Jump to content

Petran's Reef !!!!

petran halen

Recommended Posts

Αυτο ειναι το low range :) το λεει και μεσα!!

Πέτρο δεν είναι. Αυτό που πήρες είναι Hanna Hi 713 και μετράει σε ppm . αυτό που σου γράφω είναι το Hi 736 και μετράει σε ppb και σουνδινει μέτρηση σε ακρεραιους αριθμούς ppb που μετατρέπεις μετά σε δεκαδικούς ppm που μετράει το δικό σου. Το Hi 736 έχει ακρίβεια +- 3 ppb anti για +-0.04 ppm που μετράει το δικό σου. Επέστρεψε το αν μπορείς να το αλλάξει, έδωσες τζάμπα λεφτά!

Δεν φαινεται και τοσο ακριβο.Αν ειναι και φθηνα τα φακελακια ισως να συμφερει καλητερα απο τεστ με σταγωνες τυπου salifert.Ειδηκα αν καποιος εχει περισσοτερα απο 1 ενυδρεια.

Σκεφτομε σοβαρα ευγενιε να καταργησω τη salifert και να το γυρισω σε hanna..

Ειναι κ πιο επιστημονικα χαχαχαχαχ!!

• Like 1

Καλορίζικο. Απο που το πήρες? eBay?

• Like 1

Καλορίζικο. Απο που το πήρες? eBay?

Σε ευχαριστω φιλε μου! Οχι απο την hanna το πηρα απλα μου κανει εντυπωση αυτο που λεει ο φιλος γρηγορης πιο πανω... γιατι ρωτησα κ τους ειδιους αλλα κ αλλους χομπυστες πριν το παρω..

Σε ευχαριστω φιλε μου! Οχι απο την hanna το πηρα απλα μου κανει εντυπωση αυτο που λεει ο φιλος γρηγορης πιο πανω... γιατι ρωτησα κ τους ειδιους αλλα κ αλλους χομπυστες πριν το παρω..

Το φέρνουν Ελλάδα Πέτρο?

Πέτρο, νόμιζα ότι το πήρες από κάποιο ενυδριακο μαγαζί που απλά ήθελε να το ξεφορτωθει. Αφου το πήρες από την αντιπροσωπεία, που εχουν λογικα και τα δυο,είναι απλά απαραδεκτη! Έπρεπε να σε ρωτήσουν για τι συγκεντρώσεις τα χρειαζεσαι να μετράς, και να σου δώσουν το 736, που είναι μεγαλυτερης ακρίβειας και συνίσταται για τις πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις φοσφωρικων που ενδιαφέρουν εμάς με ενυδρεια ριφ!
  • Like 1

Πέτρο, νόμιζα ότι το πήρες από κάποιο ενυδριακο μαγαζί που απλά ήθελε να το ξεφορτωθει. Αφου το πήρες από την αντιπροσωπεία, που εχουν λογικα και τα δυο,είναι απλά απαραδεκτη! Έπρεπε να σε ρωτήσουν για τι συγκεντρώσεις τα χρειαζεσαι να μετράς, και να σου δώσουν το 736, που είναι μεγαλυτερης ακρίβειας και συνίσταται για τις πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις φοσφωρικων που ενδιαφέρουν εμάς με ενυδρεια ριφ!

Γρηγορη το 736 ειναι για Φωσφορο λεει..

Παντως ο τυπος φοσφωρικων κ φοσφορου πρεπει να ειναι αυτος.

post-51070-0-15791100-1443888153_thumb.gif

• Like 1

Γρηγορη το 736 ειναι για Φωσφορο λεει..

Παντως ο τυπος φοσφωρικων κ φοσφορου πρεπει να ειναι αυτος.

{style_image_url}/attachicon.gif ppb-phosphorus-to-ppm-phosphate-table.gif

Ακριβως, τωρα για την μετατροπη εγω ξερω

ppm=3,066 *ppb/1000, δινει παρομοια αποτελεσματα με τον πινακα που παρεθεσες.

Sent from my P6000 Pro using Tapatalk

• Like 1

Τα δυο μηχανακια πρεπει να ειναι τα ιδια ακριβως καθως χρησιμοποιουν την ιδια μεθοδο και μετρανε  στο ιδιο μηκος κυματος (525nm). Και τα δυο μηχανακια μετρανε σχεδον με την ιδια ακριβεια χαμηλες τιμες φωσφορικων με λιγο καλυτερη συμφωνα με τη ΗANNA αυτη του 736 καθως εχει ακριβεια +-5ppb Φωσφορου τα οποια αν τα αναγεις δινουν περιπου 0,02ppm φωσφορικων ενω το 713 εχει ακριβεια 0,04ppm φωσφορικων. 

Χρησιμοποιω το 713 εδω και 8 μηνες περιπου χωρις κανενα προβλημα οπως και αρκετοι αλλοι που ξερω. Η επιλογη στο πιο απο τα δυο θα χρησιμοποιησει καποιος βασιζεται μονο στην ακριβεια τους που προσωπικα δεν βλεπω να κανει καμια διαφορα! Αν παμε στο μεγαλυτερο δυνατο σφαλμα των δυο μηχανηματων μια ενδειξη μηδεν και στα δυο μπορει αν ειναι 0,02ppm στο  736 ή 0,04 ppm στο 713. Σε τοσο χαμηλες τιμες φωσφορικων δεν νομιζω οτι ενα συστημα θα εχει προβληματα αναπτυξης των κοραλιων!

Εξαλλου οι μετρησεις εχουν παντα ενα πειραματικο σφαλμα που εξαρταται και απο τον χειριστη και μπορει αυτο να δινει μεγαλυτερη αποκλιση απο την πραγματικη τιμη σε σχεση με την ακριβεια του οργανου...

• Like 1

Τα δυο μηχανακια πρεπει να ειναι τα ιδια ακριβως καθως χρησιμοποιουν την ιδια μεθοδο και μετρανε στο ιδιο μηκος κυματος (525nm). Και τα δυο μηχανακια μετρανε σχεδον με την ιδια ακριβεια χαμηλες τιμες φωσφορικων με λιγο καλυτερη συμφωνα με τη ΗANNA αυτη του 736 καθως εχει ακριβεια +-5ppb Φωσφορου τα οποια αν τα αναγεις δινουν περιπου 0,02ppm φωσφορικων ενω το 713 εχει ακριβεια 0,04ppm φωσφορικων.

Χρησιμοποιω το 713 εδω και 8 μηνες περιπου χωρις κανενα προβλημα οπως και αρκετοι αλλοι που ξερω. Η επιλογη στο πιο απο τα δυο θα χρησιμοποιησει καποιος βασιζεται μονο στην ακριβεια τους που προσωπικα δεν βλεπω να κανει καμια διαφορα! Αν παμε στο μεγαλυτερο δυνατο σφαλμα των δυο μηχανηματων μια ενδειξη μηδεν και στα δυο μπορει αν ειναι 0,02ppm στο 736 ή 0,04 ppm στο 713. Σε τοσο χαμηλες τιμες φωσφορικων δεν νομιζω οτι ενα συστημα θα εχει προβληματα αναπτυξης των κοραλιων!

Εξαλλου οι μετρησεις εχουν παντα ενα πειραματικο σφαλμα που εξαρταται και απο τον χειριστη και μπορει αυτο να δινει μεγαλυτερη αποκλιση απο την πραγματικη τιμη σε σχεση με την ακριβεια του οργανου...

Πασχάλη στο μόνο που θα συμφώνησω είναι ότι το 736 θέλει πολύ καλό χειρισμο, και επανάληψη των μετρήσεων με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, από τον χρήστη ,για να είναι συγκρησιμα τα αποτελέσματα που παίρνει. Εξαιτίας της τρομερής ακρίβειας που παρέχει!

Από εκεί και πέρα πως γίνετε να ισχυριζεσε ότι μετράνε με παρόμοια ακρίβεια, όταν το ένα έχει ακρίβεια +-0.04ppm και το αλλο +-5ppb=0.015ppm , δηλαδή 250% καλύτερη!!!

Το πιο σημαντικό βέβαια ,είναι ότι μας ενδιαφέρουν μετρήσεις κάτω από από 0.03 ppm, κάτι που μόνο το 736 μετράει, αφού το 713 με +-0.04 ακρίβεια , δεν ξέρεις αν έχεις 0 ή 0.08ppm!! Kαι προσωπικά στο νάνο που διατηρούσα, όταν τα φοσφωρικα ανέβηκαν από λιγότερα από 10ppb σε ~20ppb απεκτησα φουλ τριχοειδή! Το ανέβασμα αυτό μόνο με το 736 μπορούσα να το μετρησω....

Ή απορία μου είναι ότι εσύ τα ηξέρες όλα αυτά και πήρες εν γνώση σου το 713; Να έχει κάποιος άγνοια και να δίνει τα ίδια χρήματα για το 713 το καταλαβαινω, αλλά να γνωρίζει κάποιος τις διάφορες και να παίρνει, με τα ίδια χρήματα , ένα τεστ 250% λιγότερο ακριβές και με μετρήσεις αξιόπιστες ,σε ένα ευρος τιμών που δεν μας ενδιαφέρουν στο ριφ, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω, και τι θεωρώ πέταμα χρημάτων!!

