tsilis 18 Οκτωβρίου 2014 #1 Share 18 Οκτωβρίου 2014 Γεια σε ολους τους φιλους του acuazone! Ειμαι νέο μελος και θελω να κανω μια ερωτηση προς εσας για το θεμα υποστρώματος στο ενυδρειο! Ειδα σε video ενός φιλου το ενυδρειο του με υπόστρωμα χωμα από φυτωριο και ηταν τελεια φυτεμενο, μου το προτεινε με κλειστα ματια λογο τιμων εμποριου για υπόστρωμα από το pet sity που δεν συγγρινετε η τιμη του. Αλλιως τη μπορω να κανω οικονομικα? Εσεις τι λετε για το θεμα? να το βαλω? Υ.Γ Ετοιμάζω ένα ενυδρειο 250 λιτρων Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsakozzz 19 Οκτωβρίου 2014 #2 Share 19 Οκτωβρίου 2014 Πολύ φοβάμαι ότι όλο και κάποιο τοξικό ζηζανιοκτόνο θα έχει πέσει....! Άμα το φυτώριο ήταν του πατέρα μ ίσως και να το προσπαθούσα αλλά τώρα του εμπορίου δέν ξέρω! εγώ προσωπικά το φοβόμαι πολύ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastaman 19 Οκτωβρίου 2014 #3 Share 19 Οκτωβρίου 2014 Τι ενυδρείο ετοιμάζεις?Τι σκεφτεσαι να βάλεις από φυτά,τι φωτισμό έχεις?Co2 θα βάλεις ? Καλώς ήρθες στο Aquazone Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsilis 19 Οκτωβρίου 2014 Author #4 Share 19 Οκτωβρίου 2014 (edited) Ετοιμάζω ένα καθαρο 220λ με 4χ30w λαμπες φθοριου (χαμηλου φωτισμου) ναι θα βαλω Co2 αλλα όχι ακομα, κατά τα χριστουγεννα το υπολογιζω από λουλούδια χαμηλων απαιτησεων οπως (anubia,κερατοφιλο,hygrophila corymbosa,moss java,monosolenium tenerum) και βλεπουμε για αλλα μολις μπει το Co2 τελος του μηνος μπαινουν και τα ξυλα γιατι τωρα μουλιαζουν (χαχαχα) πλατη μαυρο φοντο υποστρωμα βιολογικο χωμα φυτωριου με καλυψη από πανο ψιλο χαλικι θερμοστάτης 200w εξωτερικο φιλτρο sunsun 302 και ένα εσωτερικο cristalprofi i80 φωτο από τελος του μηνος που θα το εχω ετοιμο και στημενο πειτε μου τα λαθη μου και αν διορθώνονται (ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ) καλος σας βρηκα!! Έγινε επεξεργασία 19 Οκτωβρίου 2014 - tsilis Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 19 Οκτωβρίου 2014 #5 Share 19 Οκτωβρίου 2014 Για ρίξε μια ματια σε μια παλαιότερη συζήτηση. http://www.aquazone.gr/forums/topic/55941-diy-odhioonuia-aea-oeooaaiaaii/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Οκτωβρίου 2014 #6 Share 19 Οκτωβρίου 2014 Τα φυτα που θες να βαλεις δεν χρειαζονται υποστρωμα,ειναι ευκολα. Αν βαλεις τετοιο υποστρωμα και θελεις να ξεφυτεψεις καποιο φυτο,τοτε να ξερεις οτι θα εχεις θεμα με αλγες. Αυτα τα υποστρωματα θελουν πολυ προσοχη. Καλως ηρθες στο φορουμ μας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 19 Οκτωβρίου 2014 #7 Share 19 Οκτωβρίου 2014 Εγω δεν θα το προτεινα να βάλεις σαν υποστρωμα φυτοχωμα. Αν εχεις ορεξη ψαξε το λένεμεθοδος walstad. Οτι φυτευεις δεν το μετακινεις, Ενα απλο υποστρωμα ας πουμε σκετο χαλικι, θα ειναι ετοιμο για τα φυτα περιπου σε 4-5 μηνες , τοτε θα μπορεσεις να προσφερει στα φυτα αυτα που χρειαζονται. Υπαρχουν , ενυδρειακα χαλικακια για φυτα ,οπως της seachem, αν και για τα φυτα που λες δεν χρειαζεσαι τπτ, τα οποια απευλεθερωνουν σιγα σιγα ουσιες ,θρεπτικα για τα φυτα . Το αναμιγνυεις και με απλο χαλικι για να σου βγει φθηνότερα, δεν χρειαζεται να βάλεις σε ολο το ενυδρειο αυτο. Υπαρχουν παλι και υποστρωματα οπου τα βαζεις κατω απο χαλικι , ή αμμο οπως της τροπικα. Τα φυτα ( λουλουδια οπως τα αναφερεις ) να ξερεις εκτος απο το ριζωμα τρεφονται και απο τα φυλα τους. οποτε με μια καλη λιπανση τα καλύτπεις. Εγω θα προτεινα βαλε το χαλικι , ή κατι άλλο εκτος απο φυτοχωμα, τρεξε το ενυδρειο για 1-2 μηνες να στρωσει, βαλες τις ρίζες σου , στησε το οπως σου αρεσει, βάλε και την μπουκαλα τα φυτα και μετα τα ψαρια αναλογα τις παραμέτρους που θα εχεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μαγδαληνή 20 Οκτωβρίου 2014 #8 Share 20 Οκτωβρίου 2014 Εγω εχω βάλει βιολογικο φυτόχωμα σαν υποστρωμα, εδω και κανενα τριμηνο, εχω μεινει πολύ ικανοποιημένη απο το αποτελεσμα. Τα φυτά , παρόλο που δεν εχω co2 , εχουν πολύ καλή ανάπτυξη. Απο άλγες, εχω σχεδον μηδενική. Τωρα όσον αφορα την μετακινηση των φυτων , το εχω κανει , απλα θελει ήπιες κινησεις..ειχα βγαλει και τα ψαρια απο το ενυδρειο...η γνωμη μου πάντως ειναι οτι με σκετο χαλικι δουλεια δεν γίνεται..ακομα και αν τα φυτα ειναι ευκολα. Ειχα και γω σκετο χαλικι με ευκολα φυτα, αλλα η αναπτυξη τους ηταν μηδανικη, γι'αυτο αποφασισα αυτην την μεθοδο, που αναφερε ο nicpapa, την μεθοδο walstand. Πάντως θα σε συμβουλευα να βρεις βιολογικο χωμα (συσκευασμένο) οχι τυρφη, η αυτα που γραφουν εσωτερικου -εξωτερικου χωρου. Αν κανεις μια ερευνα στο you tube, θα δεις ενυδρεια με τρομερα αποτελεσματα στα φυτα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, και οτι θες μπορεις να με ρωτησεις 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 20 Οκτωβρίου 2014 #9 Share 20 Οκτωβρίου 2014 Εγω εχω βάλει βιολογικο φυτόχωμα σαν υποστρωμα, εδω και κανενα τριμηνο, εχω μεινει πολύ ικανοποιημένη απο το αποτελεσμα. Τα φυτά , παρόλο που δεν εχω co2 , εχουν πολύ καλή ανάπτυξη. Απο άλγες, εχω σχεδον μηδενική. Τωρα όσον αφορα την μετακινηση των φυτων , το εχω κανει , απλα θελει ήπιες κινησεις..ειχα βγαλει και τα ψαρια απο το ενυδρειο...η γνωμη μου πάντως ειναι οτι με σκετο χαλικι δουλεια δεν γίνεται..ακομα και αν τα φυτα ειναι ευκολα. Ειχα και γω σκετο χαλικι με ευκολα φυτα, αλλα η αναπτυξη τους ηταν μηδανικη, γι'αυτο αποφασισα αυτην την μεθοδο, που αναφερε ο nicpapa, την μεθοδο walstand. Πάντως θα σε συμβουλευα να βρεις βιολογικο χωμα (συσκευασμένο) οχι τυρφη, η αυτα που γραφουν εσωτερικου -εξωτερικου χωρου. Αν κανεις μια ερευνα στο you tube, θα δεις ενυδρεια με τρομερα αποτελεσματα στα φυτα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, και οτι θες μπορεις να με ρωτησεις Προφανώς δεν είχες την υπομονή να περιμένεις να στρώσει ο βυθός σου. Δεν υπάρχει περίπτωση ο βυθός να μην κατάλληλος για φύτεμα. Το πόσο καιρό θέλει εξαρτάται από τα ψάρια που έχουμε στο ενυδρείο μας. Να πω πως το χώμα του εμπορίου είναι πλούσιο σε άζωτο, δηλαδή αμμωνία κτλ. Κάθε φορά που θα ανακατευθεί ο βυθός, διαταράσσεται η βιολογία μας. Σε ένα ενυδρείο με μεγάλο φιλτράρισμα, ίσως να μην το αντιληφθούμε καθόλου. Σε μικρότερο ενυδρείο τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Επίσης να έχουμε υπόψη ότι το κάθε φυτόχωμα είναι φτιαγμένο για να λειτουργεί εκτός νερού. Μέσα στο νερό μουχλιάζει και σαπίζει. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 20 Οκτωβρίου 2014 #10 Share 20 Οκτωβρίου 2014 Να πω και εγώ κάτι. έστω ότι βρίσκουμε ένα βιολογικό φυτώχωμα το οποίο δεν έχει έρθει σε επαφή με χημικά, κάτι το οποίο δεν το καθορίζει απόλυτα η νομοθεσία για τα βιολογικά..... τι γίνεται εάν έχει μέσα τα εξής απλά που χρησιμοποιούνται στη βιολογική γεωργία(ασβέστη ,γαλαζόπετρα ή χαλκό, θείο) ή από λάθος μεταλλικά σκουριασμένα αντικείμενα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 20 Οκτωβρίου 2014 #11 Share 20 Οκτωβρίου 2014 Δεν μπορεις να ξερεις τι ακριβως εχει μεσα αυτο το χωμα γι αυτο και δεν το προτεινουμε και λεμε οτι θελει πολυ προσοχη. Οσον αφορα αυτα που λεει η φιλη πιο πανω,σιγουρα δεν ειχε την υπομονη να περιμενει μεχρι να στρωσει καλα ο βυθος.Το σκετο χαλικι αν περιμενεις 6-7 μηνες και δεν κανεις και ποτε σκουπα βυθου και ταιζεις κανονικα τα ψαρια σου,τοτε φτιαχνεις ενα υποστρωμα που μπορεις να φυτεψεις οτι φυτο θελεις και σε συνδιασμο με καμια ταμπλετα εισαι πολυ σουπερ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsilis 21 Οκτωβρίου 2014 Author #12 Share 21 Οκτωβρίου 2014 Σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες σας! Υποτίθεται ότι εβαλα το καλυτερο βιολογικο χωμα τις αγορας κατά τα λεγομενα του φυτωριου καταλαβαινω ότι μαλλον εμπλεξα με περισοτερα προβλήματα για αρχαριος που ειμαι λεω να το αφήσω τωρα ως εχει μεχρι τα χριστουγεννα που θα μπει και Co2 το πολύ πολύ να παω πισω 1/2 μηνες μεχρι να γινει σωστο ενυδρειο και να τα αλλαξω παλι όλα και φτου και από την αρχη από τελος του μηνος θα ανεβασω και φωτο για να δειξω τα χαλια μου ( ) και παλι ευχαριστω και τα λεμε πολύ συντομα για καινούργιες αποριες και λαθη που κανω! Υ.Γ Ο μεντορας μου είναι ο Σταματης (μπουμπουλας) ο οποιος με κραζει συνεχεια για τις εξυπνάδες που κανω Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 21 Οκτωβρίου 2014 #13 Share 21 Οκτωβρίου 2014 Κοίτα να στρώσει πρώτα το ενυδρείο, βγάλε το χώμα από μέσα, και στρώσε τον απ’αυτό σου στο διάβασμα. Ρώτα, ότι απορίες έχεις. Δεν υπάρχει κανένας μέντορας και κανένας ειδήμων. Για αυτό υπάρχει το φόρουμ και κάτι λάθος να σου έχω πει εγώ, θα σε βοηθήσουν όλοι οι υπόλοιποι. ΜΗΝ βιάζεσαι, δεν στήνεται ένα ενυδρείο μέσα σε μερικές ημέρες. Θέλει υπομονή, μεθοδικότητα και όχι βιασύνες. Τέλος να θυμάσαι ότι με τις πορδές δεν βάφεις αυγά. Η θα βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη ή θα κάνεις υπομονή που είναι και το προτιμότερο. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μαγδαληνή 21 Οκτωβρίου 2014 #14 Share 21 Οκτωβρίου 2014 Προφανώς δεν είχες την υπομονή να περιμένεις να στρώσει ο βυθός σου. Δεν υπάρχει περίπτωση ο βυθός να μην κατάλληλος για φύτεμα. Το πόσο καιρό θέλει εξαρτάται από τα ψάρια που έχουμε στο ενυδρείο μας. Να πω πως το χώμα του εμπορίου είναι πλούσιο σε άζωτο, δηλαδή αμμωνία κτλ. Κάθε φορά που θα ανακατευθεί ο βυθός, διαταράσσεται η βιολογία μας. Σε ένα ενυδρείο με μεγάλο φιλτράρισμα, ίσως να μην το αντιληφθούμε καθόλου. Σε μικρότερο ενυδρείο τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Επίσης να έχουμε υπόψη ότι το κάθε φυτόχωμα είναι φτιαγμένο για να λειτουργεί εκτός νερού. Μέσα στο νερό μουχλιάζει και σαπίζει. Το ενυδρειο τρεχει εδω και δυο χρονια. Ο βυθός ήταν μονο χαλίκι, το οποίο εβγαλα, εβαλα το φυτοχωμα και εριξα παλι το ιδιο χαλίκι χωρις να το ξεπλύνω.Τωρα αν θα μουχλιασει το χωμα δεν το γνωρίζω, αλλά με μια ερευνα που ειχα κανει στο διαδίκτυο, και συγκεκριμενα σε ξενες σελίδες, είχε αναφερθει μονο το θεμα με τις άλγες. Συμφωνω απολυτα για την αλλαγη βιολογίας του ενυδρειου σε περιπτωση ανατάραξης του βυθού, αλλα πάντα συνδυαζω τις εργασιες που θελω να κανω, με την αλλαγη νερου . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μαγδαληνή 21 Οκτωβρίου 2014 #15 Share 21 Οκτωβρίου 2014 Δεν μπορεις να ξερεις τι ακριβως εχει μεσα αυτο το χωμα γι αυτο και δεν το προτεινουμε και λεμε οτι θελει πολυ προσοχη. Οσον αφορα αυτα που λεει η φιλη πιο πανω,σιγουρα δεν ειχε την υπομονη να περιμενει μεχρι να στρωσει καλα ο βυθος.Το σκετο χαλικι αν περιμενεις 6-7 μηνες και δεν κανεις και ποτε σκουπα βυθου και ταιζεις κανονικα τα ψαρια σου,τοτε φτιαχνεις ενα υποστρωμα που μπορεις να φυτεψεις οτι φυτο θελεις και σε συνδιασμο με καμια ταμπλετα εισαι πολυ σουπερ! δυστυχως, περιμενα 2 χρονια αλλα φως δεν ειδα με το σκετο χαλικι,ειχα, και εχω ευκολα φυτα , αλλα δεν μπορουσαν να αναπτυχθούν.