DEX 22 Οκτωβρίου 2014 #1 Share 22 Οκτωβρίου 2014 Καλησπέρα στην ωραία παρέα του aquazone. Σκέφτομαι να φτιάξω ένα ενυδρείο γύρω στα 120 - 150 λίτρα (έχω ξαναφτιάξει ένα μικρότερο). Θα ήθελα να έχει τουλάχιστον 2 είδη ψαριών που το ένα να είναι κάποιο είδος μικρού κοπαδόψαρου. Επίσης δεν θέλω να μπλέξω με μαλακό νερό και Α/Ο ή τύρφη... Αλλος ένας περιορισμός είναι ότι θα ήθελα γενικά να είναι ψάρια συνηθισμένα γιατί μένω σε νησί και δεν έχουμε όλες τις επιλογές εδώ! Οπότε έχουμε: - Τουλάχιστον 2 είδη ψαριών - Το ένα είδος να είναι κοπαδόψαρο - Να είναι σκληρού νερού - Να βρίσκονται εύκολα τα ψάρια γιατί μένω σε νησί. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 22 Οκτωβρίου 2014 #2 Share 22 Οκτωβρίου 2014 Τα κοπαδόψαρα όμως να ξέρεις οτι θέλουν μαλακό νερό (πχ νέον, καρδινάλιοι, αρλεκίνοι, ροδόστομοι κτλ). Για σκληρό νερο πρεπει να πας σε ζωοτόκα ή Αφρική που έχεις και ωραίες επιλογές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpavly 22 Οκτωβρίου 2014 #3 Share 22 Οκτωβρίου 2014 (edited) Κάτι σε Pseudomugil ή Cherry barb; Αν και προσωπικά θα κοίταζα για αφρικανες! Έγινε επεξεργασία 22 Οκτωβρίου 2014 - jpavly Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 22 Οκτωβρίου 2014 #4 Share 22 Οκτωβρίου 2014 Αυτες οι προδιαγραφες δυσκολα πληρουνται φιλε μου! Βεβαια το να τα βρισκεις ευκολα λυνεται μεσω ιντερνετικης παραγγελιας. Τα υπολοιπα δεν πολυ ταιριαζουν! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Οκτωβρίου 2014 #5 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Δυστυχος αυτα που ζητας μαλλον δεν γινονται.. Τα pseudomugil δεν τα θα βρεις εκει που εισαι. Cherry barbs η τιγρακια ειναι μια καλη ιδεα. Κοπαδοψαρα θελουν μαλακο νερο. Τι μετρησεις εχει η βρυση σου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 23 Οκτωβρίου 2014 Author #6 Share 23 Οκτωβρίου 2014 (edited) Οπότε αναγκαστικά πρέπει να πάω σε μαλακό νερό αν θέλω κοπάδι... Και τα τιγράκια θέλουν μαλακό; Αν όχι με τι άλλο θα μπορούσα να τα βάλω; Ζωοτόκα δεν θέλω, έχω σε άλλο ενυδρείο. Αν πρέπει να πάω σε μαλακά νερά θα ήθελα έναν συνδυασμό με νέον τέτρα. Μου αρέσουν πολύ! Έγινε επεξεργασία 23 Οκτωβρίου 2014 - DEX Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Οκτωβρίου 2014 #7 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Τιγρακια μπαινουν σε βρυση αλλα στο ενυδρειο σου μπορεις να βαλεις μια ομαδα απο αυτα,δεν πανε με αλλα ψαρακια. Δεν μου ειπες τι μετρησεις εχει η βρυση σου ομως.. Με τι μεθοδο θα μαλακωνεις το νερο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 23 Οκτωβρίου 2014 Author #8 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Τιγρακια μπαινουν σε βρυση αλλα στο ενυδρειο σου μπορεις να βαλεις μια ομαδα απο αυτα,δεν πανε με αλλα ψαρακια. Δεν μου ειπες τι μετρησεις εχει η βρυση σου ομως.. Με τι μεθοδο θα μαλακωνεις το νερο? Δεν έχω μετρήσει ποτέ την σκληρότητα. Ξέρω απλά ότι έχει σκληρό νερό αλλά τώρα έχω σε ένα ενυδρείο γκάπυ οπότε δεν με απασχολεί. Για το άλλο, όταν τοφτιάξω μάλλον με Α/Ο αν πάω σε μαλακό. Με τύρφη πιστεύω ότι είναι κάπως μπελάς. Προτείνεις κάτι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Οκτωβρίου 2014 #9 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Αν εχεις πολυ σκληρο νερο,τοτε πας αναγκαστικα σε Α/Ο γιατι με τυρφη δεν θα τα καταφερεις. Αποφασισε αν θες να πας σε μαλακο νερο η σκληρο και μετα θα ερθουν και οι προτασεις ψαριων.Αυτο βεβαια αφου ξεκινησεις το ενυδρειο και φτιαξεις το νερο σου καταλληλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 23 Οκτωβρίου 2014 Author #10 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Αν εχεις πολυ σκληρο νερο,τοτε πας αναγκαστικα σε Α/Ο γιατι με τυρφη δεν θα τα καταφερεις. Αποφασισε αν θες να πας σε μαλακο νερο η σκληρο και μετα θα ερθουν και οι προτασεις ψαριων.Αυτο βεβαια αφου ξεκινησεις το ενυδρειο και φτιαξεις το νερο σου καταλληλα. Το κόστος αυτής της συσκευής είναι μεγάλο; Για την Α/Ο μιλάω. Καλά η κατασκευή μπορεί να αργήσει, απλά θέλω να ξέρω λεπτομέρειες πριν ξεκινήσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Οκτωβρίου 2014 #11 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Η πιο απλη ξεκινα απο 60 ευρω.Τωρα το κοστος συντηρισης μεμβρανης,ρυττινες κτλ δεν ξερω ποσο εχει μιας και δεν εχω Α/Ο. Διαβασε μερικα πραγματα για την Α/Ο εδω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 23 Οκτωβρίου 2014 Author #12 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Η πιο απλη ξεκινα απο 60 ευρω.Τωρα το κοστος συντηρισης μεμβρανης,ρυττινες κτλ δεν ξερω ποσο εχει μιας και δεν εχω Α/Ο. Διαβασε μερικα πραγματα για την Α/Ο εδω. Ευχαριστώ πολύ. Λογικά θα προτιμήσω κάτι τέτοιο. Να ρωτήσω κάτι άλλο; Τι βυθό μπορούμε να βάλουμε, να μην είναι ασβεστολιθικός και που βρίσκουμε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 23 Οκτωβρίου 2014 #13 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Τα τιγρακια ζουν σε οξινα νερα στην φυση.. οπως και τα κοπαδοψαρα (τετρα κλπ.).. αρα και τα 2 χρειαζονται μαλακο νερο... τωρα προφανως επειδη "τραβανε" και στο σκληρο , σε αντιθεση με τα τετρα, γι αυτο προτεινονται για νερο βρυσης.. μαζι με Α/Ο , χρειαζεσαι οπωσδηποτε κι ενα tds meter , με αυτο θα μετρας το tds που σου βγαζει το νερο της Α/Ο , ετσι θα ξερεις εαν ειναι οκ η μεμβρανη της ή αν θελει αλλαγη.. τα προφιλτρα χρειαζονται αλλαγη μετα απο 6μηνες εως 1 χρονο+ , αναλογα την χρηση και τα λιτρα που περνανε απο αυτα... αμμο ή χαλικι μη ασβεστολιθικο , θα βρεις σε πετ σοπ ή σε μαντρες .. ζητα χαλαζικη αμμο ή χαλικι (αναλογα το τι ψαρια θα επιλεξεις).. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 23 Οκτωβρίου 2014 Author #14 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Τα τιγρακια ζουν σε οξινα νερα στην φυση.. οπως και τα κοπαδοψαρα (τετρα κλπ.).. αρα και τα 2 χρειαζονται μαλακο νερο... τωρα προφανως επειδη "τραβανε" και στο σκληρο , σε αντιθεση με τα τετρα, γι αυτο προτεινονται για νερο βρυσης.. μαζι με Α/Ο , χρειαζεσαι οπωσδηποτε κι ενα tds meter , με αυτο θα μετρας το tds που σου βγαζει το νερο της Α/Ο , ετσι θα ξερεις εαν ειναι οκ η μεμβρανη της ή αν θελει αλλαγη.. τα προφιλτρα χρειαζονται αλλαγη μετα απο 6μηνες εως 1 χρονο+ , αναλογα την χρηση και τα λιτρα που περνανε απο αυτα... αμμο ή χαλικι μη ασβεστολιθικο , θα βρεις σε πετ σοπ ή σε μαντρες .. ζητα χαλαζικη αμμο ή χαλικι (αναλογα το τι ψαρια θα επιλεξεις).. Το tds meter είναι κάποιο τεστ; Π.χ. θα ταίριαζε ένα κοπάδι τέτρα με ένα κοπάδι κάποιου γατόψαρου στα 120 λίτρα; Τι πιστεύεις; Για φίλτρο θα φτιάξω ένα σαμπ για να το φουλάρω με βιολογικό και τα σχετικά Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 23 Οκτωβρίου 2014 #15 Share 23 Οκτωβρίου 2014 (edited) καπως ετσι.. αλλα οχι τα συνηθισμενα υγρα τεστ.. ειναι ενα οργανο που μετραει το tds(δηλαδη την σκληροτητα που υπαρχει στο νερο.. συγκεντρωση των μεταλων, αλατων κλπ.) στο νερο , με την Α/Ο , πρεπει να εχεις πολυ χαμηλες τιμες tds , απο 100 φορες και πανω μικροτερη τιμη απο το νερο του δικτυου. Σκεψου πως εγω εχω 9 tds στην Α/Ο και στην βρυση 260. Ετσι π.χ εαν εχεις στην βρυση tds 250 , η μεμβρανη της Α/Ο θα θελει αλλαγμα αν αρχιζει και ξεπερναει τα 25 tds (100 φορες κατω απο την μετρηση της βρυσης).. αυτο μπορεις να το δεις μονο με tds meter θα ταιριαζε... τι διαστασεις εχει το ενυδρειο? αν πας σε κορυντορας , προτιμησε αμμο για τον βυθο. Έγινε επεξεργασία 23 Οκτωβρίου 2014 - tsala Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 23 Οκτωβρίου 2014 Author #16 Share 23 Οκτωβρίου 2014 καπως ετσι.. αλλα οχι τα συνηθισμενα υγρα τεστ.. ειναι ενα οργανο που μετραει το tds(δηλαδη την σκληροτητα που υπαρχει στο νερο.. συγκεντρωση των μεταλων, αλατων κλπ.) στο νερο , με την Α/Ο , πρεπει να εχεις πολυ χαμηλες τιμες tds , απο 100 φορες και πανω μικροτερη τιμη απο το νερο του δικτυου. Σκεψου πως εγω εχω 9 tds στην Α/Ο και στην βρυση 260. Ετσι π.χ εαν εχεις στην βρυση tds 250 , η μεμβρανη της Α/Ο θα θελει αλλαγμα αν αρχιζει και ξεπερναει τα 25 tds (100 φορες κατω απο την μετρηση της βρυσης).. αυτο μπορεις να το δεις μονο με tds meter θα ταιριαζε... τι διαστασεις εχει το ενυδρειο? αν πας σε κορυντορας , προτιμησε αμμο για τον βυθο. Το ενυδρειο δεν έχει ακόμα διαστάσεις γιατί δεν το έχω φτιάξει!!! Γι'αυτό άρχισα αυτό το θέμα για να κάνω σωστα βήματα από κάθε άποψη. Ναι θα πρέπει να βάλω άμμο και να μην έχει πολυ ύψος το νερό απ'ό.τι διάβασα (γύρω στα 50 εκ). Τώρα για τις άλλες διαστάσεις ίσως 40 ύψος 40 πλάτος 80 μήκος Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 23 Οκτωβρίου 2014 #17 Share 23 Οκτωβρίου 2014 εγω θα ελεγα , καθως τα κοπαδοψαρα θελουν μηκος , και τα κορυντορας αρκετο βυθο , αν πας σε 120 λιτρα να το εκανες 100 χ 35 χ 35. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 23 Οκτωβρίου 2014 Author #18 Share 23 Οκτωβρίου 2014 εγω θα ελεγα , καθως τα κοπαδοψαρα θελουν μηκος , και τα κορυντορας αρκετο βυθο , αν πας σε 120 λιτρα να το εκανες 100 χ 35 χ 35. Μια χαρά τα λες... Μπορει να δώσω και 5 πόντους παραπάνω ύψος! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 23 Οκτωβρίου 2014 #19 Share 23 Οκτωβρίου 2014 Μια χαρά τα λες... Μπορει να δώσω και 5 πόντους παραπάνω ύψος! και 5 ποντους στο πλατος, ακομη καλυτερα Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 26 Οκτωβρίου 2014 Author #20 Share 26 Οκτωβρίου 2014 (edited) Επειδη είμαι ακόμα αναποφάσιστος, σκέφτομαι σοβαρά και την πρόταση του jpavly για αφρικάνες. Φαντάζομαι ότι προτιμότερο θα ήταν από λίμνη Τανγκανίκα μιας και υπάρχουν και επιλογές για μικρότερα σε μέγεθος ψαράκια. Θα μου πει κάποιος ποιο είδος (συνηθισμένο στα πετ σοπ) θα μπορούσε να μπει σε κοπάδι; Συγνώμη που γίνομαι κουραστικός, αλλά θέλω να φτιάξω κάτι διαφορετικό από αυτό που έχω (γκάπυ) και ακόμα δεν ξέρω τι θα με αποζημιώσει καλύτερα, δηλαδή κοινωνικό με μαλακό νερό ή μικρές κιχλίδες... Έγινε επεξεργασία 26 Οκτωβρίου 2014 - DEX Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpavly 26 Οκτωβρίου 2014 #21 Share 26 Οκτωβρίου 2014 (edited) Δεν έχω εμπειρία από αφρικάνες, αλλά από την μέρα που είδα το παρακάτω θα ήθελα κάποια στιγμή να βάλω κάποιες μικρές κιχλίδες στο ενυδρείο μου.. Ρίξε μια ανάγνωση εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/topic/61115-ieenu-aaioaenaassa-aea-eeessaeaao-oco-essiico-tanganyika/#entry550987 Και εδώ ένας συνφορουμίτης που χάζευα με λιγότερα λίτρα από τα δικά σου: http://www.aquazone.gr/forums/topic/85868-c-ieenc-iio-tanganyika-neolamprologus-multifasciatus/ Αν και καλά τα videos, όταν είδα τα multi σε petshop σιγουρεύτηκα ότι όντως μία μέρα θέλω να φιλοξενήσω μερικά Έγινε επεξεργασία 26 Οκτωβρίου 2014 - jpavly Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 26 Οκτωβρίου 2014 #22 Share 26 Οκτωβρίου 2014 Φιλε μου να δεις τα ψαρια που σε ενδιαφερουν απο ΚΟΝΤΑ πριν αποφασισεις. Οι φωτο και τα βιντεο απο το ιντερνετ ειναι παραπλανητικα.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpavly 26 Οκτωβρίου 2014 #23 Share 26 Οκτωβρίου 2014 Συμφωνώ! Κάποιες φορές τα δείχνουν πολύ καλύτερα και κάποιες πολύ χειρότερα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 26 Οκτωβρίου 2014 #24 Share 26 Οκτωβρίου 2014 (edited) ωραια η γυαλα του βιντεο !!! το θεμα ειναι τι θελεις εσυ και τι σου αρεσει... τα βιντεο βοηθανε να δεις συμπεριφορες (καλυτερα βιντεο απο χομπιστες) .. ριξε μια ματια στα ψαρια που σου αρεσουν.. σιγουρα σε πετ σοπ σε ενα γυαλινο κουτι.. δεν μπορεις να καταλαβεις και πολλα.. ειδικα στις κιχλιδες. τα μουλτις ειναι υπεροχα , οπως και τα ξαδερφια τους similis . Έγινε επεξεργασία 26 Οκτωβρίου 2014 - tsala Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 26 Οκτωβρίου 2014 Author #25 Share 26 Οκτωβρίου 2014 Σας ευχαριστω ξανα! Όταν με το καλο αποφασίσω και έρθει και η ώρα θα ζυγίσω τις 2 εναλλακτικές και θα ανοίξω ένα θέμα για τις λεπτομέρειες είτε στα γενικά περί γλυκού είτε στις κιχλίδες Αφρικης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος