινώς λεγόμενο. Στην περίπτωση του ενυδρείου τώρα. Βάζω ένα καλώδιο στην πρίζα, είτε στη φάση είτε στον ουδέτερο, και στη συνέχεια το βουτάω στο νερό του μη γειωμένου ενυδρείου μου. Τι θα γίνει? Απολύτως τίποτα, τα ψάρια θα συνεχίσουν να κολυμπάνε κανονικά. Γιατί? Γιατί τα βάζω σε ένα δυναμικό και όχι σε διαφορά δυναμικού, άρα δεν υπάρχει ρεύμα και ζουν και βασιλεύουν. Το παράδειγμα που ανέφερε ο Γιάννος με τα πουλιά και τα σύρματα υπέρ υψηλής τάσης είναι αυτό, (εκεί αν πλησιάζαμε το χέρι μας θα γινόμασταν ακαριαία κάρβουνο αλλά) τα πουλιά ακριβώς επειδή δεν βρίσκονται σε διαφορά δυναμικού αλλά σε δυναμικό δεν παθαίνουν τίποτα. Άλλο παράδειγμα ο αλεξιπτωτιστής που έπεσε στα καλώδια της ΔΕΗ και κρεμάστηκε από το ένα από αυτά, αν το θυμάστε από την τηλεόραση.

Για να το κλείσουμε οριστικά και αμετάκλητα λοιπόν, για να υπάρξει ρεύμα πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικά δυναμικά. Ρεύμα ορίζεται ως η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων και όχι το δυναμικό. Η πρίζα έχει δυναμικό και όχι ρεύμα. Αν γδαρθεί ένα καλώδιο μέσα στο ενυδρείο μας τώρα τι γίνεται. Θα εξετάσω τις περιπτώσεις που έχουμε γείωση, που δεν έχουμε γείωση και, την καλύτερη από όλες τις λύσεις, τη γαλβανική απομόνωση ή χρήση μετασχηματιστή ένα προς ένα.

Έχω γείωση και σημειώνεται διαρροή στο ενυδρείο μου

Τότε με το που θα σημειωθεί η διαρροή στο ενυδρείο θα πέσει η ασφάλεια και ίσως και το ρελέ προστασίας. Τα ψάρια θα υποστούν ένα μικρό ηλεκτροσόκ καθώς θα γίνουν στιγμιαία φορείς ηλεκτρικού φορτίου. Ο λόγος που θα πέσει σίγουρα η ασφάλεια είναι ο εξής: οι τριφασικές γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γειωμένο τον ουδέτερο οπότε αυτόματα δημιουργείται βραχυκύκλωμα (φάση-γείωση) και πέφτει η ασφάλεια. Καλό σενάριο εν γένει, αλλά στην περίπτωση που λείπουμε και συμβεί αυτό το ενυδρείο γίνεται βούρκος σε λιγότερο από 48 ώρες είτε χειμώνα (παγώνουν όλα) είτε καλοκαίρι (βράζουν όλα). Αυτό το σενάριο είναι το χειρότερο και είναι απόλυτα πιθανό να συμβεί ενώ λείπουμε. Επίσης, μη σκεφτεί κανείς «εγώ έχω μονοφασικό σπίτι μου και δεν πειράζει» γιατί όλοι παίρνουμε ρεύμα από τις τριφασικές κολόνες της ΔΕΗ.

Δεν έχω γείωση και σημειώνεται διαρροή στο ενυδρείο μου

Τα ψάρια δεν παθαίνουν τίποτα, το ίδιο και εμείς, αν πριν από κάθε επέμβαση στο ενυδρείο βγάζουμε τις πρίζες από τις συσκευές που βρίσκονται εντός ενυδρείου ή εν πάσει περιπτώσει είναι σε επαφή με το νερό, πχ εξωτερικά φίλτρα. (αναφέρεται ρητά σε κάθε συσκευή ενυδρειακής χρήσης που αγοράζουμε ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό) Αν όμως υπάρχει διαρροή και δεν βγάλουμε τις πρίζες, τότε όταν βάλουμε το χέρι μας μέσα εξαιτίας του ρελέ προστασίας (του οποίου η αρχή λειτουργίας έχει αναλυθεί σε άλλο τόπικ από το Γιάννο) το κύκλωμα θα διακοπεί, δηλαδή το ρελέ θα πέσει. Τελεσίδικα πράματα και όποιος πει το αντίθετο πάνω σε αυτό έχει βαθιά μεσάνυχτα και δεν ξέρει τι του γίνεται.

