bbetta 10 Οκτωβρίου 2014 #1 Share 10 Οκτωβρίου 2014 Ήρθε ώρα για αλλαγές στη διακόσμηση του ενυδρείου. Το πόσο μεγάλες θα είναι θα δείξει. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για τον βομβαρδισμό που ακολουθεί, αφού ουσιαστικά καταθέτω τις σκέψεις μου. Ο λόγος γίνεται για το 72λιτρο 60cm x 30cm x 40cm ηλικίας 4 γεμάτων ετών με πάνω κάτω τα ίδια φυτά. Τουλάχιστον αυτά που υπάρχουν σήμερα υπάρχουν εξ αρχής. Είναι εύκολα κατανοητό ότι (κυρίως οι κρυπτοκορίνες όπως θα δείξουν και η φώτο) έχουν απλωθεί παντού και οποιαδήποτε μετακίνηση, ειδικά για το φυτό που αναφέρθηκε, πολύ πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στασιμότητας της ανάπτυξης ή και καταστροφή του. Αν και για 3 χρόνια ήμουν περήφανος για την ζούγκλα μου και τον τελείως φυσικό τρόπο που άφησα τα φυτά να αναπτυχθούν όπως θέλουν, φοβάμαι ότι σύντομα θα βγει ο Μόγλης από εκεί μέσα. Σύντομα θα προχωρήσω στην αγορά κάποιων πολυπόθητων, ακριβώς και σπάνιων ψαριών και θέλω να έχω στο κεφάλι μου μόνο θέματα συντήρησης τους και όχι αισθητικά και πρακτικά προβλήματα με το Aquascaping. Όπως θα δείτε η χλώριδα του ενυδρείου αποτελείται κυρίως από πολλά είδη κρυπτοκορίνων, Rotala Rotundifolia στα αριστερά ( ήταν πενταπλάσια πριν το κλάδεμα) και έναν όγκο Ludwigia Repens Sp. Green που με τυραννά αυτήν τη στιγμή. Το φυτό είναι μεγάλης ηλικίας και από τα αλλεπάλληλα κλαδέματα έχει δημιουργηθεί ένας θάμνος που σταδιακά έχασε τις ρίζες του στο έδαφος, με εξαίρεση κάποια μεγάλα ριζίδια εξωτερικά του υποστρώματος και επιπλέει, έχοντας χάσει τον 'κορμό'. Λειτουργεί εις βάρος των κρυπτοκορίνων αφού τους κρύβει το φως. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι: 1) Με την ροή του φίλτρου η Repens έχει χάσει την σταθερότητά της και καλύπτει συγκεκριμένα φυτά τα οποία χαλάνε. 2) Επιπλέον η έλλειψη ριζώματος έχει αποδυναμώσει το ίδιο το φυτό που σταδιακά συρρικνώνεται. Ενώ όλα πήγαιναν καλά η αποδυνάμωση ενός φυτού λειτουργεί τώρα ως ωρολογιακή βόμβα. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο που παρέχει πολλές κρυψώνες και σκιές στο πίσω μέρος με ψηλά φυτά, χρησιμοποιεί τα ήδη υπάρχοντα φυτά και διακοσμητικά και αφήνει ένα χώρο μπροστά χωρίς φυτική ύλη. Ιδανική περίπτωση θα ήταν να βγάλω όλη την Repens, να την καλλωπίσω και να την βάλω στην δεξιά γωνία και να μετακινήσω όλες τις κρυπτοκορίνες στο κέντρο, αφήνοντας τη Rotala στα αριστερά ως έχει. Φοβάμαι πολύ όμως την μετακίνηση των κρυπτο και επειδή έχουν 1 μέτρο ρίζες η κάθε μία, αλλά και επειδή σαν φυτό είναι πολύ ευαίσθητο σε τέτοιες αλλαγές και μπορεί να μου λιώσει ολόκληρη ή να μείνει στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα πω άλλα και θα σας αφήσω να δείτε πως έχει το ενυδρείο σήμερα μετά το κλάδεμα. Υπάρχει δυσκολία στην διαχείριση και της Repens αλλά και των Κρυπτο, περιμένω λοιπόν ιδέες και συμβουλές για το πως πρέπει να κάνω την αλλαγή που θέλω. Κάθε επιπλέον ιδέα ευπρόσδεκτη. 1 Rotala 2 Repens 3 Cryptocorynes Ευχαριστώ Βασίλης Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 10 Οκτωβρίου 2014 #2 Share 10 Οκτωβρίου 2014 Αδερφε μου πριν λιγο καιρο περασα ακριβως την ιδια ιστορια. Θελοντας να αλλαξω set up στο 70 λιτρο φυτεμενο βρεθηκα αντιμετωπος με το ιδιο τεραστιο σε μεγεθος και ριζωμα φυτο, την κρυπτοκορυνα..... Επειδη ειχα παρει απο την αρχη αποφαση να την ξεριζωσω τελειως μια και επιανε το μισο ενυδρειο, αφου εβγαλα ολα τα ζωντανα, τα φυτα που ηθελα να κρατησω, αρχησε το κλαδεμα....με εκπληξη ειδα οτι δεν υπηρχε περιπτωση να την ξεριζωσω ετσι απλα αφου ηριζα ηταν τεραστια και θα σηκωνε τα παντα στον αερα.....λιγο λιγο λοιπον με κοψιματα την κουρεψα και την επομενη μερα εβγαλα την ριζα σε κομματια....Το νερο εκανε να ξεθολωσει 3 μερες...... Ωραια φυτο, αρχοντικο, γρηγορο αλλα αν απλωσει αντε να το μαζεψεις..... ΥΓ λεγεται οτι δεν κανει να το κουρευουμε μεσα στο νερο γιατι βγαζει τοξινες....την ειχα κουρεψει αρκετες φορες (καποια φυλα ετσι) χωρις προβλημα, αλλα για το ξεπαστρεμμα ηθελε ειδικη μεταχειριση... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 10 Οκτωβρίου 2014 #3 Share 10 Οκτωβρίου 2014 Αν θελεις να κρατησεις λοιπον κρυπτο για την αλλαγη, θα ελεγα να την κουρεψεις αφου εχεις βγαλει τα αλλα φυτα πρωτα και να διαχωρισεις το ριζωμα σε μικροτερα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 10 Οκτωβρίου 2014 Author #4 Share 10 Οκτωβρίου 2014 Να σου πω την αλήθεια και το κούρεμα δεν το θεωρώ ιδανική λύση. Μπορει να χαλάσει και όλο το φυτό από προσωπική εμπειρία.Ουσιαστικα αυτο που θελω να κανω είναι να παω ολες τις κρυπτο ενα κλικ αριστερα και την μεγαλυτερη που βρισκεται στα δεξια να την παω στη μεση. Θα φυτεψω μετα την ρεπενς δεξια γωνια. Αυτο θα μπορουσα να το κανω είτε κόβωντας σε συγκεκριμενο μηκος τη ριζα (αφηνοντας την υπολοιπη με συνεπειες φανταζομαι να σαπισει στο χαλικι) είτε σέρνοντας το φυτό ώστε να μετακινηθεί μέσα στο χαλίκι ολόκληρο αλλά αυτό προυποθέτει να βγάλω τα πάντα έξω (συμπεριλαμβανομενου του ξυλου που για να χωρεσει πρεπει να αποσυναρμολογησω ολη την ντουλαπα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 10 Οκτωβρίου 2014 #5 Share 10 Οκτωβρίου 2014 Παντως μια μεγαλη κρυπτο κρυβει απονκατω τεραστια ριζα....Πως θα την σπρωξεις μεσα στο χαλικι; Μου φαιενεται πολυ δυσκολο.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 11 Οκτωβρίου 2014 Author #6 Share 11 Οκτωβρίου 2014 Ότι εχω σύρει κρυπτο στο παρελθόν ειναι γεγονός. Απλα το εχω κανει κυρίως σε αυτή που ειναι τωρα κάτω δεξιά. Αυτές που θέλουν μετακίνηση και ειναι πίσω έχουν αναπτύξει τόσους πολλούς δρομείς που δεν ξερω τι να κάνω. Επίσης η ριζα τους ειναι περίεργη και μοιάζει λίγο με ανουμπιες.Εχει ενα σκληρό κομμάτι έξω απο το νερο και το υπόλοιπο μέσα. Πως λειτουργούμε με αυτά; Όπως το βλέπω μπορω να κάνω δυο πράγματα . Και τα δυο ξεκινάνε με το βγάλσιμο Repens,ξύλου και καρυδων. Μετά είτε θα σύρω όλες τις κρυπτο στα δεξιά , κάτι αντίθετο με ότι λέω τόση ώρα, και θα φυτέψω την ρεπενς αριστερά. Πιστεύω όμως ότι ισως αναπτυχθούν σχέσεις ανταγωνισμού μεταξύ ροταλας και ρεπενς με μη επιθυμητά αποτελέσματα.Αυτο ουσιαστικά ειναι το πιο εύκολο να κάνω αφού θα σπρώξω όλες τις κρυπτο λίγο δεξιά (η μεγαλη απέχει κάτι εκατοστά απο τη γωνία) και θα βάλω τη ρεπενς δίπλα στη ροταλα. Το άλλο σχέδιο ειναι αυτο που ειπα πριν, δηλαδή η ρεπενς στα δεξιά. Ερωτήσεις: Έχετε συναντήσει το είδος ρίζας που περιγράφω παραπάνω ; Αν ναι πως το αντιμετωπίζουμε; Μπορεί να θαφτεί και αυτο μέσα; Οι κρυπτο τωρα ειναι στριμωγμένες και δημιουργούν ωραίο αποτέλεσμα αυτο έγινε όμως φυσικά και έτσι συνυπάρχουν. Αν όμως με την ανακατάταξη που κάνω στριμωχτούν ξανά ενδέχεται να βρεθώ αντιμέτωπος με ομαδικό λιώσιμο; Ευχαριστώ Βασίλης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος