Jump to content

Στα Βαθιά (Θαλασσινά)

thr07

Recommended Posts

Καταρχήν να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά και ειδικά τον Θανάση (TAN) για όλες τις πληροφορίες και την υπομονή τους σε άπειρες ερωτήσεις στην έκθεση PetsInAction σήμερα.

Ξεκινάω το ταξίδι για reef (είμαι αρχάριος με κάποια εμπειρία στο γλυκό μόνον) αλλά έχω άπειρα θέματα στα οποία θα καλοσόριζα οποιαδήποτε υπόδειξη/πρόταση από τους έμπειρους:

- Διαστάσεις: Μ/Π/Υ (cm), 200 x 60 x 85 (1000lt). Λόγω περιορισμών χώρου, επίπλων κλπ. κοιτάζω να δώ εαν μπορώ να μεγαλώσω περισσότερο το πλάτος (πχ στα 70) και να το κάνω πιο κοντό (δηλ, απο 85 σε 70, εαν και εκεί πάλι θα έχω το θέμα της δύσκολης πρόσβασης, δηλ. με σκαλάκι?)

- Διαστάσεις sump? 300lt?

- Rimless αλλά θα προτιμούσα χωρίς καθόλου γυαλινα braces στην κορυφή (φαντάζομαι αυτό επηρεάζει το πάχος του γυαλιού?)

- Γυαλί (Extra Clear) --> 15mm? 20mm?

- Skimmer: Deltec MCE600? Κάτι άλλο, μ'ενδιαφέρει πολύ καλό για τα λίτρα και όσο το δυνατόν αθόρυβο?

- Αντλία επιστροφής (από το sump)? Πάλι κάτι καλό & αθόρυβη?

- Κυκλοφορητές? Μάλλον κοιταζω για In tank μοτέρ (με μαγνήτη) --> Tunze? Ποιά σειρά? Πόσους γι'αυτά τα λίτρα?

- Φωτισμόέχω καταλήξει σίγουρα σε LED, προτάσεις?

- Reactors?

- Ζωντανό βράχο? Αν ναι, τι ποσότητα (100Kg συνολικά και για το sump)? Η καλύτερα Aqua Roche?

- Live Sand (5cm, όχι μάλλον DSB)? Τι προτείνετε?

Κάτι που να προσέξω, άλλα θέματα?

Εννοείται ότι έχω αποτανθεί σε διάφορα μαγαζιά, έχω προσφορές που κοιτάω αλλά ψιλομπερεύτηκα και θέλω την βοήθειά σας. Ψάχνω κάποιον ο οποίος να είναι πολύ καλός, γνώστης στο θαλασσινό, ειδικά για τα λίτρα που μιλάμε, καλή υποστήριξη και πραγματικό μεράκι για να μάθω και να έχω επιτυχία. Εννοείται με καλή γκάμα σε ζωντανά, αξιόπιστος (ξέρω ακούγεται σαν αγγελία για γνωριμία...sorry...κάτι value for money τελος πάντων & σωστό επαγγελματία). Για να μην νομιστεί ότι γίνεται διαφήμηση/΄θάβουμε΄ οποιονδήποτε στείλτε μου PM εαν έχετε να μου συστήσετε κάποιο καλό επαγγελματία για να βοηθήσει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Θανάσης

Καλως ηρθες στην παρεα μας :)

Για εμενα εαν μπορεις να αλλαξεις τις διαστασης κανε 70 το πλατος( οπως λες ) και 65 το υψος, τωρα εαν χρειαζεσαι σκαλακι παιζετε απ το υψος που θα εχει και η βαση....

300λιτρα σαμπ ειναι οτι πρεπει, τις διστασης παλι αναλογα την βαση, απλα θα σου οω να εχεις χωρισματα για την αντλια επιστοφης και χωρισμα για βραχο/αλγη τυπου χαετο....

Για τον εξοπλισμο που ρωτας καλο ειναι να μας πεις σε τι μπατζετ θα παιξεις, ειναι που μεγαλες οι διαστασης σου μην σου πουμε το πως θα το θελαμε εμεις, αυτο στο λεω γιατι υπαρχουν ποοοοολλες επιλογες για καθε τσεπη... Αυτο ισχυει για σκιμμερ, αντλια επιστροφης, κυκλοφορητες, φωτισμος, αντιφραστηρες κτλπ...

Μαγαζια υπαρχουν με καλο στοκ και καλους επαγγελματιες και χομπιστες, πολυ ηταννκαι στην εκθεση...

Για βραχο που λες, 80κιλα θα ειναι ολος σε βαρος περιπου, τωρα για το τι ειδος θα ειναι παει αναλογα την τσεπη :)

Σας ευχαριστώ πολύ και καλώς σας βρήκα! Οντως μου επισημάνθηκε από όλους η αλλαγή στις διαστάσεις (μεγαλύτερο πλάτος από ύψος) οπότε προσπαθώ να δώ τι λύση θα βρώ (πρέπει να κάνω μερεμέτια, μετακίνηση μπριζών κλπ.). Μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά που κάνει ο Discos στο ενυδρείο που στήνει (ειδικά στα ηλεκτρολογικά, του μίλησα στην έκθεση). To budget δεν είναι εννοείται απεριόριστο καθότι ως γνωστόν 'λεφτά δεν υπάρχουν΄αλλά δεν τρέφω και αυταπάτες ξέρω ότι μιλάμε εδώ για τάξη μεγέθους (επι χίλια) >6-7 και μπορεί να φτάσει ή και ξεπεράσει τα 10, εγώ θέλω να μείνω πιο κάτω, αλλά για όλα + έπιπλο, δηλ. μέχρι 8-9. Οπότε ακούω προτάσεις. Εαν γνωρίζεις κάπoιον καλό να προτείνεις για το όλο project στείλε μου PM.

Έγινε επεξεργασία - thr07

Ο καλητερος που ξερω ειναι το Aquazone....

Προτηνω λοιπον 4 vortech mp40 για κυκλοφορια, 3 μοναδες radion xr30pro για φωτισμο και φυσικα το ecolink για διαχηρισει ολων μεσο κινητου-λαπ τοπ-ταμπλετ. Ολα αυτα θα ειναι ισως και τα πιο ακριβα φτανοντας τα 3-4κ...

Για σκιμμερ θα κοιταγα για κατι σε ATI powercone 250is(αν θυμαμαι καλα το μοντελο)...

Για αντλια επιστροφης καποια που να ειναι αρκετα καλη και με μπολικα λιτρα επιστροφης, καπου στα 30000λ/ω....

Τωρα επειδη ειναι πολλα τα λιτρα και μεγαλο προτζεκτ θα ηθελα να δω και την γνωμη των υπολοιπων...

Καλώς τον :)

Οπως ειπαμε και στην έκθεση, Rimless ενυδρειο ειναι το ενυδρειο χωρις καθολου κόντρες στο πανω μερος του. Οι συμβουλές του Akridas ειναι σωστές και μια πολυ καλη πρόταση με βαση αυτα που ζητας. Με εξαίρεση την αντλία επιστροφης που την βρισκω λιγο υπερβολική, καπου μεταξυ 5000-10000 ειναι οτι πρεπει για τον όγκο νερου σου.

Απο εκει και περα ολα ειναι θεμα κόστους, ειτε ζωντανο βραχο ειτε Aquaroche, ειτε ζωντανή αμμο ειτε νεκρή κτλ κτλ. Ολα ειναι τι θα αποφασίσεις να διαθέσεις, ήδη καποια εχουν μπει σε σειρά και ειναι σε εσενα να αποφασίσεις για να προχωρήσουμε.

Παντως να ξερεις οτι στα λιτρα που θες να παίξεις, αν πας σε ύφαλο τοτε τα 10.000 παιζει να μη σε φτάσουν αν δεν το προσέξεις απο την αρχη τι θελεις πολυ καλα.

Έγινε επεξεργασία - Discos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...