Δεν έχω γείωση και έχω μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης

Ότι και να συμβεί, ο κόσμος να χαλάσει, τα ψάρια μας να φάνε τα καλώδια του ενυδρείου και εμείς να κολυμπάμε σε αυτό, να βουτάμε τα χέρια μας ξυπόλητοι μέσα, κι ότι βάλει ο νους μας δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να πάθουμε τίποτα γιατί το κύκλωμα αυτό είναι ξένο ως προς το δίκτυο της ΔΕΗ που είμαστε εμείς γειωμένοι.

Έχω γείωση και έχω μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης

Αυτομάτως ενώνουμε το απομονωμένο μας κύκλωμα με το κύκλωμα της ΔΕΗ και στην περίπτωση διαρροής κάποιας συσκευής μας χτυπάει το ρεύμα χωρίς να καεί ασφάλεια και πολύ πιθανόν να μην πέσει ούτε το ρελέ προστασίας. Εν ολίγης το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Η λύση του μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης χρησιμοποιείτε σε παιδικές χαρές, πάρκα, πισίνες, σιντριβάνια, φώτα εξωτερικού χώρου στο σπίτι μας και οπουδήποτε αλλού θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι και να πιάσω το καλώδιο γυμνό με το χέρι μου δε θα πάθω τίποτα.

Επίσης, σχετικά με αυτό:

Δεν υπάρχει διαρροή μικρή και μεγάλη, όταν έχω διαρροή Φίλε Νίκο έχω διαρροή. Η ένταση του ρεύματος που θα περάσει αλλάζει κάθε φορά και εξαρτάται από την αντίσταση του κυκλώματος. Όταν υπάρχει διαρροή μιας συσκευής, η οποία συνδέεται απευθείας στην πρίζα του σπιτιού, τότε το δυναμικό της αυτόματα ισούται με αυτό της πρίζας, δηλαδή 220volt.

Τα φόρα είναι ένας χώρος για να μαθαίνουμε ότι δεν ξέρουμε και όχι για να προσπαθούμε βλακωδώς να πείσουμε τον άλλο. Σε ζητήματα στα οποία δε γνωρίζω αφήνω εκείνους που γνωρίζουν να με "ξεστραβώσουν" και δεν εκφέρω γνώμη, ή, αν το κάνω, θα πω εξαρχής ότι δεν γνωρίζω αλλά νομίζω ότι είναι έτσι. Το ότι ως Έλληνες είμαστε ξερόλες είναι γνωστό, σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλει τη δική μας και των γύρω μας καλό είναι αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για αυτό που λέμε, να μην το λέμε.

Τέλος πάω να μελετήσω τις προοπτικες εξέλιξης του ενυδρείου μου γιατί ο φίλος Ντίνος έκανε μια ορθότατη παρατήρηση! :thumbup: Καλό βράδυ σε όλους και με τη νίκη η Ελλαδάρα μας!

EDIT: και φυσικά όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι. ;)

george hmmy

Μετά από αυτή την παρουσίαση

Με έχεις καλύψει απόλυτα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Όσον για εσένα AquaClubDesign

Ήρθε η ώρα να σου μιλήσω με την γλώσσα που καταλαμβάνεις.

Τώρα βαστώ ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και είμαι με τα πόδια στον αέρα και εσύ είσαι απέναντι και γελάς. Γελάει καλύτερα αυτός που γελάει τελευταίως.

Θέλω να ξέρεις ότι δεν έχεις καλό όνομα σε αυτό το χώρο.

Αν ρωτήσεις για εμένα θα μάθεις ποιος είμαι.

Δυστυχώς για εσένα δεν χρειάστηκε να ρωτήσω.

Φάνηκε από αυτά που γραφείς και από τα προσωπικά μηνύματα που έχω λάβει και μέλανε για εσένα.

Ακόμη χειρότερη η θέση σου τώρα που μαθαίνω ότι έχεις κατάστημα με ενυδρειακά και θέλεις με το ζόρι να πουλήσεις τις προσγειώσεις σου.

Έκανα λάθος που ασχολήθηκα μαζί σου.

Έπρεπε να ακούσω τους άλλους χομπίστες που με τα προσωπικά τους μηνύματα μου είπαν. (Μην ασχολείσαι μαζί του. Νομίζει ότι τα ξέρει όλα).

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να μιλώ έτσι αλλά με ανάγκασες με τις ειρωνείες σου.

Γιάννος Σάββα

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε Γιάννο

Κάπου τα έχεις μπλέξει τα πράγματα. Αν και δεν είμαι ειδικός για να στο εξηγήσω πλήρως, θα σου πω, πως αν δεν υπήρχε γείωση ώστε να πέσει το ρελέ διαφυγής, τότε το ρεύμα που είχε διαρροή, θα γειωνόταν δια μέσω του σώματος του Θανάση προς τη γη. Βέβαια πιθανά να μην ήταν 220V, αλλά μικρότερη τάση, από κάποιο καλώδιο που είχε χάσει μέρος από τη μόνωσή του. Στην περίπτωση αυτή ο Θανάσης θα ένοιωθε ένα τσίμπημα στο χέρι του. Στην περίπτωση, όμως που η διαρροή ήταν μεγάλη, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε το χειρότερο αποτέλεσμα.

Αγαπητέ Φίλε Νικο.

Κατά την άποψη μου αυτό που περιγραφείς είναι λανθασμένο.

Για να γίνω πιο σαφείς.

Το ρελέ διαφυγής ΔΕΝ χιάζετε προσγείωση για να δούλεψη.

Έχω εξηγήσει πως δουλεύει σε παλαιότερο ποστ.

Στην περίπτωση του Θανάση αν η απολεια αυτή ήταν επικίνδυνη για τον άνθρωπο το ρελέ διαφυγής θα έκλινε την παροχή ρεύματος χωρίς να υπάρχει προσγείωση.

Όσον αφορά τα ψάρια και όλους τους άλλους οργανισμούς, που βρίσκονται μέσα στο νερό, δεν αντιλαμβάνονται το παραμικρό ρεύμα, γιατί δεν κλείνουν το κύκλωμα, ούτε μεταξύ των φάσεων, αλλά ούτε και προς τη γη.

Λάθος φίλε Νίκο.

Για σκέψου κάτι.

Έχω διαρροή στο τανκ μου και έχω προσγείωση.

Από πού θα περάσει το ρεύμα πριν καταλήξει στην γη?

Σίγουρα από το νερό από τα ψάρια και μετά στην γη.

Για αυτό είμαι απόλυτος.

Όλη αυτή η απώλεια περνά μέσα από το νερό και κατά συνέπια μέσα από τα ψάρια.

Είναι αυτό που αναφέρεις με τα πουλιά.

Θα σου υπενθυμίσω κάτι, που αναφέραμε σε κάποια άλλη συζήτησή μας και εστιάζεται στους δύτες ηλεκτροσυγκολλητές. Αυτοί χειρίζονται ηλεκτροκολλήσεις, χιλιάδων Volt, σε περιβάλλον καλής αγωγιμότητας ρεύματος, κάνοντας εργασίες στις λαμαρίνες των υφάλων των πλοίων, χωρίς να παθαίνουν το παραμικρό. Αν όμως κάνουν την ίδια δουλειά στα έξαλλα του πλοίου, ενώ τα πόδια τους είναι μέσα στο νερό και έλθουν σε επαφή με το ρεύμα, τότε..........

Και αυτό είναι λάθος φιλέ Νίκο.

Εάν ήταν έτσι τα πράγματα οι δύτες θα γυνόντουσαν κάρβουνο.

Αυτά τα μηχανήματα εφοδιάζονται με τεραστίους μετασχηματιστές και δουλεύουν με χαμηλή ισχύ.

Περισσότερες, όμως διευκρινίσεις, θα μπορούσε να μας δώσει κάποιος ειδικός φυσικός ή ηλεκτρολόγος.

Είπα ξανά ότι έχω μιλήσει το θέμα με επιστήμονες που δουλεύουν εδώ.

Φιλέ Νίκο αυτά όλα τα λέω καλοπροαίρετα χωρείς να θέλω να προσβάλω της απόψεις κανενός.

Ο χαρακτήρας του κάθε ενός από εμάς φαίνετε και μονό με αυτά που γράφει.