Οπότε το ρίσκαρα... μεχρι στιγμης όλα πανε πολυ καλά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 21 Οκτωβρίου 2014 #16 Share 21 Οκτωβρίου 2014 δυστυχως, περιμενα 2 χρονια αλλα φως δεν ειδα με το σκετο χαλικι,ειχα, και εχω ευκολα φυτα , αλλα δεν μπορουσαν να αναπτυχθούν.Οπότε το ρίσκαρα... μεχρι στιγμης όλα πανε πολυ καλά. Σιγουρα δεν εφτιαγε το το χαλικι σου που δεν πηγαιναν καλα τα φυτα σου,καποιοι αλλοι παραγωντες υπηρχαν γι αυτο. Το υποστρωμα δεν ειναι υποχρεωτικο να μπει,απλα δινει μια εξτρα ωθηση στα φυτα μας στην αρχη τους.Μπορεις ανετα να φτιαξεις φυτεμενο ενυδρειο και με σκετο χαλικι η αμμο. Θα ηθελα να ανοιγες ενα νεο θεμα ωστε να συζητησουμε εκει τι μπορει να εφταιξε και δεν πηγαν καλα τα φυτα σου. Μη ξεχναμε,οτι καποια συγκεκριμενα φυτα παιρνουν τα θρεπτικα που χρειαζονται απο τις ριζες τους,δηλαδη απο τον βυθο,τα περισσοτερα τρεφονται απο τα φυλλα τους,δηλαδη απο την στηλη του νερου και απο τα υγρα λιπασματα που ριχνουμε. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μαγδαληνή 21 Οκτωβρίου 2014 #17 Share 21 Οκτωβρίου 2014 οκ , σε ευχαριστω πολυ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostasfast 26 Οκτωβρίου 2014 #18 Share 26 Οκτωβρίου 2014 ειχα μαζεψει χωμα απο την παρνηθα συγκεκριμενα φυλωχωμα το εκανα με την μεθοδο που δειχνει στο διαδυκτιο με το ανακατεμα για μια εβδομαδα και οταν ηταν ετοιμο εριξα χαλικι το ενυδρειο ειναι μικρο χωρις ψαρια μπορω να πω απο προσωπικη εμπειρια χωρις διοξειδιο και με φως ηλιου λιγες ωρες τα φυτα εχουν την καλυτερη αναπτυξη που εχω δει σε ολα μου τα ενυδρεια. ειναι φοβερο υποστρωμα αλλα ειναι μπελας στις μεταφυτεψεις και στο νεο φυτεμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 26 Οκτωβρίου 2014 #19 Share 26 Οκτωβρίου 2014 ειχα μαζεψει χωμα απο την παρνηθα συγκεκριμενα φυλωχωμα το εκανα με την μεθοδο που δειχνει στο διαδυκτιο με το ανακατεμα για μια εβδομαδα και οταν ηταν ετοιμο εριξα χαλικι το ενυδρειο ειναι μικρο χωρις ψαρια μπορω να πω απο προσωπικη εμπειρια χωρις διοξειδιο και με φως ηλιου λιγες ωρες τα φυτα εχουν την καλυτερη αναπτυξη που εχω δει σε ολα μου τα ενυδρεια. ειναι φοβερο υποστρωμα αλλα ειναι μπελας στις μεταφυτεψεις και στο νεο φυτεμα. Για τι φυτα μιλαμε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostasfast 26 Οκτωβρίου 2014 #20 Share 26 Οκτωβρίου 2014 Anubias , Cabomba caroliniana , Cryptocoryne, Hemianthus micranthemoides, valisnera και riccia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος