Thanos Ernesto Karampelas 13 Οκτωβρίου 2014 #1 Share 13 Οκτωβρίου 2014 Γενική κατηγορία ενυδρείου Κρύου νερού (γλυκό νερό)Γενικές ΠληροφορίεςΔιαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 60x30x38Συνολικά Λίτρα: 60 λίτραSump (λίτρα):ΟργανισμοίΦυτά:Ψάρια: Blackmoor goldfish x 1, Oranda goldfish x 1, Oranda red cap goldfish x 1Άλλα είδη:Διακοσμητικά υλικάΦόντο:Πέτρες:Ξύλα:Άλλα διακοσμητικά : 4 πλαστικά φυτά με στρογγυλές άκρες, 1 καραβάκι κτλΥπόστρωμα:Βυθός: Mαύρο χαλίκι 4-6 χιλ (5 κιλά)ΦωτισμόςΠηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): Ενσωματωμένη λάμπα LED περίπου 10 wattΔιάρκεια φωτισμού: 8-10 ώρεςΥποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: MINIBIOBOX2, 300 λ.α.ώ αντλία νερού με 4 φίλτρα sponge, clay, carbon και ένα άλλο... Βρίσκεται εντός του ενυδρείου μαζί με τον θερμοστάτη.Θέρμανση/ Ψύξη: ΕasyKlim, Θερμοστάτης 50 watt, στους 20 CΛίπανση:Παροχή CO2:Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: HAILEA ACO-6601, Aντλία αέρα με μία έξοδο ελαφρόπετραΔιατροφή: JBL sinking pellets, 10% σπιρουλίναΠαράμετροιpH: 7,2Γενική σκληρότητα (GH): 19-20(!)Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 7-8Αμμωνία (ΝΗ3): <0,05Νιτρώδη (ΝΟ2): 0Νιτρικά (ΝΟ3): 15-20Φωσφορικά (PΟ4):Μέση Θερμοκρασία (°C): 22,5ΣυντήρησηΑλλαγές νερού: Ακόμα καμία, προσπαθώ να ισορροπήσω το ενυδρείο, με όσα μαθαίνω..Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Βιολογικό υλικό φίλτρου (βακτήρια), Υγρό αποχλωρίωσηςΆλλες ρουτίνες συντήρησης:Φωτογραφίες:Βίντεο: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 13 Οκτωβρίου 2014 #2 Share 13 Οκτωβρίου 2014 Το ενυδρειο σου δε φαίνεται στρωμένο απο τις μετρήσεις. Μετράς με στικ ή υγρά τεστ; Γνώμη μου ειναι να αφαιρέσεις οτιδήποτε ψεύτικο και αστικό απο μέσα και να βάλεις κανά ξύλο-ρίζα και εύκολα φυτάκια ζωντανά να τα χαρείς περισσότερο. Φυτα εύκολα χωρίς απαιτήσεις που θα αλλάξουν την όψη του ενυδρειου σου κατα πολύ! Έχεις πολλα ψαράκια για τα λίτρα του ενυδρειου σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 13 Οκτωβρίου 2014 Author #3 Share 13 Οκτωβρίου 2014 Mόνο Αμμωνία με υγρά τεστ, τα άλλα με στικ. Τι πάει στραβά? Θα μελετήσω να δω τι απλά φυτά μπορώ να βάλω γτ είμαι ανίδεος..! Όσο για το πλήθος των ψαριών, τώρα είναιι μάλλον αργά... Ακολούθησα τις χαζοσυμβουλές του πωλητή στο pet shop, που μου πε ότι μπορώ να βάλω και 6-7... Τώρα που διαβάζω, ξεστραβώνομαι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 13 Οκτωβρίου 2014 #4 Share 13 Οκτωβρίου 2014 Το ενυδρειο ποσο καιρο λειτουργεί; Για να μειώσεις τον κίνδυνο για τα ψάρια καλο θα ηταν να βρεις μπολι απο κάποιον