Και ξέρουμε όλοι ότι χαίρεις άκρας εκτίμησης από όλους.Ευχαριστω

Γιάννος Σάββα

Link to comment
Share on other sites

ρώτησε πρώτα τον ηλεκτρολόγο σου αν έχει βάλει παροχή γείωσης στον πίνακα σου, σίγουρα όμως δεν έχει τοποθετήσει γείωση μέσα στο νερό του ενυδρείου σου.

Καλή η γείωση τιτανίου, ακόμα καλύτερη η γείωση από ανοξείδωτο ηλεκτρόδιο inox AISI-316 που είναι ειδική προδιαγραφή για θάλασσα, ισχυρότατα χημικά υγρά, κλπ.

Μπορείς να βρεις έτοιμη τέτοια γείωση με 19 ευρώ. :thumbup:

φιλικά

:bowdown: Ν.Σ.

Link to comment
Share on other sites

Άλλα λόγια θκειέ παπά

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Γιάννο, απλά πρόκειται για το σύστημα "γαργάρα" :bowdown:

Να κατευθύνω τώρα λίγο αλλού την συζήτηση.

όσον αφορά το πως δουλεύει το ρεύμα και τι γίνετε με γείωση και χωρίς, εγώ προσωπικά, δεν έχω πλέον απορίες.

Οι φίλοι Γιάννος και george hmm ήταν ξεκάθαροι.

Αυτό που με ενδιαφέρει τώρα να μάθω, είναι κατά πόσο ενοχλεί τα ψάρια το ρεύμα. Όσο χαζό και αν ακούγεται. Εφόσον, ορισμένα τουλάχιστον ψάρια, έχουν ειδικά αισθητήρια όργανα που αντιλαμβάνονται τις διαφορές ηλεκτρικών φορτίων (π.χ. καρχαρίες), μήπως, λέω εγώ τώρα, μήπως απλά το αντιλαμβάνονται χωρίς να τα ενοχλεί.

Και αν έχουν αντοχή, πόση είναι αυτή?

Και μιας και δεν μπορούν να απαντήσουν τα καημένα τα ψαράκια, μήπως κάποιος από εσάς γνωρίζει την βιολογία των ψαριών, ώστε να μας απαντήσει υπεύθυνα, και όχι με την «λογική», γιατί και η δική μου λογική λέει: 220 V αααααααααουυυττσσσσσς. Τα ψάρια όμως τι αισθάνονται?

Link to comment
Share on other sites

Να κατευθύνω τώρα λίγο αλλού την συζήτηση.

όσον αφορά το πως δουλεύει το ρεύμα και τι γίνετε με γείωση και χωρίς, εγώ προσωπικά, δεν έχω πλέον απορίες.

Οι φίλοι Γιάννος και george hmm ήταν ξεκάθαροι.

Αυτό που με ενδιαφέρει τώρα να μάθω, είναι κατά πόσο ενοχλεί τα ψάρια το ρεύμα. Όσο χαζό και αν ακούγεται. Εφόσον, ορισμένα τουλάχιστον ψάρια, έχουν ειδικά αισθητήρια όργανα που αντιλαμβάνονται τις διαφορές ηλεκτρικών φορτίων (π.χ. καρχαρίες), μήπως, λέω εγώ τώρα, μήπως απλά το αντιλαμβάνονται χωρίς να τα ενοχλεί.

Και αν έχουν αντοχή, πόση είναι αυτή?

Και μιας και δεν μπορούν να απαντήσουν τα καημένα τα ψαράκια, μήπως κάποιος από εσάς γνωρίζει την βιολογία των ψαριών, ώστε να μας απαντήσει υπεύθυνα, και όχι με την «λογική», γιατί και η δική μου λογική λέει: 220 V αααααααααουυυττσσσσσς. Τα ψάρια όμως τι αισθάνονται?

Αυτό είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα που μπορούμε να το ανοίξουμε σε άλλο ποστ.

Είναι δύσκολο να πάρεις επιστημονικές απαντήσεις στο θέμα αυτό.

Θα μιλήσω με κάποιον ιχθυολόγο εδώ στην Κύπρο αν γνωρίζει να μας πει.

Αν δούμε ώμος τις ευαισθησίες των ψαριών μας σε φωτισμούς, θορύβους ενόχληση από άλλα ψάρια κλπ πιστεύω πως επηρεάζονται.

Όταν έχω νέα θα σας πω

Γιάννος Σάββα.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από πολύ ψάξιμο και συζήτηση με ηλεκτρολόγους, φυσικό και ιχθυολόγο, το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ένα: το αντίθετο του τίτλου. Το ρεύμα κάνει κακό στα ψάρια. Ναι μεν έχουν ένα ειδικό αισθητήριο όργανο, αλλά αυτό τους επιτρέπει να προσανατολίζονται βάσει ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Άρα η γείωση προκαλεί στα ψάρια αυτό από το οποίο προστατεύει εμάς.

Σήμερα κιόλας έκανα μια πρόχειρη έρευνα αγοράς για μετασχηματιστή 220/220 3000 Watt, και η τιμή του είναι περίπου 130 €. Θα είναι σίγουρα η επόμενη αγορά όσον αφορά τον εξοπλισμό μου.

George hmms, αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι είχα διαβάσει κάπου ότι είσαι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Καλά θυμάμαι;

Προς AquaClubDesign

Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή σου. Αν πραγματικά σε ένοιαζε και για τα ψάρια, πιστεύω ότι θα έπρεπε αυτό που έκανα εγώ (το να μιλήσω με τρεις ανθρώπους), να το κάνεις και εσύ, και να μην επιμένεις στο: Βάλτε γείωση. Όσον αφορά για το υλικό της γείωσης. Κάπου λες ..ακόμα καλύτερα steel 314 παρά τιτάνιο. Το καλύτερο ισχύει μόνο για την τσέπη μας. Το τιτάνιο ΔΕΝ σκουριάζει ποτέ. Όπως ο χρυσός και η πλατίνα. Το ανοξείδωτο μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να σκουριάσει (και πριν μου απαντήσεις τυχόν «μπαρμπούτσαλα», ψάξτο).

Από την άλλη σε καταλαβαίνω, έμπορος είσαι και θέλεις να πουλήσεις. Η πρότασή μου λοιπόν είναι φέρε μετασχηματιστές σε καλύτερη τιμή από τα ηλεκτρολογάδικα, να τα πάρουμε από σένα. :bowdown:

Προς mods.

Παρακαλώ αλλάξτε τον τίτλο σε: Γείωση: must ή μέγα λάθος;

Τον υπότιτλο διαγράψτε τον.

Ευχαριστώ.

Τέλος να ευχαριστήσω τον Γιάννο και τον George hmms που με «ξεστράβωσαν».

Link to comment
Share on other sites

Προς mods.

Παρακαλώ αλλάξτε τον τίτλο σε: Γείωση: must ή μέγα λάθος;

Τον υπότιτλο διαγράψτε τον.

Ευχαριστώ.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΓΙΝΕ!

Τέλος να ευχαριστήσω τον Γιάννο και τον George hmms που με «ξεστράβωσαν».

Πραγματικα αλλιως ξεκινησε το ολο θεμα, και τελικα τα συμπερασματα ειναι τοσο διαφορετικα που ενω κατ'εμε θελουν παραπανω συζητηση, η ολη κουβεντα εχει φτασει σε αλλα επιπεδα...

Ο Γιαννος και ο Γιωργος εδωσαν ρεστα πραγματικα βαζοντας μας σε ενα τελειος διαφορετικο τροπο σκεψης. Μπραβο παιδια!! :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Μετά από πολύ ψάξιμο και συζήτηση με ηλεκτρολόγους, φυσικό και ιχθυολόγο, το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ένα: το αντίθετο του τίτλου. Το ρεύμα κάνει κακό στα ψάρια. Ναι μεν έχουν ένα ειδικό αισθητήριο όργανο, αλλά αυτό τους επιτρέπει να προσανατολίζονται βάσει ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Άρα η γείωση προκαλεί στα ψάρια αυτό από το οποίο προστατεύει εμάς.

Σήμερα κιόλας έκανα μια πρόχειρη έρευνα αγοράς για μετασχηματιστή 220/220 3000 Watt, και η τιμή του είναι περίπου 130 €. Θα είναι σίγουρα η επόμενη αγορά όσον αφορά τον εξοπλισμό μου.

George hmms, αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι είχα διαβάσει κάπου ότι είσαι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Καλά θυμάμαι;

Προς AquaClubDesign

Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή σου. Αν πραγματικά σε ένοιαζε και για τα ψάρια, πιστεύω ότι θα έπρεπε αυτό που έκανα εγώ (το να μιλήσω με τρεις ανθρώπους), να το κάνεις και εσύ, και να μην επιμένεις στο: Βάλτε γείωση. Όσον αφορά για το υλικό της γείωσης. Κάπου λες ..ακόμα καλύτερα steel 314 παρά τιτάνιο. Το καλύτερο ισχύει μόνο για την τσέπη μας. Το τιτάνιο ΔΕΝ σκουριάζει ποτέ. Όπως ο χρυσός και η πλατίνα. Το ανοξείδωτο μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να σκουριάσει (και πριν μου απαντήσεις τυχόν «μπαρμπούτσαλα», ψάξτο).

Από την άλλη σε καταλαβαίνω, έμπορος είσαι και θέλεις να πουλήσεις. Η πρότασή μου λοιπόν είναι φέρε μετασχηματιστές σε καλύτερη τιμή από τα ηλεκτρολογάδικα, να τα πάρουμε από σένα. :bowdown:

Προς mods.

Παρακαλώ αλλάξτε τον τίτλο σε: Γείωση: must ή μέγα λάθος;

Τον υπότιτλο διαγράψτε τον.

Ευχαριστώ.

Τέλος να ευχαριστήσω τον Γιάννο και τον George hmms που με «ξεστράβωσαν».

Επιτέλους ένα μεγάλο και αμφίρροπο θέμα, κλείνει με happy end αλλά και με σωστές και έγκυρες απαντήσεις!

Με την σειρά μου θα συμφωνήσω και εδώ τελειώνει το θέμα τουλάχιστον για εμένα.

Πίστηκα και ευχαριστώ τους ειδικούς! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα…

Εντυπωσιακή θα έλεγα η εξέλιξη της συζήτησης!!!

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι όλα είναι οκ όταν δεν έχουμε διαρροή… όταν όμως υπάρχει διαρροή, και έχουμε γείωση, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τα ζωντανά μας..

Γνώμη μου… βγάζουμε τις γειώσεις και απλά προσέχουμε όταν βάζουμε τα χέρια μας στο ενυδρείο!!!

Με την συζήτηση αυτή κάτι μου πέρασε από το μυαλό…

Για όσους θυμούνται πριν λίγο καιρό είχα πάθει μια ζημιά στο ενυδρείο μου (Ολοκληρωτική καταστροφή)… η οποία οφειλώταν σε βραχυκυκλωμένο κυκλοφορητή! Στο τότε ενυδρείο μου είχα γείωση και το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος όλων των ψαριών.

Που θέλω να καταλήξω…

Τα ψάρια τότε έπαθαν ηλεκτροπληξία?

Αν δεν είχα τη γείωση… μήπως τα πράγματα ήταν καλύτερα?

Αν δεν είχα τη γείωση… μήπως θα έπεφτε ο γενικός στο σπίτι και το θέμα θα τελείωνε εκεί???

Link to comment
Share on other sites

Έστω και μόνο για δικιά μας ασφάλεια πρέπει να υπάρχει γείωση και δεν καταλαβένω για ποιον λόγο είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κάποιος πως βάζει το χέρι του μέσα σε ένα νερό στο οποίο υπάρχουν καλόδια που ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γίνει μπάρμπεκιου.

Link to comment
Share on other sites

Από μέρους μου πλέον έχω να πω ότι τώρα, που έπεσαν οι τόνοι, καλό είναι να ηρεμίσουμε ακόμα περισσότερο, οι εντάσεις για λίγο είναι καλές, και να προσθέσω ότι τα μπράβο δεν ανήκουν σε κανέναν ατομικά. Είμαστε εδώ, οδοιπόροι, προς αναζήτηση της Αλήθειας. Στην πορεία κάνουμε λάθη, πέφτουμε σε παγίδες, απογοητευόμαστε προσωρινά αλλά συνεχίζουμε το ταξίδι μαζί, μέσα από το Aquazone που μας ενώνει, γιατί η ομορφιά αυτού του χόμπυ είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Καλή συνέχεια σε όλους, αγαπητοί συνοδοιπόροι... :bowdown:

ΥΓ1: φίλε Θανάση (trelllos) το hmmy σημαίνει ΗΜΜΥ = Ηλεκτρ. Μηχ. & Μηχ. Υπολ. οπότε καλά θυμάσαι.

ΥΓ2: μέσα από την ένταση της συζήτησης μπορεί να ξεφύγαμε λίγο, αλλά αυτό φυσικά δε σημαίνει τίποτα για το αύριο, restart και η RAM αδειάζει. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...