• Like 2

Πασχάλη στο μόνο που θα συμφώνησω είναι ότι το 736 θέλει πολύ καλό χειρισμο, και επανάληψη των μετρήσεων με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, από τον χρήστη ,για να είναι συγκρησιμα τα αποτελέσματα που παίρνει. Εξαιτίας της τρομερής ακρίβειας που παρέχει!

Από εκεί και πέρα πως γίνετε να ισχυριζεσε ότι μετράνε με παρόμοια ακρίβεια, όταν το ένα έχει ακρίβεια +-0.04ppm και το αλλο +-5ppb=0.015ppm , δηλαδή 250% καλύτερη!!!

Το πιο σημαντικό βέβαια ,είναι ότι μας ενδιαφέρουν μετρήσεις κάτω από από 0.03 ppm, κάτι που μόνο το 736 μετράει, αφού το 713 με +-0.04 ακρίβεια , δεν ξέρεις αν έχεις 0 ή 0.08ppm!! Kαι προσωπικά στο νάνο που διατηρούσα, όταν τα φοσφωρικα ανέβηκαν από λιγότερα από 10ppb σε ~20ppb απεκτησα φουλ τριχοειδή! Το ανέβασμα αυτό μόνο με το 736 μπορούσα να το μετρησω....

Ή απορία μου είναι ότι εσύ τα ηξέρες όλα αυτά και πήρες εν γνώση σου το 713; Να έχει κάποιος άγνοια και να δίνει τα ίδια χρήματα για το 713 το καταλαβαινω, αλλά να γνωρίζει κάποιος τις διάφορες και να παίρνει, με τα ίδια χρήματα , ένα τεστ 250% λιγότερο ακριβές και με μετρήσεις αξιόπιστες ,σε ένα ευρος τιμών που δεν μας ενδιαφέρουν στο ριφ, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω, και τι θεωρώ πέταμα χρημάτων!!

Γρηγορη με συνχωρεις φιλε :) αλλα γεμισες τριχωειδη με τοσα λιγα φωσφορικα??? Μηπως ειχες (και) κατι ακομα μεσα που ενθαρινε την αλγη??

Εγω που ποτε δεν πηρα τεστ φωσφορικων (τοσα χρονια με μετρανε φιλαρακια με χαννα πανω στο χαβαλε μας) με βρισκουν 0.2 με 0.3 και μερικες φορες 0... ποτε μου δεν παρατηρησα να φουντονει ετσι η τριχοειδη εγω λιγο αλγη παρατηρησα οταν αναγκαστηκα να (ελαφρινω) το χερι μου για να ταιζω συνεχεια για ενα ψαρακη που ειχα μπλεξει!:) θεωρω πως καλα λες για την τοση ακριβια :) αλλα πιστευω πως αυτο παιζει κ χειριστηκα κ εχει να κανει με πολλα αλλα μια σωστη ενδειξη τεστ.

:):)

Γρηγορη οπως εχεις καταλαβει δεν θελω να δειξω πιο ειναι καλυτερο ή οχι γιατι κατα την αποψη μου και τα δυο κανουν το ιδιο καλα τη δουλεια τους καθως και τα δυο εχουν σχεδον την ιδια και οχι παρομοια ακριβεια! Απο εκει και περα ο καθενας κανει τις επιλογες του και αποφασιζει τι θα αγορασει και στο που θα πεταξει ή οχι τα λεφτα του!!

Τελος παραθετω και ενα πολυ καλο αρθρο, κατα τη γνωμη μου, για τη διαχειρηση των φωσφορικων, που πιστευω οτι το εχεις υποψη σου, καθως εκεινο που εχει σημασια για την υγεια ενος σπιτικου υφαλου πιστευω οτι ειναι οι μεθοδοι απομακρυνσης των φωσφωρικων και οχι εαν εχεις μετρησει 0,01 ή 0,03 ppm φωσφωρικων, που να σημειωσω οτι οι μετρησεις αυτες μπορει και να μην ειναι σωστες γιατι δεν επεσε ολη η σκονη στο φιαλιδιο ή γιατι δεν ανακατεψαμε σωστα!

http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/ 

να γραψω πρωτα απο ολα, οτι αν και γραφω εμφατικα καποια πραγματα , τα γραφω φιλικα και με τη θεληση να κερδισουμε ολοι κατι, χωρις να θελω κανω επιθεση σε κανεναν, και με τον Πασχαλη αν και διαφωνω καθετα στο στη συγκεκριμενη κουβεντα, σε θεματα χημειας , τον "ακουω" με κλειστα ματια. 

Γρηγορη με συνχωρεις φιλε :) αλλα γεμισες τριχωειδη με τοσα λιγα φωσφορικα??? Μηπως ειχες (και) κατι ακομα μεσα που ενθαρινε την αλγη??
Εγω που ποτε δεν πηρα τεστ φωσφορικων (τοσα χρονια με μετρανε φιλαρακια με χαννα πανω στο χαβαλε μας) με βρισκουν 0.2 με 0.3 και μερικες φορες 0... ποτε μου δεν παρατηρησα να φουντονει ετσι η τριχοειδη εγω λιγο αλγη παρατηρησα οταν αναγκαστηκα να (ελαφρινω) το χερι μου για να ταιζω συνεχεια για ενα ψαρακη που ειχα μπλεξει! :) θεωρω πως καλα λες για την τοση ακριβια :) αλλα πιστευω πως αυτο παιζει κ χειριστηκα κ εχει να κανει με πολλα αλλα μια σωστη ενδειξη τεστ.
:) :)

Πετρο καθε ενυδρειο oπως πολυ καλα γνωριζεις ειναι διαφορετικο, και γι αυτο πολλα ενυδρεια με υψηλα φοσφωρικα δεν εχουν αλγες ενω αλλα με ελαχιστα ή και καθολου ειναι ζουγκλες. Σε αυτο ισως να παιζει ρολο η αναλογια νιτρικων/ φοσφωρικων (redfield ratio ), ισως η αναστροφη σεληνη :wacko: . Στο νανο οπου δεν ειχα σκιμερ, και ειχα 0 -0.2 νιτρικα, ο βραχος ηταν πεντακαθαρος για πολυ καιρο, αλλα σε καποια φαση εβγαλα λιγη τριχοειδη , η οποια αυξανονταν πολυ σιγα. τα σαλιφερτ εννοειται δειχναν 0. Ετσι βρηκα ενα μεταχειρισμενο 736, το πηρα και ειδα οτι kymainomoyn sta 20ppb=0.06ppm. Προσπαθησα να τα ριξω , χωρις να το καταφερω μονιμα,και η τριχοειδη επεμενε και αυξανονταν σταδιακα.  2 μηνες πριν κανω την μεταφορα στο μεγαλο που σταματησα να πολυασχολουμαι με το μικρο, πηγαν στα 30-40ppb και αυξηθηκε πολυ η τριχοειδη. οταν δε μετεφερα τον παλιο βραχο στο μεγαλο εγινε ζουγκλα πραγματικη και μου πηρε 2-2,5 μηνες με σταθερα κατω απο 10ppb φοσφωρικα (εβαλα ριακτορα με αντιφοσφωρο γι αυτο λογο) για να καθαρισει τελειως.

Η εμπειρια μου μου δειχνει οτι ακομη και να μην εχεις αλγες ενω εχεις σχετικα υψηλα φοσφωρικα, καλο ειναι να προσπαθησεις να τα μηδενισεις σχεδον, γιατι αν τυχον κανεις καποια αλλαγη στο ενυδρειο πχ rescape ή δοκιμη πελετ ή και καποια αβαρια, θα γεμισεις τοσο αποτομα τριχοειδη , που  θα απογοητευετεις.

Γρηγορη οπως εχεις καταλαβει δεν θελω να δειξω πιο ειναι καλυτερο ή οχι γιατι κατα την αποψη μου και τα δυο κανουν το ιδιο καλα τη δουλεια τους καθως και τα δυο εχουν σχεδον την ιδια και οχι παρομοια ακριβεια! Απο εκει και περα ο καθενας κανει τις επιλογες του και αποφασιζει τι θα αγορασει και στο που θα πεταξει ή οχι τα λεφτα του!!

Τελος παραθετω και ενα πολυ καλο αρθρο, κατα τη γνωμη μου, για τη διαχειρηση των φωσφορικων, που πιστευω οτι το εχεις υποψη σου, καθως εκεινο που εχει σημασια για την υγεια ενος σπιτικου υφαλου πιστευω οτι ειναι οι μεθοδοι απομακρυνσης των φωσφωρικων και οχι εαν εχεις μετρησει 0,01 ή 0,03 ppm φωσφωρικων, που να σημειωσω οτι οι μετρησεις αυτες μπορει και να μην ειναι σωστες γιατι δεν επεσε ολη η σκονη στο φιαλιδιο ή γιατι δεν ανακατεψαμε σωστα!

http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/ 

Πασχαλη το αρθο δεν ανοιγει. οσων αφορα την ακριβεια, να πω οτι απο τα 25 αντιδραστηρια, τα 5 συνηθως σε εμενα πανε στραφι, γιατι μου δινουν κουλες μετρησεις λογω λαθος χειρισμων, ισως και λογω ελλατωματικου αντιδραστηριοιυ. αλλα η μερηση που δινουν ειναι τελειως λαθος, οποτε οταν μετραω 0-5-10-20, ξερω οτι ειναι σωστα, αλλιως μουδινει 50 ή κκαι 100 ppb παντα, που κξαταλαβαινω αμεσως οτι ειναι λαθος.

Εξακολουθω να πιστευω οτι οποιος εχει 80 ευρουδακια,  θα  τα πεταξει στο 713 και καλο ειναι να παρει το 736. Γι αυτο το συμπερασμα καθομαι και γραφω τοσα εξαλου.

Πασχαλη μια που κουβενταιζουμε εδω να σε ρωτησω κατι για τον οργανικο φοσφωρο. που δεν μπορουμε να μετρησουμε. Αυτος δεν θα ειναι συμπλοκος σε μεγαλυτερες ενωσεις, οποως πρωτεινες ή αμινοξεα κτλ, οποτε θα ειναι τροφη για τα κοραλια? Γιατι σε διαφορα αρθρα τον αναφερουν σαν κατι κακο, που δεν μπορουμε να μετρησουμε?

Έγινε επεξεργασία - gregkn73

Για καποιο λογο δεν μπορω να παραθεσω το μυνημα του Πασχαλη και αυτα που ηθελα να γραψω, οποτε.

Πασχαλη το αρθο δεν ανοιγει. οσων αφορα την ακριβεια, να πω οτι απο τα 25 αντιδραστηρια, τα 5 συνηθως σε εμενα πανε στραφι, γιατι μου δινουν κουλες μετρησεις λογω λαθος χειρισμων, ισως και λογω ελλατωματικου αντιδραστηριοιυ. αλλα η μερηση που δινουν ειναι τελειως λαθος, οποτε οταν μετραω 0-5-10-20, ξερω οτι ειναι σωστα, αλλιως μουδινει 50 ή κκαι 100 ppb παντα, που κξαταλαβαινω αμεσως οτι ειναι λαθος.

Εξακολουθω να πιστευω οτι οποιος εχει 80 ευρουδακια,  θα  τα πεταξει στο 713 και καλο ειναι να παρει το 736. Γι αυτο το συμπερασμα καθομαι και γραφω τοσα εξαλου.

Πασχαλη μια που κουβενταιζουμε εδω να σε ρωτησω κατι για τον οργανικο φοσφωρο. που δεν μπορουμε να μετρησουμε. Αυτος δεν θα ειναι συμπλοκος σε μεγαλυτερες ενωσεις, οποως πρωτεινες ή αμινοξεα κτλ, οποτε θα ειναι τροφη για τα κοραλια? Γιατι σε διαφορα αρθρα τον αναφερουν σαν κατι κακο, που δεν μπορουμε να μετρησουμε?

Έγινε επεξεργασία - gregkn73

Οντως δεν ανοιγει και για αυτο παραθετω το link απο το google search καθως ειναι η πρωτη αναφορα 

Phosphate and the Reef Aquarium by Randy Holmes-Farley

https://www.google.gr/search?q=phosphates+in+reef+aquarium&oq=phosphate&aqs=chrome.1.69i59l2j0l4.6023j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Γρηγορη να σου πω οτι η επαναλληψιμοτητα του 713 ειναι πολυ υψηλη και δεν χρειαζεται δευτερη μετρηση...

Ο φωσφορος που ειναι δεσμευμενος στις τροφες (οχι τα ελευθερα φωσφορικα που υπαρχουν σε ολες τις τροφες σε διαφορετικα ποσοστα) μπορει να μετατραπει σε φωσφορικα ιοντα με τις μεταβολικες οδους ολων των ζωντανων που υπαρχουν στο ενυδρειο. Το ποσοστο που θα μετατραπει εξαρταται απο την παραμονη των ενωσεων αυτων στο ενυδρειο και για αυτο ιδιαιτερο ρολο παιζουν οι μεθοδοι απομακρυνσης τους πριν διασπαστουν, με κυριοτερη το σκιμαρισμα καθως ετσι απομακρυνονται οι οργανικες ενωσεις που περιεχουν φωσφορο. Επειδη ομως ενα μερος αυτου θα μετατραπει τελικα σε φωσφορικα εχουμε ολες εκεινες τις μεθοδους που τα αφαιρουν οπως το οξειδιο του σιδηρου ή του αργιλιου, οι μικρο και οι μακροαλγες ωστε να κρατησουμε σε ελεγχο τα επιπεδα των φωσφορικων.

Καλημερα σας κυριοι :) θα συνφωνησω πως το καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο γρηγορη!! Και θα προσθεσω πως για εμενα νιτρικα φωσφορικα φαινοντε εαν εχεις η οχι ισως και χωρις τεστ (φυσικα οχι με ακριβια) εγω παρατηροντας το ενυδρειο μου ξερω πως οταν ενθανιστη και ποσο και με τη συχνοτητα στα τζαμια αλγη κατα προσεγκισει τη νιτρικα εχω το τεστακι με επιβεβαιωνει απλα!(δεν το παιζω επιστημονας αλλα με 10 νιτρικα φενοντε πολλα αντι του 2 ) οσο για για σενα πασχαλη σε θεματα χημιας σε ακουω και εγω με κλειστα ματια για αυτο σε προσκαλω να φτιαξουμε μια ΧΗΜΙΚΗ MONTIPORA!!! Καλη σας μερα παιδια!! Κυριακη σημερα μερα αφειερωμενει στο χομπυ μας!!!

• Like 1

Πολύ μου αρέσει αυτή η κουβέντα σας καθώς δεν είμαι και τόσο καλός στην χημεία και πιθανόν και άλλοι χομπύστες που θα ήθελαν να μάθουν όπως και γω 5 βασικά πράγματα και χάρη σε σάς μπορούμε να τα  αποκομίσουμε απο την κουβέντα μας. 

Πετράν ακριβώς το ίδιο και σε μένα. Αν τύχει και μου ξεφύγει το ταίσμα αμέσως σε 2 μέρες αυξάνεται η άλγη στα τζάμια. Είναι πολύ καλός δείκτης αυτός και άμεσος οτι κάτι έχει ξεφύγει. 

Προς Πασχάλη και Γρηγόρη :  μερικές ερωτήσεις.   

1) Το σκιμάρισμα αφαιρεί οργανικές μορφές φωσφόρου (αμινοξέα,πρωτεΐνες) οι οποίες δεν είναι ανιχνεύσιμες απο της χρωματομετρικές  μεθόδους (τύπου salifert) επειδή δεν είναι σε μορφή ιόντων. Σωστά ?  Το φασματοφωτόμετρο της Hanna τις ανιχνεύει ?

2) Σε ενα ενυδρείο χωρίς σκίμερ αυτες οι οργανικές μορφές φωσφορικών μόνο με αλλαγές νερού θα αφαιρούνται ?(λαμβάνοντας υπόψιν οτι ενα μέρος θα μετατραπεί σε ιόντα φωσφορικά)

3) Δεν ξέρω αν το έχετε ψάξει αλλά θέλω να μου πείτε αν ισχύει αυτό που θα πώ.   "Οι φυσαλίδες του σκίμερ λόγο τριβής στον θάλαμο αποκτούν ηλεκτρικό φορτίο. Οι πρωτεΐνες-αμινοξέα έχουν επίσης φορτίο. Οπότε οι πρωτεΐνες-αμινοξέα "κολάνε" στην φυσαλίδα(δυνάμεις ηλεκτροστατικής φύσεως)  ή οποία με την σειρά της φεύγει απο τον αφρό στο δοχείο συλλογής του skimmer "  

Στα παραπάνω μπορεί να είναι κάποια ίσως και όλα χαζομάρες ή ελλείπεις  αλλά θα ήθελα να μάθω απο κάποιον σαν εσάς που ξέρει χημεία. :) 

Αυτο ειναι το χομπυ ευγενιε η ανταλαγη γνωσης και εμπειριων!! Οσο για το σκιμμερ που ειπες εαν προσεξεις ριχνοντας καπιο αμινοξι_φαγητο κοραλλιων reef booster,reef plus θα δεις το σκιμμερ να τραβαει!!και πολυ λογικο ειναι!!ποτε δεν εβαλα αντιφωσφορο διοτι οπως ξερει και ο φιλος πασχαλης το ταισμα μου ειναι πολυ φτωχο λιγο και εαν το θυμηθω και αναλογα εαν εχει και επισκεψη σπιτι χαχαχαχα!!η αλλαγες νερου μου 100στα 400 καθε βδομαδα σιγουρα αφαιρουν πολλα που δεν θελω για αυτο δεν ειχα ποτε φωσφορικα!

Εγω πιστευω πως η καλυτερη ισοροποια ειναι της φυσης μεταξη νιτρικον φωσφορικων και ανθρσκα 106 c 16 n 1p ..

Έγινε επεξεργασία - petran halen
  • Like 1

Οντως δεν ανοιγει και για αυτο παραθετω το link απο το google search καθως ειναι η πρωτη αναφορα Phosphate and the Reef Aquarium by Randy Holmes-Farley

https://www.google.gr/search?q=phosphates+in+reef+aquarium&oq=phosphate&aqs=chrome.1.69i59l2j0l4.6023j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Γρηγορη να σου πω οτι η επαναλληψιμοτητα του 713 ειναι πολυ υψηλη και δεν χρειαζεται δευτερη μετρηση...

Ο φωσφορος που ειναι δεσμευμενος στις τροφες (οχι τα ελευθερα φωσφορικα που υπαρχουν σε ολες τις τροφες σε διαφορετικα ποσοστα) μπορει να μετατραπει σε φωσφορικα ιοντα με τις μεταβολικες οδους ολων των ζωντανων που υπαρχουν στο ενυδρειο. Το ποσοστο που θα μετατραπει εξαρταται απο την παραμονη των ενωσεων αυτων στο ενυδρειο και για αυτο ιδιαιτερο ρολο παιζουν οι μεθοδοι απομακρυνσης τους πριν διασπαστουν, με κυριοτερη το σκιμαρισμα καθως ετσι απομακρυνονται οι οργανικες ενωσεις που περιεχουν φωσφορο. Επειδη ομως ενα μερος αυτου θα μετατραπει τελικα σε φωσφορικα εχουμε ολες εκεινες τις μεθοδους που τα αφαιρουν οπως το οξειδιο του σιδηρου ή του αργιλιου, οι μικρο και οι μακροαλγες ωστε να κρατησουμε σε ελεγχο τα επιπεδα των φωσφορικων.

Οπότε Πασχάλη ο οργανικός φοσφωρος είναι καλος! Όσο παραμένει σε αυτήν την μορφή καταναλώνεται και όταν πια απόδομηθει ότι μείνει, σαν ανόργανος απομακρύνεται με τις άλγες ή με αντιφοσφωρο ή τελικά και με αλλαγές.

Πολύ μου αρέσει αυτή η κουβέντα σας καθώς δεν είμαι και τόσο καλός στην χημεία και πιθανόν και άλλοι χομπύστες που θα ήθελαν να μάθουν όπως και γω 5 βασικά πράγματα και χάρη σε σάς μπορούμε να τα αποκομίσουμε απο την κουβέντα μας.

Πετράν ακριβώς το ίδιο και σε μένα. Αν τύχει και μου ξεφύγει το ταίσμα αμέσως σε 2 μέρες αυξάνεται η άλγη στα τζάμια. Είναι πολύ καλός δείκτης αυτός και άμεσος οτι κάτι έχει ξεφύγει.

Προς Πασχάλη και Γρηγόρη : μερικές ερωτήσεις.

1) Το σκιμάρισμα αφαιρεί οργανικές μορφές φωσφόρου (αμινοξέα,πρωτεΐνες) οι οποίες δεν είναι ανιχνεύσιμες απο της χρωματομετρικές μεθόδους (τύπου salifert) επειδή δεν είναι σε μορφή ιόντων. Σωστά ? Το φασματοφωτόμετρο της Hanna τις ανιχνεύει ?

2) Σε ενα ενυδρείο χωρίς σκίμερ αυτες οι οργανικές μορφές φωσφορικών μόνο με αλλαγές νερού θα αφαιρούνται ?(λαμβάνοντας υπόψιν οτι ενα μέρος θα μετατραπεί σε ιόντα φωσφορικά)

3) Δεν ξέρω αν το έχετε ψάξει αλλά θέλω να μου πείτε αν ισχύει αυτό που θα πώ. "Οι φυσαλίδες του σκίμερ λόγο τριβής στον θάλαμο αποκτούν ηλεκτρικό φορτίο. Οι πρωτεΐνες-αμινοξέα έχουν επίσης φορτίο. Οπότε οι πρωτεΐνες-αμινοξέα "κολάνε" στην φυσαλίδα(δυνάμεις ηλεκτροστατικής φύσεως) ή οποία με την σειρά της φεύγει απο τον αφρό στο δοχείο συλλογής του skimmer "

Στα παραπάνω μπορεί να είναι κάποια ίσως και όλα χαζομάρες ή ελλείπεις αλλά θα ήθελα να μάθω απο κάποιον σαν εσάς που ξέρει χημεία. :)

Το Hanna δεν μετράει οργανικό φοσφωρος αλλά ανόργανο Ευγενείς

Σε skimerless ο οργανικός φοσφωρος καταναλώνεται , από τα Κοραλία, κάνοντας οικονομία, γιατί δεν χρειάζονται τα διάφορα πρόσθετα που βαζετε εσείς με σκιμερ:-). , όσος μετραπεινσε ανόργανο, αφαιρείται με άλγες ή αντιφοσφωρο ή και στο τέλος αλλαγές.

Καλημερα σας κυριοι :) θα συνφωνησω πως το καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο γρηγορη!! Και θα προσθεσω πως για εμενα νιτρικα φωσφορικα φαινοντε εαν εχεις η οχι ισως και χωρις τεστ (φυσικα οχι με ακριβια) εγω παρατηροντας το ενυδρειο μου ξερω πως οταν ενθανιστη και ποσο και με τη συχνοτητα στα τζαμια αλγη κατα προσεγκισει τη νιτρικα εχω το τεστακι με επιβεβαιωνει απλα!(δεν το παιζω επιστημονας αλλα με 10 νιτρικα φενοντε πολλα αντι του 2 ) οσο για για σενα πασχαλη σε θεματα χημιας σε ακουω και εγω με κλειστα ματια για αυτο σε προσκαλω να φτιαξουμε μια ΧΗΜΙΚΗ MONTIPORA!!! Καλη σας μερα παιδια!! Κυριακη σημερα μερα αφειερωμενει στο χομπυ μας!!!

Όντως ή παρατήρηση δείχνει πολλά, αλλα καλό είναι να μήνα αντικαθιστά τα τεστ, απλά να αραιώνει την συχνότητα τους.

• Like 2

Γρηγορη ο δεσμευμενος φωσφορος ή οργανικος ειναι μια ωρολογιακη βομβα που εαν δεν απομακρυνονται επαρκως οι ενωσεις που τον περιεχουν θα σκασει με τα γνωστα επακολουθα. Σε καθε περιπτωση σωστοτερη ειναι η προληψη απο τη θεραπεια...

Ευγενιε οπως ειπε και ο Γρηγορης το ΗΑΝΝΑ μετραει μονο τα ελευθερα φωσφορικα. Για να μπορεσει καποιος να μετρησει και το δεσμευμενο φωσφορο πρεπει να διασπασει τις ενωσεις που τον περιεχουν.

Σε ενα ενυδρειο χωρις σκιμερ μπορει οι συχνες και μεγαλες αλλαγες νερου να βοηθησουν στην απομακρυνση ολων των αποβλητων απο το ενυδρειο. Το ιδανικο για μενα ωστε να διατηρησει καποιος χαμηλες τις τιμες των αποβλητων ειναι ενα καλο σκιμερ και συχνες αλλαγες νερου.

Σχετικα τωρα με το φορτιο των φυσαλιδων αυτο δημιουργειται απο την ενσωματωση πολικων μοριων σε αυτες οπως οι πρωτεινες καθως το υδροφοβο κομματι ειναι απο τη μερια του αερα ενω το υδροφιλο που συνηθως εχει και φορτιο προς τη μερια του νερου. Μια πολυ καλη περιγραφη του φαινομενου ειναι στο αρθρο Skimming Basics 101: Understanding Your Skimmer by . Frank Marini

που αναφερει τα εξης  

"As an air bubble moves through the column of organic-laden water, the electrically charged protein molecules (which contain electrically polar and electrically nonpolar regions) are attracted to the air/water interface of the bubble. The polar regions of the molecule (made up of nitrogens, oxygens, etc.) are attracted to the air/water interface and these polar "tails" stick out away from the air bubble into the water column. The nonpolar regions stick out into the air bubble because it does not "like" to be in contact with the polar solvent (i.e. water). If you could look at this bubble under high enough magnification down to the molecular level, the entire air bubble would look like a fuzzy ball with protein tails and other electrically charged tails sticking out from the surface of the air bubble. The polar regions outside of the air bubble stabilize the air bubble very much like a soap bubble in your kitchen sink or your washing machine. This is the reason why foam begins to build up at the surface of the skimmer. As the protein-laden bubble reaches the top of the protein skimmer, the proteins begin to accumulate which creates a stable foam bubble. These stable foam bubbles take a long time to pop. Thus, the proteins slowly are concentrated at the top of the skimmer where they are slowly pushed through the "throat" of the protein skimmer and into the collection cup."
This description, written by Shane Graber, can be found in its entirety here.

• Like 2

Πετρο καλλιεργω και ταιζω μια digitata plate superman πορτοκαλι με πρασινους, μπλε και κοκκινους πολυποδες!!!

:bigemo_harabe_net-171:  :bigemo_harabe_net-171:  :bigemo_harabe_net-171:  

• Like 2

Πετρο καλλιεργω και ταιζω μια digitata plate superman πορτοκαλι με πρασινους, μπλε και κοκκινους πολυποδες!!!

:bigemo_harabe_net-171::bigemo_harabe_net-171::bigemo_harabe_net-171:

Κυριε χημικε μου!!! Μερικες απο την συλλογη μου..!!!

post-51070-0-34650600-1444074630_thumb.jpg

post-51070-0-93900900-1444074663_thumb.jpg

post-51070-0-59993600-1444074690_thumb.jpg

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...