συνχομπίστα και να στρώσει το ενυδρειο σου σύντομα. Μέχρι τότε μη ταίζεις πολυ, κάθε δυο τρεις μέρες και με φειδώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 13 Οκτωβρίου 2014 Author #5 Share 13 Οκτωβρίου 2014 Μία εβδομάδα αύριο.. Έβαλα νωρίς τα ψαράκια μέσα το ξέρω... Αλλά όποιο αγγλόφωνο σάιτ με οδηγίες για σετάρισμα του ενυδρείου επισκεπτόμουν, ανέφεραν να βάλω "a couple of hardy fish" μέσα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 13 Οκτωβρίου 2014 #6 Share 13 Οκτωβρίου 2014 να σου ζησουν.. κανε 30-40 % αλλαγη να πεσει η αμμωνια και τα νιτρικα. ζητα μπολι με αγγελια. τα ψαρια ειναι πολλα (3?) και γενικα το ενυδρειο ειναι μικρο για χρυσοψαρα. παρολαυτα, βλεπω καλο φιλτρο και ψαρια σε μικρη ηλικια.. που με προυποθεσεις μπορουν να μεινουν εκει κανα χρονο.. υστερα θα χρειαστεις μεγαλυτερο ενυδρειο και φιλτρο. ριξε μια ματια κι εδω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 13 Οκτωβρίου 2014 Author #7 Share 13 Οκτωβρίου 2014 Θα το κάνω, ευχαριστώ πολύ!! Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη, δώστε και σώστε.. (τα ψαράκια!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 14 Οκτωβρίου 2014 Author #8 Share 14 Οκτωβρίου 2014 Ev συνεχεία των διορθωτικών αλλαγών που συζητάμε, να ρωτήσω και κάτι άλλο.. Όσο πραγματοποιώ τις αλλαγές, με την απομάκρυνση των ψεύτικων και πλαστικών, και το φύτεμα αληθινών φυτών κτλ κτλ, τα ψαράκια τα αφήνω μέσα έτσι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 14 Οκτωβρίου 2014 #9 Share 14 Οκτωβρίου 2014 εννοειται.. τα ψαρια δεν τα κουνας ποτε.. μονο αν θελεις να αλλαξεις υποστρωμμα ή να τους αλλαξεις ενυδρειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 14 Οκτωβρίου 2014 #10 Share 14 Οκτωβρίου 2014 Απλά προσπάθησε όσο μπορείς πιο "απαλά" να κάνεις το κάθετί. Αν μπορείς κάντε όλα σε μία φορά, μην βάζεις τα χέρια σου κάθε τρεις και λίγο για να στρεσάρονται όσο λιγότερο γίνεται. Μετά άμα συνηθίσουν κάθε φορά που θα βάζεις το χέρι σου μέσα θα νομίζουν ότι έχει φαί! Εγώ τις προάλλες έβαλα μέσα το χέρι μου και ήρθαν και με τσιμπούσαν και τα "χάιδεψα". Αν και δεν κάνει να τα πιάνουμε με τα χέρια μας γιατί τους καταστρέφουμε την βλεννώδη προστατευτική μεμβράνη που έχουν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 14 Οκτωβρίου 2014 #11 Share 14 Οκτωβρίου 2014 μια χαρα κανει.. καθε μερα τα χαιδευω Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos_d7 14 Οκτωβρίου 2014 #12 Share 14 Οκτωβρίου 2014 Προσεχε με τα φυτα που θα βαλεις γιατι τα χρυσοψαρα δεν εχουν καλη φημη.Αnubias σιγουρα μπορεις πανω σε κανα ξυλο ή πετρα που δε το "χτυπανε" τα ψαρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 14 Οκτωβρίου 2014 Author #13 Share 14 Οκτωβρίου 2014 Λοιπόν έβαλα, 2 x Vallisneria, 1 x Echinodorus, 1 x Cryptocoryne! Και δύο ρίζες! Έβγαλα κάθε τι τεχνητό, και... Έδωσα ένα ψαράκι σε μία φίλη μου, ξέρω δεν θα περνάει καλύτερα κατά πάσα πιθανότητα εκεί ώσπου να αγοράσει ενυδρείο, αλλά από την άλλη νομίζω θα ναι πολύ καλύτερα για τα 2 που μου έμειναν... Ότι θα ένιωθα τύψεις για έναν ψαράκι, δεν το περίμενα ποτέ..! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 14 Οκτωβρίου 2014 #14 Share 14 Οκτωβρίου 2014 ενημερωσε και την φιλη σου πως εχουν ομως τα πραγματα.. και βρες μπολι για σενα και γι αυτην. Τα φυτα που αναφερεις θεωρουνται safe για χρυσοψαρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 14 Οκτωβρίου 2014 #15 Share 14 Οκτωβρίου 2014 Μπράβο σου! Την φίλη σου φέρτην εδώ για να μην νιώθεις τύψεις για την τύχη του ψαριού σου! Είναι υπέροχα ζωντανά και με χαρακτήρα τα χρυσόψαρα. Αν είσαι τυχερός και έχεις και γέννες εκεί να δεις συναισθήματα! Είναι και αυτά κατοικίδια, πραγματικά! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 16 Οκτωβρίου 2014 Author #16 Share 16 Οκτωβρίου 2014 Αν έχετε χρόνο, δώστε μου καμία συμβουλή πως να προχωρήσω απο δω κι εμπρός... Το ενυδρείο κλείνει 9 μέρες αύριο από τη μέρα που μπήκε νερό και βιολογικό υλικό (βακτήρια), 8 μέρες από τη μέρα που μπήκε ψάρι, σας παραθέτω τις παρατηρήσεις μου: 1) Οι μετρήσεις μου δεν δείχνουν αμμωνία ή νιτρώδη, ενώ τα νιτρικά είναι 15-20, 2) Πριν 2 ημέρες έβαλα αληθινά φυτά μέσα, και μέχρι το βράδι πρόσεξα μια πρασινωπή (?) θολούρα στο πίσω τζάμι που τοποθετήθηκαν οι βαλισνέριες. Πρόκειται για συμπτωματική ταυτόχρονη εμφάνιση άλγης ή μήπως απλά είναι χώμα, σκόνη κτλ που κόλλησε στο τζάμι.. (παιζει να είπα μεγάλη βλακεία..), 3) Καθημερινά πρέπει να ρίχνω λίπασμα σύμφωνα με την οδηγία του κατασκευαστη? Θέλει κάτι άλλο?, 4) Ανάβω τη LED και την αεραντλία μαζί για κανά 10ωρο την ημέρα, τα κλείνω επίσης μαζι να ηρεμήσουν ο Richie και ο Stevie Ray, 5) Με την προσθήκη και των φυτών, γίνεται το έλα να δεις με τα αιωρούμενα σωματίδια καθώς τσακίζουν τα ψαράκια ότι κίτρινο φύλλο έχει ο εχινόδωρος και η βαλισνέρια.. Τα χλωρά δεν τα ακουμπάνε. Πότε μπορώ να βάλω λίγο σκουπάκι στο πυθμένα??, 6) Γενικά, πότε θα μπορώ να κάνω καμία εργασία συντήρησης στο ενυδρείο? Να αλλάξω κάποια ποσότητα νερού, να σκουπίσω λίγο τα τζάμια με ένα μαγνήτη για την άλγη που αγόρασα μόλις κτλ?, 7) Το νερό μου παρουσιάζει ph 7,4. Είναι πρόβλημα? Το GH παραμένει πολύ ψηλα 19-20..., 8) Χωρίς να το θέλω νομίζω δημιούργησα Blackwater στο ενυδρείο μου! Μου διαφεύγουν πάρα πολλές απορίες που είχα... Άλλη φορά. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 16 Οκτωβρίου 2014 Author #17 Share 16 Οκτωβρίου 2014 Κάπως έτσι έγινε... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 16 Οκτωβρίου 2014 #18 Share 16 Οκτωβρίου 2014 (edited) πολυ μ αρεσει! μαλλον δεν εισαι αρχαριος και μας δουλευεις λοιπον.... Αν έχετε χρόνο, δώστε μου καμία συμβουλή πως να προχωρήσω απο δω κι εμπρός... Το ενυδρείο κλείνει 9 μέρες αύριο από τη μέρα που μπήκε νερό και βιολογικό υλικό (βακτήρια), 8 μέρες από τη μέρα που μπήκε ψάρι, σας παραθέτω τις παρατηρήσεις μου: 1) Οι μετρήσεις μου δεν δείχνουν αμμωνία ή νιτρώδη, ενώ τα νιτρικά είναι 15-20, το πιο σημαντικο! με αυτες τις μετρησεις δειχνει να εχει στρωσσει! 2) Πριν 2 ημέρες έβαλα αληθινά φυτά μέσα, και μέχρι το βράδι πρόσεξα μια πρασινωπή (?) θολούρα στο πίσω τζάμι που τοποθετήθηκαν οι βαλισνέριες. Πρόκειται για συμπτωματική ταυτόχρονη εμφάνιση άλγης ή μήπως απλά είναι χώμα, σκόνη κτλ που κόλλησε στο τζάμι.. (παιζει να είπα μεγάλη βλακεία..), ισως ειναι αλγη , ισως σου φανηκε.. κατι σοβαρο δεν θα ειναι παντως..δεν βλεπω κατι στις φωτο 3) Καθημερινά πρέπει να ρίχνω λίπασμα σύμφωνα με την οδηγία του κατασκευαστη? Θέλει κάτι άλλο?, οχι λιπασμα..δεν χρειαζεται.. ισως καμια ταμπλετα βυθου , που χρειαζονται τα συγκεκριμενα φυτα.. αν και μαλλον θα στα ξεφυτεψουν τα χρυσοψαρα.. εγω δεν θα εκανα κατι με την λιπανση... και δεν κανω αλλωστε 4) Ανάβω τη LED και την αεραντλία μαζί για κανά 10ωρο την ημέρα, τα κλείνω επίσης μαζι να ηρεμήσουν ο Richie και ο Stevie Ray, αν εχεις καλη αναταραξη στην επιφανεια , δεν χρειαζεται η αεραντλια.. θα το δεις και μονος σου.. αν ανεβαινουν στην επιφανεια συχνα για οξυγονο, βαλτην. κανε καλυτερα 8 τις ωρες του φωτισμου.. βαλε εναν χρονοδιακοπτη για να ειναι σταθερες οι ωρες 5) Με την προσθήκη και των φυτών, γίνεται το έλα να δεις με τα αιωρούμενα σωματίδια καθώς τσακίζουν τα ψαράκια ότι κίτρινο φύλλο έχει ο εχινόδωρος και η βαλισνέρια.. Τα χλωρά δεν τα ακουμπάνε. Πότε μπορώ να βάλω λίγο σκουπάκι στο πυθμένα??, βαλε εαν ειναι πολλα.. προβλημα (εκτος απο μπουκωμα του φιλτρου) παντως δεν υπαρχει.. 6) Γενικά, πότε θα μπορώ να κάνω καμία εργασία συντήρησης στο ενυδρείο? Να αλλάξω κάποια ποσότητα νερού, να σκουπίσω λίγο τα τζάμια με ένα μαγνήτη για την άλγη που αγόρασα μόλις κτλ?, καθαρισμα αλγης κανε οταν δεις οτι χρειαζεται.. αλλαγη νερου κανε αναλογα τα νιτρικα σου.. μην τα αφηνεις πανω απο 20-25.. αρα τωρα ετοιμασε μια αλλαγη 30% και ξαναμετρα νιτρικα να δεις ποσο κατεβηκαν.. οταν ξαναφτασουν 20-25 θα κανεις την αλλαγη..στην αρχη θελει μετρησεις για να δεις ποσες μερες χρειαζεται.. μετα θα το μαθεις και δεν χρειαζονται τακτικες μετρησεις. Συντηρηση για φιλτρο θα κανεις οταν μειωθει πολυ η ροη του.. για την ωρα δεν το πειραζεις καθολου. 7) Το νερό μου παρουσιάζει ph 7,4. Είναι πρόβλημα? Το GH παραμένει πολύ ψηλα 19-20..., μια χαρα εισαι, μην ανυσηχεις 8) Χωρίς να το θέλω νομίζω δημιούργησα Blackwater στο ενυδρείο μου! μια χαρα κουκλα ειναι το ενυδρειο σου! αν σου φαινεται λιγο τσαι ειναι η κιτρινιλα που βγαζουν τα ξυλα.. σιγα σιγα θα φυγει. Μου διαφεύγουν πάρα πολλές απορίες που είχα... Άλλη φορά. Ευχαριστώ Έγινε επεξεργασία 16 Οκτωβρίου 2014 - tsala 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 16 Οκτωβρίου 2014 #19 Share 16 Οκτωβρίου 2014 Καλησπέρα! Τα βακτήρια δεν είναι το βιολογικό υλικό, το βιολογικό υλικό είναι κάτι σαν κοφτό μακαρονάκι ή σαν μπιλάκια, π.χ. το Siporax. Πάνω σε αυτό, το βιολογικό υλικό, κάνουν αποικίες τα βακτήρια. 1) Έχεις ακόμα μόνο τα σφουγγάρια στο φίλτρο σου ή έχεις βάλει τελικά και βιολογικό υλικό; Πάντως οι τελευταίες σου μετρήσεις δείχνουν στρωμένο ενυδρείο. Τα βακτήρια κάνουν αποικίες και στα σφουγγάρια, αλλά το βιολογικό υλικό είναι ειδικά φτιαγμένο για αυτά ώστε να έχουμε όσο περισσότερα γίνεται, άρα και δυνατότερη βιολογία. 2) Η πρασινωπή θολούρα λογικά θα είναι άλγη, μπορείς να την καθαρίσεις με ένα μαγνητάκι. 3) Πρόσεξε με το λίπασμα μήπως οι δοσολογίες που αναγράφονται είναι για πλήρως φυτεμένα ενυδρεία. Εγώ δε θα έριχνα καθόλου λίπασμα για αυτά τα φυτά, παρά μόνο αν χρειαζόταν. 4) Μία φωτοπερίοδος 8 ωρών συνήθως είναι αρκετή, τώρα δεν ξέρω αν για τα λεντ ισχύει κάτι άλλο. Το παραπάνω φως μπορεί να φέρει άλγες, ειδικά σε συνδυασμό με παραπάνω λίπανση. Η αεραντλία δε χρειάζεται όταν έχεις αληθινά φυτά γιατί βοηθά στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, που το χρειάζονται τα φυτά. 5) Ευτυχώς που δεν τσακίζουν και τα χλωρά. Μπορεί αν τα δοκιμάσουν να τους αρέσουν, ας είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά! Τάιζέ τα και με φυτικές τροφές, όπως σπιρουλίνα, μπανάνα, φράουλα, αγγούρι, αρακά βρασμένο και αποφλοιωμένο, μαρούλι ζεματισμένο... ο tsala ξέρει τί άλλα φρούτα και λαχανικά τρώνε! Σχετικά με τη σκούπα βυθού, κανονικά δε βάζουμε όταν έχουμε φυτεμένο ενυδρείο, γιατί τα κακάκια των ψαριών γίνονται με τον καιρό το καλύτερο λίπασμα του βυθού. Αλλά επειδή τα χρυσόψαρα, όσο μικρά και χαριτωμένα είναι, κάνουν κάτι κουραδάρες τεράστιες, μπορείς να βάζεις σκούπα κατά την αλλαγή του νερού και να μαζεύεις τα χοντρά. 6) Το ιδανικό είναι να τα κάνεις όλα την ημέρα της αλλαγής νερού. Όσο η στάθμη του νερού είναι χαμηλότερη, μπορείς να καθαρίσεις και να κλαδέψεις καλύτερα. Έτσι δε θα στρεσάρονται κάθε τρεις και λίγο τα ψαράκια. Αλλά αν χρειαστεί κάτι και ενδιάμεσα, φυσικά και μπορείς να το κάνεις. Αλλαγή νερού μία φορά την εβδομάδα το 30%. Αλλά στην πορεία θα βρεις και μόνος σου ακριβώς πότε και πόσο θα αλλάζεις. 7) Δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό το ph. Tם gh όντως είναι υψηλό. Μήπως μετράς με στικ και γι'αυτό σου δείχνει ό,τι να'ναι; Αν ναι, πάρε υγρά τεστ, να δεις τις πραγματικές μετρήσεις. 8) Μήπως έβγαλε χρώμα το ξύλο; Αν ναι, είναι τανίνες και χουμικά οξέα, τα οποία μαλακώνουν το νερό (ρίχνουν το ph και το gh, την σκληρότητα) και κάνουν καλό στα ψάρια, δεν τα πειράζει. Με τις εβδομαδιαίες αλλαγές θα φύγει σιγά. Τώρα που είναι φρέσκο το ενυδρείο σου κάνε κάθε εβδομάδα μετρήσεις να βλέπεις πως πάει και πρόσεχε πολύ στην συντήρηση του φίλτρου να μην πειράζεις το βιολογικό υλικό και κυρίως να μην ξεπλένεις τίποτα με νερό βρύσης. Καλή συνέχεια! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 16 Οκτωβρίου 2014 #20 Share 16 Οκτωβρίου 2014 πολυ μ αρεσει! μαλλον δεν εισαι αρχαριος και μας δουλευεις λοιπον.... Μα ακριβώς την ίδια στιγμή απαντήσαμε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 16 Οκτωβρίου 2014 #21 Share 16 Οκτωβρίου 2014 και βλεπω τα λεμε και παρομοια! Δοκιμασε και τις τροφες που σου λεει η καλιροη.. τωρα τελευταια δινω και quaker (νιφαδες βρωμης) .. αν θελετε να δοκιμασετε max 1 φορα την βδομαδα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 16 Οκτωβρίου 2014 #22 Share 16 Οκτωβρίου 2014 Ωραία, θα το δοκιμάσω κι εγώ, έχω κάτι βιολογικές νιφάδες. Και ο αρακάς που τους δίνω βιολογικός είναι, ούτε παιδιά μου να ήταν, τρώνε καλύτερα και από μένα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 16 Οκτωβρίου 2014 #23 Share 16 Οκτωβρίου 2014 ετσι πρεπει Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 16 Οκτωβρίου 2014 Author #24 Share 16 Οκτωβρίου 2014 Καλησπέρα! Τα βακτήρια δεν είναι το βιολογικό υλικό, το βιολογικό υλικό είναι κάτι σαν κοφτό μακαρονάκι ή σαν μπιλάκια, π.χ. το Siporax. Πάνω σε αυτό, το βιολογικό υλικό, κάνουν αποικίες τα βακτήρια. 1) Έχεις ακόμα μόνο τα σφουγγάρια στο φίλτρο σου ή έχεις βάλει τελικά και βιολογικό υλικό; Πάντως οι τελευταίες σου μετρήσεις δείχνουν στρωμένο ενυδρείο. Τα βακτήρια κάνουν αποικίες και στα σφουγγάρια, αλλά το βιολογικό υλικό είναι ειδικά φτιαγμένο για αυτά ώστε να έχουμε όσο περισσότερα γίνεται, άρα και δυνατότερη βιολογία. 2) Η πρασινωπή θολούρα λογικά θα είναι άλγη, μπορείς να την καθαρίσεις με ένα μαγνητάκι. 3) Πρόσεξε με το λίπασμα μήπως οι δοσολογίες που αναγράφονται είναι για πλήρως φυτεμένα ενυδρεία. Εγώ δε θα έριχνα καθόλου λίπασμα για αυτά τα φυτά, παρά μόνο αν χρειαζόταν. 4) Μία φωτοπερίοδος 8 ωρών συνήθως είναι αρκετή, τώρα δεν ξέρω αν για τα λεντ ισχύει κάτι άλλο. Το παραπάνω φως μπορεί να φέρει άλγες, ειδικά σε συνδυασμό με παραπάνω λίπανση. Η αεραντλία δε χρειάζεται όταν έχεις αληθινά φυτά γιατί βοηθά στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, που το χρειάζονται τα φυτά. 5) Ευτυχώς που δεν τσακίζουν και τα χλωρά. Μπορεί αν τα δοκιμάσουν να τους αρέσουν, ας είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά! Τάιζέ τα και με φυτικές τροφές, όπως σπιρουλίνα, μπανάνα, φράουλα, αγγούρι, αρακά βρασμένο και αποφλοιωμένο, μαρούλι ζεματισμένο... ο tsala ξέρει τί άλλα φρούτα και λαχανικά τρώνε! Σχετικά με τη σκούπα βυθού, κανονικά δε βάζουμε όταν έχουμε φυτεμένο ενυδρείο, γιατί τα κακάκια των ψαριών γίνονται με τον καιρό το καλύτερο λίπασμα του βυθού. Αλλά επειδή τα χρυσόψαρα, όσο μικρά και χαριτωμένα είναι, κάνουν κάτι κουραδάρες τεράστιες, μπορείς να βάζεις σκούπα κατά την αλλαγή του νερού και να μαζεύεις τα χοντρά. 6) Το ιδανικό είναι να τα κάνεις όλα την ημέρα της αλλαγής νερού. Όσο η στάθμη του νερού είναι χαμηλότερη, μπορείς να καθαρίσεις και να κλαδέψεις καλύτερα. Έτσι δε θα στρεσάρονται κάθε τρεις και λίγο τα ψαράκια. Αλλά αν χρειαστεί κάτι και ενδιάμεσα, φυσικά και μπορείς να το κάνεις. Αλλαγή νερού μία φορά την εβδομάδα το 30%. Αλλά στην πορεία θα βρεις και μόνος σου ακριβώς πότε και πόσο θα αλλάζεις. 7) Δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό το ph. Tם gh όντως είναι υψηλό. Μήπως μετράς με στικ και γι'αυτό σου δείχνει ό,τι να'ναι; Αν ναι, πάρε υγρά τεστ, να δεις τις πραγματικές μετρήσεις. 8) Μήπως έβγαλε χρώμα το ξύλο; Αν ναι, είναι τανίνες και χουμικά οξέα, τα οποία μαλακώνουν το νερό (ρίχνουν το ph και το gh, την σκληρότητα) και κάνουν καλό στα ψάρια, δεν τα πειράζει. Με τις εβδομαδιαίες αλλαγές θα φύγει σιγά. Τώρα που είναι φρέσκο το ενυδρείο σου κάνε κάθε εβδομάδα μετρήσεις να βλέπεις πως πάει και πρόσεχε πολύ στην συντήρηση του φίλτρου να μην πειράζεις το βιολογικό υλικό και κυρίως να μην ξεπλένεις τίποτα με νερό βρύσης. Καλή συνέχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thanos Ernesto Karampelas 16 Οκτωβρίου 2014 Author #25 Share 16 Οκτωβρίου 2014 Χμμμ, κατι λάθος εκανα στο προηγούμενο μνμ;) ήθελα να αναφέρω πως στο φίλτρο μου ακομα εχω το σφουγγαράκι, δεν εχω πειράξει τίποτα! Ως βιολογικό υλικό, αναφερόμουν στα βακτήρια υπό τη μορφή υγρού που έριξα στο νερό την πρώτη μέρα.. Ευχαριστω παιδιά, μου δώσατε θάρρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος